גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזון חלאל, שהוכן לפי דין הכשרות המוסלמי, צומח במהירות בארה"ב

אניני הטעם של דור המילניום מעדיפים מזון חלאל, והרשתות משווקות יותר ויותר מוצרים כאלה ■ המכירות צפויות להגיע השנה ל-20 מיליארד דולר

עגלה של Halal Guys / צילום: בלומברג
עגלה של Halal Guys / צילום: בלומברג

מגמות קולינריות משקפות לפעמים מגמות פוליטיות. כשארה"ב נלחמה נגד גרמניה, הפסיקו האמריקאים לקרוא לכרוב כבוש בשמו הגרמני Sauerkraut, ושינו את שמו ל-Liberty Cabbage, כלומר "כרוב החירות". בעקבות המריבה שפרצה לפני כעשור וחצי בין ארה"ב לצרפת, חדלו האמריקאים לקרוא לצ'יפס French Fries והחלו לכנותו Freedom Fries - "צ'יפס החופש".

אבל לפעמים נעות המגמות הקולינריות בדרכים מסתוריות. בעונת הבחירות לנשיאות ארה"ב, שבה משחק דונלד טראמפ תפקיד דומיננטי, לא תמיד חשים המוסלמים שהם רצויים באמריקה. אך לא ניתן להתעלם מהגאות במכירת מוצרי המזון שהוכנו על-פי דין הכשרות המוסלמי - מוצרי ה"חלאל" - שנהנים מפופולריות לא רק בקרב האוכלוסייה המוסלמית מהירת הצמיחה בארה"ב, אלא גם בקרב אניני הטעם מבני דור המילניום.

ב-1998 יכול היה שאהד אמאנוללה למצוא רק כ-200 מקומות שהגישו מזון חלאל, והוא השיק אתר אינטרנט שנועד לעזור לאמריקאים למצוא מזון כזה. היום הוא עוקב אחר 7,600 מקומות, ומספר שמוצרי חלאל צוברים פופולריות אפילו בקרב אנשים שמתייחסים בחשדנות למוסלמים. "מזון הוא אמצעי נפלא לשיתוף תרבותי", הוא אומר.

בתרבות המזון האמריקאית יש מסלול ותיק שמוביל מאכלים ממעמד של מאכלים אתניים למעמד של מאכלים שמקובלים על כולם. זה קרה למטבח האיטלקי לפני שנים רבות, ובמידה רבה גם למזון היהודי הכשר, שניתן לתארו כמקבילה קרובה יותר למזון החלאל המוסלמי. בדומה לכללי הכשרות היהודית, דורשים גם כללי הכשרות המוסלמית מהמאמינים להתייחס באופן הומני לבעלי החיים, ולבצע הכנות מיוחדות של המזון.

בכל רמה שהיא בשרשרת המזון בארה"ב, כבר יש לחלאל נישה קטנה אך מהירת צמיחה.חברת המחקר נילסן מעריכה כי בחנויות המכולת ובחנויות הנוחות הגיעו מכירות החלאל ל-1.9 מיליארד דולר ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף אוגוסט, עלייה של 15% לעומת 2012. בסך הכול - החל במסעדות וכלה בסופרמרקטים - צפויות מכירות החלאל להגיע השנה ל-20 מיליארד דולר - גידול של שליש לעומת 2010, להערכת מועצת המזון והתזונה האסלאמית של אמריקה, שמעניקה אישור כשרות חלאל למוצרי מזון ומקדמת את הפצת המידע על כללי הכשרות המוסלמים.

Whole Foods Market, שהייתה בין החלוצות בתחום ומאז שנת 2011 אף מבצעת קידום מכירות לרגל חודש הרמדאן, מדווחת כי מוצרי החלאל נמנים עם קטגוריות המזון מהירות הצמיחה ביותר שלה, וכי בכל אחת מחמש השנים האחרונות נרשמה צמיחה דו-ספרתית במכירות.

ענקיות המזון פועלות בקטן

הקמעונאיות הראשונות שאימצו את מוצרי החלאל זכו לביקורת מסוימת - בייחוד באותן פינות במדיה החברתית שבהן נמתחת דרך קבע ביקורת על האסלאם. אמאנוללה אומר כי אתר האינטרנט שלו משמש בחוגים מסוימים כמדריך של מקומות שאותם צריך להחרים. עם זאת, הוא מציין כי צעדים עוינים כאלה מניבים בדרך כלל תוצאות הפוכות מהמצופה, וכי בסופו של דבר הם אף תורמים לקידום עסקיו.

כש-Whole Foods הריצה את קמפיין הרמדאן הראשון שלה, היא זכתה לביקורת על שאינה מבצעת קידום מכירות לרגל מועדים דתיים אחרים. ריק פינדלי, מתאם מכולת עולמי בחברה, אומר שהחברה לא נבהלה. "אנשים מצפים ש-Whole Foods תיצור טרנדים חדשים", אמר פינדלי. "אנחנו שמחים להיות בחוד החנית ולקחת סיכונים".

הנתונים הדמוגרפיים מצביעים על כך שהימור על מוצרי חלאל אינו עתיר סיכון כפי שנראה על פניו. אשתקד היו בארה"ב 3.3 מיליון מוסלמים, אך מספרם צפוי לגדול ל-8.1 מיליון עד 2050, ובאמצע תקופה זו ידיחו המוסלמים את היהודים ממעמדם כעדה הדתית הלא-נוצרית הגדולה ביותר בארה"ב - כך על-פי מכון המחקר Pew.

וזה לא הסיפור כולו. עדנאן דוראני, מנכ"ל American Halal Company, מעריך כי עד 80% מהלקוחות שרוכשים את מותג Saffron Road ("דרך הזעפרן") שלו אינם עושים זאת כדי לציית לכללי הכשרות המוסלמיים. מדובר פשוט בחובבי מזון שמעוניינים בארוחות קפואות איכותיות יותר. Saffron Road הוא אחד המותגים המככבים ב-Whole Foods, והוא נמכר גם בסניפי Kroger, Safeway ו-Giant Food Stores - בסך הכול ביותר מ-12 אלף מקומות.

שוק מוצרי החלאל עדיין לא הגיע לנקודת המפנה שבה כמה מהשמות הגדולים ביותר בתחום מוצרי המזון הארוזים יתחייבו לייצורם. ענקית החטיפים העולמית Mondelez, למשל, מקיימת נוכחות במדינות מוסלמיות כמו אינדונזיה וסעודיה, שבהן המזון הסטנדרטי הוא מזון חלאל. ואולם, עד כה היא מציעה למכירה רק קומץ מוצרי חלאל בארה"ב.

יצרנית המזון הגדולה בעולם, נסטלה, מחזיקה ב-151 מפעלי מזון חלאל במדינות שונות, החל במלזיה וכלה בפקיסטן, ומפיצה ברחבי העולם מאות מוצרים בעלי חותם כשרות מוסלמית. אך בארה"ב מוכרת נסטלה מוצרי חלאל בעיקר באמצעות יחידת שירותי הבריאות שלה, שמספקת מוצרים לבתי חולים.

בקרב הקמעונאיות שורר מצב דומה. וולמארט מציגה מוצרי חלאל בכ-400 מ-4,600 סניפיה, ו-Kroger מציגה מוצרים אלה רק באזורים שבהם קיים ביקוש מקומי.

"אנשים מתמהיל של תרבויות"

ייתכן שמוצרי החלאל "אינם מצליחים להמריא בגלל הסטיגמה" על האסלאם בקרב חלק מהאמריקאים, אומר קרישננדו ריי, פרופסור ללימודי המזון ב-NYU Steinhardt. "או ייתכן שבסופו של דבר החלאל יהיה כמו המזון היהודי הכשר, שיש לו תדמית כמזון טרי ומוסרי יותר".

ריי חיבר את הספר "המסעדן האתני", שיצא לאור השנה ושבוחן את ההיסטוריה הארוכה של השפעת המהגרים על המטבח האמריקאי. לדבריו, המזון האיטלקי זכה ליחס שלילי בתחילת המאה העשרים, ואחת הסיבות לכך הייתה שהיה בו "יותר מדי שום" והיו לו אסוציאציות של פעילות פלילית, מכיוון שאנשים נהגו לשתות אלכוהול עם מאכלים איטלקיים.

דוראני ואמאנוללה נזכרים כי בילדותם הגישו להם בבית מזון יהודי כשר מכיוון שהיה קשה למצוא מזון חלאל, ועבור הוריהם המזון היהודי הכשר היה הדבר הקרוב ביותר לחלאל.

כיום זמינים מוצרי חלאל לאנשים שסועדים בחוץ, וגם לאנשים שאוכלים בבית. את זה יש לזקוף חלקית לזכות החברהHalal Guys, שהחלה את חייה כעגלת רחוב למכירת מנות בשריות בעיר ניו-יורק. המנות האלה היו כל כך פופולריות, שהחברה מתכננת לפתוח 30 מסעדות במתכונת מלאה ברחבי ארה"ב בשנים הבאות.

ניו-יורק היא ביתם של אנשים מכל חלקי העולם. זה נכון גם לגבי שיקגו, שבה פתחה Halal Guys את סניפה השני. עם זאת, נפתח הסניף השלישי בעיר קטנה בקליפורניה.

"קוסטה מסה נמצאת במרכז חנויות קטן, ואין מקום שונה יותר מפינת הרחובות ה-53 וה-6 במנהטן", אמר אנדרו אק, מנהל השיווק של החברה. בהתייחסו לכשרות המוסלמית, הוא הוסיף: "לא רק תושבי מרכזי הערים אוהבים אותה. לא רק תושבי הפרברים אוהבים אותה. לא מדובר במוסלמים. מדובר באנשים מתמהיל של תרבויות ומרקעים תרבותיים שונים".

Halal Guys פונה למשהו שנמצא מעבר להשתייכות דמוגרפית: חוש הטעם. בשעת הצהריים באחד מימי שישי האחרונים, המתינו כ-20 אנשים - קהל מעורב של עובדי משרד ותיירים - לפני משאית המזון המקורית של Halal Guys בניו-יורק כדי להזמין מזון. הם סיפרו שבאו בגלל בשר הטלה והתרנגולת עם אורז, ולא בגלל כללי כשרות דתיים כלשהם. האמת היא ש-Halal Guys כבר חדלה להגיש בשר טלה, אבל הלקוחות עדיין ממשיכים בעקשנות להזמין אותו.

"זה אחד המקומות שבהם אתה חייב לאכול בניו-יורק", אמר אלחנדרו נובה בן ה-30 שהמתין בתור עם ידיד שבא לבקרו מקולומביה. "אין לזה שום קשר לאופן שבו הם מתייחסים לבעלי החיים".

טיסה לחלאל

עוד כתבות

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל איחור באוצר והתנגדות האופוזיציה: חשש לבעיות תזרים קשות ברשויות המקומיות

המענקים לרשויות המקומיות מועברים בסוף כל שנה לכיסוי גירעונות ● אלא שהשנה, בשל מאבקים עם הייעוץ המשפטי לממשלה, האוצר הגיש את הפנייה לוועדת הכספים רק אתמול - והמשמעות היא שהדיון יתקיים כבר ב-2026 ● איחור של יום כעת הוא קריטי, כי הכסף נדרש לכיסוי הוצאות הרשויות ב-2025, ולא ניתן להעבירו אחרי שנת התקציב

רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאור השינויים הצפויים במדרגות מס הכנסה: רשות המסים מאריכה את תוקף תיאומי המס

במסגרת תקציב 2026 מבקש שר האוצר סמוטריץ' להרחיב את מדרגות המס, כך שהמדרגות הגבוהות יותר יחולו על בעלי הכנסות גבוהות יותר ● אם הצעת החוק תאושר, הציבור יידרש להגיש מחדש את תיאומי המס בגין הכנסות נוספות ● על-מנת לחסוך את הנטל הבירוקרטי לציבור הוחלט להאריך את תוקף התיאומים, משנת 2025 עד אפריל 2026

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

שיעור הרווח הדרוש בתוכניות פינוי-בינוי עודכן. מי ירוויח ומי יפסיד?

התקן הכלכלי לפינוי־בינוי עודכן לראשונה מאז 2022, זאת לאור השינויים שחלו בשוק הנדל"ן ● במחוז הצפון, חיפה והדרום שיעור הרווח המזערי הממוצע יעמוד על 17%, בעוד במחוז ת"א, ירושלים ומחוז מרכז שיעור הוא יעמוד על 16% בממוצע

"ישראל תצטרך להיות יצירתית": מה מתכנן טראמפ לשנת 2026?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה טראמפ מתכנן למזרח התיכון ב-2026, האם המפלגה הרפובליקאית תשנה את היחס שלה לישראל, ומה קורה לפלסטינים שמשתפים פעולה עם גופי המודיעין הישראליים ונתפסים • כותרות העיתונים בעולם

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים נחקרו באזהרה

לפי הודעת מנורה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקשו מסמכים במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו באזהרה ושוחררו בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

פרויקט התשתית הגדול בישראל מסתבך: המימון לא פתור, הרשות לא מתפקדת

אומדן עלות פרויקט התשתיות הגדול בישראל זינק ל־177 מיליארד שקל, ומצד שני הכנסות המדינה הצפויות מהמסים סביבו התכווצו, בעקבות לחצי יזמים ● דוח מבקר המדינה חושף גם רשות מטרו מוחלשת, מחסור חמור באלפי מהנדסים ולוחות זמנים שנמצאים תחת סימן שאלה כבד

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

עד מחר בחצות: בעלי חברות ארנק יכולים לחתום על הסכמי פירוק חברה ולהתחמק מהמס

הזדמנות אחרונה לבעלי חברות הארנק להתחמק מהמסים במסגרת רפורמת הרווחים הכלואים ● כל עוד ההחלטה על פירוק החברה תתקבל עד 31 בדצמבר, רשות המסים מתגמשת ומאפשרת הגשה מאוחרת של בקשות פירוק עד 31 בינואר 2026

שכר המנכ''לים ברשויות מקומיות קטנות עולה / צילום: Shutterstock

שכר הבכירים ברשויות מקומיות קטנות עולה: מנכ"לים ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש

מנכ"לים ברשויות קטנות ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש, כך ששכרם החודשי צפוי להגיע ל-28,280 שקל ● גם מנהלי וסגני מנהלי אגפים ומחלקות ייהנו מתוספת שכר

כביש 6 חוצה צפון / צילום: באדיבות כביש 6

מקטע באורך 22 ק"מ: אלו הקבוצות שמשתתפות במכרז להארכת כביש 6

המכרז כולל הפעלה ותחזוקה של המקטע הצפוני החדש של כביש 6, בין מחלף סומך לבית העמק ● המקטע החדש נועד לתת מענה לעומסי תנועה בכבישים 4, 70 ו־22, ולשפר את הקישוריות התחבורתית בין אזור הצפון למרכז הארץ ● נהגים פרטיים שיבצעו שימוש קבוע במקטע החדש יהיו זכאים להנחה של כ־40% באגרת הנסיעה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

היום השלישי ברציפות: וול סטריט ננעלה בירידות קלות

פרוטוקול הפד מראה כי הבכירים היו חלוקים בדעתם באופן צמוד סביב הורדת הריבית בדצמבר ● מספר המסירות של טסלה ברבעון הרביעי צפוי לרדת בחדות ● אנבידיה השלימה את ההשקעה באינטל ● למרות ערבות אישית של לארי אליסון - וורנר ברדרס צפויה להעדיף את הצעת נטפליקס ● מחיר אונקיית כסף זינק ב-8% לאחר הנפילה החדה אתמול

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הביטוח והבנקים מובילים את הירידות

מדד ת"א 35 יורד בכ-1% ● מנורה נופלת בכ-4%, לאחר שנודע אתמול כי המשטרה פשטה על משרדי חברת הביטוח במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● וול סטריט סיכמה יום שלישי רצוף של ירידות, בעיצומם של ימי ה"סנטה קלאוס ראלי" ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים כי 2026 תהיה "שנת מפנה" אם תימשך הרגיעה הביטחונית ● וגם: המניות ב-S&P 500 שעברו שנה קשה, אך האנליסטים צופים להן תשואות דו־ספרתיות ב-2026

מטוס בואינג F-15 בתצורת חמקן / צילום: יח''צ

היתרון של F-15 והאפשרות לסיוע אמריקאי אחר: המשמעות של עסקת המיליארדים לישראל

ביקור נתניהו בארה"ב בימים אלה מלווה בהודעה על אישור מכירת מטוסי 15־F לישראל ואופציה להרחבה עתידית ● במקביל, מועד תום מזכר ההבנות הנוכחי עם ארה"ב קרב ונבחנות חלופות חדשות

יונתן ברנד, מנכ''ל אולטרה פיננסים / צילום: שי סוויסה

הלוואות במקום פיצוחים: חברת המימון החדשה שבדרך לבורסה בת"א

אולטרה פיננסים של יונתן ברנד תמוזג לחממה סחר, שתמכור את פעילותה בתחום המזון ● החברה מתמקדת באשראי לעסקים קטנים ובין המשקיעים בה אפשר למצוא את פרופ' אסף חמדני, ארז דהבני ואריק צ'רניאק ● בכך, משפחת חממה, שהנפיקה את עסקי המזון היבש שלה בקיץ 2007, צפויה לעזוב את הבורסה

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: גיל אייסנמן

נבלמה כוונת נשיא לשכת רואי החשבון לקבוע כהונה בלתי מוגבלת לנשיא הלשכה

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, ביקש לבטל את הסעיף המגביל את כהונתו כנשיא – ונחסם ● המשמעות היא ששרייבר לא יוכל להתמודד בבחירות הבאות בלשכה בעוד כשנתיים, שכן הוא מכהן כעת בקדנציה השנייה שלו כנשיא

הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock

מחר כבר יהיה מאוחר: 6 פעולות שיסייעו לכם לחסוך אלפי שקלים לפני סוף 2025

מהן ההפקדות ששכירים ועצמאים צריכים להכיר - החל מקופת גמל להשקעה, דרך הפקדה לקרן השתלמות ולפנסיה ועד איזון תיק ההשקעות ● כך תנצלו את מקסימום ההטבות המגיעות לכם לפני שהשנה או־טו־טו נגמרת - ותוכלו להוציא מהכסף שלכם יותר

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מה עומד מאחורי ההצעה לשלם את המשכנתא בעוד שש שנים

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

רוב הקשישים מוותרים על ההטבות המוגדרות בחוק / צילום: תמר מצפי

התחדשות עירונית: רוב הקשישים מוותרים על ההטבות המוגדלות בחוק

המחוקק מחייב את היזמים להציע לקשישים פתרונות ייחודיים בפרויקטים של פינוי בינוי, אלא שחסמים רבים גורמים לכך שהשימוש בפתרונות היעודיים נמוך מאוד

עו''ד אמיר טבנקין / צילום: ענבל מרמרי

קידום לתובעי נתניהו: התפקידים החדשים של עוה"ד טבנקין ותירוש

עו"ד אמיר טבנקין, שנמנה עם צוות התביעה בתיק 4000 ומוביל את תיק בזק במחוזי, מונה למנהל מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) במקום עו"ד יהודית תירוש ● תירוש, התובעת הראשית בתיק 4000, מונתה למשנה לפרקליט מחוז ת"א

דגם SPICE 1000 מתוצרת רפאל / צילום: Shutterstock

בדיוק של 3 מטר: הודו רוכשת מרפאל פצצות מתקדמות למטוסים

כחלק מחבילת רכש ביטחונית בהיקף של כ־8.7 מיליארד דולר, הודו אישרה את רכישת ערכות הנחיה ספייס 1000 של רפאל ● המהלך משקף העמקה נוספת של שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל, על רקע המתיחות המתמשכת מול פקיסטן