גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכנע קשישה להעביר לו את ביתה במתנה; ביהמ"ש: זה עושק

גבר שגר בשכנות לקשישה שכנע אותה להעביר לו ולאשתו במתנה את ביתה, בזמן שאושפזה בבית אבות לתקופת שיקום ■ ביהמ"ש קיבל את טענות הקשישה והשיב לה את ביתה

קשישה / צילום :  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קשישה / צילום : Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שיא החוצפה: גבר שהתגורר בשכנות לקשישה ערירית, שכנע אותה להעביר לו ולרעייתו במתנה את ביתה ואת הקרקע שבבעלותה, לאחר שאושפזה בבית אבות לתקופת שיקום קצרה; זאת, לאחר ששכנע אותה כי תאבד את ביתה לטובת בית האבות אליו עברה. אולם, במקרה של אותה קשישה נעצר ניסיון העושק על-ידי בית המשפט, לאחר שזה קבע כי לא נערכה בחינה אמיתית של רצונה של הקשישה לתת את ביתה לזוג זרים, וכי היא הוטעתה ונעשקה.

"בהחלט ייתכן כי אילו הייתה נפרשת בפני התובעת (הקשישה - א' ל"ו) תמונת המצב המלאה, והחשש שקינן בליבה לאבד את ביתה לטובת בית האבות היה זוכה למענה הולם - היא לא הייתה ממהרת להעביר את ביתה במתנה לזוג זרים", קבע סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, השופט בנימין ארבל, שקיבל את תביעת הקשישה לביטול עסקת המתנה של דירתה.

התובעת, אישה ערירית, ילידת שנת 1946, התגוררה החל משנת 1993 בביתה שברחוב האגוז 1 בצפת, עד שאושפזה ביום באפריל 2015 במחלקה הסיעודית בבית אבות. זאת, לאחר שחלה הידרדרות קשה במצבה הבריאותי בעקבות הזנחה עצמית, צריכת אלכוהול מופרזת ועישון כבד.

לאורך השנים התגוררו בשכנות לתובעת בני משפחת צור, זוג הורים עם ילדים, עמם היו לה יחסי שכנות טובים. אליעד צור, אחד הבנים למשפחת צור, נישא ועבר להתגורר עם רעייתו נוי בבית הוריה, והתובעת המשיכה לפגוש בו בביתם של הוריו ושמרה על יחסים טובים איתו.

לטענת התובעת, לאחר אשפוזה במחלקה הסיעודית בבית האבות, ביקר אותה צור הבן לעתים תכופות והביא לה מצרכים שונים וסיגריות. לדבריה, במהלך אותם ביקורים סיפר לה צור כי אם ביתה ייוותר בבעלותה, משרד הבריאות או בית האבות עלולים למכור אותו כדי לממן את המשך הטיפול בה, ולכן המליץ לה להעביר את הבעלות בנכס למי מבני משפחת צור.

לחץ כבד

בתביעה שהגישה לבית המשפט המחוזי בנצרת, סיפרה התובעת לבית המשפט כי צור הפעיל עליה לחץ כבד וניצל את מצבה הקוגניטיבי והבריאותי הירוד, עד שהיא העבירה את הנכס במתנה וללא כל תמורה לבת זוגו, נוי צור. התובעת חתמה על הסכם המתנה במאי 2015, בעת שכבר הייתה מאושפזת במחלקה הסיעודית בבית האבות.

התובעת הוסיפה וטענה כי ביום החתימה הגיע צור אל בית האבות, כשהוא מלווה בעורך דין ממשרדו של עו"ד יאיר אוחנה, שהחתים אותה על הסכם המתנה, מבלי שהסביר לה לפני חתימתה על ההסכם כי היא מעבירה הן את זכויותיה בבית והן בקרקע עליה הבית בנוי, בעוד היא סברה כי הקרקע נותרת בבעלותה, וזה היה רצונה. 

בנוסף, לדברי התובעת, הסתבר לה בדיעבד כי היא חתמה גם על ייפוי-כוח בלתי חוזר המסמיך את עו"ד אוחנה, יחד עם עורכי דין נוספים ממשרדו, לחתום בשמה על כל מסמך הדרוש לצורך העברת הבעלות בנכס לידי נוי צור, וכי לטענת האחרונה, ייפוי-כוח זה מהווה ויתור מצידה של התובעת על זכותה לחזור בה מהענקת המתנה. 

בחלוף מספר ימים, לאחר שחלה הטבה במצבה הרפואי של התובעת, והיא הבינה כי החשש שהנכס בבעלותה יימכר לטובת מימון שהייתה בבית האבות הוא חשש-שווא, היא החליטה לבטל את עסקת המתנה. לטענתה, היא פנתה - באמצעות העובדת הסוציאלית שליוותה אותה - אל עו"ד אוחנה, וביקשה לבטל את הסכם המתנה.

לדבריה, עו"ד אוחנה הבהיר לה כי מאחר שהוא ייצג את שני הצדדים בעסקה, הוא מנוע מלנקוט צעדים שאינם מוסכמים על שני הצדדים. בנוסף הוא ציין בפניה כי ניתנת לה ארכה בת 10 ימים לפעול בטרם יועברו הזכויות בנכס, ובחלוף אותה ארכה - ללא פעולה מצדה - העביר את הזכויות בנכס על שם נוי צור. 

"ברצון חופשי ובדעה צלולה"

בהמשך טענה התובעת כי במענה לפנייה נוספת שלה לעו"ד אוחנה בבקשה לבטל את הסכם המתנה, הוא הודיע לה כי באותו מועד הועברו הזכויות בנכס בלשכת רישום המקרקעין על שמה של נוי צור, וכי למעשה העסקה הושלמה.

התובעת לא ויתרה והגישה לבית המשפט המחוזי את תביעתה לבטל את הסכם המתנה. זאת, בטענה כי הוא נערך בחוסר תום-לב, תוך ניצול מצוקתה והטעייתה וללא גמירת-דעת מצדה, וכי כך הדבר גם בנוגע לייפוי-הכוח עליו חתמה.

מנגד טענה נוי צור כי בין התובעת למשפחתו של בעלה, אליעד צור, שררו יחסים טובים וחמים, וכי התובעת ראתה בבעלה של צור כאילו היה בנה. לדבריה, גם היא עצמה סייעה בטיפול בתובעת ודאגה לה ולצרכיה. נוי צור טענה כי התובעת נתנה את ביתה במתנה לבעלה ולה כהוקרה על טיפולם המסור בה ובביתה, וכי התובעת חתמה על הסכם המתנה מרצונה החופשי ובדעה צלולה.

בנוסף, נוי צור טענה כי בעלה מעולם לא אמר לתובעת כי משרד הבריאות ימכור את ביתה על-מנת לממן את עלויות האשפוז שלה, וכי לפני אשפוזה בבית האבות הודיעה התובעת לצור הבן על רצונה "להוריש" לו את הבית עוד בחייה.

בנוסף, לטענתה, עו"ד אוחנה שוחח פעמיים עם התובעת בטלפון, באריכות, והסביר לה את כל פרטי ההסכם. לפיכך, נטען, משחתמה התובעת על ההסכם וייפוי-הכוח, מרצונה, היא אינה רשאית לחזור בה.

מבולבלת ותשושה

על-פי חוק, שני מצבים יכולים למנוע ממי שהתחייב לתת מתנה את זכותו לחזור בו מהענקתה. הסייג הראשון הוא שינוי מצבו של מקבל המתנה, בהסתמך על ההתחייבות או ויתור של נותן המתנה, בכתב, על זכותו זו. במקרה של התובעת, ציין השופט ארבל, היא וצור לא שינו את מצבם (לא לרעה ולא בכלל) על סמך התחייבותה לתת את ביתה במתנה - ולכן הסייג הראשון לא מתקיים. 

באשר למצבה של התובעת בשעה שחתמה על ההסכם וייפוי-הכוח, השופט ציין כי אלה נחתמו פחות משבועיים לאחר שהתובעת אושפזה במחלקה הסיעודית בבית האבות לצורך שיקום, אחרי שהגיעה למצב גופני ונפשי ירודים עקב תת-תזונה ומצב סיעודי ואובחנה בבית האבות כסובלת, בין היתר, מחולשה גופנית ומירידה קוגניטיבית. 

בית המשפט ציין עוד כי חתימתה של התובעת על הסכם המתנה ונספחיו תועדה באופן חזותי בידי אליעד צור, והשופט, שצפה בתיעוד, ציין כי נוכח לדעת ש"בעת שחתמה, הייתה התובעת תשושה, אפאטית ומבולבלת, לא הכירה את פרטי ההסכם ואף שאלה בהפתעה את עו"ד צרור שליווה את הליך החתימה 'מה זה כאן - קונה ומוכר?... בכמה אני מוכרת את זה?'".

עוד קבע השופט כי לא ניתן לתובעת שום הסבר בנוגע לייפוי-הכוח ומשמעותו לפני חתימתה עליו. "כאשר שאלה התובעת שאלות אודות תוכן החוזה, קיבלה, בחוסר סבלנות בולט, תשובות מהירות וקצרות, אשר איש לא וידא כי אכן הבינה אותן", נקבע.

השופט אף דחה את טענת של נוי צור, הנתבעת, כי הוסברו לתובעת בטלפון כל פרטי ההעברה, תוך שהוא מציין כי אם פנים מול פנים, היא הייתה מבולבלת ובמצב בריאותי ירוד, סביר כי שיחת טלפון לא סייעה להבהיר לה את הפרטים.

"קשה להניח שאישה במצב מעין זה תוכל לתקשר בצלילות ובבהירות ולהעביר הוראות ברורות באשר למה שייעשה ברכושה העיקרי, ולהבין, בשיחה מרחוק, את פשרן של ההוראות החוקיות שבחוזה, ובכלל זה משמעו של ייפוי-כוח בלתי חוזר (אם זה אמנם הובא לידיעתה)", נכתב בפסק הדין.

השופט אף הקדיש חלק בפסק הדין לביקורת על התנהלותו של עו"ד אוחנה בעסקה, וקבע כי היה על עורך הדין "להתייחס בכובד-ראש לאותם 'סימני אזהרה' בולטים לפני חתימתה של התובעת על הסכם המתנה ועמו גם על ייפוי-הכוח, ובהם, בראש ובראשונה, העברת ביתה של התובעת לנוי צור בחלוף ימים ספורים בלבד לאחר שאושפזה בבית האבות, בעקבות הידרדרות חדה במצבה ומטרת אשפוזה (לתקופה של 3 חודשים בלבד, לצורך שיקום), וכל זאת שעה שלתובעת היכרות שטחית בלבד עם נוי צור.

"לאלה הצטרפה, כמובן, הודעתה של התובעת על רצונה לבטל את הסכם המתנה, זמן קצר לאחר שחתמה עליו. התעלמותו של עו"ד אוחנה מ'סימני האזהרה'... והחלטתו להשלים את העסקה חרף כל הנ"ל, מטילים צל כבד על טענות ההגנה באשר לכוונותיה וידיעתה של התובעת".

בית המשפט קבע כי התובעת כלל לא הייתה מודעת לעובדה שהיא מוותרת על זכותה לחזור בה מהמתנה, ולכן, באופן עקרוני, עומדת לה הזכות לבטל את ההסכם מכוח עילת ההטעיה.

עוד קבע השופט כי התובעת זכאית לבטל את המתנה גם בעילת "עושק" (החתמה על חוזה תוך ניצול מצוקה, חולשה שכלית או גופנית או חוסר ניסיון). "אין חולק כי נוי ואליעד צור ידעו על מצוקתה וחולשתה של התובעת באותה עת (בעת האשפוז והחתימה על החוזה - א' ל"ו), ונראה כי פעלו לקידום טובתם הם (זכייה בדירה בסמוך להוריו של אליעד צור, שעה שעל-פי הצהרותיהם של נוי ואליעד צור, הם היו מחוסרי מדור והתגוררו בבית הוריה של נוי), תוך ניצול מצוקתה של התובעת", נקבע. 

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"