גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצרנים הקטנים והבינוניים נגד הרפורמה במכון התקנים

הרפורמה שמוביל משרד הכלכלה במכון התקנים אמורה להפחית את השפעת התעשיינים, להסיר חסמים ולהוריד את יוקר המחיה ■ התאחדות המלאכה והתעשייה: "נישאר בלי ייצוג במכון התקנים"

תרעומת בהתאחדות המלאכה והתעשייה, המייצגת את מגזר היצרנים הקטנים והבינוניים, בעקבות הרפורמה המתגבשת במכון התקנים ואשר מקודמת בימים אלה בוועדת הרפורמות בכנסת: לטענת ראשי ההתאחדות, הצעת החוק שבמסגרתה תיעשה הרפורמה מדירה את היצרנים הקטנים והבינוניים מהוועד הפועל העתידי של מכון התקנים.

בוועד הפועל הקיים 28 חברים, 7 מהם נציגים מטעם התעשייה. עם החלת החוק המתוקן, מספר חברי הוועד המנהל יצומצם ל-15 בלבד - תוך הרחבת הנציגות של משרדי הממשלה ומוסדות אקדמיים - ומספר נציגי התעשייה יפחת לשניים בלבד.

משרד הכלכלה והתעשייה, שמוביל את הרפורמה במכון התקנים שכיום הוא מונופול בתחום, מנסה באמצעות מהלך זה להפחית את השפעת התעשיינים על תהליכי קבלת ההחלטות במכון, וזאת במטרה להסיר חסמים, לעודד תחרות ולהוריד את יוקר המחיה.

בהתאחדות המלאכה והתעשייה, שבראשות יוסי אלקובי, טוענים כי הצעת החוק שעל בסיסה תיעשה הרפורמה מונעת ייצוג של מגזר העסקים הקטנים והבינוניים מהוועד הפועל. "עד כה היה נציג מטעם ההתאחדות בוועד הפועל של המכון, ודאג לאינטרסים של המפעלים הקטנים והבינוניים שממילא מתקשים לשמור על גחלת הייצור", טוען אלקובי. "עסקים קטנים הם כאלה שמעסיקים עד 20 עובדים והם מהווים 92% מכלל המפעלים במשק - וראוי שיהיה להם ייצוג במכון התקנים שהוא גוף בעל השפעה רבה על יכולתם לייצר ולשווק".

על רקע החששות של היצרנים הקטנים והבינוניים, ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) פנה אתמול (ב') ליו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ אלי כהן (כולנו), בקריאה לתקן את הצעת החוק באופן שיאפשר נוכחות קבועה של נציג מטעם התאחדות המלאכה והתעשייה בוועד הפועל של המכון.

אלא שגורמים במשרד הכלכלה והתעשייה שמעורבים בגיבוש הרפורמה ובניסוח הצעת החוק, טוענים כי ההצעה המקודמת יוצרת איזון ומאפשרת הגנה על האינטרסים של מגזר זה בדיוני הוועד הפועל. "צמצום מספר חברי הוועד הפועל יוביל לכך שהוא יהיה יותר יעיל - לטובת הציבור - וכשמצמצמים באופן ניכר את מספר החברים בגוף כזה, ברור שיש מגזרים שנפגעים מכך", אמר בשיחה עם "גלובס" גורם במשרד.

הגורם הוסיף כי החוק החדש יאפשר ליו"ר נשיאות הארגונים העסקיים לשלב נציגים מגופים שונים שחברים בנשיאות בדיוני הוועד הפועל, וזאת בהתאם למידת הרלוונטיות שלהם לאותם דיונים. כיום יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים הוא שרגא ברוש, המכהן במקביל בתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים.

במשרד הכלכלה הבהירו כי הרחבת הנציגות של משרדי הממשלה בוועד הפועל תאפשר למשרדי הכלכלה והאוצר לקדם מהלכים שיש בהם עידוד תחרות במשק, פירוק ריכוזיות והורדת יוקר המחיה - מה שממילא משרת את האינטרסים של מגזר היצרנים הקטנים והבינוניים. גורם במשרד טען כי לנציגי היצרנים הקטנים והבינוניים תהיה נוכחות משמעותית בוועדות התקינה במכון, שנחשבות לעתים משפיעות ומשמעותיות יותר מהוועד הפועל. "שניים מתוך ארבעת הנציגים של הארגונים העסקיים והתעשיינים בוועדות אלה, יהיו של ארגון המייצג עסקים שמגלגלים פחות מ-100 מיליון שקל בשנה. יש בכך אמירה והיא מרחיקת לכת", אמר הגורם.

יצוין כי הרפורמה המקודמת בימים אלה נועדה לאפשר העמדת תחרות למכון התקנים - מונופול ארוך שנים בתחום התקינה. עם אישורה, יתאפשר למעבדות פרטיות שמוכרות בידי הרשות להסמכת מעבדות, להעמיד תחרות למכון התקנים וזאת במטרה להוזיל את מחיר בדיקות התקינה למוצרים מיובאים ולקצר את לוחות הזמנים שלה, כך שניתן יהיה להוריד את מחיר המוצרים לצרכן.

הקלות ביצוא למפעלים קטנים

בחזית אחרת, ועדיין בכנסת: התאחדות המלאכה והתעשייה הודיעה על הסתייגותה מתיקון החוק לעידוד השקעות הון, ומבקשת להעמיד דרישות מקלות הנוגעות להיקפי יצוא של מפעלים קטנים ובינוניים, כך שהם יוכלו להיכנס לתחולת החוק ולקבל הטבות מס מהמדינה.

אחד התנאים לקבלת הטבות מס מתוקף החוק, הוא יצוא בשיעור של 25% מהתוצרת. בהתאחדות טענו כי רוב המפעלים הקטנים והבינוניים לא מצליחים להגיע ליעד כזה בשנה הראשונה, ושם דורשים לתקן את החוק באופן שמפעלים קטנים ובינוניים יידרשו לייצא בשנה הראשונה 15% מהתוצרת, בשנייה 18% ורק בשנה השלישית 25%.

"אי אפשר להתלונן על פריון נמוך ולראות כיצד מפעלים קטנים ובינוניים נסגרים, ומהצד השני להדיר אותם כליל מהחוק שיכול היה להציל רבים מהם - כל זאת בעוד שחצי מההטבות שניתנות מכוח החוק לעידוד השקעות הון ניתנות באופן ריכוזי להחריד לארבע חברות במשק. מדובר ב-7.7 מיליארד שקל. זהו סכום דמיוני ואפשר רק לחשוב מה היצרנים הקטנים והבינוניים היו יכולים לעשות אפילו עם עשירית מסכום כזה", אומר אלקובי.

כך, ראשי ההתאחדות דורשים לתקן את הצעת החוק הנידונה בימים אלה ולהפחית ל-2%-3% את היקף ההשקעה הנדרש ממפעל על מו"פ (מחקר ופיתוח) מהמחזור השנתי שלו. כיום אחד התנאים לזכאות להטבת מס מתוקף החוק הוא השקעה של 7% מהמחזור השנתי במו"פ.

עוד כתבות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

סערה בבריטניה: הנסיך לשעבר אנדרו נעצר במסגרת פרשת ג'פרי אפשטיין

על פי דיווח ב-BBC, אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לאפסטין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● על פי דיווחים ועדויות רבים, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד עבריין המין המורשע אפשטיין

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"