גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסיליקון וואלי האווירה היא של מצוינות ומצליחנות

כשהבינה שהחיים בעמק הסיליקון מתנהלים מעבר להרי החושך עבור רוב היזמיות הישראליות, החליטה דריה הניג שקד להקים את מיזם We Act ולפתוח להן שער לגיוסי הון ■ ראיון 

דריה הניג / צילום שירן כרמל
דריה הניג / צילום שירן כרמל

אומרים שזה היה מרק צוקרברג. במסיבת ההאלווין השנתית שנערכה בביתו של סטיב ג'ובס המנוח, נרשמה פעילות חריגה מזו שהאורחים רגילים אליה. מאבטחים הסתובבו ברחבי הבית לוחשים אל השרוול, בולטים בבגדי החאקי המעומלנים שלהם בין החוגגים המחופשים. ההפקה, כרגיל, הייתה אקסטרווגנטית, והתור בחוץ ארוך, עם עשרות סטארט-אפיסטים ועובדי עמק הסיליקון שממתינים להיכנס. והוא הגיע בתחפושת. כזו שאי אפשר לנחש שמתחתיה נמצא המיליארדר הצעיר, שכבר לא יכול להסתובב ברחוב באופן חופשי. מחיר התהילה.

זהו אירוע מהסוג שיכול לקרות רק בעמק הסיליקון. קיצוני אפילו יותר מסצנת כוכבי הפופ או הקרדשיאנים למיניהם, שצצים במסיבות או מסעדות. אי אפשר לדמות את זה לכלום. זהו יקום אחר. אקוסיסטם שאין שני לו בעולם. הלב הפועם של תעשיית החדשנות.

דריה הניג שקד הגיע לעמק העתיד מישראל לפני כשנה, והיא עדיין מתרגשת כשהיא מתארת את החיים שבין סן חוזה לסן פרנסיסקו. "האוכלוסייה כאן היא ברמה הגבוהה ביותר בארה"ב, אם לא בעולם כולו. תמצאי כאן את חוד החנית של היכולות האינטלקטואליות האנושיות, בכל תחום - השקעות, חדשנות, טכנולוגיה, רפואה. המוחות הטובים ביותר, בוגרי אוניברסיטאות מליגת הקיסוס (איי-וי ליג), ויוצאי חממות החדשנות הטובות בעולם".

איך מי שמגיע כנובאדי יכול להשתלב בכל המצוינות והמצליחנות הזאת?

"זו ממש לא בעיה. התרבות כאן מאוד מכילה ומקבלת. את יכולה לפנות דרך לינקד-אין לכל מי שאת רוצה לפגוש, והוא יפגוש אותך. זה יכול להיות מישהו בקרן השקעות, או בסטארט-אפ או בענקית טכנולוגיה. הפגישה תמיד תתחיל ב'איך אני יכול לעזור לך', ותסתיים בשלושה לינקים שתקבלי לפגישות נוספות שרלוונטיות עבורך".

זה מקום עם הרבה מתעשרים חדשים.

"דווקא רוב האנשים מגיעים לכאן כשכירים של גוגל, פייסבוק ואינטל, אז אין עושר מנקר עיניים. גם אין אווירה של צרות עין, כמו שיש בארץ לפעמים, של 'איך עשית את הכסף שלך? למה אתה עשיר ואני לא?' כאן לא מתביישים בזה, יש פרגון למצליחנים.

"היינו, למשל, ביום הולדת של בת של חברים. אירוע הכי משפחתי, ממש בקטנה. בסוף מישהו ביקש לברך את האבא, ואמר 'אני מברך את אלון על מכירת החברה. אנחנו מאוד גאים בו, ויודעים כמה זה היה קשה, בטח בחודשים האחרונים של המשא ומתן'. אף אחד שם לא התייחס לזה שהוא עשה מיליונים, אלא לעבודה הקשה שהוא עשה, לדרך, לערך של ההצלחה עבורו ועבור המשפחה שלו, שעברה איתו את התקופה הקשה של חוסר הוודאות".

איך את מסבירה את זה?

"יש כאן שפע. יש פתיחות להכול. אנשים כאן שמחים לעזור, ושמחים להכיר לך אנשים אחרים. אין התנשאות, כי כולם גאונים, וגם צנועים. את יכולה לפגוש מישהו במקרה, ולא תנחשי שהוא דוקטור בסטנפורד, עד שלא יציגו לך אותו באופן רשמי.

"יש כאן תרבות מאוד פתוחה של אנשים שמגיעים מכל העולם. כל אחד יכול ללמד אותך משהו, וכל אחד יכול לחבר אותך למישהו. זה מקום ההגירה הכי משמעותי בארה"ב, קשה למצוא מישהו שנולד פה. כשהגעתי וביקשתי פגישות, איש לא סירב לי, למרות שהם אפילו לא ידעו למה הפגישות נקבעו. במשך ארבעה חודשים זה מה שעשיתי, הלכתי לפגישות בק טו בק. כשסיימתי פגישה כבר נקבעו לי השלוש הבאות באופן אוטומטי. זה כדור שלג חיובי".

קורסים בגוגל ונאס"א

החלטה לנסוע לסן פרנסיסקו הגיעה אחרי שהניג שקד ובעלה אייל, מנהל קרן השקעות, החליטו שזה עכשיו או לעולם לא. היא הייתה בסיומה של חופשת לידה ומתוכננת לחזור לקריירה תובענית בקרן ויטל קפיטל, שהקים איש העסקים הישראלי איתן סטיבה, ושמנהלת השקעות בהיקף של כ-350 מיליון דולר באפריקה. בעלה, שהוא בנו של מייסד חברת 888 אבי שקד, ניהל קרן שהשקיעה בחברות סטארט-אפ. שניהם הרגישו תחושת מיצוי לגבי האקוסיסטם הישראלי. הוא רצה להרחיב את הקשרים, היא רצתה לגלות ארצות חדשות.

יש שלוש דרכים עיקריות להגיע לעמק הסיליקון. רוב האנשים מגיעים בשליחות החברה שבה הם עובדים, יש כאלה שהקימו חברת סטארט-אפ ופותחים משרדים בוואלי, ויש את מי שמגיעים על ויזת לימודים לברקלי או סטנפורד. הניג שקד ובעלה לא נפלו באף אחת מהקטגוריות האלו, והחליטו לעשות זאת בדרך עצמאית. בעזרת דרכון סלובקי שברשותה ועורך דין לענייני הגירה, הם הוציאו ויזות לארה"ב. משם זה כבר התגלגל במהירות.

"ברגע שיצאנו מהשגרירות האמריקאית הבנו שאנחנו הולכים על זה, והתחלנו לעבוד. שכרנו דרך האינטרנט בית, שאפילו לא ראינו בלייב, אלא בתמונות שמישהי שלחה לנו. מצאנו בחורה שהיא הנדימן, ושלחנו אותה לכל הגראז' סיילס לקנות לנו רהיטים, כדי שלא נצטרך לחכות שבועות ארוכים שהם יגיעו במשלוח, ורשמנו את הילדים לבתי ספר יהודיים. וככה נחתנו ישר לבית מרוהט עם אח בוערת ואוכל על הכיריים.

"בוואלי יש כ-100 אלף ישראלים, והתחושה היא של קהילה חמה ותומכת. יש גם קבוצת פייסבוק של ישראלים שגרים כאן, אז כשהודעתי בקבוצה שאנחנו עוברים קיבלנו עשרות הודעות מאנשים שהציעו עזרה בכל תחום, החל מלהביא לנו אוכל כשאנחנו מגיעים ועד עזרה בהתאקלמות של הילדים".

מה מושך את הישראלים לשם?

"העושר האינטלקטואלי והתרבותי, וגם השקט והמרחק. אני לא יודעת אם זה רק רדיפה אחרי הכסף. העניין הוא אינספור האפשרויות המדהימות. יש, למשל, קורס של גוגל ונאס"א שמלמד אותך איך להיערך לעתיד מבחינה טכנולוגית. אייל בעלי נכנס לתוכנית למנהלי קרנות השקעה מכל העולם, והם לומדים איך להניע את הכלכלה בצורה בונה ונכונה".

זה כמו בתל אביב, שבכל בית קפה 'מקימים' סטארט-אפ?

"זה קודם כל בבית קפה. אנשים משתמשים במשרד רק כדי לעשות שיחות ועידה או פגישה מאוד דיסקרטית, אז לא רואים ברחוב את צוקרברג, אבל כן ראינו את טים קוק (מנכ"ל אפל) בבית קפה. הוא כן מסתובב, וכמוהו עוד טייקוני טכנולוגיה. אנחנו יושבים בבית קפה שסרגיי ברין הוא הבעלים שלו, הוא קנה אותו כדי לשמור את המרחב הכפרי של העיר, שלא תהפוך לתעשייתית מדי. הוא מחזיק עוד מקומות בעיר שישמרו על הצביון הזה.

"יש מאות או אלפי קרנות השקעה בוואלי, מאות ואולי אלפים מגיעים לגייס כסף, לעשות שיתופי פעולה, להתפתח, וגם למצוא את העובדים הטובים ביותר".

לשבש את המעגל

ההחלטה להוביל את המשלחת We (Women Entrepeneurs) Act של יזמיות ישראליות לעמק הסיליקון נולדה אצלה בעקבות פגישה עם שני צעירים מדרום אפריקה. "הם רצו לקחת יזמים מאפריקה ולהביא אותם לסיליקון ואלי, וביקשו את עזרתי בגלל הניסיון שלי. התחלתי לעבוד על זה, ואחרי חמישה חודשים אירחתי 25 יזמים אפריקאים. כשהגעתי לישראל וסיפרתי על הלך הרוח בוואלי, אנשים אמרו לי שמבחינתם זה מעבר להרי החושך, וכך ניטע בי הרעיון למשלחת. הכוונה הייתה לתת לנשים יזמיות את התחושה שהן יכולות להצליח בכל מקום, לחשוף אותן למה שקורה כאן, ולייצר אצלן דלק ומוטיבציה.

"ברגע שהודעתי שאני מוציאה את המשלחת לפועל, 181 יזמיות הגישו מועמדות. וזה מצחיק, כי אנשים שאלו אותי לפני כן מאיפה אני אביא 20 יזמיות מישראל. משלחת דומה לוואלי שיצאה מישראל עם נשים וגברים, לא הצליחה לגייס יזמיות. אגב, היו שטענו שאני מפלה גברים ומדירה אותם, אבל אני מרגישה שזה משהו שנדרש. זה כמו שבכיתות מתמטיקה בנות מתביישות לדבר בכיתה".

למה נשים חשובות לתעשייה הזאת?

"יש מחקרים שמעידים על כך שאישה בצוות מייסד של חברה משפרת את הסיכויים להצליח. יש יזמים שאומרים, 'הקמתי חברה ועכשיו אני מחפש קו-פאונדרית כדי לקדם את המיזם', כי עם אישה בצוות המייסד יותר קל לגייס כסף, המכירות עולות, המעורבות בקהילה עולה.

"חוץ מזה, יש כאן מעגל מדהים שחייבים לשבש: מכיוון שיש מעט נשים מייסדות, יש מעט סיפורי הצלחה, וסיפורים אלה מקבלים בעולם הסטארט-אפים הזדמנות להיכנס לעולם ההשקעות, לעולם שמחליט להיכן ילך הכסף.

"מחקרים מראים שבוועדות השקעות שבהן יושבת אישה יש סיכוי של 200% יותר שישקיעו ביזמית אישה. אני רוצה לייצר את האקוסיסטם שיאפשר לנשים להיכנס ליזמות בצורה מזמינה יותר, שיהיה להן יותר ביטחון לגייס כסף או להיות יזמיות".

מה את מרוויחה מזה?

"לא כסף. אני מסתכלת על זה כסטארט-אפ: לייצר את המוצר הטוב ביותר עבור הקהילה שאני רוצה לעזור לה. אם זה יהיה מוצלח, אני אמצא את מודל הרווח. כבר פנתה אליי מישהי מהקהילה ההודית ועוד אחת מהסינית, שרוצות לעשות מיזם כזה, אז הפתרון יבוא. אני לא מודאגת".

עוד כתבות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה