גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שרצה לשנות את העולם בכל מחיר

הטרגדיה של פידל קסטרו: הרים מיליונים מאשפתות - אבל הבריח מיליונים אל מעבר לים

קסטרו פידל / צילום: רויטרס
קסטרו פידל / צילום: רויטרס

קובה הייתה קטנה על מידותיו. זה התחוור כמעט תיכף לעלייתו לשלטון, כמעט לפני 58 שנה. מפי פידל קסטרו בקעה בשורה אוניברסלית. הוא גמר אומר לטלטל את הסדר הלאומי, האזורי והגלובלי. אף כי לא הצליח, טביעות האצבעות שלו על המערכת הבינלאומית היו גדולות לאין שיעור מחשיבותו היחסית של אי טרופי קטן, בשוליים הדרומיים של ארה"ב.

במותו, בליל שבת, הוא השאיר מורשת עצומת ממדים ורבת סתירות. האיש שהתחיל התקוממות נגד רודן, בהיותו בן 29, הפך לימים לזקן רודני העולם. הוא משל ביד רמה עד לפני עשר שנים - רק המלכה אליזבת עמדה בראש מדינה יותר זמן ממנו. אבל ההשוואה מטעה מעיקרה. הוא משך בכל חוט, היה חסר כל מעצורים, לא סר למרותו של שום חוק, לא הודה בשום טעות.

כן, הוא חילץ 70% מתושבי קובה מעוני מנוון. הוא העניק להם שירותי רפואה וחינוך חינם. הוא גירש את כנופיות הפשע המאורגן מן האי הקטן שלו. אלה השגים ניכרים. אבל הוא חשב שהם מעניקים לו את הרשיון לשלול חירויות פוליטיות, להשליך את מתנגדיו לכלא, להלאים כל חלקה כלכלית, לשגר חילות-משלוח קובניים אל מלחמות-לא-לו מעבר לים, ובנקודה אחת אפילו לסכן את קיום העולם.

"המפקד העליון של המהפכה"

הוא היה רק בן 35, כאשר הזמין את ברית המועצות להציב טילים גרעיניים על אדמת קובה, רק 120 ק"מ מחופי פלורידה. כאשר הנשיא ג'ון קנדי איים לאסור מלחמה על הסובייטים כדי לפרק את הטילים, קסטרו דחק במוסקבה לעמוד על שלה, יהיה המחיר אשר יהיה.

אף פעם אחת בהיסטוריה לא היה העולם קרוב יותר להשמדה עצמית מאשר באוקטובר 1962. למרבה המזל, האנשים הקשישים בהרבה בקרמלין, שהתנסו במלחמה איומה ונוראה 20 שנה קודם, החליטו לוותר על ההזדמנות לסיים את המין האנושי. קסטרו חרק שיניים.

הוא לבש מדי זית וכובע קסקט צבאי, מעריציו קראו לו "קומנדנטה" (comandante), והוא התהדר בתואר "המפקד העליון של המהפכה". הוא הפך את קובה למחנה צבאי ענק. לפני 30 שנה, המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים בלונדון תיאר את קובה כ"ארץ בעלת הארגון הצבאי המקיף ביותר בעולם". מצבת צבאה הסדיר הייתה גדולה פי שבעה מזו של קנדה, למשל, והיא החזיקה חיל שריון מודרני עם 300 טנקים.

כמובן, קובה הייתה רשאית לטעון שאת הצבא הזה היא מחזיקה לצורכי הגנה. אחרי הכל, ה-CIA מימן ב-1961 פלישה של גולים קובניים, כדי להפיל את קסטרו. אבל טענת ההגנה העצמית לא התיישבה עם הפרקטיקות של המשטר, או אפילו עם כוונותיו המוצהרות.

מ-1975 ואילך, קובה התחילה לשלוח דיוויזיות שלמות של צבאה אל מעבר לים. היא התערבה במלחמות אזרחים באנגולה ובאתיופיה לטובת רודנים פרו-סובייטיים ברוטליים. בארץ היו אז חששות שצבא קובני יופיע יום אחד בגבול סוריה. הוא לא הופיע שם, אבל הופיע בניקרגואה ובאי הקריבי הקטן גרנאדה. שם, ב-1983, צבא אמריקאי התערב וגירש את הקובנים.

מחנות הריכוז ו"הצדק המהפכני"

הדיכוי הפוליטי והחברתי בקובה לבש ממדים טוטליטריים בתחילת שנות ה-60. ראש המשטרה החשאית, אחיו של פידל, ראול קסטרו, הקים מחנות ריכוז לקבצנים, לפרוצות ולהומוסקסואלים. מיליוני קובנים נמלטו לפלורידה, או ניסו להימלט. הים עתיר הכרישים בין קובה לארה"ב התמלא בגוויותיהם של הנכשלים.

האחים קסטרו הפגינו ציניות מהפכנית, כאשר פתחו לרווחה את שערי בתי הכלא שלהם, והניחו לפושעים פליליים אלימים להצטרף אל הנמלטים. בעיניהם, פליטי משטרם היו מיותרים, לא ראויים למהפכה.

הוא פטר את משטרו מציות לחוק, וכפף את מערכת המשפט ל"צדק מהפכני". הוא אמנם הבטיח דמוקרטיה רב-מפלגתית, אבל לא עמד בדיבורו. בתוך חצי שנה הוא ריכז את מלוא הכוח הפוליטי בידיו ובידי אוונגרד מהפכני. לוחם הגרילה המפורסם ארנסטו צ'ה גווארה נעשה נגיד הבנק המרכזי.

בחודש השמיני של המהפכה, בתוך שלושה ימים, קסטרו הלאים כמעט את כל הכלכלה הקובנית, ובכלל זה כמעט 200 עסקים בבעלות צפון-אמריקאית.

רפובליקות בננה

המהפכה בקובה, צריך להטעים, לא הייתה מתרחשת אלמלא יהירותה של ארה"ב וטעויותיה החוזרות כלפי אמריקה הלטינית. בעיני ארה"ב, היבשת הדרומית הייתה חצר אחורית, פתוחה למניפולציה פוליטית ולניצול כלכלי. כך נולד המושג הידוע לשמצה "רפובליקות בננות". באחת מהן, גוואטמלה, נעשה ניסיון בתחילת שנות ה-50 לרפורמה כלכלית. הנהיג אותו נשיא, שנבחר בבחירות דמוקרטיות למהדרין - אותו הפיל ה-CIA ב-1954, באחד האקטים המבישים ביותר בתולדות מדיניות החוץ של ארה"ב.

אחד האידיאליסטים הצעירים שנהרו לגוואטמלה בימים ההם לצפות בניסוי החברתי-פוליטי ההוא היה פידל קסטרו. ניסיונו שם שכנע אותו שארה"ב לא תרשה שינויים בדרכי שלום ונועם. קובה של קסטרו הפכה לדגם של השראה וחיקוי, שהשפעתו חרגה הרבה מעבר לשמאל הרדיקלי של אמריקה הלטינית.

ארה"ב עשתה כמיטב יכולתה לבודד את קובה. הא ניתקה את היחסים הדיפלומטיים איתה בסוף 1960, והטילה עליה אמברגו כלכלי. האמברגו לא הפיל את המשטר, והקנה אהדה בינלאומית לאחים קסטרו, שהם אולי לא היו מקבלים בלעדיו. הוא גם העמיק את דחיפתם של האחים אל זרועות ברית המועצות. הוא הרחיק אותם מן המציאות הגיאוגרפית והמדינית, הוציא אותם להרפתקאות מסמרות שיער, והעניק להם רשיון לכונן מדינת קסרקטין.

האמברגו נכשל. לפני שנתיים, הנשיא ברק אובמה חידש את היחסים הדיפלומטיים עם קובה, וביקר שם לפני שנה. אמנם, רק לקונגרס יש הסמכות החוקית להסיר את האמברגו, והרוב הרפובליקאי בשני בתיו עומד בהתנגדותו - אבל גם בימין האמריקאי, ואפילו בקהילה הקובנית הגדולה של דרום פלורידה, גוברים הקולות לטובת נרמול מלא של היחסים.

העריצות נמשכת

קובה התחילה את ההכנות למות פידל עוד לפני תשע שנים. אחיו ראול, הצעיר ממנו רק בארבע שנים, ירש אותו כנשיא ב-2008. יורש דמוקרטי אינו ממתין בקובה. כאשר ראול יפרוש (הוא מבטיח לעשות כן בעוד קצת יותר משנה, כאשר תסתיים תקופת כהונתו השנייה), יורשו יבוא מקרב האליטה הקומוניסטית. שורשיה עמוקים, רשתה פרושה על פני כל חלקי החברה הקובנית, ואין כל סימן שרפורמה דמוקרטית ממשמשת ובאה.

השגה הגדול ביותר של המהפכה הקובנית הוא עצם שיורה. בשלהי חייו, פידל התענג על הצלחתם האלקטורלית של מעריציו ובעלי בריתו בוונצואלה, בבוליביה ובאקוואדור. משטר קסטרואיסטי מנהל את ניקרגואה, ומורדים מרקסיסטיים משכבר הימים שולטים באל סלוואדור. זה לא היה קורה בלעדיו. אבל כישלונו הגדול ביותר היה התעקשותו לכרוך את המהפכה בעריצות.

הוא העניק ברק ולגיטימציה לדיכוי פוליטי רב-יבשתי, שהמותג קסטרו עזר לקשט ולשווק. זו הטרגדיה הגדולה של ניסיון אותנטי ונועז להפוך את סדרי העולם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב