גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתכון להצלחה עפ"י זארה: הרבה דאטה, מעט היררכיה ומינימום מלאי

בזמן שמתחרותיה נתקלות בקשיים, רשת האופנה הספרדית צמחה ב-11% במחצית הראשונה של 2016 ■ היא עושה זאת באמצעות מתן חופש נרחב למעצבים, ייצור קרוב בהיקפים לא גדולים לכל מוצר ומידע הנשאב מהמכירות המקוונות

חנות ניסיונית במפעל של זארה / צילום: רויטרס
חנות ניסיונית במפעל של זארה / צילום: רויטרס

במבנה בטון וזכוכית בגודל האנגר מטוסים בעיירה הספרדית ארטיחו, עשרה מעצבים טורחים סביב דוגמנית במכנסיים אפורים ובלייזר בשתי שכבות. סודרים, חולצות וחליפות מתוחים על רצפת האריחים הלבנים, ותופרות בחלוקי מעבדה לבנים עובדות על אב-טיפוס של מלבושים בסמוך. "זה קלאסי, אבל גם חדש באותה מידה", אומרת אישה מסין. "אני לא בטוחה לגבי הדוגמאות הנועזות", אומרת בתגובה מעצבת בריטית בנעלי ספורט לבנות וחצאית מתנופפת. אחרות מהנהנות בהסכמה או מביעות ספק.

השבט הבינלאומי הזה של נשים בנות 30 ומשהו הוא חלק גדול מההצלחה של זארה, המותג שבארבעת העשורים האחרונים צמח מחנות אחת בעיר לה קורוניה שבספרד לרשת האופנה הגדולה בעולם. כאשר צוות המעצבות מתדיין אם הקולקציה פשוטה או נועזת מדי, מתברר שאף אחת מהן אינה מנהלת או ממונה. חואן מנדיביל, גבר שקונה בגדי גברים, מביע את דעתו, אבל ההחלטה אינה שלו. לכל אחת ואחד יש דעה שמתחשבים בה. הם מסכימים לבסוף על צבעים סולידיים וגזרה מסורתית לאירופה, ודגמים נועזים יותר לסין, שנתוני המכירות מראים שהם פופולריים בה.

שלא כמו יריבות כמו גאפ, M&H ופריימארק, לזארה אין מעצבת או מעצב ראשי, ואין הרבה היררכיה בכלל. 350 המעצבים והמעצבות שלה מקבלים חופש בלתי רגיל לאשר מוצרים וקמפיינים, ולהעביר סגנונות חדשים לחנויות פעמיים בשבוע. בעזרת תשומה יומיומית של נתונים לגבי מה נמכר ולא נמכר, קבוצות העבודה מפתחות אופנה לשבועות הקרובים. בכל בוקר העובדות והעובדים בארטיחו מחליטים מה פופולרי על-ידי מעקב אחרי נתוני המכירות ואלפי תגובות של לקוחות, מנהלי חנויות ומנהלי מדינות בערים רחוקות זו מזו כמו טייפה, מוסקבה וניו-יורק.

התרבות של זארה איננה ניתנת לחיקוי בקלות כמו מגמות האופנה העכשוויות, וזה מסביר חלקית למה החברה האם, אינדיטקס, היא הצלחה ייחודית בזמן שרוב רשתות ההלבשה העולמיות מצויות בקשיים. אמריקן אפרל עתרה החודש לפשיטת רגל בפעם השנייה, המכירות בחנויות גאפ בירידה, ואפילו ב-M&H הרווחים בירידה. בניגוד להן, אינדיטקס דיווחה על עלייה של 11% בהכנסותיה במחצית הראשונה של השנה. "אין כאן נוסחת קסמים", אומר פאולו איסלה, יו"ר ומנכ"ל אינדיטקס. "אין כאן כוכבים. אנחנו יכולים להגיב לנתונים במהלך העונה, אבל בסופו של דבר מה שאנחנו מציעים ללקוחות שלנו זה אופנה, ויש בה אלמנט אנושי".

אינדיטקס, בשליטת המיליארדר הספרדי אמנסיו אורטגה, שהשנה עקף לזמן קצר את ביל גייטס והפך לאיש העשיר בעולם לפני שחזר למקום השני בדירוג, רשמה בשנה שעברה מכירות בסך 20.9 מיליארד אירו (22.2 מיליארד דולר) ב-7,100 חנויות ב-93 מדינות. מותגים נוספים שלה, כמו ברשקה, מאסימו דוטי ופול אנד בר צומחים, אך זארה מהווה עדיין שני שלישים מהמכירות.

אורטגה שכר את איסלה, לשעבר מנהל בבנקו פופולאר אספניול, כמנכ"ל ב-2005, אבל הוא עצמו לא פרש. בגיל 80 הוא עדיין מגיע לעבודה ואפילו יושב במחלקת הנשים של זארה, שבו מנהלת בתו מרתה בת ה-32 את צוות המכירות אחרי שעבדה תקופה מסוימת במותג ברשקה. לעתים אפשר לראות את אורטגה מטייל עם כלבו פפה בכיכר העיר הסמוכה לה קורוניה, אך הוא נשאר אחד המיליארדרים המסתוריים ביותר בעולם, שמשאיר לאיסלה את ניהול אינדיטקס.

מעבירה הילוך במהירות

אחת הבעיות שיש לזארה היא לנהל את הצמיחה שלה, אומר אנדי יוז, אנליסט רשתות שיווק ב-UBS. מאחר שמכירות אינדיטקס כמעט הוכפלו מאז 2009, איסלה פותח חנויות בקצב איטי יותר, ומתרכז במספר קטן של לוקיישנים מובחרים ובעסקים המקוונים של זארה. חשש נוסף הוא שהיריבות יצליחו לחקות את התגובה המהירה של זארה לשינויים בשוק. "כל אחד בתעשייה הזו מנסה לחקות את נוסחת העיצוב שלהם", אומר יוז. "אף אחד לא יכול להשתוות אל אינדיקטס, אבל הפער עלול להיסגר".

איסלה אינו מקבל את ההגדרה שזארה היא מותג של אופנה מהירה. הוא טוען שהיא לא משקפת את הזמן והפרטים שמושקעים בעיצוב כל מוצר. והוא אומר שהאנליסטים מדגישים יותר מדי את שרשרת האספקה המהוללת של החברה, שבנויה מרשת מפעלים בספרד, פורטוגל ומרוקו, ומייצרת 60% מהתוצרת שלה. עם ייצור כה קרוב, אינדיטקס יכולה להעביר במהירות הילוך כאשר מזג האוויר או מגמות האופנה משתנים, ולהביא לחנויות עיצובים חדשים בתוך שבועיים-שלושה. היריבות צריכות להמתין לכך שאוניות המכולות יחצו את האוקיינוסים לשם כך.

לא פחות חשובה היא הדרך שבה אינדיטקס "מושכת" רעיונות מהלקוחות שלה, אומר איסלה, במקום לעצב קולקציות חודשים מראש ו"לדחוף" אותן ללקוחות עם פרסומת. לפי אנליסטים, M&H מוציאה עד 4% מהכנסותיה ברוטו על מכירות וקידום, ואילו לאינדיטקס אין למעשה תקציב פרסום מלבד קידום במדיה החברתית. משנת 2010, הנתונים של מה שהלקוחות רוצים מורחב באמצעות מידע מהמכירות המקוונות. המכירות מתוגברות באמצעות תוספות של עיצובים חדשים באתר של זארה פעמיים בשבוע, עם שפע תצלומים מסדנת העיצוב בארטיחו.

ביום גשום בנובמבר קונים, אנליסטים ומנהלים מסחריים מעלעלים במידע על גבי מחשבים במרחב בגודל של 22 מגרשי כדורגל, ועוסקים בהחלפת רעיונות והתרשמויות עם המעצבים והמעצבות. "בלי העיצוב לא יהיה כלום", אומר איסלה, שיושב לשולחן ישיבות בצבע עץ בהיר במטה המינימליסטי של החברה. "אין כאן נוסחת קסמים".

זה אומר שהמעצבים מתלבטים ומשנים ללא הרף. כשמכנסיים צבאיים התבררו כלהיט גדול בסתיו, הצוות המסחרי ביקש מהמעצבים להמשיך לנסות עבורם אריגים וגזרות חדשים. בחודש מאי, מעיל נשים כחול-לבן ללא צווארון ב-69.99 ליש"ט (כ-102 דולר) עשה רעש כה גדול, ששתי מעריצות יצרו חשבון אינסטרגם (&thatcoat) שתיעד את השיגעון. אבל במקום לייצר עוד מעילים זהים, צוותי העיצוב באו עם אריגים וצבעים חדשים באותה גזרה, במחירים של 69-189 דולר. "שורש ההצלחה של אינדיטקס הוא זמן ההובלה הקצר מאוד, שמעניק רמה גבוהה יותר של חדשנות לקולקציות שלה", אומרת אן קריצ'לואו, אנליסטית בסוסייטה ז'נרל. מקורם של כשני שלישים מהמוצרים של אינדיטקס הוא במסלול הובלה קצר זה, לעומת 20% אצל רוב רשתות האופנה האחרות, היא אומרת.

היקפי ייצור קטנים לכל מוצר מאפשרים לחברה לבחון דגמים בשווקים שונים בלי לבנות מלאי לא רצוי, שיהיה צורך להיפטר ממנו בהנחות גדולות. לכן, לאינדיטקס יש מלאי סוף שנה מהנמוכים בתעשיית האופנה, אומר ריצ'רד היימן, אנליסט מלונדון. "זהו עסק שבאמת שובר את הכללים", אומר היימן. "אין להם עונות כמו שיש לרשת אופנה רגילה".

הליגה הספרדית

עוד כתבות

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • יאיר לפיד לנתניהו במליאה בכנסת: "מה שיגדיר אותך בהיסטוריה זה ה-7 באוקטובר" ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%