גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדד ששב מן הכפור: הדאו ג'ונס עושה קאמבק

בשנים האחרונות דאו ג'ונס איבד הרבה מהפופולריות שלו, אבל מאז הבחירות בארה"ב הוא המדד החם, כשהוא נישא על-גבי התעשייה והפיננסים - שני הסקטורים החזקים בשבועות האחרונים

אחרי רבעון קטסטרופלי: התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט ברבעון השני / צילום: רויטרס
אחרי רבעון קטסטרופלי: התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט ברבעון השני / צילום: רויטרס

בשנים האחרונות נראה היה שמדד דאו ג'ונס גווע לאיטו. אחד ממדדי המניות הוותיקים בוול סטריט, פינה את מקומו ברוב מהדורות החדשות והעיתונים למדדים הפופולאריים S&P500 ונאסד"ק 100, שהפכו למקובלים החדשים. נראה היה שאיש לא התעניין יותר מדי במדד מניות התעשייה, שכולל רק 30 חברות, ומשקיעים העדיפו את המדדים הרחבים יותר, הכוללים מאות מניות שהניבו תשואות גבוהות יותר מדי שנה מאז 2012.

אך כל זה השתנה מאז הבחירות בארה"ב. לא רק שהדאו העפיל לשיא חדש וחצה את רמת 19 אלף הנקודות. הוא גם רשם את השבוע החזק ביותר שלו מאז 2011, ועקף את הביצועים של מדדי ה-Large Cap האחרים. מאז 8 בנובמבר ועד אתמול, עלה דאו ג'ונס ב-4.3%, בעוד ש-S&P500 עלה בכ-3% בלבד ונאסד"ק 100 עלה ב-1.4% בלבד. השיפור הזה גורם לכך שגם מתחילת השנה הדאו עוקף אותם, ואם זה יימשך בחודש הקרוב, 2016 תהיה לשנה הראשונה מאז 2011 שבה הדאו יכה את S&P500 ואת נאסד"ק 100.

יש מי שכבר שם לב לשינוי המסתמן, שכן ב-3 השבועות שחלפו מאז הבחירות גייסה קרן הסל המובילה על דאו ג'ונס (DIA) מעל 1 מיליארד דולר. מתחילת השנה ועד תחילת נובמבר היא פדתה 1.6 מיליארד דולר וזאת לאחר שב-2015 נשארו נכסיה כמעט ללא שינוי.

מדד זקן עם ועדה מסדרת

הדאו, שנוצר ב-1896, תמיד נחשב לעוף מוזר. הוא נועד בתחילה לעקוב רק אחר מניות התעשייה המובילות בארה"ב, בעוד שהמדדים אחרים כללו תמיד מניות במגוון סקטורים (נאסד"'ק 100 אמנם מוכר כמדד טכנולוגיה, אך רק 56% מהחברות בו שייכות לסקטור זה). בניגוד לשניים האחרים, מספר המניות בו מצומצם מאוד - כיום הוא כולל 30 מניות, אך כשהושק הוא כלל 12 בלבד. הבדל נוסף הוא שהמניות בדאו ג'ונס נבחרות על-ידי "ועדה מסדרת", שקובעת מתי לשנות את המדד, כאשר בניגוד לשני המדדים האחרים אין לו מועד עדכון קבוע (ב-S&P יש אמנם ועדה מקצועית, אך היא בעיקר מהווה מעין חותמת גומי לאישור השינויים הנקבעים לפי שווי השוק של החברות).

ואולם, ההבדל המשמעותי ביותר בין המדדים הוא העובדה שבניגוד ל-S&P500 ולנאסד"ק 100 שבנויים לפי עיקרון שווי השוק (כלומר ככל ששווי השוק של חברה מסוימת גדול יותר, כך משקלה במדד גבוה יותר), הדאו מבוסס על משקולות הנקבעים לפי מחיר. כלומר, המשקל של כל מניה במדד נקבע למעשה לפי המחיר שלה, כך שככל שהמחיר גבוה יותר, כך משקל המניה במדד גדול יותר. השיטה הזו יוצרת עיוותים לא מעטים, אך מיד נגלה כי זה דווקא אחד הגורמים לביצועים העודפים של המדד לאחרונה.

השינויים של השנים האחרונות בדאו ג'ונס - האחרון שבהם היה כניסת אפל ויציאת חברת הטלפוניה AT&T במארס 2015 - יצרו מדד המפוזר בין סקטורים שונים. שני תתי הסקטורים הגדולים ביותר במדד (כמעט 40% יחד) הם התעשייה (20.2%) והפיננסים (כ-18%), הסקטורים החזקים ביותר בוול סטריט מאז הבחירות. לשם השוואה, המשקל של סקטורים אלה ב-S&P500 הוא בקושי 25%.

יתר על כן, ההחזקה הגדולה ביותר של הדאו (7.6%) היא בבנק ההשקעות גולדמן זאקס, שעלתה מאז הבחירות ועד לסוף השבוע האחרון ביותר מ-16%. מניות ג'יי.פי מורגן (2.8% מהמדד) עלו בכמעט 13%. סקטור הפיננסים בוול סטריט הפגין את העליות החזקות ביותר מאז הבחירות (מעל 11% בממוצע) וזאת על רקע עליית התשואות החדה באג"ח הממשלתי הארוך (חדשות טובות לבנקים כי המרווח הפיננסי עולה כשעקום התשואות הופך לתלול יותר), אך גם על רקע ההערכות שהממשל החדש יפעל להקטנת הרגולציה על הסקטור, מה שעשוי להגדיל בעיקר את פוטנציאל הצמיחה של חברות השירותים הפיננסיים הגדולות (ג'יי.פי מורגן, בנק אוף אמריקה, סיטי וכו').

הסקטור השני שבלט הוא התעשייה. בין היתר ניתן למצוא במדד דאו חברות כמו בואינג (5.3% מהמדד) שעלתה מאז הבחירות ביותר מ-5%; יצרנית המנועים ומערכות התעופה יונייטד טכנולוג'יס (3.8%) עלתה ב-5% וחברת ציוד התעשייה והחקלאות קאטרפילר (3.1% מהמדד) עלתה בכ-13%. ג'נרל אלקטריק (1.1%), החברה היחידה במדד שנמצאת בו מאז היום שבו הוא נפתח, עלתה מאז הבחירות בכ-6%.

חששות ממסים

הדאו ג'ונס אינו מייצג את כל שוק ההון האמריקאי. בניגוד ל-S&P500, המעניק למשקיעים בו חשיפה ל-80% משוק המניות בארה"ב, השקעה בדאו מקנה חשיפה לכ-25% מהשוק בלבד, אבל בתקופה שמתאפיינת בביצועים חזקים במיוחד לסקטורים ספציפיים, עשוי להיות יתרון למדדים כאלה. S&P500, למשל, סובל באחרונה מכך שהסקטור הגדול בו הוא הטכנולוגיה (כ-20%), שכן חברות הטכנולוגיה סובלות מאז הבחירות מסנטימנט שלילי על רקע חששות מרפורמה במיסוי והטלת מס חדש על פעילות מחוץ לארה"ב (זו גם הסיבה לביצועי החסר של נאסד"ק 100 בתקופה הזו).

ליתרונות האלה של הדאו מצטרפת גם העובדה שתשואת הדיבידנד שלו גבוהה כיום מזו של כל המדדים האחרים. תשואת הדיבידנד של המדד עומדת כיום על 2.49%, לעומת 2.1% ב-S&P500 ו-1.23% בנאסד"ק 100. אגב, הדיבידנד הגבוה של החברות בדאו ג'ונס הפך לאחת מאסטרטגיות ההשקעה המוכרות ביותר, המכונה "תיאוריית כלבי הדאו", שלפיה משקיע שיבחר ב-10 המניות עם תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר ויעדכן את הרשימה רק פעם בשנה, יצליח להכות את המדד באופן רציף. התיאוריה מתבססת על כך שרבות מהחברות האלה הן חברות גדולות ומבוססות עם מדיניות דיבידנד קבועה, שיכולה לשרת אותן גם בתקופות כלכליות קשות. התיאוריה הזו עבדה במשך שנים רבות, אך לא הצדיקה עצמה בשנים האחרונות, בעיקר בשל חוסנם של השווקים.

יתרון אחר של הדאו עשוי להיות העובדה שרמת התנודתיות שלו נמוכה יותר. סטיית התקן השנתית של המדד ב-5 השנים האחרונות היתה 10.9, לעומת 11.5 ל-S&P500 או 13.7 לנאסד"ק 100. רק לשם השוואה, סטיית התקן של מדד המניות הקטנות ראסל 2000 בחמש השנים האחרונות, היתה 17.8.

ניתוח חברות הדאו ג'ונס מלמד שלמרות הביצועים העודפים שלו השנה, הדאו הוא עדיין המדד עם המכפיל הנמוך ביותר מבין המדדים המובילים. המכפיל הנוכחי שלו הוא 18, לעומת 20.5 ב-S&P500 ו-24 בנאסד"ק 100. גם המכפיל ל-12 החודשים הקרובים נמוך יותר - 16 לדאו ג'ונס, לעומת 16.9 ב-S&P ו-18 בנאסד"ק 100.

האם יצליח הדאו ב-2016 לכבוש מחדש את הצמרת? דקות אחרי שהוא כבש את פסגת 19 אלף הנקודות, אנליסטים כבר התחילו לדבר על הרף הבא, 20 אלף. אם לשפוט לפי התוכניות של דונלד טראמפ (בהנחה שייצאו לפועל), לפי החיבה של משקיעים לסקטורים המובילים במדד וגם לפי תחזיות האנליסטים, האופטימיים במיוחד לגבי מחירי המניות של 25 מ-30 המניות במדד, היעד הבא עשוי להיות מושג מוקדם מהצפוי.

*** הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

תחייתו של דאו

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

כך נלחמים חוקרים יהודים וישראלים בחזית האקדמית

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה