גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טעיתי ואני (כמעט) לא מתנצל

ארצות-הברית תחת טראמפ: מדינה אחת, שני עמים, אפס פתרונות

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

 

ובכן, דונלד טראמפ יהיה הנשיא ה-45 של ארה"ב. זו כמובן רעידת אדמה - קלישאה, אבל טובה ממנה אין בינתיים - שזעזעה את העולם כולו, לרבות המטות של הילארי קלינטון וטראמפ, שלא לדבר על עשרות מכוני הסקרים ואלפי העיתונים, האתרים ואמצעי התקשורת האחרים שהטילו את כל יוקרתם על תבוסתו של טראמפ - והפסידו. מי שקרא את הדיווחים והמאמרים שלי על מסע הבחירות לנשיאות יודע שהאמנתי בכל לבי בניצחונה של קלינטון - וטעיתי, כמו כולם.

האמנתי בניצחונה לא מפני שאני אוהב אותה כל-כך - אני לא, אבל כמובן היא טובה אלף מונים מטראמפ - אלא מפני שבמציאות הסטטיסטית שאליה נחשפתי לא הייתה אפשרות לניצחון של טראמפ, כפי שאין אפשרות שהשמש תזרח במערב. זו היתה חוכמת ההמונים של הסוקרים, של המדיה ושל דעת הקהל. לא הייתה מציאות אחרת, למעט המציאות של מטה טראמפ ומתברר עתה שגם הצוות של המיליארדר לא לגמרי האמין במציאות האטלרנטיבית הזו (קליאן קונוויי, הפרצוף של מטה טראמפ, החלה לתרץ לכתבים, לקראת סגירת הקלפיות, את הסיבות להפסד הצפוי של הבוס שלה).

העובדה ש"כולם" חשבו כך כמובן אינה פוטרת אותי מאחריות למה שכתבתי. אני אחראי לכל מלה שיוצאת ממקלדתי - ואני נוטל עליי את כל האחריות הזו. הייתי צריך לסייג את תחזיותיי על ניצחון קלינטון במלים "בהנחה שהסקרים אינם טועים". הייתי צריך להפנים שלסקרים יש רקורד מפוקפק - ראו ברקזיט, קולומביה, יוון, ישראל - ולא לתת בהם אמון מלא כל כך. בקיצור, לא הייתי צריך להיות בטוח כל כך.

יחד עם זאת, פשוט לא נמצאו סקרים שניבאו ההפך, שהיו עשויים לשמש בסיס לדעה דווקאית. ביומיים שלפני הבחירות דיווחו כל הסקרים הארציים, בלי יוצא מהכלל - וממילא כל אתרי החיזוי שניזונים מהם - על יתרון חד-ספרתי של קלינטון על פני טראמפ.

ולפיכך, על העובדה שנפלתי בפח הסקרים, בלי להטיל בהם ספקות, אני מצטער ומתנצל. הייתי צריך לדעת טוב יותר, להיות עניו יותר, והעובדה שאני הקטן נמצא בחברת רבים מאוד וגדולים ממני אינה אפילו קורטוב של נחמה. הכשל שלהם הוא הכשל שלי, אף שאני מכיר את הסקרים רק כצרכן.

אני לא חוזר בי מאף מילה אחת שכתבתי על טראמפ. כל מי שקרא המילים האלה יודע שהרבה הערצה אין בהן. טראמפ יוסיף להיות טראמפ. האיש שישב במנהטן לפני הבחירות הוא האיש שישב בלשכה הסגלגלה החל ב-2017. אם לצטט אמרה ידועה של ברק אובמה, שאותה השמיע במהלך הקמפיין שלו נגד ג'ון מקיין ב-2008: "אם שמים ליפסטיק על חזיר, החזיר עדיין נשאר חזיר".

במלים אחרות: טראמפ היה, עודו ויהיה חזיר שובניסטי, חרמן כפייתי עם נטייה לחפינת איברי נשים, שקרן סדרתי, להטוטן פשיטות רגל ואדם שאינו עומד בדיבורו. הוא הרי הבטיח לתת פומבי לדיווחיו למס הכנסה אם ירוץ לנשיאות וכולנו מחכים עדיין בנשימה עצורה לפרסומם.

יש לטראמפ גם יכולת, מודעת או לא מודעת, למשוך למחנהו אנטישמים, ניאו-נאצים וגזענים אחרים. הוא מתנגד לחופש העיתונות, מלבין פני חבריו ברבים, לועג לנכים, נרקיסיסט נטול בושה, נקמן, נטול יכולת התמקדות ומעל לכל אדם שהוגדר כעצל מבחינה אינטלקטואלית. הוא לא ישתנה. למען השם, הרי הוא בן 70. מה שהוא לא למד עד עתה, הוא כבר לא ילמד לעולם. מה שאנו רואים עתה זה מה שנראה.

בוודאי שאינני חוזר בי מתמיכתי בהילארי קלינטון. נכון, היא אינה מושלמת. היא לא כריזמטית, יכול להיות שטושטשו התחומים בין עבודתה הממלכתית/ציבורית לבין קרן קלינטון; יש בה נטייה לסודיות מופרזת, אולי תולדה של מארבים רבים מספור שטמנו לה ולבעלה מתנגדים רפובליקאים במרוצת הקריירה שלהם. היא נתפסת לפעמים כאדם שתופר את עקרונותיו על פי אמות מידה של תועלת פוליטית; ראו עמדותיה לגבי אמנות הסחר הבינלאומיות במחלוקת עם ברני סאנדרס. גם נואמת גדולה - היא לא.

למרות זאת, קלינטון תפורה להיות נשיאה. היא בעלת רקורד מוכח בפעילות למען זכויות האדם, בעיקר זכויות ילדים, זכויות נשים וזכותן לבעלות בלבדית על גופן. היא בעלת ניסיון רב מאוד במדיניות חוץ. יש לה ניסיון ממשלי עשיר ובקיאות בדרכי התנהלותה של וושינגטון. היא הוכיחה שהיא אדם פרגמטי ובעל יכולת להגיע לפשרות. כסנטורית, היא ידעה לשתף פעולה עם עמיתיה מהצד האחר של המתרס הפוליטי, איכות שאינה מאפיינת את רוב המחוקקים הרפובליקאים. נטייתה לשת"פ גלובלי, גבולות פתוחים ועידוד הסחר הבינלאומי עומדת בניגוד גמור לעמדותיו הבדלניות של טראמפ. אם טראמפ שואף לחומות, להתכנסות פנימה, היא שואפת לפתיחות, לפריצה החוצה. בעיניי, תמיכתה בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, כמו ברק אובמה, היא יתרון, אם כי ישראלים רבים חושבים ההיפך.

אבל, כל זה מים מתחת לגשר. נשיאה קלינטון כבר לא תהיה ואנו נותרים עם טראמפ. אני מאמין שנשיאותו תהיה רעה לארה"ב, אבל בעיקר לאותה מחצית מאוכלוסיית הבוחרים שבחרה בו (בעצם, קצת פחות ממחצית; קלינטון זכתה ברוב קולות הבוחרים, אך הפסידה במניין האלקטורים). תומכי טראמפ הביעו כמיהה ל"שינוי", אך מבחינתם לא יהיה שינוי. לשכות עבודה בהרי האפלייצ'ים ובערי רצועת החלודה במערב התיכון לא יוקמו כדי לפתור את האבטלה הכרונית במוקדי העוני שם; לא בעוד שנה ולא בעוד ארבע שנים.

כי היכן ימצא טראמפ עבודה לבוחריו - לאלה שמובטלים, שעובדים בחצאי משרות או שתקועים במשרות שכר מינימום? במכרות הפחם, שרווחיותם נשחקה בעקבות הירידה המסיבית במחירי הנפט? בחממות מו"פ, שאיש לא יקים במקומות כאלה מפני שאין שם עובדים בעלי רקע מתאים? בבתי-חרושת לפריטי אלקטרוניקה או רהיטים, שלעולם לא יוכלו להתחרות בסינים מפני ששכר המינימום בארה"ב גדול פי שלושה מהשכר בסין? כמה מסעדות מקדונלד'ס אפשר להקים כדי למצוא משרות בשכר מינימום לאימהות בלתי נשואות?

שירותי הרווחה המקוצצים, שמסייעים לרבים מבוחרי טראמפ לגמור את החודש, יקוצצו עוד יותר, אם הוא יגשים את איומו וישכנע את הקונגרס (הרפובליקאי) להעביר קיצוץ דרסטי במיסים. בוחריו קשי היום לא מעניינים אותו. טראמפ חלף מעל מוקדי הדלות באפלייצ'יה או בערים מוכות אבטלה באוהיו ומישיגן במטוסו, אך הוא לא עצר בהם, למעט חניות בנמלי-תעופה סמוכים כדי לשאת נאומי שלהוב. בשבילו, האוהדים - קשי היום ואחרים - הם סטטיסטים בתכנית הריאליטי הגדולה והמוצלחת ביותר בכיכובו שהוא הפיק אי פעם.

למעשה, נשיאותו תחדד עוד יותר את הפער בין שני הפלחים הגדולים באוכלוסיית ארה"ב: הטראמפיסטים, הציבור האנטי-גלובלי, אנטי כלכלת מידע, אנטי אמצעי תקשורת, שדבק בסדר החברתי של אמצע המאה שעברה; והפלח המודרני, שפתוח למאה ה-21, שמצויד בכישורים להתמודד עם אתגריה, שאינו חושש מתחרות גלובלית אלא שש ליהנות מפירותיה.

הפלח הראשון סוגד לטראמפ, או לפחות מוכן לסבול אותו; הפלח האחר לא ישכח ולא יסלח, למרות קריאת אובמה אמש לאחדות לבבות. יש לנו אפוא מדינה אחת, שני עמים ואפס פתרונות. לא בטוח שטראמפ בכלל רוצה לאחות את השסע הזה. קיומו מבטיח לו יכולת לנגן על מיתרי המסכנות ושנאת האחר, שנמצאים אצל חלק מבוחריו.

עוד כתבות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%