גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ניטור השיח ברשתות אכן משלים את הסקרים?

הכישלון המהדהד של הסוקרים במערכת הבחירות בארה"ב, כמו גם בברקזיט באנגליה ובבחירות בישראל, הביא את מומחי הדיגיטל לכמה מסקנות ■ האם הן נכונות?

בחירות תומך ממחנה הילארי קלינטון/ צילום: רויטרס
בחירות תומך ממחנה הילארי קלינטון/ צילום: רויטרס

הכישלון המהדהד של הסוקרים במערכת הבחירות בארה"ב, כמו גם באנגליה במשאל הברקזיט ובבחירות האחרונות בישראל, הביא את המומחים השונים העוסקים בדיגיטל למסקנה כי בניתוח עמדות הציבור חייבים לראות את הסנטימנט ברשתות החברתיות ככלי משלים להסקת מסקנות באשר להלכי הרוח של ציבור המצביעים.

כמי שעוסק בתחום ניטור השיחות ברשת והשתתפות בהן כבר 14 שנים, אין ספק כי צפייה בשיח האינטרנטי וניתוחו יכול להעשיר ולמקד את האסטרטגים הפוליטיים והשיווקיים בדרכי הפעולה האפשריות והרצויות.

בשוק הישראלי והבינלאומי קיימות כמה חברות שפיתחו כלי ניטור לאינטרנט, שאמורים לספק מידע על הנושאים/האישים/המותגים אותם אנו משרתים. כלים אלה שולפים מהאינטרנט, על ערוציו השונים, את האזכורים והשיחות אודות הנושאים המוגדרים לפי מילות מפתח מוגדרות מראש. כך יכול המנטר-סוקר לראות מה אמרו על האיש-מותג אותו הוא משרת וכמובן גם על המתחרים הרלוונטיים.

כלי הניטור מביא למנטר רק חלק קטן מהאייטם הרלוונטי, וברוב המקרים עליו להיכנס לאייטם כדי לראות את המכלול וההקשר. במצב בו כמות האזכורים לפי מילות המפתח גדולה (כמו במערכת בחירות, משבר תקשורתי בחברה וכו'), קשה למנטרים להקיף את כל השיח האינטרנטי בזמן אמת.

במצב זה חייבת לבוא המקצוענות הנרכשת של המנטרים ומנתחי המידע, כדי לחסוך בכוח-אדם מצד אחד, אבל להקיף בראייה איכותית את מירב השיח, מצד שני.

במהלך מבצע "צוק איתן" ביצענו עבור אחד ממשרדי הממשלה ניטור של השיח העולמי אודות המבצע עם מיקוד על מונחים כמו ProtectiveEdge , free gaza, free Palestine, gaza fake, Syria fake, pallywood, וכו', בעיקר כדי לאתר העלאת תמונות וסרטים מזויפים או החשודים כמזויפים, המתארים את "זוועות המבצע" ושיחות אודות חומרים אלה.

כמות האייטמים שקצרה תוכנת הניטור במהלך יום עבודה הייתה עצומה, עשרות אלפי שיחות ביום. ניתוח השיח היה משימה קשה ביותר. מאחר שמטרת הניטור והניתוח המרכזית הייתה לגלות שיחות ואייטמים שעסקו בזיוף תמונות המלחמה ויצירת מצגי-שווא על-ידי החמאס ותומכיו, ויתרנו ברוב המקרים על קריאת הודעות הטוויטר הרבות. זה היה ויתור יזום במקרה ההוא, אם כי הוא אינו נכון בכל מצב, למשל במערכות בחירות בהן כמות וסנטימנט הציוצים חשובים מאוד למנתחים.

במהלך פעילות הניטור במבצע היה ברור שהעולם כולו נגדנו, אך בקריאת עומק נראה שרוב השיח הזה היה של ערבים ומוסלמים ברחבי העולם, מה שלא הפתיע כמובן. בתוך ים השיח השלילי זיהינו מוקד אחד מפתיע ואולי חריג - הודו. ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות ההודיים הצטבר שיח שלילי נגד ישראל בכמות חריגה ובולטת. הנתון הוצף לגורם המתאים, אף שלא היה בהגדרת המשימה שלנו.

כדי להקל על המנטרים והאנליסטים בניתוח המידע וקביעת סנטימנט השיח, פיתחו חברות הניטור כלים כמותיים ואיכותיים שמטרתם לסייע למקבלי ההחלטות לזהות מגמות וכיוונים, המשתמעים מהיקף השיח ואופיו. הכלים הכמותיים סופרים את מספר האזכורים של מלות המפתח, את כמות השיתופים, הלייקים והתגובות לפוסטים רלוונטיים, את מספר התיוגים, את מספרי העוקבים אחרי עמוד חשבון מסוים, את מספר האינטראקציות סביב ציוץ וכו'.

תומכי טראמפ חוגגים (צילום: רויטרס)

לייקים - לא חזות הכול

אין ספק שצריך לבחון את התמונה הכמותית, אך גם כאן רצוי להיכנס באופן מושכל לחומרי הגלם ולקרוא אותם עם קורטוב של מלח, כדי לבחון האם אין עיוות בניתוח הכמותי. עיוותים יכולים להיווצר, למשל, על-ידי בוטים המכניסים תגובות אוטומטיות לציוצים ולידיעות חדשותיות (טוקבקים), קניית לייקים, הפעלת עמודי פייסבוק פיקטיביים ליצירת חברים ועוקבים וכו'.

דוגמה נוספת לתמונה מעוות, כאשר רק המידע הכמותי (האוטומטי) מובא בחשבון: חברת ניטור מסוימת מפיקה דוחות ניטור שונים ללקוחותיה, וביניהם יש דוח יומי, המראה את מצעד הפוסטים "החמים" (לפי מספר הלייקים שקיבלו). הכוונה להראות ללקוח את הפוסטים-מותגים האהודים באותו יום נסקר, אבל כאשר נכנסים לעובי הקורה של הדוח, רואים (לפעמים) שלייקים אינם חזות הכול, בטח כאשר חלקם אולי אפילו לא אמיתיים.

בדוח מה-21.9.16, לדוגמה, צועד במקום הראשון פוסט של חברת מטרנה שצבר 2,922 לייקים בשעת הדיווח. לא מעט. פוסט אהוב? לפי המספר הזה - מאוד! 

לפוסט הנ"ל היו גם 33 תגובות, וכאשר קוראים אותן, רואים שהסנטימנט השולט ברובן הוא שלילי מאוד. כלומר, דעת הצרכנים כלפי הפוסט (והמותג?) היא שלילית, בעיקר בגלל המחיר הגבוה (לדעת המגיבים) של מוצרי מטרנה. אגב, בסקירה שטחית של אותם אלפי לייקים, נראה שלא כולם באו מאנשים אמיתיים... בטח שלא מלקוחות קיימים או פוטנציאליים.

בריטניה ברקזיט / צילום: רויטרס

אין כמו מראה עיניים

חברות הניטור פיתחו עבורנו גם כלים שיסייעו בניתוח איכותי של השיח. מגדירים סביב מילות המפתח מילים וביטויים האמורים לאבחן את הסנטימנט של הגולש המדבר אודות האיש-המותג הנסקר. השילוב בין שם המותג ומילים המביעות רגש, כמות, איכות וכו' אמור לתת ללקוח את תמונת הסנטימנט כלפיו. גם כאן עשויים להיות עיוותים מובנים בתהליך, ולעתים יש להיכנס לחומרי הגלם כדי לוודא שתמונת הסנטימנט אכן נכונה.

דוגמה מניסיוננו: בתקופת המחאה החברתית יצרנית מזון לתינוקות (תמ"ל) העריכה כי ציבור לקוחותיה יהווה חלק מהמחאה בגלל מחירו הגבוה של המוצר, לדעת הלקוחות. לקראת דיון אסטרטגי בנושא התבקשה חברת הניטור לספק דוח סנטימנט השיחה ברשת, בנושא המחיר, מהשבוע שקדם לדיון.

אנחנו, שהיינו מופקדים על ניטור וניתוח השיח ברשת אודות מותג התמ"ל, אמרנו שלמיטב ידיעתנו אין שיח חריג בנושא המחיר (הגבוה?) באותה תקופה. דוח הניטור הראה אחרת. הוא הראה עקומה של גידול בשיח על המחיר היקר. מאחר שהנתון המחקרי עמד בסתירה להערכה שלנו, ביקשנו לראות את חומרי הגלם (האזכורים) עליהם הסתמכה תוכנת הניטור.

ואכן, בבחינת חומרי הגלם התברר כי היה עיוות בניתוח המחקרי. לכלי הניתוח הוגדר לבדוק שם המותג ביחד עם מילים משלימות היכולות להצביע על מחיר יקר או התייקרות במחיר, בהם השורש  ע.ל.ה, המילה שקל וכו'. בקריאת כל השיחות והאזכורים עליהם התבססה מסקנת דוח הניטור התגלה כי חלק מהשיחות של אמהות אודות מזון התינוקות כללו את המושג "עלה במשקל" או רק את המילה "משקל", וכך נקבע שיש צירוף בין שם המותג והמילים "עלה" או "שקל", מה שהראה שיח כביכול על מחירו היקר השל המוצר.

אגב, משום מה בשבועות שקדמו לתקופת הניתוח שהתבקש לא היו שיחות רבות בנושא זה, ולכן נראה הגידול בכמות השיח השלילי.

בנימין ושרה נתניהו / צילום: פלאש 90

מקומות סגורים

מנטרים ואנליסטים צריכים להיזהר ממצב שבו תוכנות הניטור לא "רואות" את הסטטוסים והשיחות בעמודי פייסבוק פרטיים שבעליהם סגרו אותם לחברים בלבד וברוב המקרים לא רואות את השיחות בדפים של קבוצות סגורות. לפעמים, השיחות בדפי קבוצות סגורות הן מהותיות וחשובות, ולחברות מסחריות, בעיקר, הן עלולות להיות בעלות פוטנציאל משברי.

לסיכום, אין ספק כי גורמים פוליטיים ועסקיים חייבים לראות ולנתח את השיח החברתי באינטרנט, כדי לדעת מה חושב הציבור עליהם. כמו בעולם המודיעין הביטחוני, יש לשלב כאן כלים טכנולוגיים עם כלים אנושיים מקצועיים ומיומנים. בגלל כמות השיח העצומה באינטרנט, זירה זו מצריכה משאבים גדולים הן בתקציב והן בכוח-אדם. 

■ הכותב הוא מנהל-שותף בחברת גוב קרטין עיתונות ותקשורת, המתמחה בניטור מותגים בעולם הדיגיטלי. 

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?