גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פידל על הג'יפ הדוהר

פידל קסטרו ירד השבוע מן הבמה. סוף-סוף

פידל קסטרו / צילום: רויטרס
פידל קסטרו / צילום: רויטרס

קל להבין את הערגה הרומנטית, שקיבלה את פני פידל קסטרו כמעט לפני 58 שנה, כאשר דהר באין מפריע בשיירת ג'יפים אל עיר הבירה הוואנה. הוא היה בסך הכול בן 32, מגודל זקן בימים שבהם זקנים יצאו זה כבר מן האופנה ועדיין לא חזרו. הוא נראה ונשמע ההיפך לא רק מן הבורגנים, אלא גם מן המהפכנים הסלוניים של המערב. הוא בוודאי היה ההיפך מן המהפכנים המאובנים של העולם הקומוניסטי בן זמנו.

אמריקה הלטינית התנסתה מפעם לפעם במהפכות עם תוכן חברתי. רק שש שנים קודם הייתה מהפכה כזאת בבוליביה. היא כללה הלאמה מסיבית. חוויה מהפכנית מיוחדת במינה פקדה שנים אחדות קודם את גוואטמלה, ועוד ידובר בה להלן.

מקסיקו הייתה תוצאה של מהפכה פוליטית גדולת ממדים בשליש הראשון של המאה ה-20. כיוצא בזה, אמריקה הלטינית הניבה גלים פופוליסטיים תקופתיים, עם תוכן לאומני, ועם נימות אנטי-צפון-אמריקאיות (או, כפי שאומרים שם, "אנטי-ארצות-הברית"). רק שלוש שנים קודם הסתיים גל כזה בארגנטינה, שהעניק את חואן דומינגו ואוויטה פרון להמונים "חסרי החולצות".

אבל בכל אחד מן הניסיונות ההם היו כרוכים ממסד וסטטוס-קוו. המהפכות נמנעו מלמתוח את החוט יותר מדי. הן התברגנו והתנוונו במהירות. הן נטו לעלות מקנה הרובה, או לפחות להשתמש בקנה כדי להתבסס, אבל אף אחת מהן לא התחילה באופן כה נועז ובצפצוף כה ארוך על הסדר הקיים. משב רוח של נעורים בקע מן המהפכה הזו, אשר נפטרה מאחד הרודנים המושחתים ביותר של זמנו.

יתר על כן, המהפכה הזו התרחשה מתחת לאפה של ארצות-הברית, במרחק נגיעה מפלורידה. קובה הייתה עד אז מדינה דה-פאקטו של ארצות-הברית. אינטרסים אמריקאים היו הבעלים של רוב פעילותה הכלכלית. כספי הפשע המאורגן האמריקאי הולבנו מעשה שגרה דרך בתי הקזינו והמועדונים של הוואנה.

מה היה קורה אילו

קובה מילאה תפקיד היסטורי. היא השער, שדרכה נכנסה ארצות-הברית אל העולם, והפכה למעצמת-על, בשנתיים האחרונות של המאה ה-19. בדיוק 60 שנה לפני קסטרו, ארצות-הברית יצאה למלחמה כדי לחלץ את קובה משלטון ספרד. המלחמה ההיא התפתחה למאבק גלובלי, שהקנה לארצות-הברית דריסת רגל במזרח אסיה (הפיליפינים), מרכז האוקיאנוס השקט (גואם) והים הקריבי (פוארטו ריקו). לא היה עניין טבעי יותר בשביל ארצות-הברית מלספח את קובה, רק 180 ק"מ מפלורידה. סוף-סוף, בדיוק באותו הזמן היא סיפחה את איי הוואי, 4,000 ק"מ מקליפורניה. 15 שנה קודם היא סיפחה פורמלית את אלסקה, שבינה ובין שאר ארצות-הברית מוסיפים להפריד 5,000 ק"מ ויותר של שטח קנדה.

אכן, מה שונה יכלה ההיסטוריה להיות אילו צורפה קובה לפדרציה האמריקאית. זה היה קורה כנראה אלמלא פרצה מלחמת האזרחים של ארצות-הברית, ב-1861. בהיסטוריה היפך-עובדתית, פידל קסטרו היה הופך למנהיג איכרים, או לחבר קונגרס, או אולי לנשיא ההיספאני הראשון של ארצות-הברית. סיפור מדע בדיוני אחד הפך אותו לכוכב-על בליגת הבייסבול האמריקאית. בארכיון הלאומי של ארצות-הברית התגלה מכתב שקסטרו כתב באנגלית משובשת בהיותו נער צעיר אל הנשיא פרנקלין רוזוולט. הוא ביקש מן הנשיא לשלוח אליו "שטר ירוק של עשרה דולר", וחתם עליו "ידידך פידל קסטרו".

ההיסטוריה היתלה, או סתם התעצלה, וקובה יצאה לחופשי, לפחות למראית עין. שם, כמו בכל ארץ לטינו-אמריקאית אחרת, חירות חייבה לפחות מידה של לאומנות, ולאומנות הצריכה לפחות קורטוב של איבה לארצות-הברית. צריך להודות, שארצות-הברית ליבתה את האיבה הזו במרוצת השנים. היא נהגה בחלק משכנותיה הדרומיות כדרך שבעל אחוזה נוהג בצמיתיו. היא העניקה לעצמה את הזכות הבלבדית להתערב בענייניהן ולהגביל את עצמאותן. היא העמידה את עוצמתה הפוליטית, הצבאית והכלכלית בשירותם של תאגידים רבי עוצמה.

באמריקה המרכזית, בין גוואטמלה לקוסטה ריקה, נולד המושג המביש "רפובליקת בננה", שהפך לימים למטאפורה, אבל במקור פשוטו היה כמשמעו: ארצות המיוסדות על גידול בננות. הבעלות על הבננות הייתה בידי צפון אמריקאים, בייחוד "חברת הפירות המאוחדת" של בוסטון. היא לא רק גידלה בננות, אלא ניהלה הלכה למעשה את ארצות הבננה. גוואטמלה, הגדולה במרכז אמריקה, הייתה הדוגמה המובהקת והמבישה.

"פירות מרים" (Bitter Fruit) הוא שמו של ספר מרתק (1982), המתאר את ניסיונה הכושל של ממשלה דמוקרטית נבחרת בגוואטמלה לתקן עוולות חברתיים וכלכליים בני מאות שנים. בניסיון הזה ניתן תפקיד בולט לשמאל ולקומוניסטים, מה שהפך את גוואטמלה לשדה קרב מוקדם של המלחמה הקרה. הנשיא אייזנהאור, שזה מקרוב נכנס לבית הלבן, נמנה וגמר להביס את הקומוניסטים באיזשהו מקום. ב-1954, עשר שנים לפני ההסתבכות בווייטנאם, ה-CIA יזם, מימן וצייד קשר צבאי נגד ממשלת גוואטמלה. זה היה פרק עגום ביחסי החוץ של ארצות-הברית.

שני אידיאליסטים לטינו-אמריקאיים צעירים התבוננו בגוואטמלה מקרוב. אחד היה פידל קסטרו, השני היה ארנסטו צ'ה גווארה. זה האחרון נכח בימיה האחרונים של הממשלה, לפני שהתמוטטה ופינתה מקום לרודן צבאי, בחיר לבה של ארצות-הברית. זמן קצר אחר כך, פידל וצ'ה נפגשו במקסיקו, והחליטו להעתיק את תשומת לבם לקובה. גוואטמלה לימדה אותם שורה של לקחים, כולל הצורך לחתור אל שינויים רדיקליים, במהירות מרבית; כולל הצורך לפזר לכל רוח את הצבא הקיים, ולהחליף אותו בצבא מהפכני; ובייחוד הצורך לפקוח עין חשדנית על מעשי ארצות-הברית.

סיגרים מורעלים

באיזו מידה פידל קסטרו היה מועד מלכתחילה להפוך לאויב של ארצות-הברית או אפילו לקומוניסט (הוא לא היה אויב או קומוניסט בימי המהפכה הראשונים), זה ויכוח שלא חדל להעסיק היסטוריונים. הדעה המקובלת היא שוושינגטון דחפה אותו לזרועות ברית-המועצות: קובה התפתחה לאובססיה אצל ארצות-הברית. שירותיה החשאיים עשו ניסיונות חוזרים לרצוח את קסטרו, בין השאר באמצעות סיגרים מורעלים. אפילו שירותיו של הפשע המאורגן נשכרו לתכלית הזו.

פרויקט קסטרו העסיק גם רפובליקאים וגם דמוקרטים. הנשיא ג'ון קנדי ירש מאייזנהאור תוכנית להנחית גולים בחופי קובה כדי שייפטרו מקסטרו. הפלישה ההיא, במקום שנקרא "מפרץ החזירים", הפכה שם נרדף לכישלון של דיפלומטיה חשאית. היא העניקה לאחים קסטרו את הרישיון לכונן מדינת קסרקטין, לחנוק את כל החרויות הפוליטיות, לטבוע חותם של בגידה על כל ביקורת ועל כל ניצן של מחשבה חופשית. מחלצי מפרץ החזירים בקע גם משבר הטילים של 1962, שבשיאו חישבה המלחמה הקרה להתלקח לעימות גרעיני. קסטרו הזמין את ברית-המועצות להציב טילים בליסטיים על אדמתה. ניקיטה חרושצ'וב במוסקבה, רק שנתיים לאחר שהבטיח לארצות-הברית "אנחנו נקבור אתכם", לא עמד בפיתוי. הנשיא קנדי הציג אולטימטום, המפציצים התחממו על מסלוליהם, וצילה של פטרייה גרעינית התחיל להתאבך בדמיון הקולקטיבי. לימים, למדנו שקסטרו דחק בסובייטים להוציא את טיליהם. למרבה המזל, חרושצ'וב לא שעה לו.

משבר הטילים ניתק את קסטרו סופית מן המציאות. בתודעתו, לנוכחותו עלי אדמות היה נופך משיחי. הוא נועד למלא תפקיד בהורדת ארצות-הברית מגדולתה, תחילה באמריקה הלטינית, ואחר כך בכל רחבי העולם שהתרגלנו לקרוא "השלישי". מהפכות קובאניות התבשלו על אש קטנה בניקרגואה, באל סלוואדור, בגוואטמלה, בבוליביה, בפרו ובקולומביה. צ'ה גווארה, שתחילה מונה לנגיד הבנק המרכזי של קובה, סירב להיות כינור שני לקסטרו. הוא יצא לבוליביה, לחולל שם "מהפכה אמיתית". מאמץ משותף של בוליביה ושל ארצות-הברית שם לו קץ. הוא חוסל ב-1967, הרבה לפני המזל"ט הראשון.

בעוד שמותו ההרואי של צ'ה הנחיל את המורד הארגנטיני הצעיר להיכל המיתוסים העולמי, האחים קסטרו הפכו לשליטים מקצועיים - ונצחיים. אף כי פידל נתן את הטון, ותווי פניו היו המוכרים ביותר, המשטר היה משפחתי בהחלט. ראול, הצעיר מפידל בארבע שנים, נעשה המוציא-לפועל של המהפכה, ראש המשטרה החשאית ואחר כך שר ההגנה. רק ששה חודשים לאחר שהנערים מגודלי הבלורית דהרו על ג'יפיהם אל הוואנה, הסובייטים התחילו להרביץ בהם את תורת המשטרה החשאית. כל המהפכות הרדיקליות היו זקוקות למנגנונים של דיכוי ושל רדיפה. קומוניסטים ופשיסטים דמו להפליא זה לזה.

האחים קסטרו כוננו מדינת משטרה, שהיקף חדירתה אל חיי הפרט לא היה מבייש את גרמניה הנאצית ואת רוסיה הסטליניסטית. הם ביערו כמעט כל אלמנט של כלכלה חופשית. הם סתמו את פיותיהם של דיסידנטים, אם כי מעולם לא הודו שיש להם אסירים פוליטיים. בשנים הראשונות של המהפכה הם הקימו מחנות ריכוז בשביל "פרזיטים ודגנרטים", זאת אומרת קבצנים, פרוצות והומוסקסואלים.

מדינת החלוצים

בעיני רוב האמריקאים, קובה הייתה סוכנת מסוכנת של הקומוניזם הבינלאומי בשערי פלורידה, ובתור שכזאת הייתה ראויה לבידוד בינלאומי ולעונשים כלכליים. המלחמה הקרה הצילה את קובה מהתמוטטות, מפני שהסובייטים חשבו אותה ראויה לסובסידיה ענקית. לימים, התמוטטות ברית-המועצות עוררה תקווה שקובה תשנה את דרכיה. אבל אז נמצאה לה מסבסדת אחרת, ונצואלה עתירת-הנפט והזיות המהפכה העולמית.

חלקים ניכרים של דעת הקהל המערבית הוסיפו לנטות חסד לקסטרו גם כאשר התברר אופי משטרו. את החסד היה אפשר למצוא בייחוד בשמאל, גם בשמאל הדמוקרטי למהדרין, אבל גם בחלקים של המרכז ושל הימין הדמוקרטי.

את הרומנטיזציה ארוכת התוחלת שלה, המהפכה הקובאנית הייתה חייבת לרושם הראשוני שהיא עוררה. מבלי להשוות יותר מדי, ישראל נהנתה במשך שנים מתוצאות של רומנטיזציה. פרנס אותה הרושם של מדינת חלוצים, המנסים לכונן חברה צודקת ושוויונית מחדרי האוכל הצנועים של קיבוציהם. הרושם ההוא העמיד קשת רחבה מאוד של משכילים לצד ישראל, עד הקצוות המרוחקים של השמאל. השינוי בתפיסת ישראל בחו"ל היה איטי בהרבה מן השינוי באופי ישראל מבית.

ההתעלמות מחטאי האחים קסטרו הייתה קשורה במיוחד ביחסיהם עם ארצות-הברית. בעיני אמריקה הלטינית, התנגדותה של ארצות-הברית לקסטרו נתפסה בהקשר הרחב של התערבות "צפון-אמריקאית" פולשנית. פטריוטיות מסורתית התמזגה בערגה לצדק חברתי, והניבה כמה משטרים שמאליים רדיקליים בדרום אמריקה, הרבה לאחר שקובה ויתרה על תפקידה הישיר ביצוא מהפכות.

בשנות ה-70 של המאה שעברה, כידוניהם של חילות משלוח קובאניים אוששו רודנים באפריקה, שלפחות אחד מהם, באתיופיה, חשוד ברצח עם. בשנים ההן, קובה נעשה סוכנת ושכירת חרב של ברית-המועצות. ריקה מכל תוכן הייתה התיימרותה למעמד של "בלתי מזדהה", כאשר התווית הזו נחשבה למתקדמת.

בספטמבר 1973, בניסיון לשפר את יחסי הציבור שלו בין הבלתי מזדהים, פידל קסטרו השתמש בבמת הנואמים בוועידתם באלג'יר, כדי להודיע על ניתוק היחסים עם ישראל. כמעט לפלא היא העובדה שהיחסים התארכו עד אז. מפעם לפעם, גם לאחר שניתק את היחסים, באו ממנו רמזים של ידידות ושל רצון טוב. בראיון עיתונאי לפני שש שנים הוא הביע הבנה לתודעת השואה של ישראל וגינה את הניסיונות להכחיש אותה.

הסובלנות כלפי חטאיו

הוא היה איש מורכב ואימפולסיבי. במרוצת השנים, התמעטה נכונותו לשקול את טעויותיו ולתקן מסלול. הוא שמר טינה, אפילו לאחר שהנשיא ברק אובמה חידש את היחסים עם קובה לפני שנתיים, וביקר בה לפני שנה. אובמה, אגב, נמנע מלהיפגש עם פידל. בן שיחו הטבעי היה האח הצעיר ראול, שנעשה נשיא לפני שמונה שנים.

מטרידה היא הסובלנות מצד הרבה דמוקרטים כלפי הברוטליות של משטרו, כלפי התארכותו וכלפי אופיו המשפחתי. רודנות בת 60 שנה הייתה מוקעת כמעט בכל מקום אחר. בנות דמותה הוקעו כאשר משטרים צבאיים ימניים ניהלו אותן.

נשיא ארצות-הברית ג'ימי קרטר ניסה לפני 40 שנה לנתק את הקשר האוטומטי בין התיימרות אנטי-קומוניסטית של רודן ובין נכונותה של ארצות-הברית לתמוך בו. הוא הצליח במידת מה, לפחות באמריקה הלטינית. בימיו, התחילה להתרופף אחיזתם של רודנים צבאיים. אבל בהרבה מאוד חוגים דמוקרטיים במערב לא נותק הקשר האוטומטי בין האנטי-אמריקאיות של רודן ובין נכונותם של דמוקרטים מסוימים לתמוך בו.

זה לקח הראוי להילמד. אבל זה לקח שאין לו כמעט מקום בעולם של דונלד טראמפ, של ולדימיר פוטין ושל שי ג'ינפינג. בעולם כזה, אינטרס עצמי ציני וחסר עכבות הוא המפתח היחיד להתקדמות, אבוי.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר