גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רואים קדימה: 5 מקצועות שיובילו את שוק העבודה בעתיד

לפני עשור איש לא הכיר את פייסבוק ולאף אחד לא היה אייפון. מאז, העולם עבר מהפכה טכנולוגית שהעלימה מקצועות רבים, אך גם יצרה במקומם שורה של מקצועות חדשים ■ מהם מקצועות העתיד, ומה הקשר שלהם להשתלת זיכרון

מקצועות העולם החדש / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מקצועות העולם החדש / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה

בשנת 2006 פייסבוק עוד היתה בחיתוליה, טוויטר בדיוק עלתה לאוויר ולאיש עוד לא היה אייפון. עשור בלבד לאחר מכן אנו מביטים על עולם שונה לחלוטין, בו הקדמה הטכנולוגית והדיגיטלית היא חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו.

השינוי הדרמטי לא פסח על שוק העבודה, שעובר אבולוציה של ממש. הטכנולוגיה מחליפה בהדרגה מקצועות רבים, ויוצרת במקומם שורה של מקצועות חדשים. רוב המקצועות הללו דורשים ידע טכנולוגי לצד חשיבה יצירתית ומגוון כישורים. לפניכם חמישה מהבולטים במקצועות אלו, אשר צפויים להמשיך ולהכתיב את הטון בשוק העבודה גם בשנים הקרובות.

  1. אנליסט Big Data

העידן הטכנולוגי מייצר כמות עצומה של מידע שניתן לנצל באינספור דרכים. בשנתיים האחרונות נוצר יותר מידע מאשר בכלל ההיסטוריה המתועדת של האנושות, אך רק 0.5% ממנו עבר עיבוד או ניתוח. לאור העובדה שנפח המידע ממשיך לגדול מדי שנה בכ-40%, ברור כי מי שיידע לנתח ולעבד אותו לטובתו, ירוויח ובגדול.

לכן, Big Data הוא אחד המונחים המדוברים בימינו. הכוונה ב- Big Data היא למידע לא מאורגן, המגיע במהירות ממקורות רבים. מידע זה עשוי לשרת חברות רבות, הזקוקות לאנליסטים של Big Data כדי להבחין בדפוסים באוקיינוס המידע על מנת להפיק ממנו מסקנות ותובנות.

הניסיון לנתח כמויות עצומות של מידע באמצעות אלגוריתמים אינו חדש, אך רק בשנים האחרונות עסקים התחילו לגייס אנשי מקצוע המתמחים ב-Big Data. אולי זו הסיבה לכך שערוץ הטלוויזיה האמריקאי CNBC קבע כי זוהי העבודה הסקסית ביותר של המאה ה-21.

2. מנהל מדיה חברתית 

מנהל מדיה חברתית / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

קצת קשה להאמין, אבל רק לפני כעשור המדיה החברתית עשתה את צעדיה הראשונים. כיום, עם כ-1.5 מיליארד משתמשים בפייסבוק לבדה, המדיה החברתית היא כלי שיווק חסר תחליף. היא מעצבת את התדמית הציבורית של ארגונים ועסקים, בזכות טבעה האינטראקטיבי, המיידי והחברתי.

זו גם הסיבה לזינוק בביקוש לבוגרי קורסים של מנהלי מדיה חברתית בשנים האחרונות. מנהל מדיה חברתית אחראי לכלל נוכחות החברה או המותג במדיה החברתית - הוא מנהל את הפרופיל בפלטפורמות השונות; מעצב תוכניות ואסטרטגיות במטרה להגדיל את האינטראקציה והמעורבות של הצרכנים ומהווה את נקודת החיבור בין החברה ללקוחותיה. תהליכי העבודה של מנהלי מדיה חברתית הופכים בהדרגה למורכבים יותר והם נדרשים לפתח חזון כולל - מיוזמה והגיית הקונספט ועד עריכה סופית. מנהל מדיה חברתית כבר אינו רק עורך תוכן. הוא איש שיווק, אסטרטג, ואף סוג של יזם ואיש חזון.

3. מאפיין חווית משתמש (UX)

חשבו על אפליקציה שמשמשת אתכם מדי יום. ברוב המקרים, היא מתחרה בחברות אחרות שמציעות שירות דומה. למה בחרתם דווקא בה? התשובה, ככל הנראה, היא ממשק ידידותי וחווית משתמש נוחה וחיובית.

גלישה באתרים וניווט באפליקציות הפכו למעין טבע שני לרובנו, עד כדי כך שלפעמים נדמה כי ניתן לבצע את הפעולות הללו בעיניים עצומות. זה לא במקרה. מי שאחראי לתכנון אותו ניווט פשוט ואינטואיטיבי, היוצר חוויה טכנולוגית טבעית ונוחה, הוא מאפיין חווית המשתמש (UX).

חווית משתמש טובה לרוב תסייע להחזיר גולשים לאתר ולאפליקציה, ואילו חוויה מתסכלת תבריח אותם למתחרים. לכן כדי להצליח, חברות חייבות להציע פלטפורמות ידידותיות ונוחות. לשם כך, מאפייני חוויית משתמש חייבים ללמוד ולנתח את האינטראקציה בין האדם למכשיר, ולקחת בחשבון היבטים שונים של תפיסה, תועלת ויעילות.

4. מפתחי אפליקציות

כאשר ה-App Store של אפל נפתחה ב-2008, הוצעו בה להורדה כ-800 אפליקציות, ובעיקר משחקים כמו קנדי קראש ואנגרי בירדס.

נכון ליוני 2016, אותה App Store מציעה להורדה לא פחות מ-2 מיליון אפליקציות, כשבאנדרואיד מספרן אף מגיע ל-2.2 מיליון. אפליקציות משמשות היום לביצוע כל פעולה כמעט, ומספרם של עסקים שקוראים לצרכן "להוריד את האפליקציה שלנו" גדל מדי יום.

הפופולאריות העצומה של האפליקציות יצרה בשוק צורך חדש יחסית: מפתחי אפליקציות. כלומר, מפתחים המתמחים בפיתוח ויצירה של אפליקציות - תפקיד מאתגר שזוכה לביקוש רב.

5. מפתחי פרונט-אנד

מפתחי פרונט- אנד / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

פיתוח פרונט-אנד (או פיתוח צד-לקוח) הוא פיתוח כלל המרכיבים שגולשים או משתמשים באים איתם במגע ישיר במהלך השימוש במערכת. בניגוד למפתחי בק-אנד, המתמקדים בשימושיות ופחות בדקויות עיצוב, מפתחי פרונט-אנד מתמקדים גם בביצועים וגם בנגישות המערכת. עליהם לשלוט בשפות פיתוח, ובמקביל להפגין חוש אסתטי מפותח. עליהם לתכנן מה הגולשים יראו אונליין, באתר או בסמארטפון, ולחשוב על רעיונות ותובנות מה יעבוד הכי טוב מבחינתם.

הצלחתם של מוצרים וחברות נקבעת במידה רבה על פי יכולתם לספק את החוויה השימושית, האסתטית הטובה ביותר. אלו שאמורים לעשות זאת עבורם - ולעיתים קרובות ידונו אותם להצלחה או כישלון - הם מפתחי הפרונט-אנד.

הצצה לעתיד: איברים חלופיים והשתלת זיכרון

איברים חלופיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

המהפכה הטכנולוגית שינתה את העולם ואת המשרות שרובנו ממלאים בו. מעבר למקצועות החדשים שרלוונטיים כבר כיום, מעניין לשאול - מה טומן העתיד לעולם התעסוקה?

על פי הערכה של העתידן תומאס פריי, עד שנת 2030 ייעלמו מהמפה לא פחות מ-2 מיליארד משרות הקיימות כיום, ובמקומן יתווספו לשוק לא פחות מ-162 מקצועות חדשים. ומה ברשימה? מתכנני איברים חלופיים לגוף האדם, מטפלים בהרחבות זיכרון ("זיכרון גורלי", מישהו?), שפים של מאכלים בתלת-מימד, והרשימה - המרתקת והמומלצת לקריאה - עוד ארוכה.

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%