גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להביא צופים לערוץ הקניות נהיה קשה ויקר יותר משנה לשנה"

ערוץ הקניות חוגג 21 שנה ולפי הערכות מגלגל מחזור של יותר מ-100 מיליון שקל בשנה ■ אורן ז'ורבין, מנכ"ל ובעלי הערוץ, מספר איך מקיימים מודל עסקי במדינה קטנה כל-כך

אורן ז’ורבין / צילום: אור גפן
אורן ז’ורבין / צילום: אור גפן

"אתה יודע", אומר אורן ז'ורבין וצוחק, "זה קורה כמעט מאז שערוץ הקניות עלה לאוויר ב-1995. כל מיני אנשים שואלים אותי או עובדים אחרים בערוץ 'תגידו, זה עוד קיים?', 'מישהו בכלל קונה שם?', אבל הדבר המצחיק הוא שהרבה פעמים אותו בן-אדם שרגע לפני כן שאל אם מישהו בכלל צופה בזה, שואל אותך באותה נשימה: 'תגיד, המכשיר כושר הזה שמראים אצלכם, הוא באמת טוב?'".

אז כן ערוץ הקניות עדיין כאן, חי ובועט, תודה ששאלתם. למעשה, הוא חוגג 21 שנה, בדיוק אותו מספר שבו הוא נמצא בממיר שלכם ב-yes או בהוט, ובניגוד לערוצים ולכלי תקשורת אחרים - שלבעלים שלהם יכולות להיות סיבות להחזיק אותם בחיים גם אם הם לא ממש מניבים לו רווחים - לערוץ כזה, אין סיבה להתעקש להישאר על המסך ולהפסיד כסף. "לפעמים אני אומר לאנשים ששואלים, בקריצה כמובן, 'אנחנו סתם נהנים לבזבז כסף ולהמשיך לשדר ערוץ שלא מוכר'", מוסיף ז'ורבין, הבעלים והמנכ"ל, באותו הקשר.

ובכל זאת, אף שהערוץ מגלגל לפי הערכות בשוק מחזור של יותר מ-100 מיליון שקל בשנה, ואף שז'ורבין מעיד כי הוא רווחי, החיים של ערוץ הקניות רחוקים מלהיות קלים. אלה לא רק הזמנים המשתנים והצורך להתאים למציאות התזזיתית, אלא, כמו כל דבר בישראל, התמודדות עם רגולציה מסורבלת שהייתה צריכה להתעדכן מזמן, ויחסים לא ממש פשוטים עם המארחות, הפלטפורמות הרב-ערוציות הוט ו-yes.

- אתם בעצם הערוץ היחיד בישראל שפועל תחת מה שנקרא רישיון מיוחד. מה זה אומר?

"המדינה פתחה בזמנו את המסלול הזה כדי לאפשר הרבה ערוצים ישראליים ולעודד את היצירה וההפקה המקומיות, אבל בפועל מה שקרה זה שבגלל דמי המעבר הגבוהים שצריך לשלם ערוץ שרוצה לעלות במסגרת הזאת ל-yes ולהוט, לא קם אף ערוץ כזה. אתה מתחיל כל שנה במינוס כמה מיליוני שקלים שצריך לשלם לשתי החברות ובמדינה כזאת קטנה זה בלתי אפשרי".

- זה מה שאתם משלמים?

"המחיר הוא כמה מיליוני שקלים בשנה לשתי הפלטפורמות ביחד, וזה סכום מטורף ולא סביר".

- אבל יש לכם נדל"ן אטרקטיבי: אפיק 21, לחיצת שלט אחת מהאפיק של ערוץ 2. הוט ו-yes היו שמחים להזיז אתכם משם.

"באופן כללי הם לא אוהבים שמכתיבים להם דברים, והם לא אוהבים תקדימים. היה בעבר עניין משפטי סביב זה, ואנחנו זכינו אחרי שזרקו אותנו בזמנו לערוצים שנמצאים בקיבינימט, מה שנקרא".

- ואיך היחסים שלכם איתם היום?

"האמת שהיום, כבר כמה שנים טובות, היחסים חיוביים גם עם yes וגם עם הוט. בסך-הכול יחסים טובים".

- אבל יש לכם הרבה בעיות עם ההתנהלות של המדינה.

"אחת הבעיות היא שחוק הבזק הוא חוק מאוד ישן ומלא טלאים שנוספו במשך השנים. למעשה היום כדי לקבל רישיון לשדר בהוט אני צריך לפנות למועצת הכבלים והלוויין; כדי לקבל רישיון לשדר ב-yes אני צריך לפנות למשרד התקשורת; ובכל מה שנוגע לעידן פלוס, שאנחנו היום לא שם, אני צריך לעבוד מול הרשות השנייה.

"זה עונש נוראי לעבוד מול 3 גופים, כשבמקום שיהיה לך גוף אחד שנותן לך את הרישיון (אותו צריך לחדש כל כמה שנים, י"כ) אתה צריך לרוץ מאחד לשני. בוא נאמר שהשקענו הרבה מאוד כסף ואנרגיות במהלך השנים על חידושי רישיון ועל ביורוקרטיה מול 3 רגולטורים שונים".

- וכרגע לפי החוק אתם לא יכולים להצטרף לפלטפורמה של עידן פלוס.

"כרגע כן. בעיניי חשוב להבין שיש פה יש ערוץ ישראלי קטן שמעסיק באופן ישיר 200 ישראלים, ועוד כמה מאות פרילנסרים וספקים, וזכות הקיום שלנו היא להיות מחוברים לכולם. בגלל זה אנחנו עובדים חזק על אישור לעלות לעידן פלוס. אתה יודע, בעולם מדברים על מינימום של בין 2.5 מיליון ל-15 מיליון בתי אב מחוברים כדי בכלל לקיים דבר כזה, ואנחנו בנינו פה ערוץ מאוד שונה ודינמי שאיכשהו שורד במדינה הקטנה שלנו על מיליון וחצי בתי אב (שמחוברים ל-yes ולהוט, י"כ), זה נחשב לסוג של נס".

50% קונים גברים

אז איך זה באמת קורה? מה מספק לערוץ הקניות את זכות הקיום שלו בעידן של השוואות מחירים באינטרנט, רכישות באפליקציות ואתרי קניות בינלאומיים שנמצאים בכף ידו של כל ישראלי עם סמארטפון? ז'ורבין מזכיר כמה נקודות בהקשר הזה.

"הקטע אצלנו הוא שיחסית ממוצע הקניות לאדם הוא לא גדול, אנשים קונים אולי פעם-פעמיים בשנה. ערוצי הקניות בעולם באמת מבוססים על קו אחר - ואנחנו הצלחנו פה כי שינינו את זה - של פנייה בעיקר לנשים בנות 45-65 שקונות בממוצע שני מוצרים בחודש, שזה הרבה יותר מאשר אצלנו. זאת אומרת הערוצים בעולם, כמו QVC ואחרים, פונים לקהל הרבה יותר קטן שקונה הרבה יותר פעמים. אנחנו פונים לכולם, אבל כמות הקניות של כל לקוח הרבה יותר קטנה".

- ובכל זאת מי הלקוח הטיפוסי שלכם?

"מהסקר האחרון שעשינו עולה שהקהל הגדול שלנו הוא בני 35-45, ואחריהם 45-60. ואם נהוג לחשוב שנשים הן הרבה יותר פעילות מגברים, אז אצלנו זה בערך חצי-חצי. אנחנו חזקים במה שנקרא אזורי הפריפריה, וגם בכל האוכלוסיות שמוגדרות כנכים ואנשים עם קשיים של נגישות, שבשבילם אנחנו פתרון מאוד נוח".

- איך מתמודדים עם העובדה שהסביבה התקשורתית והטכנולוגית עברה שינוי דרמטי בהשוואה לקונספט של ערוץ קניות בשנות התשעים?

"כשקמנו היינו רק בהוט - זה למעשה לא היה הוט, אלא אוסף חברות כבלים אזוריות - והיינו ערוץ אחד מתוך 37 או 38 ערוצים. היום אנחנו ערוץ אחד מתוך מאות, ובנוסף מתמודדים מול כל אתרי האינטרנט בארץ ובעולם. ויש לך גם VOD וסלולר וכל מיני הרגלים חדשים. להגיד לך שזה קל? זה לא קל. להביא צופים אלינו נהיה קשה יותר ויקר משנה לשנה, אבל אנחנו עושים הכול כדי להתאים את עצמנו לתקופה ולהמשיך להתקיים ולהרוויח כמה לירות".

- וערוץ קניות בטלוויזיה זה משהו שבראייתך יהיה קיים גם בעוד 10 או 20 שנה, או שאתה אומר "לטווח הארוך יש לי אתר אינטרנט"?

"תראה, אתה כותב ב'גלובס', שהוא עיתון מודפס, אז אני יכול להגיד לך שאני זוכר את הכנסים בתחילת שנות ה-90 שהרגו את העיתונים, ואמרו שכולם ייסגרו ואף אחד לא יקרא יותר עיתונים וכן הלאה. אז אני חושב שכל גוף שיודע להתאים את עצמו לתקופה, עדיין יש לו מקום. הרגו את בתי הקולנוע, והם חיים לא רע נראה לי. אני מעריך שכך גם יהיה בטלוויזיה. יש מקום ויהיה מקום עוד לא מעט שנים לערוצי טלוויזיה בכלל וביניהם ערוצי קניות, אבל זה כמובן יצטרך לעבור כל מיני התאמות".

לתת הנחות בלי לשבור את השוק

בין ההתאמות שעליהן מדבר ז'ורבין, נכלל מהלך שבוצע לאחרונה וכלל מעבר לאולפן HD והשקעה בציוד ובמיתוג שלדברי ז'ורבין עלותו הסתכמה ב-2.5 מיליון שקל ("במושגים שלנו זה המון"). הערוץ, שמשדר מנווה אילן, עבר גם לשדר בפורמט של מסך רחב ("עברנו לשדר בפורמט של 16 על 9, את חדשות ערוץ 2, אתה יודע, עדיין מעבירים בפורמט של 3 על 4"), ונעשו שינויים בתוכניות.

- אילו שינויים למשל הכנסתם כדי להתמודד עם העידן הנוכחי?

"אחד הדברים שעשינו עכשיו, במסגרת יום ההולדת ה-21, זה תוכנית חדשה שנקראת 'המכרז הסודי'. בתוכנית אנחנו לא מציגים את המחיר של המוצר, ורק מי שמסמס ברגע נתון מקבל תשובה לסלולר שלו עם המחיר, ויש לו 45 דקות לממש את ההצעה. זה מאפשר לנו לתת מחירים טובים גם בכל מיני מותגים ומוצרים מובילים, משום שזה מרגיע את הספק. המחיר לא נחשף בטלוויזיה ולא מופץ הלאה, וככה הוא יכול לתת הנחות בלי לשבור את השוק".

מעבר לכך, ז'ורבין מעדכן כי "הערוץ משדר 24 שעות, מתוכן 10 שעות הן שידור חי - בין שתיים בצהריים ל-12 בלילה. חלק מהמנחים אצלנו הם אותם מנחים שאנשים זוכרים משנות התשעים: ירון פאר עדיין נמצא און אנד אוף, ענת בירן, סיגל גינצבורג איתנו מהתחלה, עופר ברקן כבר הרבה שנים בערוץ".

- ברוב כלי התקשורת יש תחלופה גבוהה, טאלנטים עוברים ממקום למקום.

"אצלנו יש יציבות מאוד גדולה בכוח-האדם. יש הרבה אנשים, לא רק כאלה שמופיעים על המסך, שנמצאים איתנו מאז קום הערוץ. בכלל, יש כאן אווירה משפחתית בערוץ הזה".

ערוץ הקניות שופינג מהסלון

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה