גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תפסיקו להתבכיין, אנחנו המפא"יניקים כבר מזמן לא בשלטון"

שלמה הלל, המפא"יניק האחרון, מודע לאפליה שהייתה נגד עולים ממוצא מזרחי, אבל לא אוהב את השיח העדתי: "לישראל יש מטרה נעלה, לבנות עם. אבל איפה העם? מפולג, קרוע, עסוק בהתחשבנות"

שלמה הלל / צילום: איל יצהר
שלמה הלל / צילום: איל יצהר

"לא מבין מה אתם רוצים, במה אתם מתעסקים, ולא מקבל את ההתפרצות העדתית הנוכחית. אז נגיד שהמדינה קמה עם דעות קדומות, נגיד שאפליה לרעה של עולים אלה ואחרים התחילה אצלנו במפא"י, בכנסות ובממשלות הראשונות - אפילו אם זה נכון, אז גבירותיי ורבותיי, לידיעתכם, אנחנו 'המפא"יניקים' כבר מזמן לא בשלטון. רובנו בכלל כבר לא כאן. מקסימום מרחפים מלמעלה, שומעים ומשתאים. ונניח שהיינו כל כך גרועים, מה הפריע ומה מפריע לכם, כבר עשרות שנים, לתקן את מה שצריך?

"ואני אפילו לא רוצה לחזור ולספר על האנשים הנפלאים, החרוצים, האמיצים והמקריבים שהיו חבריי אז, גם לא למנות את המעשים ההיסטוריים וההירואיים שהמפא"יניקים, שאתם קוראים להם 'עסקנים', הביאו על הארץ. אתם מחפשים את מי להאשים? אז תחפשו. אני חושב שחבל על הזמן. לכו קדימה, תפסיקו להתבכיין ולהרוס. תתחילו לבנות.

"בכלל, אולי תספרו לי, אתם בני הדור הכאילו-מורד שלכם, איך תכנו את הנכדות שלי? הבן שלי נולד לאבא עיראקי ולאמא הונגריה, שאמא שלה אוסטרית. האמא של הנכדות שלי נולדה בארץ ואמא שלה נולדה באתיופיה. אז באיזו עדה רושמים את הנכדות הנפלאות שלי? הרי זו התמצית של הישראליות העכשווית, כולם מעורבים ומעורבבים זה בזה. זה ההווה, זה העתיד. אל תפריעו לזה".

- אתה המפא"יניק האחרון באמת.

"שמעון פרס הוא האחרון, אני אחרי-האחרון. הוא צעיר ממני בשלושה חודשים, אפשר שאני באמת היחיד שעדיין מתהלך פה, מה שבטוח הוא שאני זקן הזקנים של 'צעירי מפא"י'".

שלמה הלל, בן 93 וחצי. חד, ברור, צנום, פעלתן, עם מבט שובב וחיוך ציני, דק, לפעמים נעזר במילה ביידיש, ובעיקר עסוק מאוד: הוא מכהן כיו"ר המועצה לשימור אתרי מורשת ותכף מסיים לארגן את הארכיון הענק שלו לצורך העברה לגנזך המדינה - כולל מסמכים היסטוריים מתקופת הקמת המדינה, שבה תכנן, ארגן וביצע את מבצעי ההעפלה מהמזרח - את העלייה המחתרתית מאיראן, מעיראק, ממצרים ומצפון אפריקה. אלה המסמכים שהיו גם הבסיס לספרו הבלתי נשכח "רוח קדים: בשליחות מחתרתית לארצות ערב".

אפשר שיש בהם גם ניירת הקשורה ל"עסק הביש" או "הפרשה" כפי שכינו אותה, במצרים בתחילת שנות ה-50. הלל סייע אז בגיוס הקבוצה המחתרתית של צעירים יהודים ממצרים, שלימים נתפסו. חלקם נידונו למוות וחלקם נאסרו לשנים רבות. הלל עדיין מתייחס לזה כאל סוד שמור בהחלט. לא מפליא שהוא מהכוכבים של אירועי מספרי-סיפורים שמוביל יוסי אלפי.

- נאמר זאת כך: בבחירות לכנסת השנייה, 1952, גויסת על ידי מפא"י משום שאתה עיראקי.

"נכון, מצב המעברות היה נורא ואיום, הטיפול בהן היה קטסטרופה אחת גדולה. בשנת 1950 ירד שלג והעולים התגוררו עם הילדים בצריפים פרוצים. לא היה אוכל, לא אוהלים, לא עבודה ולא לימודים. ואני הרי הבאתי אותם לארץ! העסקנים הוותיקים של עדות המזרח, שבזמנו התכנסו תחת מפלגה עדתית, 'ספרדים ועדות המזרח', התחזקו, והמפלגה שלי הרגישה לחץ כבד.

"אני כבר הייתי אחרי הקמת מכון איילון לייצור תחמושת, אחרי מבצעי ההעפלה הגדולים במוסד לעלייה ב', נשוי צעיר עם אישה בהיריון שסוף סוף התיישב בפריז בשגרירות, עם דרכון דיפלומטי, חדר יפה עם שירותים, ואז אני מקבל מכתבים מאנשים שאומרים לי: אתה חייב לחזור, להיכנס לכנסת, להיות הנציג בכנסת של אלה שהעלית לארץ. ממש לא רציתי. סוף סוף היה לי זמן למשפחה. אבל איך אתם אומרים, המפלגה קוראת לך... בקיצור, נכון, קראו לי כי הכירו אותי, כי אני יכול, כי אני מהמפלגה וכי אני עיראקי".

"גולדה מאיר שנאה אותי במשך שנים"

- אבל לא תמיד היית "ילד טוב עיראק".

"אני אדם מנומס, לא מתפרץ בדרך כלל. מתאפק. אבל כשהתחלתי להסתובב במעברות, הבנתי שיש בעיה קשה בקליטה, ובעוד כמה דברים. בקיץ 1954 הייתה המריבה הראשונה והגדולה שלי עם גולדה מאיר, שהייתה אז שרת העבודה והשיכון. היא התחילה את העניין של 'השיכון העממי'. מה זה שיכון עממי? זו בנייה של המדינה, על חשבון המדינה, של שיכונים וחלוקה של הדירות לפועלים הוותיקים, כלומר לוותיקי הארץ.

"ואז אני קם ואומר מעל במת הכנסת - זה עשה רעש גדול והגיע לכותרות כל העיתונים אז - עם כל הכבוד לוותיקי הארץ, ויש לי כבוד גדול, לא צריך קודם להוציא את האנשים מהמעברות, מהפחונים, מהאוהלים? בהחלט מגיעה דירה לוותיקים, אמרתי, אבל קודם חייבים להוציא משפחות שחיות באוהלים המחורבנים האלה. הייתה סערה גדולה. אפילו החברים הספרדים שלי בכנסת לא הבינו איך אני המפא"יניק העיראקי הזה מעז לדבר ככה. שלא לדבר על האחרים. היה אלם בכנסת".

- לא הענישו אותך?

"גולדה מאיר רתחה ודרשה מהנהלת הסיעה בכנסת לקרוא לי לבוררות. 'איך אתה מעז לבקר את הממשלה? איך אתה מעז לבקר אותי? אתה חבר כנסת שלנו!' היא אמרה אז. 'הוא יכול לצאת נגד האופוזיציה, שייצא נגד מנחם בגין, נגד הקומוניסטים, אבל על המפלגה שלו הוא חייב לשמור'. אבל אני, הייתי הרי קיבוצניק, לא צריך טובות, לא חייב לאף אחד שום דבר, הרגשתי עצמי ציפור דרור. לא רוצים אותי - לא צריך.

"אלה אתם שרדפתם אחריי כי הייתם צריכים נציג 'אותנטי', לא אני אחריכם. לא חששתי מאף מפא"יניק בכיר. אני לא רוצה לומר מילים גסות, אבל אמרתי לה בגלוי ומול כל החברים: 'אני אגיד מה וכל מה שאני רוצה להגיד'. מאז היא שנאה אותי שנאת מוות, במשך שנים ארוכות היא לא הסתכלה לכיוון שלי. עד שאחרי שנים, כשהיא הייתה שרת החוץ ואני הייתי שגריר באפריקה, סידרתי לה ביקור ממלכתי לתפארת. היא הייתה מבסוטית, אפילו חייכה".

- ההתפרצות הזאת, היה לה איזשהו קשר למוצא שלך?

"גם, גם האלמנט הזה היה, ודאי. זה לא עניין מודע, הדעות הקדומות היו תמיד מתחת לסף ההכרה. לא אמרו את המילים אבל לא היה צפוי שאחד מעדות המזרח יקום ויפתח את הפה. אני מניח, גם החברים שלי אז הניחו, שאם היה קם ואומר את זה לדוגמה החבר הטוב שלי מילדות ח"כ יזהר סמילנסקי, שחשב בדיוק כמוני, היא לא הייתה קוראת לו לבוררות".

"הפכתי את משרד המשטרה למבוקש"

נדלג על שנים נוספות של חברות בכנסות, על שנים של פעילות דיפלומטית עשירה בבניית היחסים בין ישראל למדינות באפריקה, ונגיע ל-1969. הלל מתמנה אז לשר המשטרה. ההיסטוריה מראה ששלושת שרי המשטרה הראשונים של מדינת ישראל, מהקמתה עד המהפך ב-1977 ועליית הליכוד לשלטון, היו ממוצא מזרחי. הראשון היה בכור שיטרית, שמשפחתו ממוצא מרוקני, השני היה אליהו ששון, שמשפחתו ממוצא סורי, ושלמה הלל - ממוצא עיראקי.

- האם זה מקרי או כי המשטרה הייתה אז לא חשובה? חשבו שכל הפושעים שחרחרים אז הביאו להם שר שחום?

"ולמה זה צריך לעניין אותי הסיפורים ההיסטוריים האלה?"

- לא נעלבת? עלית כילד בן 11, עברת מסלול מלא של צבר, חלוץ, בונה-ארץ אולטימטיבי, אבל כחבר כנסת נבחרת כי אתה עיראקי וכשר כי אתה ספרדי.

"לכאן בדיוק נכנס מי שאני. האם את חושבת שלא ידעתי ולא ראיתי מה שאתם רואים היום? האם את חושבת שלא הרגשתי לעתים תדהמה וכעס על דעות קדומות ששלטו כאן אצל הגדולים ביותר? אז יכולתי להגיב ולהרגיש נעלב. יכולתי לזרוק להם את התפקיד בפרצוף. אבל אני עשיתי אחרת. לקחתי את משרד המשטרה, שהיה אז חסר כל חשיבות, ברצינות רבה והפכתי אותו ואת מעמד המשטרה.

"בדצמבר 1969 הייתי לשר המשטרה, תקופות מסוימות כיהנתי גם כשר הפנים, המשכתי עד אחרי בחירות 1977 ועליית הליכוד. נכנסתי למשרד זניח והשארתי משרד מאוד מבוקש. עובדה: החליף אותי יוסף בורג, מנהיג המפד"ל. אחריו היה חיים בר לב מהמערך, שהיה קודם לכן רמטכ"ל, ואחריו רוני מילוא, מבכירי הליכוד. אז מה זה משנה מה הם חשבו ומה היו הדעות הזעירות והקדומות שלהם כשמינו אותי ואת קודמיי?

"משנה רק מה אני עשיתי, ואני עשיתי! אני הפכתי את המשרד מזניח ושולי למשרד שהממשלה מתייחסת אליו, לתקציבו ולשוטריו בכבוד. יותר מזה, כמה שנים אחרי, ב-1984, מוניתי ליו"ר הכנסת. אז אותי לא מעניינות הדעות הקדומות של אף אחד. אני יודע מה אני ומה אני עושה".

- דעות קדומות או אפליה לרעה?

"אפליה בחוק זה דבר נורא ואיום, ואת זה יחסית קל מאוד לבטל, רק שלא תמיד יש לביטול ערך של ממש. הבעיה הייתה ונשארה הדעות הקדומות. את זה אתה לא יכול לבטל בהחלטה או בהצבעה. דעה קדומה זה עניין של חינוך. למה יש מעט נשים בממשלה? הרי ברור שאין אפליה בחוק, אבל ישנן דעות קדומות.

"אגיד דבר שאולי לא יתקבל בהבנה, אבל זו האמת: מחיקת דעות קדומות מחייבת מאמץ של שני הצדדים. של המפלים ושל המופלים. לא מזמן קראתי ספר של רונית מטלון, והייתה שם הגדרה מאוד מוצלחת ששבתה את לבי. היא אמרה, ואני לא מצטט במדויק, שלפעמים האנשים המופלים, שמתייחסים אליהם בדעה קדומה, הם עצמם, בדרך תגובתם, מחזקים את אלמנט האפליה נגדם, את הסטריאוטיפ".

- אתה פוטר מאחריות את השלטון.

"לא, חלילה! לא. כל חיי עשיתי כדי לתקן את העוולות הללו. גם כשידעתי שאני קרוע, יושב בממשלה שיש בה דעות קדומות. גם לפני הפגנות הפנתרים השחורים נלחמתי בצורה קיצונית נגד מה שראיתי".

- לא התביישת לעשות את זה, להיות מוצג כמי שחש אפליה?

"אני? אני נבחרתי בגאווה להיות יו"ר הספרדים בארץ. הנשיא בארץ של הפדרציה הספרדית העולמית. בחרו בי כי נלחמתי לתקן את העוולות".

"לא הבנתי את הבדיחות ביידיש"

- כנער, לא הרגשת בדעות קדומות, באפליה?

"באתי לארץ בתקופה שזה לא היה, 1934. אבא הסכים שאשאר עם שני האחים הגדולים שלי אם אלמד בגימנסיה. הוריי הגיעו אחרי כמה חודשים, אבא שלי בא עם כסף, לא יודע כמה, אבל היה לנו מספיק כסף כדי לבנות בית לדירות שכורות ברחוב בן יהודה שטראסה. ברחוב הזה לא היו עוד יהודים עיראקים, גם לא הרבה יהודים מארצות המזרח. גם לא בגימנסיה. כולם ידעו שבאתי מבגדד, אבל להגיד שמישהו התייחס אליי אחרת בגלל זה? ממש לא.

"אז נכון שהמשפחה שלי לא התרועעה עם משפחות האצולה הוותיקה של תל אביב, אבל זה היה לגמרי מרצונו של אבי. לא היו נושאים משותפים. אני התקבלתי אצל הילדים, היו באים אליי הביתה והלכתי אליהם. אבל ידעתי שיש שוני. אני לא זוכר שזה הפריע לי או להם. אחר כך הייתי בין מקימי הקיבוץ שכיום הוא מעגן מיכאל, הייתי מרכז משק. תמיד היה לי פרצוף עיראקי. זה לא שינה לאף אחד מי הגיע מאיפה".

- מתי זה כן התחיל לשנות?

"אני חושב שזה היה במוסד לעלייה ב'. לא הייתה בעיה רשמית, אבל אני חושב שהוותיקים לא התייחסו אליי מספיק ברצינות, כי אפעס לא כל כך הבנתי את כל הבדיחות שלהם ביידיש. אבל אותי זה לא עניין, אני נסעתי וטיפלתי בעלייה מעיראק, מסוריה מפרס. המשכתי, גם בלי היידיש שלהם, למבצעים נועזים ואמיצים. ואז נכנסתי לפוליטיקה - לא נכנסתי אלא הכניסו אותי כמעט בכוח - וזה כבר היה מתוך שיקול של עדתיות".

- לא היית חבר מפלגה?

"לא הייתי שום חבר מפלגה. הייתי חבר קיבוץ שהביא עולים ממדינות ערב. כן הסכמתי עם דעותיהם של דוד בן-גוריון ומפא"י, אבל לא ידעתי למשל איפה הסניף של מפא"י בתל אביב. איך הגיעו אליי? משה שרת אמר שיש בעיה עם העולים מעיראק, יש כעס גדול וחשש שהקולות ילכו. אז שאול אביגור (מפקד מוסד לעלייה ב' ברוב שנות קיומו - סק"ל) אמר לו, 'שמע, יש בחור אחד שאני מכיר, הוא יתאים והוא לא יעשה בעיות, איפה שתשימו אותו - תשימו אותו'.

"ואני בכלל לא הבנתי מה רוצים, לא רציתי להיות פוליטיקאי, לא חשבתי שזה בכלל רציני ולא חזרתי לארץ להשתתף בבחירות. אני בכלל שכחתי מזה, אבל הוועדה המסדרת הכניסה אותי למקום 50. נדרשתי לחזור מפריז לארץ מיד, כי כבר היו בעיות קשות, אמרו שיש 'הסתה'. דרשו שאהיה כאן".

- הסתה?

"זה היה ב-1952. המצב במעברות נורא ואיום והיה ניסיון להפוך את זה לעניין פוליטי. כאילו המפלגה 'ספרדים ועדות המזרח' מסיתה נגד מפא"י, קראו לה 'הנבזית'. לא הייתי המזרחי היחיד, היו שלושה, אבל אני הנציג היחיד של 104,000 עולי עיראק שהבאתי לארץ. ואני הייתי מתומכי בן-גוריון לעומת משה שרת. לאט-לאט נכנסתי לתסבוכת הזאת של עדות המזרח, הבנתי שיש פה קטסטרופה בקליטה, התחלתי להבין שיש קליטה כזו ויש קליטה אחרת. הגיעו הבחירות לכנסת השלישית. אני הולך לוועדה המסדרת ורואה שם תורים, מריבות, צעקות והתעלפויות.

"אני נכנס ואומר: חברים יקרים, מילאתי את חובתי, אני חוזר לקיבוץ. יצאתי שמח וטוב לב, שגמרתי עם הדברים האלה, חזרתי בשמחה לאשתי שישבה לבד במעגן מיכאל עם הבת התינוקת, ובכלל לא התכוונתי ללכת לבחור. ואז הודיעו לי בסוד שאני מסודר במקום 25. אז אני נכנס גם לכנסת השלישית. ואני כבר חי את הסיפור של עדות ודעות קדומות ואז אני נעשה פעיל ב'צעירי מפא"י', כן, גם שמעון פרס היה. היינו קבוצה די מכובדת. רצינו תעסוקה לצעירים, לכל הצעירים. גם מעדות המזרח.

"אני זקן צעירי מפא"י, יכול להיות שכיום אני היחיד. היינו קבוצה נחמדה, אנשים באמת טובים. לא כולם צעירים בגיל, אבל כולם צעירים ברוח. אני, שקודם העדתיות לא הייתה בכלל בתודעה שלי, כבר הבנתי טוב טוב וכעסתי על היחס לעולים. ביולי 1959 התפטרתי מהכנסת. נמאס לי".

- והמפא"יניקים סידרו לך את תפקיד השגריר בחוף השנהב.

"הלכתי למקום שהיה אז הכי מחורבן שיכול להיות עלי אדמות. לא וושינגטון, לא פריז. מקום שאלוהים שכח אותו. אבל אני לקחתי הכול ברצינות והצלחתי קשור ולבנות בסיס למערכת קשרים נדירה בין ישראל לכמה וכמה מדינות אפריקה, שתמיכתן הייתה קריטית למדינה. בדצמבר 1969 נהייתי שר, ארבע שנים הייתי שר המשטרה בלי להיות חבר כנסת. ותמיד-תמיד שמרתי על עצמי, שאהיה ציפור דרור, לא חייב לאף אחד שום דבר. לא שתמיד אמרתי את דעתי, אבל כשצריך היה, כשזה בער - עשיתי את זה".

- שמעת על ערבי ה"ערס פואטיקה"? שמעת על עדי קיסר, רועי חסן, ישראל דדון?

"כן, בטח, איזו שאלה זו? אני הרי חי כאן, לא?"

- אקריא לך קטע מראיון עם חסן ("ידיעות אחרונות", 21.10.2016): "הדבר הכי טוב שיקרה למדינה הזאת זה מלחמת תרבות. מבחינתי נגמרו הימים של השיח המזרחי. יש מאבק מזרחי. הבנתי שככל שאתה עושה צעד קדימה, יבוא ההוא שייקח אותך שני צעדים אחורה. נגיד, אם אנחנו מדברים היום על חטיפות ילדי תימן ומציגים ארכיון שבו משפחות מספרות איך נחטפו להן ילדים, ואז בא ירון לונדון, שהפך לדעתי לפסאודו-אינטלקטואל של ההגמוניה האשכנזית בארץ, וכותב בעיתון שאולי הילדים לא נחטפו. עם זה אין לי שום שיח. יש בעיות שאנחנו צריכים להביא אותן לידי פתרון, גמרנו לדברר ולדבר, עכשיו אנחנו פועלים".

"פעם, כשהייתי שר המשטרה, הייתי בביקור בתאילנד, ושר המשטרה לקח אותי לבילוי במקום מיוחד שהיה בו קרב תרנגולים. אחרי שנלחמו זה בזה, אחד מת והשני נפצע קשה וגם ממנו עשו ארוחת ערב. אפשר לגרות כמה שרוצים. אפשר להתלונן, ויש סיבה לתלונות. השאלה היא אם אנחנו רוצים לפתור את הבעיה או שאנחנו רוצים להחליש את הבעיה. האם אנחנו צריכים לבנות פה עם או לפרק את המדינה".

- מה אתה רוצה לומר לרועי חסן?

"השאלה היא לאן אתה רוצה להגיע. מה המטרה שלך. כותרות? פרסום אישי? אז תמשיכו באותה דרך שלא מביאה לדבר חוץ מלשנאה ולמרירות. לישראל יש מטרה נעלה: לבנות עם. אבל איפה העם? מפולג, קרוע, עסוק בהתחשבנות עבר, העיקר שיש עוד כותרות. אני בחיי ידעתי שהמטרה היא לבנות. כשהתברר לי, די להפתעתי ובגיל די בוגר, שיש אפליה לרעה, הטיה ביחס אל מי שהוא ממוצא מזרחי, כלומר אליי, וזה למרות שהייתי זה והייתי זה, אמרתי לעצמי: הם לא מעניינים אותי. אני בונה. אז אתה, איש צעיר, כולך בן 33, תתחיל לבנות גם אתה".

שלמה הלל

ילדות: הוא נולד באפריל 1923 בבגדד, עיראק, וב-1934 עלה עם שני אחיו הגדולים. הוריו הגיעו כעבור כשנה. הוא גדל ברחוב שלום עליכם פינת "בן יהודה שטראסה". אביו, נינו של הרב הראשי של בגדד אברהם משה הלל, התפלל בבית הכנסת שבווילה הפרטית של גזונטהייט ברחוב גורדון פינת בן יהודה

משפחה: נישא לתמימה, שממנה התאלמן לפני כמה שנים. אב לאהרון (על שם אביו), ולהגר ז"ל, היסטוריונית חוקרת עיתונות עברית בארצות ערב, שנפטרה לפני עשור

מגורים: רעננה. הוא מתחזק את הבית בעצמו, "אבל עכשיו קצת קשה לי אז מגיעה עוזרת לנקות פעם בשבוע", הוא אומר. כיבוד מונח על השולחן כמיטב מסורת העוגיות העיראקיות המשובחות ("שלחו לי חברים מלונדון")

מסלול: בוגר גימנסיה הרצליה, עבר הכשרה בדגניה א', ממייסדי קיבוץ מעגן מיכאל ושימש שם מרכז המשק. מוותיקי משרד החוץ, השגריר הראשון בגיניאה, בחוף השנהב, בניגריה, בוולטה עילית. חבר כנסת בכנסת השנייה ובעוד כמה וכמה אחריה, שר משטרה שעיצב את דמותה, שר פנים, יו"ר הכנסת ה-11 (1984-1988) בימי ממשלת האחדות הלאומית של יצחק שמיר ושמעון פרס

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו