גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו צריכים לחנך את שוק הנדל"ן, וזה לא פשוט"

מיכאל רזניק עבד עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, ופרש לפני מספר חודשים כדי להקים את הסטארט-אפ מטנויה, שפועל בתחום המציאות המדומה ■   "היום המציאות המדומה נכנסת להרבה תחומים כמו רפואה, צבא וביטחון, תעשיית הרכב ועוד ואין סיבה שזה לא יהיה גם בתחום הנדל"ן"

מיכאל רזניק / צלם:סטודיו כותרת
מיכאל רזניק / צלם:סטודיו כותרת

תחום המציאות המדומה פולש ליותר ויותר תחומים בחיינו. אם בעבר השימוש העיקרי במציאות מדומה היה בעיקר בתחום הרפואה, משחקי מחשב, משחקים אחרים או שימושים צבאיים למיניהם הרי שכיום המציאות המדומה נכנסת ליותר ויותר תעשיות שונות (כמו תעשיית הרכב) וגם לתחומי פעילות אחרים.

הסטארט אפ מטנויה (פירוש המילה ביוונית: "התפכחות") פיתח מערכת שלוקחת את המציאות המדומה לתחום הנדל"ן. מייסד החברה והבעלים שלה, מיכאל רזניק, שימש בתפקיד יועץ לשר הבינוי יואב גלנט עד לפני מספר חודשים, עד שהחליט להקים את מטנויה. "עבדתי עם גלנט בעצם מהבחירות האחרונות ומשם בא כל החיבור שלי לתחום הנדל"ן ועניין שלנו בזה. זיהיתי צורך שקיים וחוסר בפיתרון מתאים", הוא אומר בריאיון ל"גלובס".

"במשך שנתיים פיתחנו את המערכת, שלמעשה נותנת מענה לצורך ממשי שקיים בתחום הנדל"ן. אנחנו נותנים פתרון שלמעשה לוקח את תחום המציאות המדומה ו'מלביש' אותו על נדל"ן. הרי כמעט כולנו מאוד מתקשים לדמיין איך הבית שקנינו עכשיו על הנייר עומד להיראות בעתיד, זה כמעט בלתי אפשרי לרוב הגדול של האנשים. באמצעות הפתרון שפיתחנו במטנויה אנחנו יכולים לעצב ביחד עם הלקוח את הבית אונליין כבר מרגע שיש תוכנית אדריכלית. אין יותר צורך להתרוצץ בין חנויות למרצפות או פרקטים למשל, או לבחור שיש או ארונות מטבח אחרי ימים או שבועות של חיפושים בכל מיני מקומות בארץ. באמצעות המערכת שלנו אפשר לעשות את זה מול המחשב או הטלוויזיה לצורך העניין ולראות את הכל קורם עור וגידים כמו שזה ייראה בעתיד. אחד לאחד".

כמה זמן החברה קיימת?

"החברה למעשה קיימת שנתיים אבל על הנייר רק החל מחודש מאי השנה. יש לנו כאן צוות פיתוח של 7 עובדים ובסך הכל יש בחברה 11 עובדים את השיווק התחלנו למעשה רק בחודש ספטמבר וכבר יש לנו כמה לקוחות גדולים".

רוב הלקוחות שלכם הם פרטיים?

"לא. אנחנו עובדים גם עם חברות מתחום הנדל"ן".

יש לכם מתחרים?

"לא. ואם לומר את האמת זה כואב לי כי אני צריך למעשה לחנך את השוק מההתחלה. אנשים לא יודעים על מה אני מדבר איתם. ההדמיות שקיימות היום הם ברמה מאוד נמוכה. הפתירון שלנו מעביר אותך לעולם אחר לגמרי. הייתי מעדיף מצב שאנשים כבר יהיו מודעים לטכנולוגיה הזאת בדיוק כמו שהתרגלו מהר מאוד למסכי מגע ולטלפונים חכמים".

"אנחנו כל הזמן מפתחים את המערכת ומספקים ללקוח אלפי אפשרויות בחירה".

כל האפשרויות האלה גם קיימות במציאות?

"כן. ברור. כל מה שהלקוח רואה על המסך ובודק הוא גם יכול כמובן להעביר את זה למציאות האמיתית. אגב, כל אחד יכול לבחור לעצמו איך הוא רוצה לבדוק את האפשרויות - באמצעות משקפיים מיוחדים או לא, רק דרך מסך".

כמה עולה התענוג?

"זה מאוד תלוי בלקוח ובמה שהוא רוצה. יש כאלה שרוצים לעצב את כל הבית ויש כאלה שרוצים רק את הסלון, המטבח וחדרי הרחצה. יש הבדל כמובן בין דירה של 4 חדרים למשל או וילה גדולה. עבור דירה זה יכול להיות מחיר של כמה אלפי שקלים ועבור וילה גדולה כמה עשרות אלפי שקלים".

לא זול...

"תמיד צריך לעשות חישוב של עלות מול תועלת. המערכת שלנו חוסכת הרבה מאוד כאבי ראש, מריבות, התרוצצויות, זמן ובסוף גם הרבה כסף למעשה. אחרי שקנית בית ואתה צריך לחשוב איך לעצב אותו, המערכת שלנו נכנסת בתוך התהליך ומקצרת אותו, מייעלת אותו בהרבה".

יש לכם מתחרים בעולם?

"כן. יש בטאיוואן מתחרה ובלונדון חברה מתחרה. זהו. בארה"ב עדיין אף אחד לא עושה את זה עדיין ובטח לא בארץ".

אתם גם עושים את ההזמנות ורכש של המוצרים?

"כן. אנחנו בקשר עם ספקים שונים ועושים עבור הלקוח גם את הרכש של הדברים שהוא החליט שהוא רוצה. אגב, המערכת יכולה לבצע גם הזזת קירות ועוד הרבה דברים".

כמה זמן לוקח לעצב בית באמצעות המערכת?

"לנו זה לוקח כיום שבוע עד 10 ימים. לפני מספר חודשים לקח לנו חודש לבנות בית או דירה, כך שאנחנו משתפרים כל הזמן".

רזניק השקיע עד היום מהונו האישי כמה מאות אלפי דולרים בחברה, שבנוסף לצוות הפיתוח הישראלי שיושב במשרדי החברה בבני ברק, בראשות יונתן בן עזרא, החברה מעסיקה גם שני מתכנתים במינכן (ישראלים שגרים בגרמניה), ועוד מספר אנשי שיווק ומכירות. "אנחנו כל הזמן משכללים ומפתחים את המערכת. עיקר ההשקעה, אגב, היא לא טכנולוגית אלא שיווקית".

איפה הסיכונים נמצאים?

"לדעתי החדירה לשוק. אנחנו צריכים לחנך שוק וזה לא פשוט מכיוון שלהרבה מאוד אנשים יש רתיעה מהעניין הזה של מציאות מדומה. הרבה אחרים לא יודעים שזה קיים ואפשרי כבר היום. אגב, למתחרה שירצה להיכנס לתחום ייקח הרבה זמן להיכנס, לפחות שנה לדעתי, זה לא פשוט כמו שזה נראה".

יש גם הרבה אנשים שיירצו לחסוך את העלות הזאת למרות שהשקיעו מיליונים בדירה או בית...

"ייתכן. אנחנו עובדים אם מעצבי פנים, אנחנו למעשה עושים את העיצוב. והיום הרבה מאוד אנשים, כמעט כל אחד שקונה בית חדש או משפץ בית ישן, משקיע בעיצוב הבית שלו. באמצעות הפתרון שלנו אפשר לקחת למעשה את הבית החדש שלך לכל מקום, להתייעץ עם כל אחד כולל ההורים או האחים שלך, ולבסוף לקבל החלטה. אגב לעיתים בגלל התוכנה זה לוקח יותר זמן כי יש הרבה יותר אפשרויות. לעיתים זה לוקח חודשים".

מה אתה חושב על מה שקורה היום בתחום הנדל"ן בכלל?

"היום דירות נמכרות בארץ מאוד מהר, אבל מנגד יש כמות הרבה יותר גדולה של דירות שנשארות בפרויקטים ולוקח זמן למכור אותם. הפתרון שלנו יכול לעזור ליזם למכור את הדירות. המערכת גם פועלת נהדר בתחום של תמ"א 38 כי היא מאפשרת לך לראות את הבניין לאחר השיפוץ או ההריסה, איך הוא ייראה אחרי המהלך. לא רק מבחוץ אלא גם מבפנים - איך תיראה כל דירה ודירה בפרויקט אחרי השיפוץ או ההריסה. זה כמובן יכול גם לעזור לשכנע אנשים שמתנגדים למהלך של פינוי בינוי".

כמו שזה נראה עוד כמה שנים זה כנראה יהיה הסטנדרט בתחום הנדל"ן...

"בהחלט. היום אתה רואה את המציאות המדומה נכנסת להרבה תחומים כמו רפואה, צבא וביטחון, תעשיית הרכב ועוד ואין סיבה שזה לא יהיה גם בתחום הנדל"ן".

אני מסכים. נדל"ן זה גם תחום עתיר משאבים וכסף..

"נכון. מחירי הדירות כמו שאנחנו יודעים זינקו בשנים האחרונות וגם סטנדרט הבנייה עלה והיום אנשים לגמרי לא מסתפקים במה שהם קיבלנו לפני 20 או אפילו 10 שנים. כולם רוצים לעצב את הבית החדש שלהם ואנחנו מקצרים להם את התהליך והופכים אותו למהנה, החוויה היא אחרת לגמרי והרבה יותר חיובית".

רוב הלקוחות שלכם מגיעים מאזור המרכז?

"כן, אבל לא מתל אביב דווקא. יש לי לקוח בנצרת שעושה תמ"א לבניין והוא נעזר במערכת שלנו לעצב את הבניין. כשאנשים מבינים את המשמעות של הפתרון שלנו הם רוצים להיעזר בו".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים