גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  עסקים קטנים

"המסר מהממסד הוא חד משמעי: אל תהיו עצמאים"

כך אמר נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, בפתיחת הכנס השנתי של הלשכה וקרא לחזק את העסקים הקטנים ■ ח"כ סלומינסקי: "ההטבות לשכירים חשובות, אך לא על חשבון המעסיק הקטן" ■ ח"כ גפני: "מיסוי דירה שלישית הוא טעות של אגף התקציבים באוצר"

כנס לשכת יועצי המס/ צילום: ארן דולב
כנס לשכת יועצי המס/ צילום: ארן דולב

*** הכתבה מטעם לשכת יועצי המס

בכנס השנתי של לשכת יועצי המס באילת שנפתח אמש (יום א') בירך ירון גינדי, נשיא הלשכה, את הנוכחים וקרא לממשלה לחזק את העסקים הקטנים, במקום להקשות על קיומם: "לפי דוח הבנק העולמי, ישראל נמצאת במקום ה-52 בדירוג המדינות בהן קל לעשות עסקים. מקדימות אותנו מדינות כמו ארמניה, מקסיקו, קפריסין, פולין קזחסטן ומלזיה - שם קל יותר לעשות עסקים מישראל".

לפי גינדי, המשמעות של הנתונים הללו היא המסר החד משמעי מהממסד, הממשל ובית המחוקקים, המכבידים עם עוד רגולציה וחוקים על העסקים הקטנים: אל תהיו עצמאים, הם אומרים. "זוהי בשורה רעה לכלכלת ישראל ולחוסן החברתי, כלכלי ובטחוני של כולנו. הדבר מנוגד לאינטרס הלאומי והכלכלי של מדינת ישראל - לאפשר לעסקים הקטנים להצליח. הממסד מסתכל על העסקים הקטנים כעל פרה חולבת, ולא כאל שותף לייצור ולצמיחה".

עוד אמר נשיא לשכת יועצי המס כי "כלכלת ישראל תצמח בהתאם להיקף הרווחים של המגזר העסקי. עסקים יציבים הם כלכלה יציבה ותחרותית, המתכון הבטוח להורדת יוקר המחייה".

לדבריו, "השנה קיבלנו חוקים מצוינים לשכירים אך על חשבון המעסיקים: הוספת ימי חופשה, ימי ראשון חופשיים, הגדלת הפרשות לפנסיה, העלאת שיעורי ביטוח לאומי, תוספת תשלום לתפעול פוליסות מנהלים ופנסיה וחופשת לידה והנקה לאבות, שכירים בלבד, כמובן. בעל עסק של עד 10 עובדים, ישלם רק עבור התוספות האלה בלבד - 70 אלף שקל בשנה.

עוד התייחס גינדי בדבריו לחוק ההסדרים ולסעיפים השנויים במחלוקת, עליהם לשכת יועצי המס דנה עם האוצר ורשות המיסים. על חוק פנסיה לעצמאים בחוק ההסדרים אמר כי "בישראל שתי מדינות. האחת מדינת רווחה, סוציאלית, שיוויונית והשנייה מדינה מפלה, נעדרת ערבות הדדית וביטחון סוציאלי. יש מדינה שיש בה שכר מינימום ויש מדינה שיש בה מינימום תנאים, יש מדינה שבה הפנסיה ממומנת על ידי המעסיק ויש מדינה שבה המעסיקים עצמם בלי פנסיה. יש מדינה שמחוקקיה שכירים ויש מדינה שעובדיה מיואשים.

"הבטיחו לנו בשורה בחוק פנסיה לעצמאים, הגענו לסיכומים ולהבנות היסטוריות עם האוצר וקמנו בוקר אחד לראות חוק שאינו תואם את ההסכמות שהגענו אליהם עם האוצר ושהוא אינו אלא חרב פיפיות שמנציח את הקיפוח של 500 אלף העצמאים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים".

הוא המשיך והסביר כי דוגמה נוספת לסעיף שנוי במחלוקת היא החקיקה המסוכנת במסגרת סעיף חברות הארנק, המעניקה סמכות למנהל רשות המיסים להחליט עבור כל חברה פרטית במדינת ישראל, מתי וכמה לחלק מרווחיה. "האם הסיטואציה הזאת בכלל אפשרית במדינה דמוקרטית? האם אנחנו רוצים לעשות עסקים במדינה, שבה רשות המיסים יכולה להחליט מתי וכמה יחולקו מהרווחים של החברות", כך לדברי גינדי." אולי ניתן להם גם להחליט כמה עובדים נעסיק, איפה מותר לנו לשכור משרדים, בכמה כסף נקנה את המוצרים שלנו ובכמה נמכור אותם, באיזה רכב ניסע וכמה שעות נעבוד ביום? האם אנחנו באמת מוכנים להעניק למדינה את השליטה בכל הרבדים של ניהול העסקים שלנו?".

"מתמוטטים תחת העול"

בהמשך מושב הפתיחה, יו"ר וועדת הכספים, ח"כ משה גפני, התייחס לסוגיית מיסוי דירה שלישית: "מיסוי דירה שלישית הוא טעות של אגף התקציבים, שסבור שעליית מיסים תוביל להורדת מחירי הדירות. המדינה הפסיקה להתייחס לנדל"ן - בעבר היו משכנתאות מסובסדות, המדינה בנתה דירות למי שזקוק להן. אני מייעץ לשר האוצר להשקיע כסף בנושא, ולא להכביד במיסוי".

יו"ר וועדת חוקה ח"כ ניסן סלומינסקי אמר כי "קיים טרנד מבורך של שמירה על זכויות השכירים, אבל אף אחד לא שומר על זכויות המעבידים. מי שמממן את כל החוקים לטובת ציבור השכירים, אלו המעסיקים הקטנים, ולהם אף אחד לא דואג. כל חקיקה חייבת להיבחן גם מזווית הראייה של המעסיקים, שרובם מעסיקים קטנים ולא חברות ענק, והם אלו שמתמוטטים תחת העול".

עוד הוסיף סלומינסקי כי "ההטבות לשכירים חשובות, אך לא על חשבון המעסיק הקטן. המדינה, שרוצה להיות גיבורה לטובת העובדים, היא זו שצריכה לממן את הזכויות הנוספות, ולא המעסיקים הקטנים. עליה גם לפתור את מצוקת האשראי של העסק הקטן, שמקבל תשלום עבור פרויקט בתנאי תשלום לשוטף פלוס 120, בעוד משכורות לעובדים משלמים מדי חודש".

עוד כתבות

פרויקט של מגוריט בתל אביב. האם הסקטור הפרטי של השכירות המוסדית מרים ראש? / צילום: ניב מדידות

חבל ההצלה של היזמים: החברות שקונות 50 דירות בבת אחת

לאחר שנים של קיפאון, בחודשים האחרונים הקרנות הייעודיות לנדל"ן חוזרות בעסקאות גדולות לתחום השכירות ארוכת־הטווח ● הן רוכשות מהיזמים עשרות דירות בבת אחת, במה שנראה כחבל הצלה למוכרים בימים של קצב מכירות איטי

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

אגזוז בפחות מ־200 שקל מעלי אקספרס: הטריק שיחסוך לכם אלפי שקלים

כוח הקנייה של השקל השתפר משמעותית בחודשים האחרונים אבל הבשורה, כנראה, עדיין לא הגיעה לשוק הרכב והחלפים בישראל ● מטרייד–אין במחיר מחירון ועד לסבסוד במימון הרכישה - אלו ההטבות וההנחות העקיפות שיאפשרו לכם לנצל בכל זאת את השקל החזק

השופט נעם סולברג / צילום: גיל יוחנן

גל שביתות במערכת המשפט כאות הזדהות עם השופט סולברג

נציגות השופטים הודיעה על קיום אסיפות הסברה בכלל בתי המשפט היום בין השעות 10:00 ל-11:00, בתגובה להתפרעות של מפגינים חרדים מחוץ לביתו של שופט העליון נעם סולברג בשבוע שעבר ● למהלך הצטרף גם ארגון הפרקליטים, המייצג כ-1,100 פרקליטים במגזר הציבורי

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בבורסת ת"א נערכים ליום סוער במיוחד; הדולר מתקרב ל-3 שקלים

המסחר בת"א יפתח הבוקר על רק ההסלמה מול איראן והירידות החדות בוול סטריט בשישי ● מחירי הנפט מזנקים ● המסחר במניית תדהר, אחת ההנפקות הגדולות בבורסה, יחל היום ● מיטב: למרות נתוני שוק העבודה בארה"ב, עליית ריבית בארה"ב מוטלת בספק ● גולדמן סאקס: הירידות בוול סטריט הן הזדמנות קנייה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר 

עדי סופר תאני / צילום: רמי זרנגר

"האם השכר יכול לרדת?": השאלה של האוצר שהקפיצה את ההייטקיסטים

בפגישה טעונה, שנערכה בזום וללא נוכחות השר, הביעו באוצר נכונות למספר מהלכים שיקלו על חברות ההייטק שנפגעו מצניחת הדולר ● עם זאת, יוזמות כמו הפחתת ארנונה או הקלות בנקודות זיכוי במס ירדו מן השולחן ● סמוטריץ' צפוי להצטרף למפגש הבא

ג'ורדן פריד, ג'ון סבינו, יורם זלינגר / צילום: זוז סטרטג'י, יח''צ, ולנס

הטלטלה בשבבים הגיעה להוד השרון, ומניית התוכנה נמחקת בנפילה של 99% מהשיא

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח תעסוקה חזק הפיל את המדדים ושלח את מדד השבבים לצניחה חופשית - ולנס מחקה יותר משליש משוויה ביום אחד ● חברת האוצר זוז נחלשה לשפל היסטורי והשלימה ספליט הפוך כדי לשרוד בנאסד"ק ● ולייבפרסון, שנסחרה בעבר במיליארדים, נפרדת מהבורסה בת"א

ניר ואלי ברקת / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אביב חופי

פי 2 מהאקזיט בצ'ק פוינט: "האחים ברקת רואים את השווי של מיטב ולא מאמינים"

שווי של 3 מיליארד שקל להחזקותיהם בבית ההשקעות הגדול בישראל דוחף את האחים ושותפם יובל רכבי למימוש שיעפיל על מכירת מניות צ'ק פוינט, שהיוותה את הבסיס להצלחתם ● בשוק מעריכים: הרוכש הפוטנציאלי יהיה גוף זר ● וגם: אלה המכשולים הצפויים בדרך לאקזיט

אואזיס על חנות של אדידס / צילום: Shutterstock

על הקשר הבלתי נפרד בין כדורגל, מוזיקה ואופנה: "מכבי ת"א הבינה שהאוהדים הם ארנקים מהלכים"

אייאקס עם בוב מארלי, אינטר מילאנו עם פינק פלויד ופריז סן־ז'רמן עם דה וויקנד – החיבור בין מוזיקה לכדורגל הוא גם טבעי וגם מסחרי, והמועדונים למדו לעשות ממנו כסף גדול ● לפי ההערכות השוק הזה מגלגל 8 מיליארד דולר בשנה ● הכסף מאחורי מונדיאל 2026, פרויקט מיוחד

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אושרית בירודקר / צילום: Kingshuk Bhuyan

חוקרת הביטחון שבטוחה: זו המדינה שצריכה להדיר שינה מעינינו

שיחה עם ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ● על הניהול הלקוי שהפך את פקיסטן ממדינה עשירה לענייה, הנשק והמיליארדים שמחברים אותה לסעודיה והאינטרס המשותף עם ישראל

ירידות בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

פתיחת שבוע סוערת: ירידות חדות באסיה, מחיר הנפט מזנק ברקע חידוש הירי בין איראן וישראל

צה"ל תקף הלילה באיראן, לאחר שזו ירתה מוקדם יותר על ישראל ● מחיר הנפט מזנק ב-4% ובאסיה נרשמות ירידות חדות ● מגמה מעורבת בחוזים בוול סטריט, נאסד"ק עולה ב-0.5% ● גולדמן סאקס על מדד קוספי: "הערכתנו היא שלאחר שהשוק יסיים את הניעור הנוכחי, הוא יתייצב וימשיך לשיאים חדשים"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן (ארכיון) / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

טילים מאיראן: מי חייב לבוא לעבודה ומה עם נתב"ג?

פיקוד העורף סגר את מערכת החינוך בכל הארץ, אך הותיר את מקומות העבודה פתוחים ● איזה הורים זכאים להקלות ומה לגבי הטיסות?

יהודה אבידן, מנכ''ל משרד הדתות / צילום: שרון גבאי wikimedia.org

מנכ"ל משרד הדתות נחקר בלהב 433 בחשד למרמה ואיומים

יהודה אבידן, מנכ"ל משרד הדתות מטעם ש"ס, הוא הבכיר שנחקר היום ביאח"ה להב 433 יחד עם שני בכירים נוספים ● החשדות: מרמה והפרת אמונים, איומים ושימוש לרעה בכוח המשרה ● עורך דינו: "אנו סמוכים ובטוחים כי התיק ייסגר לאחר שיתבררו העובדות"

גלית בן נאים, סגנית לכלכלן הראשי / צילום: שלומי יוסף

נתונים חדשים: הייטקיסטים קונים פחות דירות בת"א בצל הפיטורים ושער הדולר

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

הדמיית פרויקט Galleria של עלמדב בטורונטו. בעיגול: המנכ''ל רפי לזר / צילום: מצגת החברה

חוזרת לבורסה: חברת הנדל"ן שחתכה את השווי והשלימה הנפקה

עלמדב, לשעבר אלעד קנדה של יצחק תשובה וכיום בבעלות קבוצת הנדל"ן הקנדית רסטר מנג'מנט, גייסה 340 מיליון שקל לאחר שהתפשרה מול המוסדיים על השווי המבוקש

ברלין. 85% מתושבי העיר שוכרים דירות / צילום: Shutterstock

"יש לי עשרות דירות למכירה, ואף אחד לא מתקשר": מה קורה בשוק בברלין

אחרי שנות גאות, שוק הנדל"ן בברלין מדשדש עם ירידת מחירים של כ–15% בשנתיים האחרונות ● רגולציה קשוחה וחשש מהבחירות בספטמבר מובילים להצפת השוק בנכסים של משקיעים זרים, בעוד העירייה מחריפה את האכיפה נגד חריגות במחירי השכירות

חגי לופסקו / צילום: The Linux Foundation

הישראלי הבכיר בכוכבת השבבים החדשה של וול סטריט: "נחמד שהמשקיעים מהמרים עלינו"

פחות מחודש מאז הנפקת הענק של סרבראס, הישראלי הבכיר בחברה, חגי לופסקו, מדבר בראיון ראשון על המעבר לעמק הסיליקון, על היתרון התחרותי מול אנבידיה ועל עסקת הענק עם OpenAI - ומזהיר: ישראל לא יכולה לבנות על שחזור ההצלחה של הסייבר ב־AI, היא נשארת מאחור

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו, והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות, ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב?

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

בניין של הפרויקט של חברת קרינסקי־גוטליב ברמת גן / צילום: עמרי אמסלם

שלושה דופלקסים ברמת גן נמכרו במחיר מפתיע

שלושה דופלקסים נמכרו באותו בניין בשכונת החרוזים ברמת גן, במחיר למ"ר שנמוך מעט משל דירות רגילות ● מדידת המחירים ליחידת שטח מעלה כי הדירות עלו לרוכשים 38.8 אלף שקל למ"ר, שזה מחיר נמוך מעט מהמחירים הממוצעים בפרויקט

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים מקפיא את שער הדולר עד לסוף אוגוסט

בנק הפועלים מציע ללקוחותיו הגנה מפני עליית שער הדולר בעסקאות בח"ל • הלקוחות שיירשמו למבצע יקבלו החזר אם שער המטבע יעלה מעל 2.89 שקלים, עד לתקרה של 5,000 דולר בחודש במהלך הקיץ