גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רואים קדימה: 5 מקצועות שיובילו את שוק העבודה בעתיד

לפני עשור איש לא הכיר את פייסבוק ולאף אחד לא היה אייפון. מאז, העולם עבר מהפכה טכנולוגית שהעלימה מקצועות רבים, אך גם יצרה במקומם שורה של מקצועות חדשים ■ מהם מקצועות העתיד, ומה הקשר שלהם להשתלת זיכרון

מקצועות העולם החדש / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מקצועות העולם החדש / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה

בשנת 2006 פייסבוק עוד היתה בחיתוליה, טוויטר בדיוק עלתה לאוויר ולאיש עוד לא היה אייפון. עשור בלבד לאחר מכן אנו מביטים על עולם שונה לחלוטין, בו הקדמה הטכנולוגית והדיגיטלית היא חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו.

השינוי הדרמטי לא פסח על שוק העבודה, שעובר אבולוציה של ממש. הטכנולוגיה מחליפה בהדרגה מקצועות רבים, ויוצרת במקומם שורה של מקצועות חדשים. רוב המקצועות הללו דורשים ידע טכנולוגי לצד חשיבה יצירתית ומגוון כישורים. לפניכם חמישה מהבולטים במקצועות אלו, אשר צפויים להמשיך ולהכתיב את הטון בשוק העבודה גם בשנים הקרובות.

  1. אנליסט Big Data

העידן הטכנולוגי מייצר כמות עצומה של מידע שניתן לנצל באינספור דרכים. בשנתיים האחרונות נוצר יותר מידע מאשר בכלל ההיסטוריה המתועדת של האנושות, אך רק 0.5% ממנו עבר עיבוד או ניתוח. לאור העובדה שנפח המידע ממשיך לגדול מדי שנה בכ-40%, ברור כי מי שיידע לנתח ולעבד אותו לטובתו, ירוויח ובגדול.

לכן, Big Data הוא אחד המונחים המדוברים בימינו. הכוונה ב- Big Data היא למידע לא מאורגן, המגיע במהירות ממקורות רבים. מידע זה עשוי לשרת חברות רבות, הזקוקות לאנליסטים של Big Data כדי להבחין בדפוסים באוקיינוס המידע על מנת להפיק ממנו מסקנות ותובנות.

הניסיון לנתח כמויות עצומות של מידע באמצעות אלגוריתמים אינו חדש, אך רק בשנים האחרונות עסקים התחילו לגייס אנשי מקצוע המתמחים ב-Big Data. אולי זו הסיבה לכך שערוץ הטלוויזיה האמריקאי CNBC קבע כי זוהי העבודה הסקסית ביותר של המאה ה-21.

2. מנהל מדיה חברתית 

מנהל מדיה חברתית / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

קצת קשה להאמין, אבל רק לפני כעשור המדיה החברתית עשתה את צעדיה הראשונים. כיום, עם כ-1.5 מיליארד משתמשים בפייסבוק לבדה, המדיה החברתית היא כלי שיווק חסר תחליף. היא מעצבת את התדמית הציבורית של ארגונים ועסקים, בזכות טבעה האינטראקטיבי, המיידי והחברתי.

זו גם הסיבה לזינוק בביקוש לבוגרי קורסים של מנהלי מדיה חברתית בשנים האחרונות. מנהל מדיה חברתית אחראי לכלל נוכחות החברה או המותג במדיה החברתית - הוא מנהל את הפרופיל בפלטפורמות השונות; מעצב תוכניות ואסטרטגיות במטרה להגדיל את האינטראקציה והמעורבות של הצרכנים ומהווה את נקודת החיבור בין החברה ללקוחותיה. תהליכי העבודה של מנהלי מדיה חברתית הופכים בהדרגה למורכבים יותר והם נדרשים לפתח חזון כולל - מיוזמה והגיית הקונספט ועד עריכה סופית. מנהל מדיה חברתית כבר אינו רק עורך תוכן. הוא איש שיווק, אסטרטג, ואף סוג של יזם ואיש חזון.

3. מאפיין חווית משתמש (UX)

חשבו על אפליקציה שמשמשת אתכם מדי יום. ברוב המקרים, היא מתחרה בחברות אחרות שמציעות שירות דומה. למה בחרתם דווקא בה? התשובה, ככל הנראה, היא ממשק ידידותי וחווית משתמש נוחה וחיובית.

גלישה באתרים וניווט באפליקציות הפכו למעין טבע שני לרובנו, עד כדי כך שלפעמים נדמה כי ניתן לבצע את הפעולות הללו בעיניים עצומות. זה לא במקרה. מי שאחראי לתכנון אותו ניווט פשוט ואינטואיטיבי, היוצר חוויה טכנולוגית טבעית ונוחה, הוא מאפיין חווית המשתמש (UX).

חווית משתמש טובה לרוב תסייע להחזיר גולשים לאתר ולאפליקציה, ואילו חוויה מתסכלת תבריח אותם למתחרים. לכן כדי להצליח, חברות חייבות להציע פלטפורמות ידידותיות ונוחות. לשם כך, מאפייני חוויית משתמש חייבים ללמוד ולנתח את האינטראקציה בין האדם למכשיר, ולקחת בחשבון היבטים שונים של תפיסה, תועלת ויעילות.

4. מפתחי אפליקציות

כאשר ה-App Store של אפל נפתחה ב-2008, הוצעו בה להורדה כ-800 אפליקציות, ובעיקר משחקים כמו קנדי קראש ואנגרי בירדס.

נכון ליוני 2016, אותה App Store מציעה להורדה לא פחות מ-2 מיליון אפליקציות, כשבאנדרואיד מספרן אף מגיע ל-2.2 מיליון. אפליקציות משמשות היום לביצוע כל פעולה כמעט, ומספרם של עסקים שקוראים לצרכן "להוריד את האפליקציה שלנו" גדל מדי יום.

הפופולאריות העצומה של האפליקציות יצרה בשוק צורך חדש יחסית: מפתחי אפליקציות. כלומר, מפתחים המתמחים בפיתוח ויצירה של אפליקציות - תפקיד מאתגר שזוכה לביקוש רב.

5. מפתחי פרונט-אנד

מפתחי פרונט- אנד / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

פיתוח פרונט-אנד (או פיתוח צד-לקוח) הוא פיתוח כלל המרכיבים שגולשים או משתמשים באים איתם במגע ישיר במהלך השימוש במערכת. בניגוד למפתחי בק-אנד, המתמקדים בשימושיות ופחות בדקויות עיצוב, מפתחי פרונט-אנד מתמקדים גם בביצועים וגם בנגישות המערכת. עליהם לשלוט בשפות פיתוח, ובמקביל להפגין חוש אסתטי מפותח. עליהם לתכנן מה הגולשים יראו אונליין, באתר או בסמארטפון, ולחשוב על רעיונות ותובנות מה יעבוד הכי טוב מבחינתם.

הצלחתם של מוצרים וחברות נקבעת במידה רבה על פי יכולתם לספק את החוויה השימושית, האסתטית הטובה ביותר. אלו שאמורים לעשות זאת עבורם - ולעיתים קרובות ידונו אותם להצלחה או כישלון - הם מפתחי הפרונט-אנד.

הצצה לעתיד: איברים חלופיים והשתלת זיכרון

איברים חלופיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

המהפכה הטכנולוגית שינתה את העולם ואת המשרות שרובנו ממלאים בו. מעבר למקצועות החדשים שרלוונטיים כבר כיום, מעניין לשאול - מה טומן העתיד לעולם התעסוקה?

על פי הערכה של העתידן תומאס פריי, עד שנת 2030 ייעלמו מהמפה לא פחות מ-2 מיליארד משרות הקיימות כיום, ובמקומן יתווספו לשוק לא פחות מ-162 מקצועות חדשים. ומה ברשימה? מתכנני איברים חלופיים לגוף האדם, מטפלים בהרחבות זיכרון ("זיכרון גורלי", מישהו?), שפים של מאכלים בתלת-מימד, והרשימה - המרתקת והמומלצת לקריאה - עוד ארוכה.

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר