גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפובליקת הבננה של טראמפ

האמנם הנשיא הבא של ארה"ב יזייף את כללי השוק החופשי ו"יבחר מנצחים"?

טראמפ בביקור במפעל של Carrier באינדיאנאפוליס / צילום: רויטרס
טראמפ בביקור במפעל של Carrier באינדיאנאפוליס / צילום: רויטרס

כל זה הוא פשוט חסר תקדים. המנצחים בבחירות לנשיאות ארה"ב נוטים לסגל לעצמם פרופיל נמוך בתקופת המעבר. הם נמנעים מלעורר את הרושם, שהקרקע נשמטת מתחת לרגליו של הנשיא היוצא. הם כמובן מרכיבים את הממשלה המיועדת, וממנים את חברי הקבינט. אבל הם אינם מנסים לנהל מדיניות מאיזשהו זן.

ביל קלינטון למשל בילה את תקופת המעבר שלו, לפני 24 שנה, בסמינרים כלכליים ארוכים. הם נועדו להשכיל את הנשיא הנכנס - ואת אמריקה, מפני שהם טולווזו במלואם. הם גילו מושל צעיר ודינמי של מדינה קטנה, שהעריך את כובד המשקל המוטל עליו, והתחיל להתכונן.

דונלד טראמפ, לעומת זאת, אינו זקוק לסמינרים, או אפילו לתדרוכים. הוא סירב לקבל אותם, כאשר הוצעו לו, מעשה שגרה, על ידי סוכנויות הביון של ארה"ב, או על ידי מחלקת המדינה. הוא מעדיף להמשיך את הפלירט שלו עם בוחריו באמצעות עצרות המונים. הוא קורא להן "מסע ההודיה" - תערובת של אופוריה, שמחה לאיד, סגירת חשבונות והבטחות גורפות.

אתם תהיו מאושרים", הוא אמר לקהל במדינת אוהיו ביום ה" שעבר. "אנחנו נתרכז במה שמאחד אותנו. אתם יודעים מה זה? אמריקה. אמריקה, אמריקה".

הוא תקף באוזני הקהל הזה לא רק את תפיסת הגלובליזציה, אלא אפילו את עצם המלה. "אתם שומעים הרבה דיבורים איך אנחנו הופכים לעולם של גלובליזציה, אבל בארצנו היחסים שאנשים מעריכים הם מקומיים: משפחה, עיר, מדינה, מולדת" אין המנון גלובלי, אין מטבע גלובלי, אין תעודת אזרחות גלובלית, אנחנו נשבעים אמונים לדגל אחד ויחיד, והדגל הזה הוא הדגל האמריקאי. מעכשיו ואילך זה יהיה "אמריקה מעל הכול, אמריקה מעל הכול", אנחנו נעמיד את עצמנו מעל הכול (America first).

אפשר אגב לצפות במלוא הופעתו של טראמפ באוהיו על הרשת (http://tinyurl.com/trump-ohio-thankyou).

UT הבינה את הרמז

שעות אחדות לפני העצרת באוהיו, טראמפ קצר ניצחון מרשים במידת סמליותו על חברה ששמה Carrier, יצרנית של מזגני אוויר ושל מחממים, שמושבה באינדיאנאפוליס, במדינת אינדיאנה, במערב התיכון של ארה"ב. היא הסכימה להימנע מלהעביר 800 מקומות עבודה למקסיקו.

החברה הזו הייתה יעד קבוע לרטוריקה של טראמפ במרוצת מערכת הבחירות. יצוא מקומות העבודה מאינדיאנה היה בעיניו ראיה לפשיטת הרגל של הסכמי הסחר החופשי, בייחוד זה עם מקסיקו, מ-1993, "ההסכם הגרוע ביותר בתולדות העולם, שעליו חתם בעלך", הוא הזכיר להילארי קלינטון ולמיליונים במרכזי התעשייה של המערב התיכון. הוא הבטיח להעניש בחומרה חברות אמריקאיות, המתכננות להוסיף ולשווק את מרכולתן באמריקה גם לאחר שפיטרו את עובדיהן ועקרו לחו"ל.

ובכן, Carrier, או בעצם החברה האם שלה, United Technologies (להלן UT), הבינה את הרמז. היא הואילה להסכים להקלות מס של שבעה מיליון דולר, שהציעה לה מדינת אינדיאנה עוד לפני הבחירות. היא תוסיף לייצר חלק ממזגניה על אדמת ארה"ב, אם כי היא עדיין מתכננת לייצא בערך 1,300 מקומות עבודה למקסיקו.

אפשר רק לנחש מה הביא את Carrier ואת אמא שלה לשנות את דעתן. אבל הניחוש הסביר הוא שהן החליטו להתייחס ברצינות לאיומיו המפורשים של טראמפ, ולהביא בחשבון את איומיו המרומזים. ל-UT יש אינטרסים גדולים הרבה יותר מחיסכון של 65 מיליון דולר בהוצאות ייצור במפעל המזגנים. היא מייצרת מערכות טיס וטילים, והיא אחת הספקיות הגדולות ביותר של צבא ארה"ב.

נשמת אפה

הצלחתו של הנשיא המיועד להלך עליה אימים היא כמובן בשורה טובה למאות משפחות, שמקומות העבודה של מפרנסיהן ניצלו ברגע האחרון. טראמפ הבטיח בעצרת באוהיו לעשות מעשה Carrier "בכל אמריקה". אבל למרבה העניין, אמריקה לא התמלאה תשואות. ההסתייגויות רבות המשמעות ביותר באו מתוך המפלגה הרפובליקאית.

מה שעשה העדיין-לא-נשיא באינדיאנה מתיישב עם הפופוליזם הלאומני שלו, אשר הנחיל לו את ניצחון הבחירות הלא-צפוי. אבל טיפולו ב-Carrier אינו מתיישב עם תפיסות של שוק חופשי, שהיו נשמת אפה של המפלגה הרפובליקאית במאה השנה האחרונות.

אף כי נבחרי הציבור של המפלגה מעדיפים לשמור על שתיקה, מסביבותיה בקעו בסוף השבוע קולות שבר. נשמע צירוף המלים הרעיל ביותר היכול לעלות על הדעת באוצר הגידופים של המפלגה: crony capitalism, שאפשר לתרגם "קפיטליזם של אנשי שלומנו", או אולי "קפיטליזם של סחבקים". עניינו הוא שידוך בין השלטון לשוק החופשי, לטובת השלטון ולרעת חופשיותו של השוק.

ברק אובמה הואשם בקפיטליזם של אנשי שלומנו. זה היה במסגרת ההזרמה המסיבית של כסף לשוק בעיצומו של המיתון הגדול, שפרץ בסתיו 2008. הימין האמריקאי האשים אז את הבית הלבן שהוא "בוחר מנצחים" באמצעות הקצאות שרירותיות (בייחוד לחברות שהתמחו באנרגיה חלופית), ומזייף בזה את השוק.

עסקה של אמריקה

דונלד טראמפ עדיין לא התחיל את נשיאותו, והוא מואשם בניסיון לזייף את כללי השוק. דיוויד בואז (Boaz), סגן הנשיא של מכון קאטו, מרכז מחקר ליברטריאני בעל השפעה בוושינגטון, השתמש במלים הטעונות "רפובליקת בננה" לתאר את מהלך טראמפ כלפי Carrier (ראו http://tinyurl.com/trump-crony).

מנהיגי המפלגה בקונגרס מילאו את פיהם מים, לפחות עד הבוקר. הם יתקשו להוסיף ולשמור על שתיקה אם טראמפ יעמוד בדיבורו לנהוג בחברות אחרות כדרך שנהג ב-Carrier. בשתיקה כזאת טמון פוטנציאל של שינוי ערכים רדיקלי בפוליטיקה האמריקאית: לפני 90 שנה, הנשיא הרפובליקאי קלווין קולידג" הנחיל למפלגתו את ההשקפה ש"עסקה של אמריקה הוא עסקים". האמנם מפלגת העסקים המסורתית תהפוך למפלגה פופוליסטית, המאמינה בהתערבות ישירה ובוטה של הממשלה בפעילות הכלכלית? לרפובליקאים הייתה פעם תווית בשביל מגמה כזאת: "סוציאליזם".

כמעט אין צריך לומר, שהביקורת מימין לא נגעה כלל לטראמפ. כהרגלו, לאחר ארוחת הערב בין ששי לשבת הוא הסב בכורסתו במגדל טראמפ במנהטן, כדי לצייץ סימני קריאה. הוא גילה עוד חברה המתכוננת להעביר את קו הייצור שלה מאינדיאנה למקסיקו. שמה Rexnord, והיא מייצרת מיסבים.

Rexnord "מפטרת בזדון את כל 300 עובדיה", צייץ הנשיא המיועד. "זה מתרחש בכל רחבי ארצנו. לא עוד!

האם סימני הקריאה המצויצים יתפתחו לכלל מדיניות? לא ברור. חברות סוגרות קווי ייצור, מפני ששכר העבודה במקסיקו עומד בערך על ששית שכר העבודה במפעלים הנסגרים באינדיאנה, ועל פחות מחצי שכר המינימום בארה"ב. מעט מאוד אנשים יריעו לטראמפ באסיפותיו במערב התיכון אם הוא ינסה להוריד את השכר הזה.

הוא כמובן יכול להסתפק בהפחדות. זה מה שעשה ולדימיר פוטין ברוסיה, כדי להכניע את גאוותם של האוליגרכים ולכוף אותם לרצונו. זה כמובן מופת שמעט מאוד ירצו לחקות.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"