גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פרטנר וסלקום לא יכולות לסמוך על תשתית בזק לטווח ארוך"

הכלכלן שהכין את התוכנית העסקית למיזם הסיבים האופטיים מעריך: הצרכן הישראלי יהיה מוכן לשלם פרמיה על מוצר איכותי כסיב אופטי עד הבית

חן הרצוג / צילום: ולדימיר אסקין
חן הרצוג / צילום: ולדימיר אסקין

הרעיון של שימוש ברשת בזק על ידי המתחרים על מנת להתחרות בה (רפורמת השוק הסיטונאי) הוא רעיון שלא יכול להחזיק מים, ואם פרטנר וסלקום רוצות להתחרות בבזק, בסופו של דבר ללא תשתית עצמאית, הדבר לא יקרה - כך אומר ל"גלובס" חן הרצוג, הכלכלן הראשי בחברת הייעוץ BDO שהכין בעבור IBC את התוכנית העסקית החדשה שלה. זאת, לקראת פתיחתו של חדר המידע וכניסת משקיעים המתעניינים ברכישת גרעין השליטה במיזם הסיבים האופטיים IBC.

בשיחה עמו מסביר הרצוג כי הפעם, בניגוד לעבר, נראה שהמצב שונה ויש סיכוי שייכנס משקיע, בין אם מדובר באחת מהחברות פרטנר או סלקום, ובין אם מדובר במשקיע פיננסי. על פי הערכות המשקיעים, בעל השליטה החדש יידרש להשקעות של 2.5 מיליארד שקל על פני 10 שנים כדי להשלים את הפריסה ביישובים העירוניים הגדולים והבינוניים ברחבי ישראל. כדי להגיע לרווחיות תפעולית, יהא על המשקיע להאיץ השקעות כך שתמורת השקעה של 1.5 מיליארד שקל הוא יוכל לרשת את הערים הגדולות תוך 5 שנים, ולאחר מכן להמשיך את מימון ההשקעות מהתזרים השוטף.

IBC סבורה שעל המשקיע לפעול במהירות ובאגרסיביות כדי לנצל את העובדה שבזק לא נכנסה עדיין לשוק הסיבים האופטיים, ושאם היא תעשה זאת - היא עשויה לחסל את סיכוייו של המיזם.כדי להצליח, חייב המיזם להעניק ללקוחותיו יתרונות ברמת המוצר - ולאו דווקא ברמת המחיר. כך למשל, אם בתמורה ל-100 שקל בזק מספקת כיום קצב של 100 מגה, על המיזם לספק קצב של 300 מגה בתמורה לאותו מחיר על מנת להציע ערך מוסף ללקוחות שאין לבזק.

"המודל העסקי המקורי של IBC ניסה ליצור ייצור כלאיים, אנדרוגינוס בלתי-אפשרי" אומר הרצוג. "תנאי הרישיון הכתיבו מודל של סיטונאי שאין לו קמעונאים. חברה סיטונאית שאסור לה למכור ישירות לצרכן הסופי, אבל בפועל צריכה לעשות את העבודה הקמעונאית ולגייס לקוח אחר לקוח. אומרים שהכישלון יתום; במקרה של IBC, המגבלה הרגולטורית שאסרה מכירה קמעונאית יצרה תנאים בלתי-אפשריים, שהובילו לרצף של טעויות נוספות. כשבחנו את התוכנית העסקית, שאלנו את עצמנו האם יש כאן בכלל פוטנציאל עסקי. זיהינו פוטנציאל אדיר ברמת השוק - ישראל היא מדינה של אוכלוסייה צעירה הנוטה לאמץ חדשנות, Start-Up Nation, אבל בתחום הסיבים האופטיים אנחנו מקום אחרון ב-OECD. מבחינת תנאי הפתיחה היינו צריכים להיות מקום ראשון. מדינה קטנה וצפופה, עם בנייה לגובה ושיעור גבוה של אוכלוסייה עירונית. כל אלה תנאים אידיאליים לפרישה של רשת סיבים.

"יש כאלה שטוענים שהעובדה שאנו מקום אחרון בעולם בחדירת סיבים מעידה שאין ביקוש בארץ לסיבים אופטיים, שהצרכן הישראלי לא צריך רוחב פס גבוה ולא מוכן לשלם בעבורו. אבל זה כמו להסיק שאין ביקוש בישראל לרכבת תחתית - עובדה שאף אחד לא נוסע בה. המסקנה שלנו היא הפוכה. יש פוטנציאל שוק משמעותי, הצרכן הישראלי מוכן לשלם פרמיה בעבור רוחב פס, אבל יש מגבלת היצע. לבזק נוח להישאר בעולם ה-ADSL".

- אז בכל זאת, למה הפעם זה יהיה שונה?

הרצוג: "הבסיס לתפנית העסקית הוא שינויים רגולטוריים שהושגו בחודשים האחרונים. הרגולטור מאפשר רכישה של IBC על ידי קבוצת תקשורת קיימת, ואני מדבר בראש ובראשונה על סלקום ופרטנר. העולם הולך לכיוון של חברות טריפל ו-P4 (קוואד-פליי). ראינו את מיזוג הענק של AT&T וטיים וורנר. שילוב כוחות של חברה כמו סלקום או פרטנר עם IBC יכול לשנות את פני מפת שוק התקשורת בישראל. זה הפוטנציאל לתחרות אמיתית בשוק על בסיס טכנולוגיות עצמאיות. אנחנו כבר לא מדברים על חברה סיטונאית, אלא על זרוע קווית של קמעונאית תקשורת מובילה".

- אבל מה IBC מביאה למיזוג הזה? יש לה בקושי 5,000 לקוחות. למה סלקום צריכה אותה?

"הנכס העיקרי של IBC הוא תשתית הסיבים הקיימת של חברת החשמל, שפרושה לאורך קווי המתח העליון של חברת החשמל ומחברת בין כל מרכזי הערים בישראל. תוסיף לזה את רשת החלוקה של חברת החשמל - עמודי החשמל שמגיעים לכל רחוב ורחוב בישראל, ש-IBC יכולה לרכוב עליה - ואתה מבין שיש כאן יתרון כלכלי משמעותי, קיצור דרך משמעותי לפרישה של רשת סיבים. גם בזמן, וגם בכסף. זה הסיכוי היחיד ליצור תחרות לבזק בקנה מידה כלל-ארצי. זו תשתית אדירה שהוקמה על ידי חברת החשמל לאורך שנים. השימוש בתשתית הזאת יוצר פוטנציאל ליתרון יחסי שאין כל דרך אחרת להשיג אותו".

- אבל יש כיום שוק סיטונאי. למה סלקום ופרטנר צריכים להיכנס להשקעות העתק האלה?

"הבסיס לתחרות הוא תשתית עצמאית. אתה לא יכול להיות מתחרה של בזק אם אתה תלוי בתשתית שלה. השוק הסיטונאי יכול לשמש פתרון גישור לטווח הביניים. לאורך זמן, חברת תקשורת חייבת להתבסס על תשתית עצמאית. התחרות בתקשורת היא לא רק על המחיר; היא גם על חדשנות, איכות שירות, מוצרים חדשים. בשוק הסיטונאי אתה מוותר מראש על חדשנות ועליונות טכנולוגית. ברמה האסטרטגית זה פתרון גרוע. אבל מעבר לכך, אין שוק סיטונאי לסיבים אופטיים בישראל. יש שוק סיטונאי ל-ADSL. אלה מוצרים שונים לחלוטין. נכון, לא כולם צריכים כיום סיבים אופטיים, אבל בעוד 5 שנים אף אחד לא יהיה מוכן לוותר עליהם. כך זה קורה בכל חדירה של טכנולוגיה חדשה. כך גם בנינו את התוכנית העסקית. בשלב הראשון, קהל היעד הוא המאמצים המוקדמים (early adopters). אלו סוגי הלקוחות, על פי רוב צעירים יותר, שנוטים לאמץ טכנולוגיות חדשות ומכירים בערכן.

"הם גם אלה שיתחברו לנטפליקס או סלקום TV, ויהיו הראשונים שיאמצו טלוויזיות Ultra HD שבהן היתרון של הסיבים הכי משמעותי. המאמצים המוקדמים משמשים בהמשך השגרירים של הטכנולוגיות החדשניות - כלפי החברים, ההורים והעמיתים לעבודה. בעקבותיהם יגיע בהמשך גם הרוב הדומם. אנחנו רואים את המגמה הזו בכל אירופה. הצרכנים עוברים לסיבים בקצב מהיר, ועם זאת ה-ARPU עולה, כי מוכנים לשלם יותר בעבור רוחב פס גבוה יותר וסל השירותים גדל".

- אגב חברת החשמל, הטענה היא שחברה זו מסבסדת את IBC, שבסוף צרכן החשמל משלם את המחיר.

"זה בדיוק הפוך. יש כאן מצב של win-win גם לשוק התקשורת וגם למשק החשמל. אחד האתגרים המרכזיים של חברת החשמל לשנים הקרובות הוא לעבור לרשת חשמל חכמה, מה שנקרא מונה חכם. ניהול בזמן אמת של צריכת החשמל של הצרכנים. לצורך כך צריך לחבר מונה חכם בכל אחד מהבתים בישראל. פרויקט רשת החשמל החכמה הוא פרויקט תקשורת לכל דבר. לפי ההסכם של חברת החשמל עם IBC, כל פעם ש-IBC מחברת בניין היא מקצה בעבור חברת החשמל ערוצי תקשורת למונה החכם. יש כאן פוטנציאל לסינרגיה אדירה שעדיין לא בא לידי ביטוי. חברת החשמל יכולה לעשות את פרויקט המונה החכם גם בלי הסיבים. אבל אם ההתקנה של המונים החכמים תעשה במשולב עם הפריסה של IBC - ניתן להגיע לחסכון עלויות משמעותי ביותר. אפשר להשיג חדשנות גם בשוק התקשורת וגם בשוק החשמל, וכך להביא להוזלת עלויות בשני שווקים מונופוליסטיים".

- חדר המידע נפתח, אך מספר המתעניינים מצומצם. אתה אופטימי?

"אני יכול להבין את החששות מהשקעות גדולות בשוק התקשורת בסביבה הרגולטורית הנוכחית. אבל ההזדמנות שנפתחה ליצור מיזוג של חברת תקשורת קיימת גדולה עם IBC שיש לה את הזכות הבלעדית לפרישת תשתית קווית כלל-ארצית על בסיס רשת חברת החשמל הוא אירוע חד-פעמי. כלכלית, אני מעריך שהפוטנציאל המרכזי לטווח ארוך הוא חבירה עם סלקום או עם פרטנר. בטווח הביניים אני לא יכול לשלול גם אפשרות של משקיע פיננסי שייכנס לחברה כיום במטרה להשביח אותה להגיע למסה קריטית וליצור גרעין למיזוג עתידי. העסקה לא פשוטה; צריך להגיע להבנות עם בעלי מניות וספקים קיימים, ונדרשת גם ודאות רגולטורית גבוהה יותר. אני חושב שהצלחה של מיזם IBC תהיה גם הצלחה של הצרכן הישראלי ושל התחרות בשוק התקשורת הישראלי. הצרכן הישראלי כבר שילם, באמצעות חשבון החשמל, את העלויות של הקמת רשת סיבים בינעירונית ארצית על ידי חברת החשמל. עכשיו אפשר לזרוק כל זאת לפח, או לנצל זאת לשינוי מפת התקשורת בישראל. יש כאן בסיס כלכלי משמעותי, ואני מאמין שבסוף הכלכלה מנצחת".

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים