גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירוע השנה בכלכלה העולמית: מהפכת השטרות בהודו

בנובמבר הודיעה הממשלה ההודית כי שטרות ה-500 ו-1,000 רופי לא תקפים לביצוע עסקאות, למעט תשלומים למדינה ומוסדותיה ■ מה עומד מאחורי המהפכה הזו - וכיצד תשפיע על כלכלת הודו?

שטרות של 1000 רופי / צילום: רויטרס
שטרות של 1000 רופי / צילום: רויטרס

עם כל הכבוד לברקזיט, הבחירות בארה"ב, משאל העם באיטליה ושאר האירועים שהכתיבו את השנה הכלכלית, האירוע הכלכלי הכי מעניין של השנה מגיע דווקא מהודו. תארו לכם שב-0:00 הלילה תצא הודעה ממשרד האוצר ובנק וישראל שאומרת כי החל ממחר בבוקר, לא ניתן יהיה יותר להשתמש בשטרות של 100 שקל ו-200 שקל בשום עסקה, וכי יש להגיע לבנק להפקיד את השטרות ולהיות מזוכים בחשבון הבנק (או לקבל חלק מהכסף בשטרות קטנים יותר).

מיותר להגיד שאירוע כזה ייצור תוהו ובוהו בישראל וישפיע באופן דרמטי על חיינו באופן מיידי. על מנת לסבר את האוזן, שטרות ה-100 וה-200 שקל בישראל מהווים כ-94% משווי השטרות הכולל במחזור (על פי נתוני בנק ישראל).

נשמע דמיוני? זה בדיוק מה שקרה בהודו ב-8 בנובמבר כשהממשלה הודיעה, בצעד מפתיע וללא הכנה מוקדמת לשווקים, ששטרות ה-500 ו-1000 רופי (המהווים כ-86% משווי כל המזומן בהודו) כבר לא תקפים לביצוע שום עסקה, למעט רשימה קצרה וסגורה שכוללת: תשלומי מסים למדינה, תשלומי חשבונות, תשלומים למוסדות מדינה שונים כמו בתי ספר, אוניברסיטאות ובתי חולים.

הרשימה מאוד מוגבלת וכוללת בעיקר עסקאות שהמדינה יכולה לעקוב אחריהן, מהסיבה הפשוטה שהן עסקאות עם המדינה או מוסדותיה.

חשוב להבין, המהלך הדרמטי הזה קורה בכלכלה שבה כמעט 70% מהעסקאות נעשות במזומן. לשם השוואה, 20% מהעסקאות בארה"ב נעשות במזומן ובבריטניה רק כ-11%. גם במבט על השווקים המתעוררים, הודו בולטת בנתון זה, כאשר היקף העסקאות שנעשות במזומן בסין עומד על כ-45%, במקסיקו על כ-47% וברוסיה ואינדונזיה מדובר על שיעורים הדומים להודו.

אז למה זה קרה דווקא בהודו? עצם העובדה שמהלך זה נעשה בהפתעה מוחלטת מצביעה על כוונות הממשלה: המטרה המרכזית היא לצמצם למינימום את היקף הכלכלה השחורה, המוערכת כיום בכ-30% מהתוצר ההודי, ובאבחה אחת. מאחר שרוב המזומן במחזור כבר לא כשר לביצוע עסקאות, הבנקים ההודיים החלו לראות זרימה מאסיבית של הון לפיקדונות, כאשר סכומי כסף שלא יוחזרו למערכת עד סוף השנה, למעשה ייעלמו לעד.

אם היו נותנים לאזרחים זמן להתכונן, יש להניח כי הרבה מאוד מהכסף השחור היה מוצא את דרכו למוצרים אלטרנטיביים כמו מט"ח, זהב ונדל"ן. אך לנוכח מיידיות האירוע, לשוק השחור לא היה זמן להתכונן, מה שהפך את המהלך ליעיל במיוחד.

שוק בטווח הקצר, שיפור דרמטי בארוך

לגבי ההשלכות הכלכליות של המהלך, שלא יהיה ספק, עבור הכלכלה ההודית מדובר על "שוק" משמעותי בטווח הקצר, כזה שעשוי לגרוע כ-1%-2% מהצמיחה בשנה-שנתיים הקרובות - אם עד היום הערכנו את הצמיחה בהודו בטווח של כ-7.0%-8.0% בשנתיים הקרובות, כעת סביר כי הצמיחה תרד לכיוון 5.5%-6.0%.

בטווח הזמן הקרוב, סביר שנראה ירידה בצריכה הפרטית, בעיקר של מוצרים בני קיימא (כלי רכב, מוצרי חשמל וכו'), בשל גודל העסקה. מצד שני, סביר כי הצריכה הבסיסית לא תיפגע כלל. מעבר לאזרח הקטן, סביר שלא מעט עסקאות במגזר העסקי, ואיתן רמת ההשקעה במשק, ייעצרו לפרק זמן ממושך עקב הכאוס שנוצר, מה שיכביד על הצמיחה עד שהכלכלה תתייצב בשווי משקל חדש.

מצד שני, כאשר מסתכלים קדימה, הודו צפויה לבצע קפיצת דרך משמעותית גם ביחס למדינות מפותחות, כאשר הכיוון שלה הוא להפוך להיות כלכלה דיגיטלית הרבה יותר מהר ממה שאנשים מעריכים (לכל מי שהיה בהודו זה נשמע כמעט דמיוני).

הממשלה, מצידה, צפויה להמשיך ולדחוף קדימה את הרפורמות לשינוי מבנה הכלכלה - תוך שימת דגש על הגדלת ההשקעה במשק. לאור רפורמת המס שתיכנס לתוקף ב-2017, וביחד עם הצעד המפתיע של ביטול השטרות, הכנסות המדינה ממסים צפויות לעלות באופן משמעותי בשנה הקרובה ולשפר את מצבה הפיסקאלי, שנמצא במגמת שיפור מתמדת במהלך השנים האחרונות.

השלכות חיוביות נוספות בטווח הבינוני צפויות להתבטא בירידה בעלות ההון הכללית במשק. כבר היום ניתן לראות את ההשפעה הדרמטית דרך שוק האג"ח ההודי, אשר בניגוד למגמה בעולם נמצא בתהליך של ירידת תשואות משמעותית, גם בשל מתווה הריבית שצפויה להמשיך לרדת, וגם בגלל שהביקוש לאג"ח קפץ לאור הצפת הבנקים בנזילות.

ריביות נמוכות יותר לאורך העקום צפויות לתמוך בצמיחה בטווח הבינוני, דרך עידוד הצריכה הפרטית והתנעת ההשקעה של המגזר הפרטי בהודו, תהליך שעדיין מדשדש לאורך השנים האחרונות.

בנוסף, שוק הנדל"ן דורש תשומת לב מיוחדת - בטווח הקצר, סביר שנראה ירידת מחירים ברחבי הודו, שכן לא מעט עסקאות שהיו אמורות לצאת לפועל (ולא מעט מהן בכסף שחור), לא יתממשו, מה שיוביל לירידת מחירים שעשויה אף להיות משמעותית. מצד שני, בטווח הבינוני ירידת המחירים הצפויה, ביחד עם הירידה הצפויה בעלות המשכנתאות, תתמוך בנגישות משקי הבית לרכישת דירה. כך ששוק הנדל"ן צפוי לקבל מכה בטווח הקצר, אך ליהנות מגידול משמעותי בביקושים בטווח הבינוני.

לסיכום, ביטול שטרות המזומן הגדולים בהודו הוא לא פחות ממהפכה. כמו כל המהפכות, זו צפויה לגבות מהודו מחיר כלכלי בטווח הקצר, אך לשפר באופן דרמטי את פוטנציאל הצמיחה ורמת התפקוד של הכלכלה בטווח הארוך. אנו ממשיכים לשמור על ההמלצה החיובית על הודו.

מרוצה מהדה-מונטיזציה

מהלך כל כך דרמטי כמו זה שנעשה בהודו, מחייב חברות שתוצאותיהן ופעילותן נמדדות בתוך הכלכלה בה בוצע השינוי, להגיב באופן מיידי. כך עשתה חברת הינדוסטן יוניליוור , שיצאה בהודעה מרגיעה למשקיעים באמצעות מצגת המתארת את התרחישים השונים כתוצאה מה"דה-מונטיזציה".

החברה מייצרת ומשווקת ברחבי הודו מוצרי צריכה בסיסיים כגון סבונים, חומרי ניקוי, מוצרי היגיינה וטיפוח. בנוסף, היא מחזיקה קו ייצור של גלידות ושמנים לבישול. בהודעתה ניתחה החברה את התרחישים השונים והצהירה כי מדובר בצעד של "WIN WIN For all", ומבחינתה זהו צעד מבורך שיתמוך בהורדת האינפלציה לאורך זמן ויתמוך בצריכה הבסיסית.

לחברה שווי שוק של כ-28 מיליארד דולר, ובחמש השנים האחרונות היא נהנית מקצב צמיחה דו-ספרתי במונחי מכירות, שהסתכמו נכון לסוף 2015 בהיקף של כ-4.8 מיליארד דולר(!).

הינדוסטן היא חברה רווחית, ויחסית לחברות מוצרי צריכה בסיסית שצומחות בשיעורים חד ספרתיים, מדובר על חברה בעלת שיעורי צמיחה מרשימים. עיקר המכירות שלה הן לשוק ההודי (94.2%) והשאר ליצוא. למרות שהחברה מחלקת דיבידנד בשיעור של כ-2% בשנה, המשקיעים רואים בה חברת צמיחה ולא חברת ערך. את זה ניתן להבין ממכפיל רווח עתידי של 37, גבוה מהממוצע בחברות ההשוואה (הנכללות באותו הסקטור).

במונחי תשואה, החברה מכה את המדדים המרכזיים בהודו לאורך זמן. כך למשל, תשואת המניה בחמש השנים האחרונות הייתה ברמה של כ-123% (!) לעומת מדד ה-SENSEX ומדד ה-NIFTY50 שהניבו תשואה של 58% ו-62% בהתאמה בתקופת ההשוואה. המצב דומה גם בשנה האחרונה, במהלכה המניה הכתה את המדדים המרכזיים ועלתה בשיעור של 4.4%, לעומת עלייה של 2% ב-SENSEX ושל 3.7% במדד ה-NIFTY50.

חשוב להבין כי גם לאחר ההשקעות ההוניות שהיא מבצעת לצורכי צמיחה עתידית ושימור יכולת הייצור הנוכחית, להינדוסטן יוניליוור תזרים מזומנים חופשי בשיעור של כ-11% מהמכירות. בסך הכול, מדובר על חברה מעניינת שנמצאת בתקופה מעניינת. בשוק ענק ובעל פוטנציאל צמיחה, כמו השוק ההודי, נראה כי מגמת הצמיחה החיובית בחברה תימשך.

■ הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ומנהל מחקר מיקרו חו"ל בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. 

השינוי בתשואה על אגח

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים