גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדללים את הגנת האנטי-דילול

העליון קבע: הגנה נגד דילול אינה מוחלטת

יורם דנציגר / צילום: ליאור מזרחי
יורם דנציגר / צילום: ליאור מזרחי

אחד המקורות המקובלים למימון הפעילות השוטפת של החברה הוא השקעת הון על ידי בעלי המניות בה, או על ידי משקיעים חדשים המעוניינים להזרים מימון לחברה כנגד הקצאת מניות בה. כאשר החברה מחליטה על השקעת הון על ידי בעלי המניות שלה, בדרך כלל הזרמת ההון תגרום לדילול החזקותיהם של בעלי מניות שאינם מעוניינים להוסיף ולהשקיע מכספם בחברה וכתוצאה מכך גם כוח השליטה שלהם יקטן.

במצב דברים זה, מתעוררת השאלה - האם הגנה נגד דילול שניתנה לבעל מניות בחוזה, בהסכם מייסדים או בתקנון החברה - תהא בהכרח תקפה לעולמים?

בפסק הדין בעניין האמה בע"מ נ' אורנה מולר (ע"א 6041/15), שניתן באחרונה, דן בית המשפט העליון בשאלה העקרונית - האם יש בכוחה של הגנה מפני דילול בשיעור ההחזקות, אשר עוגנה בהסכם מייסדים, להביא לבטלות החלטותיה ופעולותיה של חברה, שדיללו את החזקותיו של בעל מניות "המוגן", חרף ההגנה שהוענקה לו באמצעות סעיף "אנטי-דילול".

בקצרה, באותו מקרה דובר על קבוצת חברות שנכנסו להליך של פירוק אשר במסגרתו הושג הסדר הבראה, שקבע כי חברה פרטית מסוימת תרכוש את פעילות החברות האמורות. בהמשך, נכרת "הסכם מייסדים" בחברה הרוכשת, שבו נקבעה, לטובת בעלת מניות המיעוט, הגנה מפני דילול שיעור החזקותיה, אם וכאשר יושקע הון עתידי בחברה (סעיף "אנטי-דילול").

אולם על רקע החלטה שקיבל דירקטוריון החברה, המחייבת את בעלי המניות להשקיע כספים לצורך ייעול החברה, אחרת ידולל שיעור החזקותיהם, הגישה בעלת מניות המיעוט תביעה הכוללת טענות נגד החלטת הדירקטוריון האמורה. בתביעה ביקשה בעלת מניות המיעוט לקבוע כי החלטת הדירקטוריון סותרת את הסכם המייסדים, שהעניק לה חסינות מחובת השקעת כספים בחברה, וממילא חסינות מפני דילול החזקותיה.

בית המשפט המחוזי קיבל את טענת בעלת מניות המיעוט בחברה, וקבע כי החלטת הדירקטוריון עומדת בסתירה להסכם המייסדים, שאינו מאפשר את דילול החזקותיה בחברה. על כך הגישה החברה ערעור.

משהונחה הסוגיה לפתחו של בית המשפט העליון, נקבע בהחלטה מנומקת, על-ידי השופט יורם דנציגר (לעמדתו הצטרפו השופטים ניל הנדל ונעם סולברג), כי יהא תוקפו המשפטי של הסכם המייסדים אשר יהא, לבעלת מניות המיעוט לא קמה הגנה מוחלטת מפני דילול שיעור החזקותיה בחברה.

בפתח הכרעתו, מנה דנציגר שלוש דרכים אפשריות העומדות בפני בעל מניות המבקש לעגן הגנה מפני דילול בשיעור החזקותיו: הראשונה, באמצעות סעיף מתאים בתקנון החברה אשר מעניק להגנה תוקף מרבי, בכך שהוא מבטיח כי הגנה זו תחייב הן את החברה והן את בעלי מניותיה בהווה ובעתיד. בלשון בית המשפט, זו "דרך המלך" לעיגון הגנה מפני דילול.

הדרך השנייה, באם עסקינן בחברה פרטית, ניתן לעשות זאת באמצעות חוזה שהחברה וכל בעלי מניותיה הם צד לו. האפשרות השלישית - גם אם עסקינן בהסכמי יזמים/הסכמי מייסדים הנכרתים עוד בטרם התאגדה החברה - ניתן לתת, בהתאם לחוק החברות, תוקף לאותן הסכמות, וזאת אם החברה (לאחר שהוקמה/התאגדה) אשררה בדיעבד ובהתאם להוראות חוק החברות, את אותם הסכמים הכוללים סעיף "אנטי-דילול".

בפסק הדין מתואר מצב דברים הזהה לאפשרות השלישית. קרי, החברה אשר הוקמה מכוח הסכם המייסדים, לא הייתה צד להסכם האמור. דנציגר הוסיף וקבע, כי ככלל, תניות חוזיות שנקבעו בין בעלי מניות המייסדים, ולא אושררו בדיעבד על ידי החברה לאחר הקמתה, לא יחייבו את החברה. כלומר, סעיפי הגנה מפני דילול לא יחייבו חברה, בהסכמים שהיא אינה צד להם, ו/או שהיא לא אישררה אותם בדיעבד.

יתר על כן, מעבר לקביעה הנוגעת לנסיבות הספציפיות נשוא פסק הדין, דנציגר המשיך בקביעה נורמטיבית כללית שלפיה גם במקרים שבהם החברה היא צד להסכם, אין הדבר אומר שמדובר בהגנה מוחלטת מפני דילול.

אמנם הוא קבע שסעיף "אנטי-דילול" אכן מבטיח, כי, ככלל, החזקותיו של בעל המניות הנהנה מההגנה כזו לא ידוללו, אף אם הוא נמנע מלהוסיף ולהשקיע בחברה השקעת הון שרוב בעלי המניות חפצים בה; אך עם זאת, באותה נשימה, העליון מסייג את כוחה של הגנה זו.

דנציגר קובע, כי כוח הגנה זו מוגבל, שכן היא אינה יכולה לחתור תחת טובת החברה ותכליות דיני החברות. כלומר, גם בכל הנוגע להגנה מפני דילול שיעור ההחזקות, על בעלי המניות לפעול בהתאם לסטנדרט ההתנהגות הקבוע בחוק החברות. קרי, על כלל בעלי המניות לפעול בתום לב כלפי החברה, ועל בעלי השליטה וכן על בעלי כוח ההכרעה לפעול בהגינות כלפי החברה, ולטובתה.

עוד קבע דנציגר בכל הנוגע לסעיפי "אנטי-דילול", כי חובת ההגינות הקבועה בחוק החברות יכולה לחול גם על בעל מניות מיעוט המשריין לעצמו זכות וטו בצורה זו או אחרת. מדובר בבעל מניות מיעוט העשוי בנסיבות אותו עניין להיתפס כ"בעל הכרעה", ומשכך עליו להיות כפוף לחובת ההגינות, על כל המשתמע מכך.

מכיוון שההגנה המוענקת בסעיפי "אנטי-דילול" משפיעה על יכולות תמרון הון המניות של החברה וחלוקתו, ובמקרים מסוימים הגנה זו אף עלולה להוות "אמצעי סחיטה" בידי בעל המניות המחזיק בהגנה מפני דילול אחזקותיו - על בעל המניות שכזה חלה ביתר שאת, החובה לפעול בתום לב ובאחריות כלפי גורלה ועתידה של החברה.

בסופה של הכרעה, הגיע דנציגר למסקנה כי במקרה הנדון, הסכם המייסדים הקנה לבעלי המניות פטור כללי מהעמדת מימון לחברה. אולם, בצד הפטור, נקבע כי לבעלי המניות לא עומדת הגנה מוחלטת מפני דילול שיעור ההחזקות ללא תיחום זמן שהוא. בית המשפט קובע, שיש לתחום בזמן את היקפה של הגנה שכזו.

לפי החלטת בית המשפט העליון באותו מקרה, הפרשנות שלפיה ההגנה נגד דילול אינה מוגבלת בזמן, אינה סבירה, אינה משקפת את כוונת הצדדים ערב כריתת הסכם המייסדים, ואף אינה עולה בקנה אחד עם טובת החברה שצריכה לעמוד לנגד עיניהם של כלל בעלי המניות בחברה.

החלטה חשובה ועקרונית זו מלמדת על האופן שבו נדרש לפעול בעל מניות המבקש לעגן "הגנה מפני דילול" בשיעור החזקותיו. לאור פסק הדין (המגביל את ההגנה) ניתן לומר, כי מומלץ לעגן בתקנון החברה הגנה מפני דילול באמצעות סעיפים מתאימים. אך במקביל, חשוב להיות ערים לכך שיכולים להיות מקרים, שבהם חרף הגנה זו בית המשפט יפעיל את סמכותו הטבועה שלא לתת תוקף לסעיפים כאלו, אם יסתבר שהם חותרים תחת טובת החברה, או שעמידה דווקנית על זכות כזו, מצד בעל המניות, עולה לכדי "אמצעי סחיטה" מצד הנהנה מהגנה מפני דילול, ביחסיו מול החברה.

הכותב הוא ראש מחלקת הליטיגציה במשרד עוה"ד זיסמן, אהרוני, גייר ושות'

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות