גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדללים את הגנת האנטי-דילול

העליון קבע: הגנה נגד דילול אינה מוחלטת

יורם דנציגר / צילום: ליאור מזרחי
יורם דנציגר / צילום: ליאור מזרחי

אחד המקורות המקובלים למימון הפעילות השוטפת של החברה הוא השקעת הון על ידי בעלי המניות בה, או על ידי משקיעים חדשים המעוניינים להזרים מימון לחברה כנגד הקצאת מניות בה. כאשר החברה מחליטה על השקעת הון על ידי בעלי המניות שלה, בדרך כלל הזרמת ההון תגרום לדילול החזקותיהם של בעלי מניות שאינם מעוניינים להוסיף ולהשקיע מכספם בחברה וכתוצאה מכך גם כוח השליטה שלהם יקטן.

במצב דברים זה, מתעוררת השאלה - האם הגנה נגד דילול שניתנה לבעל מניות בחוזה, בהסכם מייסדים או בתקנון החברה - תהא בהכרח תקפה לעולמים?

בפסק הדין בעניין האמה בע"מ נ' אורנה מולר (ע"א 6041/15), שניתן באחרונה, דן בית המשפט העליון בשאלה העקרונית - האם יש בכוחה של הגנה מפני דילול בשיעור ההחזקות, אשר עוגנה בהסכם מייסדים, להביא לבטלות החלטותיה ופעולותיה של חברה, שדיללו את החזקותיו של בעל מניות "המוגן", חרף ההגנה שהוענקה לו באמצעות סעיף "אנטי-דילול".

בקצרה, באותו מקרה דובר על קבוצת חברות שנכנסו להליך של פירוק אשר במסגרתו הושג הסדר הבראה, שקבע כי חברה פרטית מסוימת תרכוש את פעילות החברות האמורות. בהמשך, נכרת "הסכם מייסדים" בחברה הרוכשת, שבו נקבעה, לטובת בעלת מניות המיעוט, הגנה מפני דילול שיעור החזקותיה, אם וכאשר יושקע הון עתידי בחברה (סעיף "אנטי-דילול").

אולם על רקע החלטה שקיבל דירקטוריון החברה, המחייבת את בעלי המניות להשקיע כספים לצורך ייעול החברה, אחרת ידולל שיעור החזקותיהם, הגישה בעלת מניות המיעוט תביעה הכוללת טענות נגד החלטת הדירקטוריון האמורה. בתביעה ביקשה בעלת מניות המיעוט לקבוע כי החלטת הדירקטוריון סותרת את הסכם המייסדים, שהעניק לה חסינות מחובת השקעת כספים בחברה, וממילא חסינות מפני דילול החזקותיה.

בית המשפט המחוזי קיבל את טענת בעלת מניות המיעוט בחברה, וקבע כי החלטת הדירקטוריון עומדת בסתירה להסכם המייסדים, שאינו מאפשר את דילול החזקותיה בחברה. על כך הגישה החברה ערעור.

משהונחה הסוגיה לפתחו של בית המשפט העליון, נקבע בהחלטה מנומקת, על-ידי השופט יורם דנציגר (לעמדתו הצטרפו השופטים ניל הנדל ונעם סולברג), כי יהא תוקפו המשפטי של הסכם המייסדים אשר יהא, לבעלת מניות המיעוט לא קמה הגנה מוחלטת מפני דילול שיעור החזקותיה בחברה.

בפתח הכרעתו, מנה דנציגר שלוש דרכים אפשריות העומדות בפני בעל מניות המבקש לעגן הגנה מפני דילול בשיעור החזקותיו: הראשונה, באמצעות סעיף מתאים בתקנון החברה אשר מעניק להגנה תוקף מרבי, בכך שהוא מבטיח כי הגנה זו תחייב הן את החברה והן את בעלי מניותיה בהווה ובעתיד. בלשון בית המשפט, זו "דרך המלך" לעיגון הגנה מפני דילול.

הדרך השנייה, באם עסקינן בחברה פרטית, ניתן לעשות זאת באמצעות חוזה שהחברה וכל בעלי מניותיה הם צד לו. האפשרות השלישית - גם אם עסקינן בהסכמי יזמים/הסכמי מייסדים הנכרתים עוד בטרם התאגדה החברה - ניתן לתת, בהתאם לחוק החברות, תוקף לאותן הסכמות, וזאת אם החברה (לאחר שהוקמה/התאגדה) אשררה בדיעבד ובהתאם להוראות חוק החברות, את אותם הסכמים הכוללים סעיף "אנטי-דילול".

בפסק הדין מתואר מצב דברים הזהה לאפשרות השלישית. קרי, החברה אשר הוקמה מכוח הסכם המייסדים, לא הייתה צד להסכם האמור. דנציגר הוסיף וקבע, כי ככלל, תניות חוזיות שנקבעו בין בעלי מניות המייסדים, ולא אושררו בדיעבד על ידי החברה לאחר הקמתה, לא יחייבו את החברה. כלומר, סעיפי הגנה מפני דילול לא יחייבו חברה, בהסכמים שהיא אינה צד להם, ו/או שהיא לא אישררה אותם בדיעבד.

יתר על כן, מעבר לקביעה הנוגעת לנסיבות הספציפיות נשוא פסק הדין, דנציגר המשיך בקביעה נורמטיבית כללית שלפיה גם במקרים שבהם החברה היא צד להסכם, אין הדבר אומר שמדובר בהגנה מוחלטת מפני דילול.

אמנם הוא קבע שסעיף "אנטי-דילול" אכן מבטיח, כי, ככלל, החזקותיו של בעל המניות הנהנה מההגנה כזו לא ידוללו, אף אם הוא נמנע מלהוסיף ולהשקיע בחברה השקעת הון שרוב בעלי המניות חפצים בה; אך עם זאת, באותה נשימה, העליון מסייג את כוחה של הגנה זו.

דנציגר קובע, כי כוח הגנה זו מוגבל, שכן היא אינה יכולה לחתור תחת טובת החברה ותכליות דיני החברות. כלומר, גם בכל הנוגע להגנה מפני דילול שיעור ההחזקות, על בעלי המניות לפעול בהתאם לסטנדרט ההתנהגות הקבוע בחוק החברות. קרי, על כלל בעלי המניות לפעול בתום לב כלפי החברה, ועל בעלי השליטה וכן על בעלי כוח ההכרעה לפעול בהגינות כלפי החברה, ולטובתה.

עוד קבע דנציגר בכל הנוגע לסעיפי "אנטי-דילול", כי חובת ההגינות הקבועה בחוק החברות יכולה לחול גם על בעל מניות מיעוט המשריין לעצמו זכות וטו בצורה זו או אחרת. מדובר בבעל מניות מיעוט העשוי בנסיבות אותו עניין להיתפס כ"בעל הכרעה", ומשכך עליו להיות כפוף לחובת ההגינות, על כל המשתמע מכך.

מכיוון שההגנה המוענקת בסעיפי "אנטי-דילול" משפיעה על יכולות תמרון הון המניות של החברה וחלוקתו, ובמקרים מסוימים הגנה זו אף עלולה להוות "אמצעי סחיטה" בידי בעל המניות המחזיק בהגנה מפני דילול אחזקותיו - על בעל המניות שכזה חלה ביתר שאת, החובה לפעול בתום לב ובאחריות כלפי גורלה ועתידה של החברה.

בסופה של הכרעה, הגיע דנציגר למסקנה כי במקרה הנדון, הסכם המייסדים הקנה לבעלי המניות פטור כללי מהעמדת מימון לחברה. אולם, בצד הפטור, נקבע כי לבעלי המניות לא עומדת הגנה מוחלטת מפני דילול שיעור ההחזקות ללא תיחום זמן שהוא. בית המשפט קובע, שיש לתחום בזמן את היקפה של הגנה שכזו.

לפי החלטת בית המשפט העליון באותו מקרה, הפרשנות שלפיה ההגנה נגד דילול אינה מוגבלת בזמן, אינה סבירה, אינה משקפת את כוונת הצדדים ערב כריתת הסכם המייסדים, ואף אינה עולה בקנה אחד עם טובת החברה שצריכה לעמוד לנגד עיניהם של כלל בעלי המניות בחברה.

החלטה חשובה ועקרונית זו מלמדת על האופן שבו נדרש לפעול בעל מניות המבקש לעגן "הגנה מפני דילול" בשיעור החזקותיו. לאור פסק הדין (המגביל את ההגנה) ניתן לומר, כי מומלץ לעגן בתקנון החברה הגנה מפני דילול באמצעות סעיפים מתאימים. אך במקביל, חשוב להיות ערים לכך שיכולים להיות מקרים, שבהם חרף הגנה זו בית המשפט יפעיל את סמכותו הטבועה שלא לתת תוקף לסעיפים כאלו, אם יסתבר שהם חותרים תחת טובת החברה, או שעמידה דווקנית על זכות כזו, מצד בעל המניות, עולה לכדי "אמצעי סחיטה" מצד הנהנה מהגנה מפני דילול, ביחסיו מול החברה.

הכותב הוא ראש מחלקת הליטיגציה במשרד עוה"ד זיסמן, אהרוני, גייר ושות'

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר