גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד ריקושט יקבל חזרה את חלקו ברשת שמכר לפני 17 שנים

זאת לאחר שבועז וקסמן, שרכש את הרשת מאמיר לויט ב-1999, הגיש נגדו תביעה בחוסר תום-לב ■ לויט מכר את המניות שלו ב-300 אלף שקל - ומקבל אותן בחזרה כשהן שוות מיליונים

ריקושט / צילום: אייל פישר
ריקושט / צילום: אייל פישר

בשנת 1989 ייסד אמיר לויט את רשת ריקושט, המוכרת ציוד לחיילים ולמחנאות. זמן קצר לאחר מכן הוא צירף לחברה, ללא תמורה, את חברו לשירות הצבאי, דודי פלד. לויט ופלד החזיקו ביחד, באמצעות חברות שונות, את כלל הזכויות בריקושט - כל אחד ב-50%.

היקף הפעילות של החברה היה מצומצם בהתחלה, אך לימים החברה התרחבה והפעילה שורה של חנויות ברחבי הארץ באמצעות זכיינים, חבריהם של לויט ופלד מתקופת השירות הצבאי. עם התרחבות הרשת, ב-1998, נכנס בועז וקסמן - באמצעות חברת אופיר טורס שבשליטתו - כשותף ברשת ורכש 50% מהזכויות בריקושט. לויט ופלד נותרו עם אחזקות של 25% ברשת כל אחד.

שנה מאוחר יותר עזב המייסד לויט את הרשת, כשהוא מקבל כנגד יתרת מניותיו (25%) סכום של 300 אלף שקל.

במסגרת הסכם העברת המניות חתם וקסמן על סעיף ויתור על תביעות כנגד לויט. מיום שינוי הבעלות הופעלה רשת ריקושט על-ידי חברת אופיר טורס ועל-ידי חברה חדשה שהוקמה לצורך כך, "ריקושט 3000".

לאחר כ-10 שנים ביקש לויט לחזור לתחום המחנאות ופתח חנות עצמאית ברמת-השרון. וקסמן, שחשש ככל הנראה מהתחרות, ביקש מלויט לצרף את החנות לרשת ריקושט, לחזור לתפקיד מנכ"ל ריקושט ולהימנע מתחרות.

כאשר לויט סרב להצעה, בחר וקסמן לפעול בדרך אחרת, והגיש כנגד לויט תביעה אשר ייחסה לו מעילות וגניבות בתקופה בה היה מנכ"ל ריקושט. בתגובה לתביעה טען לויט כי היא הוגשה בניגוד להתחייבות להימנע מתביעות נגדו, ובכדי להרתיע אותו מלחזור לעסוק בתחום המחנאות והטיולים, כמתחרה של רשת ריקושט שייסד ועזב.

התביעה נדחתה על-ידי בית המשפט, לאחר שוקסמן לא הצליח להוכיח את טענותיו נגד לויט, אך בנסיבות, הגיש לויט תביעה משלו כנגד וקסמן, במסגרתה ביקש לבטל את ההסכם שנחתם בעת עזיבתו את ריקושט ולהורות לבועז וקסמן להשיב לו 25% ממניות הרשת.

אתמול (ג') שמה השופטת מיכל אגמון-גונן סוף לסכסוך ארוך-השנים וקבעה כי על וקסמן להחזיר ללויט את מניותיו ברשת ריקושט, לאחר שבהגשת תביעתו הפר את ההסכם בין השניים.

"תביעת ריקושט מלמדת על היעדר תום-ליבו של וקסמן בעצם הגשת התביעה", ציינה השופטת בפסק הדין, והוסיפה: "וקסמן היה מעוניין להרתיע את לויט מלהתחרות בתחום בו עוסקת ריקושט, כי הכיר את יכולותיו. תחילה ניסה לפתות את לויט לחזור לרשת. משלויט סירב, החליט לנקוט שיטה אחרת, וריקושט, בבעלותו המלאה (העקיפה) ובניהולו, מגישה תביעה כנגד לויט, 10 שנים לאחר שעזב את החברה ובסמיכות לפתיחת החנות המתחרה על-ידו. מדובר בשימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של אופיר טורס מזה ושל ריקושט 3000".

ריקושט נחשבת לרשת הגדולה והמובילה בישראל בתחום ציוד לקמפינג ותרמילאות, טיולים ונסיעות, מוצרי חיילים, ספורט ואופניים, נופש ופנאי וביטוחי נסיעות. כיום מונה הרשת כ-52 סניפים הפרוסים בכל רחבי הארץ, מראש-פינה בצפון ועד אילת בדרום. סניפי ריקושט ממוקמים בקניונים, במתחמי קניות ובחנויות רחוב, ומופעלים הן בבעלות ישירה והן בזכיינות. 

מניותיו של לויט נמכרו לריקושט בתמורה ל-300 אלף צ'קים לפני כ-17 שנים, אך היום החברה שווה מיליוני דולרים - מה שהופך את הניצחון שלו בסכסוך המשפטי ארוך-השנים למעשיר במיוחד. והכול התחיל בניסיון - גרוע בעליל, כפי שהסתבר - של איש העסקים וקסמן למנוע ממתחרה שלו, לויט, לפעול. 

הסכסוך החל כאמור בתביעה בהיקף כ-1.4 מיליון שקל שהגישה חברת ריקושט 3000 - שבבעלות וקסמן - כנגד לויט בסוף שנת 2009, 10 שנים לאחר שעזב את הרשת, בטענות של מירמה, מעילה והונאה שעל-פי התביעה ביצע לויט כשניהל את הרשת.

התביעה נדחתה לאחר שבית המשפט קבע כי לוקסמן לא היו ראיות להוכחת טענותיו כנגד לויט. נקבע כי לא היה כל בסיס לתביעה, ומוטב היה לו לא הייתה מוגשת. זאת, בין היתר, מאחר שבמרכז התביעה עמד דוח של משרד רואה חשבון חקירתי, שהצביע לכאורה על טובות הנאה שקיבל לויט, אך דוח זה לא הומצא מעולם לצדדים ולבית המשפט.

לויט ראה בתביעה הפרת הסכם מכירת המניות שלו, במסגרתו התחייב וקסמן שלא לתבוע אותו, וביקש לבטל את ההסכם. משלא נענה על-ידי וקסמן, הגיש בשנת 2013 את תביעתו לביטול מכירת מניותיו לוקסמן, בטענה כי התביעה נועדה לצורך מטרה אחת בלבד - לגרום לו לסגור את החנות שפתח ברמת-השרון.

וקסמן טען בתגובה כי חברת ריקושט 3000, שהגישה את התביעה, לא התחייבה שלא לתבוע את לויט, ועל כן התביעה אינה מהווה הפרת ההסכם. 

בפסק הדין המקבל את תביעתו של לויט, ציינה השופטת אגמון-גונן כי "כל המסמכים מזמן אמת מעידים כי וקסמן רצה למנוע מלויט להתחרות בתחום בו עוסקת ריקושט". וקסמן, נקבע, לא הכחיש זאת בתצהירו, אשר עליו כתבה השופטת כי הוא תצהיר "קצר ולקוני". 

באשר לטענתו של לויט כי חברת ריקושט 3000 לא כבולה בהתחייבויותיו שלא לתבוע את לויט, קבעה השופטת כי "וקסמן הוא הבעלים, המנהל והרוח החיה הן מאחורי ריקושט 3000 והן מאחורי אופיר טורס", והחברות מחויבות בהתחייבות עליה חתם בעת רכישת מניות לויט.

"זהו מקרה מובהק של שימוש במסך ההתאגדות לרעה, בחוסר תום-לב, ועל כן אני קובעת הגשת תביעת ריקושט 3000 היא הפרה של התחייבויות אופיר טורס שלא לתבוע את לויט בכל הנוגע לרשת ריקושט".

על כן, קבעה השופטת, על וקסמן להשיב ללויט 25% מהמניות בריקושט, ובהתאמה על לויט להחזיר לוקסמן את מה שקיבל תמורתן, 300 אלף שקל - סכום פעוט כאמור ביחס לשווי המניות כיום.

בנוסף, וקסמן חויב לשאת בהוצאות של לויט ושכר-טרחת עורך דינו בסך 30 אלף שקל. 

"תמרור אזהרה מהבהב" 

עו"ד רוני שניידר, שייצג את אמיר לויט בכל ההליכים, מסר היום (ד') כי "מדובר בפסק דין צודק, אמיץ וחשוב ביותר. בית המשפט הבהיר אתמול כי להתנהלות עסקית בריונית וחסרת תום-לב אין מקום בסביבת עסקים מתוקנת. מערכת המשפט הישראלית אינה יכולה להתעלם מהתנהלות קיצונית ובריונית בניהול עסקים, וטוב עשה בית המשפט כאשר סימן את הסטנדרט הראוי לבעלי שליטה, יו"רים, דירקטורים ונושאי המשרה הבכירה.

"כמו כן, פסיקת בית המשפט מזהירה כי נקיטת הליכי-סרק ושימוש מניפולטיבי במערכת המשפט לצורך הפעלת לחצים עסקיים אינם לגיטימיים ולא יתקבלו בסלחנות, זהו תמרור אזהרה מהבהב לכל החברות במשק".

עו"ד שניידר מוסיף כי "תביעת-הסרק שהוגשה כנגד לויט על-מנת למנוע תחרות לגיטימית הייתה התנהלות חמורה ביותר מצד וקסמן, ניצול פסול וציני של מערכת המשפט - ואתמול הגיע יום התשלום.

"השבת המניות ללויט מהווה פיצוי חלקי על 7 שנים של סבל ועל פגיעה עסקית מתמשכת. הפעולות החמורות שביצע וקסמן תוך ניצול מסך ההתאגדות של ריקושט פגעו לא רק בלויט אלא גם ברשת ריקושט עצמה, בתדמית העסקית שלה ובהתפתחותה הפוטנציאלית.

"אמיר לויט חוזר היום בראש מורם ומהדלת הראשית לריקושט, ואנחנו נדע איך לפעול כדי לאפשר לו לתקן את הקלקולים שהתגלו ולקדם את ריקושט למקום טוב יותר".

אמיר לויט מסר בעקבות פסק הדין: "בית המשפט ברשות השופטת ד"ר מיכל אגמון-גונן הוציא את הצדק לאור, ואני שמח שאוכל לסייע לריקושט להתקדם ולהשתפר". 

מרשת ריקושט נמסר בתגובה: "פסק הדין לטעמינו שגוי, ואנו שוקדים על ערעור לבית המשפט העליון". 

במקום מתחרה קטן, קיבל שותף

בשנת 1999 השיג בועז וקסמן אוצר עסקי: הוא רכש בעלות על רשת ריקושט, שהתחילה מחנות קטנה של שני חיילים משוחררים עם חלום להצליח, והפכה לרשת המפעילה מספר סניפים ברחבי הארץ. וקסמן השכיל לרכוש את החברה ממייסדיה בזמן, והעלה את הרשת עוד מדרגה, עד שהפכה לרשת המובילה בארץ בתחום מכירת הציוד לחיילים וציוד למחנאות, עם עשרות סניפים ברחבי הקניונים ומרכזי הקניות.

אז איך הוא הצליח לאבד 25% ממניות הרשת כמעט שני עשורים לאחר שהשתלט עליה? פסק הדין שניתן נגדו מציג תמונת מצב של איש עסקים יהיר, שהתנהל כבריון בזירה העסקית ולמד לקח מר במיוחד.

וקסמן לא רצה מתחרים. דרך העיניים שלו, החנות הקטנה והבודדה שמייסד ריקושט, אמיר לויט, החליט לפתוח ברמת-השרון, איימה על ההגמוניה של הרשת המצליחה שלו. הוא לא יכול היה לסבול את זה, אז עשה מעשה: לאחר שלא הצליח לפתות את לויט לחבור לשורותיו, הוא הגיש נגדו תביעה מאיימת. תביעה שכל מהותה תמרור אזהרה.

לו לויט היה נבהל ומתקפל באותו שלב, אולי התרגיל הזה היה מצליח. אך לויט לא התקפל, הוא נלחם, והתוצאה עבור וקסמן עגומה במיוחד ומהווה תרגום מובהק במיוחד למשמעות הביטוי "החטא ועונשו".

במקום חנות קטנה ברמת-השרון, שלא ברור איזה איום היוותה על הרשת המצליחה; קיבל וקסמן את לויט כשותף.

עכשיו הוא תולה את יהבו בבית המשפט העליון, בתקווה כי ערעור שיגיש יתקבל, וכל שנותר לו זה לחשוב "למה עשיתי את זה לעצמי?". הרי כל זה לא היה קורה אם לא היה מגיש תביעה נגד לויט.

עוד כתבות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים