גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזון חלאל, שהוכן לפי דין הכשרות המוסלמי, צומח במהירות בארה"ב

אניני הטעם של דור המילניום מעדיפים מזון חלאל, והרשתות משווקות יותר ויותר מוצרים כאלה ■ המכירות צפויות להגיע השנה ל-20 מיליארד דולר

עגלה של Halal Guys / צילום: בלומברג
עגלה של Halal Guys / צילום: בלומברג

מגמות קולינריות משקפות לפעמים מגמות פוליטיות. כשארה"ב נלחמה נגד גרמניה, הפסיקו האמריקאים לקרוא לכרוב כבוש בשמו הגרמני Sauerkraut, ושינו את שמו ל-Liberty Cabbage, כלומר "כרוב החירות". בעקבות המריבה שפרצה לפני כעשור וחצי בין ארה"ב לצרפת, חדלו האמריקאים לקרוא לצ'יפס French Fries והחלו לכנותו Freedom Fries - "צ'יפס החופש".

אבל לפעמים נעות המגמות הקולינריות בדרכים מסתוריות. בעונת הבחירות לנשיאות ארה"ב, שבה משחק דונלד טראמפ תפקיד דומיננטי, לא תמיד חשים המוסלמים שהם רצויים באמריקה. אך לא ניתן להתעלם מהגאות במכירת מוצרי המזון שהוכנו על-פי דין הכשרות המוסלמי - מוצרי ה"חלאל" - שנהנים מפופולריות לא רק בקרב האוכלוסייה המוסלמית מהירת הצמיחה בארה"ב, אלא גם בקרב אניני הטעם מבני דור המילניום.

ב-1998 יכול היה שאהד אמאנוללה למצוא רק כ-200 מקומות שהגישו מזון חלאל, והוא השיק אתר אינטרנט שנועד לעזור לאמריקאים למצוא מזון כזה. היום הוא עוקב אחר 7,600 מקומות, ומספר שמוצרי חלאל צוברים פופולריות אפילו בקרב אנשים שמתייחסים בחשדנות למוסלמים. "מזון הוא אמצעי נפלא לשיתוף תרבותי", הוא אומר.

בתרבות המזון האמריקאית יש מסלול ותיק שמוביל מאכלים ממעמד של מאכלים אתניים למעמד של מאכלים שמקובלים על כולם. זה קרה למטבח האיטלקי לפני שנים רבות, ובמידה רבה גם למזון היהודי הכשר, שניתן לתארו כמקבילה קרובה יותר למזון החלאל המוסלמי. בדומה לכללי הכשרות היהודית, דורשים גם כללי הכשרות המוסלמית מהמאמינים להתייחס באופן הומני לבעלי החיים, ולבצע הכנות מיוחדות של המזון.

בכל רמה שהיא בשרשרת המזון בארה"ב, כבר יש לחלאל נישה קטנה אך מהירת צמיחה.חברת המחקר נילסן מעריכה כי בחנויות המכולת ובחנויות הנוחות הגיעו מכירות החלאל ל-1.9 מיליארד דולר ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף אוגוסט, עלייה של 15% לעומת 2012. בסך הכול - החל במסעדות וכלה בסופרמרקטים - צפויות מכירות החלאל להגיע השנה ל-20 מיליארד דולר - גידול של שליש לעומת 2010, להערכת מועצת המזון והתזונה האסלאמית של אמריקה, שמעניקה אישור כשרות חלאל למוצרי מזון ומקדמת את הפצת המידע על כללי הכשרות המוסלמים.

Whole Foods Market, שהייתה בין החלוצות בתחום ומאז שנת 2011 אף מבצעת קידום מכירות לרגל חודש הרמדאן, מדווחת כי מוצרי החלאל נמנים עם קטגוריות המזון מהירות הצמיחה ביותר שלה, וכי בכל אחת מחמש השנים האחרונות נרשמה צמיחה דו-ספרתית במכירות.

ענקיות המזון פועלות בקטן

הקמעונאיות הראשונות שאימצו את מוצרי החלאל זכו לביקורת מסוימת - בייחוד באותן פינות במדיה החברתית שבהן נמתחת דרך קבע ביקורת על האסלאם. אמאנוללה אומר כי אתר האינטרנט שלו משמש בחוגים מסוימים כמדריך של מקומות שאותם צריך להחרים. עם זאת, הוא מציין כי צעדים עוינים כאלה מניבים בדרך כלל תוצאות הפוכות מהמצופה, וכי בסופו של דבר הם אף תורמים לקידום עסקיו.

כש-Whole Foods הריצה את קמפיין הרמדאן הראשון שלה, היא זכתה לביקורת על שאינה מבצעת קידום מכירות לרגל מועדים דתיים אחרים. ריק פינדלי, מתאם מכולת עולמי בחברה, אומר שהחברה לא נבהלה. "אנשים מצפים ש-Whole Foods תיצור טרנדים חדשים", אמר פינדלי. "אנחנו שמחים להיות בחוד החנית ולקחת סיכונים".

הנתונים הדמוגרפיים מצביעים על כך שהימור על מוצרי חלאל אינו עתיר סיכון כפי שנראה על פניו. אשתקד היו בארה"ב 3.3 מיליון מוסלמים, אך מספרם צפוי לגדול ל-8.1 מיליון עד 2050, ובאמצע תקופה זו ידיחו המוסלמים את היהודים ממעמדם כעדה הדתית הלא-נוצרית הגדולה ביותר בארה"ב - כך על-פי מכון המחקר Pew.

וזה לא הסיפור כולו. עדנאן דוראני, מנכ"ל American Halal Company, מעריך כי עד 80% מהלקוחות שרוכשים את מותג Saffron Road ("דרך הזעפרן") שלו אינם עושים זאת כדי לציית לכללי הכשרות המוסלמיים. מדובר פשוט בחובבי מזון שמעוניינים בארוחות קפואות איכותיות יותר. Saffron Road הוא אחד המותגים המככבים ב-Whole Foods, והוא נמכר גם בסניפי Kroger, Safeway ו-Giant Food Stores - בסך הכול ביותר מ-12 אלף מקומות.

שוק מוצרי החלאל עדיין לא הגיע לנקודת המפנה שבה כמה מהשמות הגדולים ביותר בתחום מוצרי המזון הארוזים יתחייבו לייצורם. ענקית החטיפים העולמית Mondelez, למשל, מקיימת נוכחות במדינות מוסלמיות כמו אינדונזיה וסעודיה, שבהן המזון הסטנדרטי הוא מזון חלאל. ואולם, עד כה היא מציעה למכירה רק קומץ מוצרי חלאל בארה"ב.

יצרנית המזון הגדולה בעולם, נסטלה, מחזיקה ב-151 מפעלי מזון חלאל במדינות שונות, החל במלזיה וכלה בפקיסטן, ומפיצה ברחבי העולם מאות מוצרים בעלי חותם כשרות מוסלמית. אך בארה"ב מוכרת נסטלה מוצרי חלאל בעיקר באמצעות יחידת שירותי הבריאות שלה, שמספקת מוצרים לבתי חולים.

בקרב הקמעונאיות שורר מצב דומה. וולמארט מציגה מוצרי חלאל בכ-400 מ-4,600 סניפיה, ו-Kroger מציגה מוצרים אלה רק באזורים שבהם קיים ביקוש מקומי.

"אנשים מתמהיל של תרבויות"

ייתכן שמוצרי החלאל "אינם מצליחים להמריא בגלל הסטיגמה" על האסלאם בקרב חלק מהאמריקאים, אומר קרישננדו ריי, פרופסור ללימודי המזון ב-NYU Steinhardt. "או ייתכן שבסופו של דבר החלאל יהיה כמו המזון היהודי הכשר, שיש לו תדמית כמזון טרי ומוסרי יותר".

ריי חיבר את הספר "המסעדן האתני", שיצא לאור השנה ושבוחן את ההיסטוריה הארוכה של השפעת המהגרים על המטבח האמריקאי. לדבריו, המזון האיטלקי זכה ליחס שלילי בתחילת המאה העשרים, ואחת הסיבות לכך הייתה שהיה בו "יותר מדי שום" והיו לו אסוציאציות של פעילות פלילית, מכיוון שאנשים נהגו לשתות אלכוהול עם מאכלים איטלקיים.

דוראני ואמאנוללה נזכרים כי בילדותם הגישו להם בבית מזון יהודי כשר מכיוון שהיה קשה למצוא מזון חלאל, ועבור הוריהם המזון היהודי הכשר היה הדבר הקרוב ביותר לחלאל.

כיום זמינים מוצרי חלאל לאנשים שסועדים בחוץ, וגם לאנשים שאוכלים בבית. את זה יש לזקוף חלקית לזכות החברהHalal Guys, שהחלה את חייה כעגלת רחוב למכירת מנות בשריות בעיר ניו-יורק. המנות האלה היו כל כך פופולריות, שהחברה מתכננת לפתוח 30 מסעדות במתכונת מלאה ברחבי ארה"ב בשנים הבאות.

ניו-יורק היא ביתם של אנשים מכל חלקי העולם. זה נכון גם לגבי שיקגו, שבה פתחה Halal Guys את סניפה השני. עם זאת, נפתח הסניף השלישי בעיר קטנה בקליפורניה.

"קוסטה מסה נמצאת במרכז חנויות קטן, ואין מקום שונה יותר מפינת הרחובות ה-53 וה-6 במנהטן", אמר אנדרו אק, מנהל השיווק של החברה. בהתייחסו לכשרות המוסלמית, הוא הוסיף: "לא רק תושבי מרכזי הערים אוהבים אותה. לא רק תושבי הפרברים אוהבים אותה. לא מדובר במוסלמים. מדובר באנשים מתמהיל של תרבויות ומרקעים תרבותיים שונים".

Halal Guys פונה למשהו שנמצא מעבר להשתייכות דמוגרפית: חוש הטעם. בשעת הצהריים באחד מימי שישי האחרונים, המתינו כ-20 אנשים - קהל מעורב של עובדי משרד ותיירים - לפני משאית המזון המקורית של Halal Guys בניו-יורק כדי להזמין מזון. הם סיפרו שבאו בגלל בשר הטלה והתרנגולת עם אורז, ולא בגלל כללי כשרות דתיים כלשהם. האמת היא ש-Halal Guys כבר חדלה להגיש בשר טלה, אבל הלקוחות עדיין ממשיכים בעקשנות להזמין אותו.

"זה אחד המקומות שבהם אתה חייב לאכול בניו-יורק", אמר אלחנדרו נובה בן ה-30 שהמתין בתור עם ידיד שבא לבקרו מקולומביה. "אין לזה שום קשר לאופן שבו הם מתייחסים לבעלי החיים".

טיסה לחלאל

עוד כתבות

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט נפתחת במגמה חיובית; הביטקוין קופץ

נאסד"ק מתחזק ב-0.5%, S&P 500 עולה ב-0.3% ● חברת התרופות הגרמנית באייר מזנקת לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● באסיה נסגר המסחר במגמה חיובית: הקוספי זינק ב-1.9%, מניות הרכב קפצו ● עליות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● מחיר הביטקוין מטפס ונסחר סביב 90 אלף דולר

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו; לשכת רה"מ: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"