גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחי מס: "פס"ד יעקב פרי ישנה את חלוקת האופציות לנושאי משרה"

נדחתה דרישתו של פרי לחייבו במס מופחת על מימוש אופציות שקיבל מחברת ליפמן, בה כיהן כיו"ר, וזאת באמצעות חברת הארנק "פרי ניהול" שבבעלותו

יעקב פרי / צילום: תמר מצפי
יעקב פרי / צילום: תמר מצפי

ח"כ יעקב פרי (יש עתיד), לשעבר ראש השב"כ, ניהל בשנים האחרונות מאבק מול רשות המסים במטרה להפחית את המס על רווח ממימוש אופציות שקיבל מהחברה הציבורית "ליפמן הנדסה אלקטרונית" הציבורית בעבור שירותי ניהול שסיפק לה. השבוע סתם בית המשפט העליון את הגולל על מאבקו של פרי וחייב אותו במס הגבוה יותר שדרשה ממנו רשות המסים.

בשנת 2003 התקשר פרי בהסכם למתן שירותי ניהול לחברת ליפמן, באמצעות חברת "פרי ניהול" שבבעלותו. בהסכם הניהול שנחתם בין שתי החברות, נקבע כי שירותי הניהול יינתנו על-ידי "פרי ניהול" באמצעות יעקב פרי בלבד, והוא אישית ישמש כיו"ר הדירקטוריון של חברת ליפמן. בתמורה הוסכם כי ישולמו לחברת "פרי ניהול" דמי ניהול חודשיים בסך 40 אלף שקל, ובנוסף יוקצו לה 120 אלף אופציות (שמאוחר יותר פוצלו ל-240 אלף) לא סחירות לרכישת מניות ליפמן. במועד הקצאת המניות דיווחה חברת ליפמן על הקצאת האופציות ל"פרי ניהול". 

בשנת 2004 מימשה "פרי ניהול" את חלק מהאופציות ורכשה 150 אלף מניות מהון המניות של חברת לפימן בתמורה ל-4.9 מיליון שקל. באותו היום היא גם מכרה את המניות בתמורה ל-16.17 מיליון שקל. בהמשך לכך, בדוחותיה לרשות המסים לשנת 2004 דיווחה "פרי ניהול" על רווח הון לפי שיעור מס של 25%. כך עשתה גם בשנים 2005 ו-2006, לאחר שמימשה חלק נוסף מהאופציות ומכרה את המניות לאחר מכן.

אולם, פקיד שומה תל-אביב דחה את דיווחיה של חברת "פרי ניהול" וקבע כי ההכנסה בגין פעולותיה של החברה בכל אחת משנות המס האמורות היא הכנסה מעסק החייבת בשיעור מס של 35% (שיעור מס החברות שהיה נהוג בתקופה הרלוונטית).

נימוקו העיקרי של פקיד השומה היה כי על הכנסת החברה חל סעיף 102(ג)(2) לפקודת מס הכנסה, הקובע כי הכנסה של עובד כתוצאה מהקצאה של אופציות לא סחירות (שאינן רשומות למסחר בבורסה) תחויב במס במועד המימוש, ולא במועד ההקצאה, כהכנסה מעסק או משלח-יד או הכנסה מעבודה.

הקצאה ללא יחסי עבודה

חברת "פרי ניהול", שלא קיבלה את הקביעות בשומה, ערערה עליהן לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בטענה כי על אירועי המס שאירעו בחברה חל הסדר בפקודת מס הכנסה, הקובע כי הכנסה של עובד כתוצאה מהקצאת אופציות סחירות תחויב במס במועד ההקצאה כהכנסה מעסק או משלח-יד או הכנסה מעבודה, ובמועד המימוש - כהכנסה על רווח הון.

ביולי אשתקד דחה שופט המיסוי מגן אלטוביה את ערעורי חברת "פרי ניהול" כי ההקצאה נעשתה שלא על בסיס יחסי עבודה בין חברת ליפמן לחברת "פרי ניהול", אלא יעקב פרי הוא ששימש כנושא המשרה בליפמן, ולא "פרי ניהול". לאור זאת, נפסק כי "פרי ניהול" אינה זכאית לבקש להחיל על האופציות את הוראות סעיף 102, החלות רק על עובד או נושא משרה בחברה.

וכך הגיעה המחלוקת לפתחו של בית המשפט העליון, אשר אישר השבוע את פסק דינו של בית המשפט המחוזי, וקבע כי על בסיס הקביעות העובדתיות של השופט אלטוביה - בהן העובדה כי חברת "פרי ניהול" לא הייתה ה"עובדת" של ליפמן - הרי שיש למסות את הרווח של יעקב פרי כהכנסה מעסק המחייבת במס בשיעור 35% ולא כרווח הון, ששיעור המס עליו נמוך יותר.

שינוי בדרך מתן האופציות

"פרי יעקב שירותי ניהול" מוגדרת כ"חברת ארנק" - דהיינו חברה שמוקמת על-ידי שכיר (בדרך-כלל יו"ר או מנכ"ל) בעל עלויות שכר גבוהות, ודרכה הוא מעניק לארגון בו הוא עובד את שירותיו, ובאמצעותה הוא מקבל את שכרו ואת שאר ההטבות הסוציאליות להן הוא זכאי. הפופולריות הגבוהה של חברות ארנק - ויש לא מעט שכירים במשק הישראלי שמשתמשים בהן - נובעת משיעור המס הנמוך בגינה מחויבת החברה, וזאת לעומת מס הכנסה על הפרט.

למעשה, שימוש בחברת ארנק הוא מעין תכנון מס, והשכיר שמשתמש בה מחויב במס שוטף של 25% (כל עוד הוא אינו מושך ממנה דיבידנד), ולא במס שולי גבוה שנע בין 48%-50%. אולם, רשות המסים לא העלתה טענה זו במסגרת הדיונים, ולא ביקשה למסות את פרי במס על יחיד.

בימים אלה שוקדת רשות המסים על שינוי מדיניות המס בנוגע לחברות הארנק, כך שהיא תכלול תיקוני חקיקה לסגירת "פרצת המס" - כפי שהיא מגדירה זאת. חוק ההסדרים האחרון לשנים 2016-2017 כולל תיקוני חקיקה לטיפול בחברות ארנק. אולם, בינתיים סבורים מומחי מס כי ההחלטה של בית המשפט העליון כבר צפויה להשפיע על נקודות האיזון של חברת הארנק, וכדאיותה הכלכלית.

עו"ד מרגלית אפלבאום, מומחית מיסוי ממשרד ש. פרידמן, סבורה כי "פסק הדין בעניין פרי עשוי להוביל למספר השפעות, הנוגעות הן לדירקטורים והן לחברות שמעניקים אופציות לעובדים. ההשפעה העיקרית של פסק הדין היא שעל החברות יהיה להעניק את האופציות לדירקטורים או נושאי המשרה שלהן באופן אישי, ולא כתמורה עבור שירותי ניהול לחברות הארנק. בדרך זו תוענק להם הטבת המס הגלומה באופציות לעובדים, ולא יחול על הכנסה זו שיעור מס שולי".

לדברי עו"ד אפלבאום, "השפעה זו עלולה להסיט את נקודת האיזון בשאלת הכדאיות של התאגדות כחברת ארנק מלכתחילה, כיוון שחלק זה של התגמול מתקבל ממילא באופן אישי ולא על-ידי חברת הארנק. לחילופין, הדבר עלול לגרום ליחידים לבקש 'פיצוי' בעבור תוספת המס, הן באמצעות תוספת כספית או בדרך של הענקת אופציות נוספות".

לדברי עו"ד הראל פרלמוטר, המוביל את תחום המסים במשרד ברנע ושות', בימים בהם שיעור מס החברות והמס המוטל על רווח הון זהים, אין משמעות להסדר שיוטל על הנישום.

לדבריו, "צריך להבין כי בתקופה בה נתגלעה המחלוקת בין פרי לפקיד השומה היה שוני בין מס החברות (שעמד על 35%) לבין מס רווח הון לחברות (שעמד על 25%) - ובמצב דברים זה ישנה משמעות גדולה לשאלה אם ההכנסה ממימוש האופציות תסווג כרווח הון, כפי שביקש פרי - ואז היא תחויב במס של 25%; או שהיא תסווג כהכנסה מעסק בידי החברה בה החזיק פרי, ואז היא תחויב במס בשיעור של 35% - המשמעות היא תוספת של 10% מס נטו", מסביר עו"ד פרלמוטר. "כיום, כאשר מס החברות ומס רווח ההון לחברה הם זהים (5%), אין כל נפקות לשאלה זו, ופסק הדין לכאורה מתייתר".

עם זאת, פרלמוטר מסכים כי פסק הדין בהחלט משנה את נקודת האיזון של חברות הארנק - אך אולי דווקא לטובת הנישומים. לדבריו, "נקודה מעניינת שעולה במסגרת פסק הדין היא העובדה שרשות המסים לא טענה כי החברה דרכה פעל פרי היא 'חברת ארנק' ,ולכן יש למסות את פרי ברמה האישית (שכידוע יכול להגיע למס בשיעור של 48% היום). לאור פסק הדין, טענה כזו בוודאי תיטען על-ידי הרשות במקרים דומים, ובמיוחד לאור הצעת חוק ההסדרים להכניס חקיקה בדבר חברות ארנק.

"עם זאת, שתיקת רשות המסים בעניין זה יכולה לשמש נגדה במקרים דומים בהן תיטען טענת 'חברת ארנק' מצדה, שכן הנישום יוכל לטעון טענת השתק (היינו - שהרשות לא טענה את הטענה במקרה דומה, ולכן אינה יכול לטעון אותה במקרה הנדון) נגד הרשות".

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה