גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: אצל הילדים הטלוויזיה עדיין מנצחת את הטאבלט והסמארטפון

לפי מחקר עולמי של ויאקום, לכשליש מהילדים יש מכשיר טלוויזיה משלהם, ו-42% מהם צופים בטלוויזיה 2-5 שעות ביום

ילדים צופים בטלוויזיה /צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ילדים צופים בטלוויזיה /צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

למרות ההייפ סביב נושא ה"מסכים השניים" - בעיקר הטאבלט והסמארטפון - הטלוויזיה היא עדיין האמצעי המרכזי שבאמצעותו ילדים צורכים תוכן וידאו, וצפייה בטלוויזיה היא הפעילות המועדפת עליהם בפער גדול מכל אפשרות אחרת - כך עולה ממחקר מקיף שערכה לאחרונה ענקית המדיה והתקשורת האמריקאית ויאקום בקרב אלף ילדים בני 4-11 והוריהם ב-10 מדינות.

72% מהילדים ציינו צפייה בטלוויזיה ובתוכני וידאו כאחת מפעילויות הבילוי המועדפות עליהם, בעוד 57% בלבד בחרו ב"לשחק בתוך הבית", 42% ב"לשחק בחוץ", ו-38% ב"לצייר" או ב"משחקי וידאו".

עוד עולה מהמחקר כי 42% מהילדים צופים בטלוויזיה ובסרטונים במשך 2-5 שעות ביום, ו-34% צופים בה בין שעה לשעתיים. בנקודה הזאת, כמו בנקודות דומות אחרות, בא לידי ביטוי הפער המובהק בין מדינות המערב - בסקר הדבר בא לידי ביטוי בעיקר באוסטרליה, הולנד וגרמניה - ובין מה שקורה במדינות מתפתחות, המיוצגות למשל על-ידי הפיליפינים וברזיל.

כך, ניתן לראות כי בזמן שבפיליפינים כמעט 80% מהילדים צופים בטלוויזיה יותר משעתיים כל יום, וחמישית מהם (21%) אף צופים בה יותר מ-5 שעות - בהולנד הרוב המוחלט של הילדים (79%) צופה בטלוויזיה פחות משעתיים ביום, וכשליש (32%) מקדישים לה פחות משעה ביום. הנתונים הללו נובעים מהחשיבות שמייחסים לכך במדינות אלה, שכוללת בחלק מהמקרים גם קמפיינים להגברת מודעות ההורים בעניין.

המודעות הזאת באה לידי ביטוי גם במכשירים שההורים מרשים לילדים להחזיק בבעלותם. לפי המחקר, בממוצע עולמי של 10 המדינות לכשליש מהילדים (31%) יש מכשיר טלוויזיה שהוא רק שלהם, וחמישית מהם (בני 4-11 כזכור) מחזיקים בסמארטפון. הפריט הפופולרי ביותר, שבמידה רבה הפך למעין צעצוע לילדים, הוא הטאבלט, שבו מחזיקים למעלה מ-50% מהילדים בכלל המדינות שהשתתפו בסקר.

גם בתחום זה באה לידי ביטוי המודעות המערבית. באוסטרליה, צרפת והולנד רק לאחוזים בודדים מהילדים יש סמארטפון (9%-12%), ובבריטניה ובגרמניה לכ-20% מהילדים. לעומת זאת, במדינות מתפתחות כמו הפיליפינים וברזיל לכשליש מהילדים יש מכשיר.

בכל הנוגע למכשיר טלוויזיה המיועד רק לילדים, התמונה מעט מורכבת יותר. גם כאן יש מדינות מערביות כמו אוסטרליה והולנד שבהן מקפידים רוב ההורים לא לאפשר לילדיהם מכשיר כזה, אך בצרפת למשל כמעט לכל הילדים יש מכשיר טלוויזיה אישי (86%). 

ילדי דור המסכים

הטאבלט במקום השני

ובחזרה לדומיננטיות של הטלוויזיה. אחד הנתונים המעניינים שעולים מהמחקר הוא כי "המסכים השניים" מהווים פלטפורמות שבאמצעותן ילדים רבים צורכים תוכני וידאו.

כך, 56% מהילדים ציינו כי הם צופים לעתים בתוכני וידאו במכשיר הטאבלט שלהם, 53% עושים זאת לעתים במחשבים נייחים, 42% בקונסולות משחק, ו-41% בסמארטפונים. יותר מרבע מהילדים (26%) מדווחים כיום כי הם צופים בתוכני וידאו גם בזמן נסיעה, ו-16% עושים זאת גם במהלך שהות בחדרי המתנה (למשל אצל רופא שיניים).

"בניגוד לדעה הרווחת הגורסת כי ילדים החליפו את זמן הצפייה בטלוויזיה בזמן צפייה ושימוש בניידים וטאבלטים, אנו מוצאים כי למעשה המכשירים הנוספים הוסיפו זמן צפייה שלא בא על חשבון הטלוויזיה", אומרת אורלי אטלס-כץ, מנכ"לית משותפת של ענני תקשורת, שמפיקה ומנהלת את ערוצי ניקלודיאון בישראל.

"ילדים מרגישים חיבור גבוה למותג ולערוץ שהם רוצים לצפות בו, מחוברים לערוץ שלהם ומתחילים שם את הצפייה היומית. הערוץ הליניארי (כלומר כזה שבו צופים בהתאם ללוח שידורים שנערך מראש על-ידי רשת השידור, י"כ) מספק צרכים שהפלטפורמות האחרות אינן מספקות, ובראשם לשבת מול המסך ולדעת שבאותו זמן חבריך צופים באותו הדבר בדיוק".

הילדים, כפי שעולה מהמחקר, תופסים את הטלוויזיה כאמצעי "הכי פשוט", "הכי אמין", "הכי ידידותי" ו"הכי מהיר". הטאבלט נמצא במקום השני מבחינתם, והם מציינים אותו כמכשיר המועדף לצפייה בתכנים כשאין להם אפשרות לצפות בטלוויזיה. הוא גם נתפס כהכי "מגניב", "חדשני" ו"מרגש".

"הצפייה בפלטפורמות האחרות מספקת צרכים אחרים", אומרת על כך אטלס-כץ, "למשל - שליטה במתי ואיפה אצפה בתכנים האהובים עליי".

בהקשר זה צריך להדגיש כי ההעדפה לטלוויזיה אינה מבטאת בהכרח העדפה לטלוויזיה ליניארית. חלק גדול מהצפייה של הילדים בטלוויזיה יכול להיעשות באמצעות בחירת תכנים ב-VOD - או באמצעות מכשירי DVD, שהמחקר מראה כי הם עדיין פופולריים במקומות רבים בעולם.

כולם אוהבים סרטים מצוירים

נקודה מעניינת נוספת לגבי התוכן שבו צופים הילדים נוגעת לאהבה שלהם לצפייה חוזרת באותם תכנים - עניין שמוכר להורים רבים. על-פי המחקר, 92% מהילדים בגיל 4-6 צופים שוב ושוב בתכנים האהובים עליהם, בלי חשיבות לשאלה כמה פעמים הם כבר צפו בהם בעבר. ככל שהילדים גדלים, הנקודה הזאת הופכת למשמעותית יותר, אך גם בין הגילים 7-11 79% מהילדים עדיין יצפו בתכנים שאהובים עליהם, גם אם כבר צפו בהם בעבר פעמים רבות.

לנקודה הזאת יש גם הקשר רגולטורי שככל הידוע ייחודי לישראל. כאן, ערוץ הילדים שמשודר בחבילת הבסיס מחויב ליותר מ-700 שעות חדשות מדי שנה, עניין שמגביה את עלות ההפקה שלו, וייתכן כי לאור ההעדפות הללו הוא אינו הכרחי.

ובאילו תוכני וידאו אוהבים הילדים לצפות? המחקר מראה כי כולם אוהבים סרטים מצוירים (Cartoons). כ-98% מהילדים ציינו את הפורמט הזה כתוכן אהוב. בשאר התכנים הצפייה עולה עם הגיל. 86% מהילדים ציינו כי הם אוהבים לצפות בסרטים, ובמקום השלישי נמצאת צפייה בסרטונים מצחיקים ברשת. אף על-פי שהמחקר כולל ילדים צעירים וצעירים ומאוד, 45% מהם צופים בתוכניות ספורט - 56% מהבנים ו-33% מהבנות - וכשליש מהם צופים בתוכניות ריאליטי.

בישראל: הילדים שולטים בשלט, וההורים משלמים

ערוצי הילדים, ואת זה יודעות היטב בעלות הפלטפורמות הרב-ערוציות, הם ממש לא משחק ילדים. במקרים רבים זהו אחד מחסמי המעבר הבולטים בין הפלטפורמות השונות (yes, הוט, סלקום TV) או אף החסם שמונע ממשפחות להצטרף אל מי שמכונים "חותכי הכבלים" ולוותר כליל על שירותי טלוויזיה רב-ערוצית, אף שמהלך כזה יכול לחסוך למשפחה מאות שקלים בחודש.

בשוק המקומי יש מספר גדול יחסית של ערוצים כאלה. הבולטים ביניהם הם ערוץ הילדים של RGE, ניקולדיאון של ענני תקשורת, ערוץ דיסני (בבעלות דיסני העולמית), הופ (תמיר פאול ואלונה אבט), זום (אימג'ן מדיה של אבי בר יחד עם חיים סבן) וג'וניור (טלית תקשורת).

מצד אחד, השוק הזה מאופיין בתחרות צפופה יחסית על נתח שוק קטן, ומצד שני חברה שמחזיקה בבעלותה תוכני ילדים אטרקטיביים היא בעלת כוח מיקוח גדול מול yes והוט, כזה שמזכיר אולי רק את כוח המיקוח שבו מחזיקים בעלי זכויות שידור של מפעלי ספורט אטרקטיביים. לא לחינם שני הנושאים הוזכרו בנשימה אחת בדוח ועדת פילבר.

על רקע הכסף הגדול שמעורב בתחום, בתקופה האחרונה השוק סוער סביב הכוונה של yes - שנחשפה לראשונה ב"גלובס" - להוזיל את עלויות התוכן שלה באמצעות החלפת הגורם שמפיק עבורה את ערוץ הילדים שנמצא בחבילת הבסיס. כיום אחראית לערוץ הזה RGE (בעלת השליטה גם בערוץ 10 ובערוצי ספורט 5), וב-yes ככל הנראה צפויים לנצל בתחילת 2017 את סעיף היציאה שקיים בהסכם שלהם עם RGE, ולהעביר את הפקת הערוץ לידיו של חיים סלוצקי, שמפיק כיום את ערוץ 8 וערוץ הוט בידור ישראלי בהוט, ונחשב לאחד המפיקים הבולטים בתעשייה. ל"גלובס" נודע כי בערוץ שאותו מפיק סלוצקי צפויות לעלות, בין היתר, תוכניות חדשות שבמרכזן כוכבות ילדים כמו נועה קירל וגאיה שליטא. בנוסף, ב-yes נערכים לעלות בתחילת השנה גם ערוץ ילדים נוסף שיוצע ללקוחותיהם, שלא במסגרת חבילת הבסיס.

עם זאת, מוקדם עדיין להכריז על פרידה בין שני הגופים. RGE אוחזת בידיה בזכויות לתכנים שמשודרים כיום במסגרת הערוץ כמו "אליפים", "שוברי גלים", "אלישע" ותוכניות בכיכובם של שחר חסון ורועי בר-נתן, ובין הגופים צפוי עימות לגבי הזכויות עליהם. ללא קשר לכך, ב-RGE גם נערכים לאפשרות להעלות את ערוץ הילדים שלהם בסלקום TV במקרה שההסכם עם yes אכן יבוטל.

אגב, גם בוועדת פילבר להסדרת הרגולציה בשוק התקשורת, שפרסמה את מסקנותיה ביולי, התייחסו לדומיננטיות של התחום הזה, שיחד עם תחום שידור הספורט מהווה את מכשול התוכן המשמעותי בדרך להכנסת תחרות, לשוק שנשלט בידי הדואופול של yes והוט. בנספח המלצות הוועדה אף התפרסמה דעת מיעוט שלא התקבלה, שבה תמכו נציג האוצר אסף וסרצוג, ויו"רית מועצת הרשות השנייה אוה מדזיבוז', שהציעו להחיל פרקטיקה של "חובת מכירה" (זמנית) על תוכני ילדים, בדומה למה שמנסה לעשות המדינה בימים אלה - באמצעות סעיף שהוכנס לחוק ההסדרים - בכל הנוגע לערוצי ומפעלי ספורט. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הביטקוין מטפס ב-7% והישראליות שצונחות

עליות באירופה ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צונחת בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים ● הביטקוין עולה ל-67 אלף דולר למטבע

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

פלאפון מפטרת כ-10% מעובדי החברה

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פיטורי 150 עובדים קבועים במסגרת תוכנית התייעלות

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים