גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך להצלחה בעסק חדש: איך לייצר מוטיבציה אצל עובדים?

אחד האתגרים שאיתם מתמודד עסק חדש או קטן הוא גיוס עובדים איכותיים והשארתם לאורך זמן ■ ריכזנו את השיטות לייצר נאמנות ומוטיבציה בקרב העובדים, גם כשהמשאבים לא בשמיים

לייצר מוטיבציה אצל עובדים / צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
לייצר מוטיבציה אצל עובדים / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף תמיר פישמן

מאחורי כל עסק חדש עומד חלום גדול והוא משקף הרבה תקוות וחזון עסקי ואישי של בעליו. אין דבר שבעל עסק רוצה יותר מהצלחה ושגשוג. בהנחה שלא מדובר בעסק של אדם אחד, היזם חייב להסתייע בצוות עובדים איכותי, נאמן, חרוץ וחדור מוטיבציה כדי להצליח. אולם בעל עסק חדש או קטן עשוי להיתקל בקשיים לאתר עובדים מצטיינים. וגם אם יגייס אותם, האתגר הגדול יותר יהיה לשמר אותם לאורך זמן, מבלי שיעזבו לעסקים גדולים ואמידים יותר.

בניגוד למי שמועסק בעסק ותיק, עובד בעסק חדש חושש מעתידו התעסוקתי. העסק בחיתוליו, התגמול הכספי בדרך כלל לא גבוה, וישנה אי-בהירות לגבי עתיד העסק וסיכויי ההצלחה שלו. לא פעם שורר כאוס ניהולי עד שהעסק מתיישר, המותג עוד לא מוכּר והערך של העסק עדיין לא מוחשי. העובד מתקשה לצפות בשלב זה את האופק הקידומי, המשכורת המתגמלת והתמריצים השונים שיינתנו לו.

בערפל הראשוני שמאפיין עסקים חדשים רבים, קשה לבעלים לספק תחושת ביטחון בעבודה, אך דווקא אז יש לתפקודם של העובדים השלכות מכריעות על עתיד העסק. בשלב הרגיש הזה העסק זקוק במיוחד ליצירתיות, הירתמות, חדשנות ופתיחות מצד עובדיו, ובמילים אחרות - למוטיבציה. שאלת השאלות היא איך מגבירים את המוטיבציה ואיך משמרים אותה בקרב העובדים, במיוחד בעסק חדש שאין ביכולתו להוציא סכומים גדולים על משכורות והטבות. אלה הדברים שכדאי לחשוב עליהם:

הזדמנויות עסקיות

מחקרים הוכיחו שלמרבית העובדים חשובים לא רק משכורת ותנאים כלכליים, אלא גם אופק לקידום מקצועי, תחושת עניין, מימוש הפוטנציאל האישי ואפקטיביות. גם עסק חדש יכול לספק את אלה. שתפו את העובדים בתכנון ובגיבוש האסטרטגיה, והזמינו אותם להציע יוזמות ולבטא יצירתיות. בחנו ברצינות את ההצעות שלהם ותוכיחו להם שבעסק חדש נפתחות בפניהם הזדמנויות נדירות להשפיע על אופי העסק, הרבה יותר מאשר בעסק ותיק ומקובע. פנו להם זמן לפיתוח פרויקטים שהם יוזמים.

תוכלו לשלוח את העובדים להרצאות וכנסים ולהשתתף במימון קורסים מקצועיים. כשהעסק יתפתח ויפתחו משרות חדשות, תנו עדיפות לקידום העובדים הקיימים. אפשרו להם להרגיש חלק משדרת הניהול של העסק המתפתח. גם אם התפתחות העסק איטית, אפשרו לעובדים הנאמנים שלבי ביניים בקידום. גם קידום קטן ייתן מענה לאמביציה של העובד.

הערכה

אל תחסכו במחמאות, בפידבקים ובביטויי הערכה באופן שוטף, בעל פה ובכתב. זה אפילו לא עולה כסף. כל כך קל להגיד "תודה", "עבודה יפה" או "ברכותיי", אם באופן אישי ואם בישיבת צוות. זהו אחד הגורמים העיקריים שמתדלקים מוטיבציה. במיוחד כשאין לכם אפשרות לתגמל אותם בבונוסים כספיים על הצלחות, השקעה ויצירתיות. חברות שלא מעריכות הצטיינות של עובדים מדרדרות את רמת העבודה הממוצעת בעסק כולו.

גם אם יש לכם ביקורת, תגידו אותה באופן מכובד וברור כדי שהעובד ידע איך להשתפר ועדיין המשיכו לשדר לו כמה הוא חיוני לעסק, כדי שהפידבק יהיה מועיל ולא יפיל אותו. מאותה סיבה חשוב שהיעדים שאתם מציבים יהיו ריאליים, ספציפיים ומדידים.

חברות וסביבת עבודה

אחת הדרכים הבסיסיות לפצות על משכורות לא אטרקטיביות היא שמירה על יחסי עבודה נעימים, בין ההנהלה לעובדים ובין העובדים לבין עצמם. לעומת זאת, גם תנאי עבודה מעולים לא יכולים לפצות על יחסים עכורים. אין תחליף לרוגע שמספקת אווירת עבודה נעימה וחברית, ומכאן הדרך ליעילות וחריצות סלולה. הימנעו מאווירה מתוחה בעסק, זה לא יועיל לאף אחד. במקום זאת תזמו אירועים חברתיים, ארוחות משותפות ופעילויות גיבוש.

חברות וסביבת עבודה / צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הנהגה

דוגמה אישית של התנהגות אנושית ומקצועית מצד ההנהלה מעוררת ביטחון בקרב העובדים. עובד יתקשה לשמור על תשוקה לעבודה אם הוא לא מעריך את המעסיק שלו כאיש מקצוע או כאדם. מחקרים הוכיחו שמעסיקים שמשדרים לעובדים אמון וביטחון בהם זוכים בתמורה לעבודה נמרצת וחדורת מוטיבציה.

תהיו מנהלים זמינים ונוכחים. תשמרו על דלת פתוחה לעובדים, תראו שאכפת לכם מהם ותתעניינו בשלומם. הקשיבו להם ולרעיונות שלהם. תזהו מי מהעובדים "נועד לגדולות" ותטפחו אותו כעתודה ניהולית.

מנהל ריכוזי שמעורב בכל פרט, לא מאציל סמכויות ונותן תחושה שהוא לא סומך על עובדיו - מוריד את הביטחון שלהם ויגרום להם לעבוד באדישות, בלי יצירתיות וללא מרץ. עובדים לא אוהבים להרגיש נשלטים. בסופו של דבר, או שהם ישרדו עם אפקטיביות נמוכה, או שיחפשו עבודה שתספק יותר אוטונומיה ותחושת ערך עצמי. לעומת זאת, מנהל אידיאלי מציב מטרות, מנסח תהליכים ועקרונות, מתאם בין העובדים ומפקח על כל המערך. למנהל כזה יהיה פשוט יותר לרתום את העובדים.

תקשורת טובה ושקיפות

הסבירו לעובדים את חזון החברה, כדי שיהיו מודעים למשמעות תפקידם. כך תעלה תחושת הערך העצמי שלהם, הם יזדהו עם מטרות החברה והיעילות שלהם תגדל. שמרו על ערוץ תקשורת פתוח עם העובדים, ודאגו שירגישו בנוח לפנות אליכם.

באופן טבעי עובדים בחברה לא יציבה או שיש חשש כי תיסגר ישקיעו בה את המינימום כדי להמשיך להתפרנס, ואת מירב המאמצים יפנו לחיפוש עבודה חדשה. בהיעדר מידע, השמועות רוחשות. לכן דווקא בעסק חדש חשוב לשמור על שקיפות ועל רמת תקשורת טובה, ולעדכן את העובדים בדבר המצב האמיתי והמהלכים הצפויים. כך העובדים יהיו רגועים יותר ופנויים נפשית ופיזית להשקיע בעבודה במקום בבירורים ולחשושים. כך גם החיוניות תעלה וגם המורל.

הענקת אופציות

בעבר מתן אופציות התקשר בעיקר עם בכירים בחברות גדולות, אולם כיום ההטבה הזאת נפוצה גם בחברות צעירות וקטנות, וניתנת גם לעובדים זוטרים. הסדרת תכנית אופציות לעובדים מעניקה לעובד זכות לרכוש מניות של החברה במחיר נמוך ממחיר השוק (בדרך כלל), בתוך תקופה מסוימת, כאשר ניתן לממשן החל ממועד שנקבע מראש.

לעיתים האופציות מותנות בעמידה ביעדים וערכן תלוי בביצועי החברה ולכן לעובד יש אינטרס להתמיד בעבודתו עד למועד המימוש, ולתרום ככל יכולתו להצלחתה. עבור החברה זוהי הטבה חסכונית שלא מכבידה על התזרים השוטף. העלות היחידה לחברה היא אובדן ההזדמנות למכור את אותן מניות בשווי שוק ועלויות ניהול התוכנית. היתרונות האלה מאפשרים לחברות צעירות להתחרות על עובדים איכותיים גם מול חברות גדולות.

גמישות

אחד האלמנטים החשובים ביותר כיום לעובדים הוא האיזון בין חיים לעבודה. יותר ויותר עובדים לא מוותרים על שעות הפנאי שלהם, אם בגלל היותם הורים ואם בשל צרכים אחרים. לכן על מנת לגייס עובדים ולשמר אותם, מעסיקים רבים מאפשרים גמישות בשעות העבודה ואפשרות לעבודה מהבית - חלקית או מלאה. מבחינה טכנולוגית כבר אין מניעה לנהוג כך, בתנאי שהביצועים לא נפגעים.

via GIPHY

פעילות לטובת הקהילה

עובדים מעריכים מאוד פעילות למען הקהילה מטעם מקום העבודה. אין צורך בהשקעה כספית גדולה כדי לרתום את העובדים ביחד עם המנהלים לפעילויות קהילתיות, כמו עזרה לקשישים או לבעלי צרכים מיוחדים, סיוע בבתי ספר או ריצה במסלול חברתי במרתון.

סביבה פיזית

לחלל העבודה יש השפעה ניכרת על החיוניות של העובדים. המקום לא חייב להיות מפואר, אבל צריך להיות נעים, מאוורר, אסתטי ונקי. לא קלסטרופובי מדי אבל מספיק סגור כדי לאפשר אינטראקציה טובה בין העובדים. לתנאים הפיזיים יש השפעה ישירה על ההשראה של העובדים. כדאי גם להשקיע מחשבה בעיצוב ובריהוט ארגונומי שימקסם את פוטנציאל העבודה.

עם כל הקושי להתחרות על גיוס עובדים איכותיים מול חברות גדולות עם תקציבי ענק, גם לעסקים חדשים או קטנים ישנן דרכים להגביר את המוטיבציה של העובדים הפוטנציאליים והקיימים. מחקר של אוניברסיטת ביילור מצא כי למרות התקציב המוגבל, עסקים קטנים זוכים לנאמנות גבוהה יותר מצד עובדים. הלויאליות הזאת נובעת מסיבות שונות, בהן חוסר ההירארכיה, ההערכה והקרבה למעסיק, המעורבות הגבוהה, הגמישות ותחושת הסיפוק בעבודה. כל אלה גורמים לעובד להנאה מהעבודה ולתחושת מחויבות שמשמרות את העובד במקום עבודתו לאורך שנים.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%