גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח שוק: ענף הצ'יינג'ים בישראל לפני צונאמי

חוק חדש, שייכנס לתוקף בתחילת יוני 2017, צופן הזדמנות גדולה להסדרה ושיפור המוניטין של כל תחום השירותים הפיננסיים החוץ-מוסדיים בישראל

change / צילום: תמר מצפי
change / צילום: תמר מצפי

בתחילת אוגוסט פורסם ברשומות חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים - המקטע הראשון מבין שלושה מתוכננים להסדרת תחום השירותים הפיננסיים החוץ-מוסדיים בישראל כולו.

החוק החדש משלב בתוכו אלמנטים רבים מחוקי הבנקאות, חוקי הגנת הצרכן ודיני ניירות ערך, מקים רגולטור חדש ופעיל עם סמכויות נרחבות לפיקוח הדוק יותר על בעלי רישיון, והופך את נותני שירותי המטבע וחברות ההלוואות לסוג של חברות ציבוריות בעל כורחן. עוסקים שלא יאמצו את הוראות החוק במלואן בתקופת ההסתגלות שנקבעה, ימצאו את עצמם מחוץ למשחק במקרה הטוב ובמקרה הרע יישאו באחריות פלילית להפרתו.

ענף הצ'יינג'ים - האבולוציה החוקית של מקצוע החלפנות - מגלגל לפי הערכות מעל 150 מיליארד שקל בשנה, כ-10% ממחזור הכספים בכל המערכת הפיננסית. אולם את הגדרת העיסוק, הרישוי והפיקוח על תחום שירותי המטבע (צ'יינג'), יצר לראשונה דווקא חוק איסור הלבנת הון שהתקבל בכנסת בשנת 2000 כתוצאה מלחץ בינלאומי להימנע מהכללתה של ישראל ברשימות השחורות של מדינות שאינן משתפות פעולה עם המאמץ העולמי למלחמה בהלבנת הון.

חוק איסור הלבנת הון קבע לראשונה עבירות פליליות ועונשי מאסר כבדים על פעילות שמטרתה הלבנת הון ומניעה או הכשלת של דיווח לפי החוק, ובמקביל השית חובות רגולטוריים חדשות בתחום הזיהוי, הרישום והדיווח על כל סוגי נותני השירותים הפיננסיים בישראל, ובראשם הבנקים - מתוך הבנה כי מתווכים פיננסיים מנוצלים לעיתים קרובות על ידי לקוחותיהם לשם הלבנת הון.

במסגרת אותו חוק נוספה לראשונה גם הגדרת עיסוק חדש, "נותן שירותי מטבע", למי שמבצע את אחת מהפעולות הפיננסיות שפורטו בחוק (המרות מט"ח, העברות כספים לחו"ל, ניכיונות וכו') ואינו גוף מוסדי, והושתו עליו חובות דומות לאלה של הבנקים.

אולם בעוד שהבנקים הוסיפו את החובות החדשות למארג החובות הרגולטוריות החלות עליהם - לנותני שירותי מטבע, חובות אלה בתחום איסור הלבנת הון היו למעשה החובות המכוננות והיחידות שלא נגעו כלל בנושאים כמו הגינות צרכנית, גילוי נאות, או כללי ממשל תאגידי. בהיעדר אכיפה אפקטיבית יצא שתעשיית החלפנות, אשר סבלה לאורך השנים ממוניטין מפוקפק עקב מקרים של סיוע לכאורה ללקוחותיהם בביצוע פעולות פיננסית שמטרתן הלבנת הון, לא שיפרה את מעמדה באופן משמעותי עקב חובות הרישוי והדיווח החדשות שהביא עמו החוק.

לראיה, אותם חלפנים הוגדרו לא פעם בפסיקות בתי המשפט כ"מעגל הראשון של מלביני ההון" בניגוד לתאגידים הבנקאיים, ויחסם של הבנקים המסורתיים כלפי אותם נותני שירותי מטבע (נש"ם) הקשה ועודנו מקשה עליהם פתיחה וניהול חשבון בנק, חרף היותם גופים מפוקחים לכאורה. במהלך השנים הורחבה הגדרת העיסוק כך שעסקים פיננסיים רבים (כולל חברות פינטק) נאלצו להחזיק ברישיון נש"ם ו"נהנו" גם הם מהמוניטין המפוקפק.

החוק החדש מבטל כליל את הגדרת "נותן שירותי מטבע" והופך אותו לאחד משניים: נותן שירות בנכס פיננסי (מי שמבצע העברות כספים לחו"ל, המרות מטבע וכו') ונותן שירותי אשראי (מי שמעניק בפועל אשראי ללקוחות, לרבות מסגרת אשראי, ניכיון, פקטורינג וכו'). לכל אחד מהעיסוקים הנ"ל קיים רישיון "רגיל" ורישיון "מורחב", בהתאם למחזורי הפעילות/ צבר האשראי של נותן השירותים, ודרישות הון עצמי שונות.

כך למשל לגבי רישיון למתן שירות בנכס פיננסי שאינו כולל מתן אשראי - נוספה בחוק דרישה להעמדת הון עצמי מזערי, חופשי מכל שעבוד או עיקול, בסך 300 אלף שקל, כתנאי לקבלת הרישיון הבסיסי. ואילו קבלתו של רישיון מורחב (מעל מחזור עסקים של 30 מיליון שקל) - תצריך העמדת הון עצמי פנוי כאמור של מיליון שקל.

לגבי רישיון למתן אשראי - דרישת הון עצמי בסך 500 אלף שקל לרישיון הבסיסי, כאשר ברישיון מורחב (מעל צבר אשראי של 25 מיליון שקל, ההון העצמי נקבע באופן יחסי לצבר האשראי ובהתאם לתוספת שבחוק. החוק מסמיך את המפקח החדש להציב דרישות הון עצמי נוספות שיש להעמיד לשם מתן שירות פיננסי מסוג מסוים, וכן דרישות נוספות - כולל בתחום חובת קיום ביטוח אחריות מקצועית, החזקה והשקעה בנכסים ואופן ניהול עסקים.

בין החובות החדשות שמשית החוק כלולות גם חובת דיווחים תקופתיים ומידיים למפקח החדש ולרשות לאיסור הלבנת הון, חובות בנושא ממשל תאגידי וגילוי נאות, הגבלות על פרסום ועוד. החוק קובע לראשונה תנאי כשירות לנושאי משרה בתאגידים בעלי רישיון ואף מוסיף הוראות ודרישות לעניין מבנה הדירקטוריון של תאגיד נותן שירותים פיננסיים והרכבו, היתרי שליטה והוראות בנושא. אחריות פיקוחית.

עתיד ענף השירותים הפיננסיים בישראל

החוק צפוי להיכנס לתוקף ב-1 ביוני 2017 ומי שעיסוקו במתן שירות בנכס פיננסי ייאלץ לאמץ את הוראותיו במלואן בתום שנה ממועד זה. נותני שירותי מטבע וחברות או יחידים העוסקים במתן אשראי יצטרכו להפנות משאבים בתקופת המעבר לצורך התאמת פעילותם למתווה החדש ולערוך סקר ציות נרחב שיוודא את עמידתם בסוג הרישיון החדש ובתנאיו על מנת להימנע מאחריות פלילית.

מנכ"לים יצטרכו להפנים שהפרת החוק החדש על ידי התאגיד או מי מעובדיו תטיל אחריות אישית גם עליהם, אם לא יוכיחו כי נקטו את כל האמצעים הסבירים למניעת ההפרה, לרבות קביעת נהלי עבודה מתאימים, הדרכת העובדים ומינוי גורם אחראי לנושא הציות בתוך התאגיד.

החוק החדש טומן בחובו איומים רבים לצונאמי שישטוף את שוק נותני שירותי המטבע ונותני האשראי, ואף סביר מאוד שיוביל לסגירת חלק ניכר מהם, שלא יוכלו לעמוד בדרישות החדשות, בדומה למצב שקרה לחברות הפורקס עם הסדרת תחום זירת הסוחר על ידי רשות ניירות ערך.

עם זאת, החוק מגלם בתוכו גם הזדמנות גדולה להסדרה ושיפור המוניטין של כל תחום השירותים הפיננסיים החוץ-מוסדיים בישראל ולהכשרתו כאלטרנטיבה אמיתית למוסדות הבנקאיים המסורתיים. בייחוד בתקופה זו שבה שוק השירותים הפיננסים נמצא בתחילתו של שינוי גדול, נראה שהחוק טומן בחובו את גם הרגולציה העתידית של רוב תעשיית הפינטק בישראל. ניתן רק לקוות שהחקיקה וההסדרה החדשה יביאו עמן גם שינוי ביחסם של הבנקים כלפי אותם נותני שירותים פיננסיים.

■ עו"ד לוי הוא בעלים של חברת ייעוץ לרגולציה פיננסית ולשעבר מנהל בסקטור הבנקאי. 

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם