גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגרמו לכם נזקים בספורט אתגרי - האם אתם זכאים לפיצוי?

נופש שעשה סקי מים בכנרת, נפל ונפצע ■ אלמנה וילדים של אדם שנהרג במסע רפטינג בפפואה-גיניאה החדשה ■ אלה וגם אלה תבעו, ובתי המשפט נדרשו להכריע בשאלה האם הנפגעים הסתכנו במודע

אנשים רבים עוסקים בפעילות ספורטיבית כדבר שבשגרה, למען הגוף ולמען הנפש. נמנים עמם גם חובבי אדרנלין אמיצים, שמחפשים ריגוש מיוחד בפעילויות שונות של ספורט אתגרי. בין היתר, הפעילויות השונות בתחום זה כוללות גלישת גלים, צניחה חופשית, טיפוס הרים, צלילה במקומות אקזוטיים - וזו רשימה חלקית בלבד.

פעילויות אלה מתאפיינות בקיומו של סיכון מסוים; רמת הסיכון משתנה בהתאם לסוג הפעילות. לעתים מתממש אותו סיכון ונגרמים נזקים ופציעות, חלקן משמעותיות וחלקן אף מסתיים במוות. האם יש לראות באותם אנשים כמי שהסתכנו ואינם זכאים לפיצוי?

בחודש ספטמבר 2008 שהה ד' ("התובע") בחופשה בצפון הארץ. בין השאר נסע לאחד החופים בכנרת. באותו חוף פגש מכר ("הנתבע"), שהחזיק בבעלותו סירת מנוע המשמשת גם לפעילויות של סקי מים ("הסירה"). הנתבע הציע לתובע לעשות סקי מים - והוא הסכים. לשם כך העניק הנתבע לתובע תדרוך כללי, ואף נתן לו חליפת הצלה.

התובע טען כי במשך הפעילות הגביר הנתבע את מהירות הסירה, אשר הובילה לכך שאיבד את שיווי משקלו ונפל ("התאונה"). התובע ספג חבטה בברך ימין ונגרמו לו נזקי גוף שונים. לפיכך עתר התובע לבית המשפט, שיורה לנתבע ולחברת הביטוח שביטחה את הסירה ("המבטחת"), לפצות אותו בגין נזקי התאונה.

הנתבע והמבטחת ("הנתבעים") טענו להגנתם כי אין להטיל עליהם אחריות בגין התאונה. לשיטתם, יש להטיל את האחריות על התובע בלבד, הואיל והוא הכיר היטב את מהות הפעילות ואת הסיכונים הכרוכים בה. בהקשר זה צוין כי התובע הוא גולש מנוסה, אשר הכיר את נוהלי הבטיחות ואף הוזהר כנדרש.

נוסף על כך טענה המבטחת כי הפוליסה שהונפקה לסירה אינה מעניקה כיסוי ביטוחי לנסיבות התאונה, ואינה כוללת כיסוי לפציעות שנובעות מפעילות של סקי מים. לפיכך, אף אם ייקבע כי הנתבע אחראי לתאונה, אין להטיל עליה כל אחריות. האם זכאי התובע לפיצוי כלשהו בגין התאונה? מהן ההשלכות אם היה מודע לסיכון?

בית המשפט ציין כי מגרסתו של התובע ניתן ללמוד כי איבוד השליטה ונפילתו נבעו מהגברת המהירות של הסירה על-ידי הנתבע. עם זאת, בית המשפט הוסיף כי גרסתו של הנתבע בעניין התרחשות התאונה הייתה זהה לחלוטין לגרסתו של התובע. בהתחשב בעובדה שהתובע והנתבע מכירים זה את זה, הדמיון הממשי בין הגרסאות פועל לרעתם ואינו משקף את המציאות. ההיגיון אומר כי התובע והנתבע שיתפו פעולה בקשר לתביעה על-מנת שהתובע יקבל פיצוי מהמבטחת.

בעדותו של התובע בבית המשפט התברר כי הוא היה בעל ניסיון בפעילות סקי מים והכיר את כל נוהלי הבטיחות. כמו כן, התובע אישר בעצמו כי נפילות בפעילות מסוג זה הן חלק בלתי נפרד ממנה ומתרחשות כדבר שבשגרה. יתרה מזאת, הנתבע העיד כי הוא אכן מכיר את התובע ופעל בהתאם לכל הנהלים הנדרשים בפעילות זו.

בית המשפט ציין כי התובע בחר ביודעין להשתתף בספורט אתגרי, אשר מטבעו כרוך בסיכונים. התובע הכיר את הפעילות באופן אישי ומניסיון אישי, ויכול היה לדעת מה עלול לקרות בה. התובע לא הצליח להוכיח כשל מסוים בהתנהגות הנתבע, שהיה יכול ללמד על אחריות מסוימת שלו. בית המשפט פסק כי התובע ניזוק מסיכון רגיל וצפוי ביחס לאופי הפעילות שעשה - ובשל כך דחה את התביעה. (בית משפט שלום (נתניה) 22729-01-10).

3 משתתפים נהרגו במסע המסוכן

ש' ("המנוח") נהרג במסע שיט (רפטינג) בנהר, בשטחה של פפואה-גיניאה החדשה ("המסע"). את המסע הוציאה לפועל חברה המתמחה ברפטינג בנהרות בעולם ("הנתבעת"). המנוח השתתף בכמה מסעות רפטינג בעבר. הנתבעת קיימה כמה מפגשים עם המשתתפים לפני היציאה למסע, ולטענתה הדגישה כי מדובר במסע מסוכן וקשה. לשם כך, משתתפי המסע הוחתמו מראש על טופס שלפיו הם מודעים לסכנות הקיימות ונוטלים על עצמם אחריות בלעדית למסע. באחד הימים במסע נהרגו 3 משתתפים, בהם המנוח.

אלמנתו וילדיו של המנוח ("התובעים") הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי, שבה טענו כי התוצאות המחרידות של המסע נבעו מניהול רשלני, כושל וחובבני. הנתבעת טענה מנגד כי לא נפלה כל רשלנות במעשיה. נוסף על כך טענה כי משתתפי המסע היו מודעים היטב לאופי המסוכן של הפעילות ואף חתמו על טופס, שלפיו ככל שייגרמו נזקים - האחריות תחול עליהם בלבד. האם המנוח היה מודע לסיכונים, ולכן אין התובעים זכאים לפיצוי מהנתבעת?

בית המשפט המחוזי סקר את העדויות שהוצגו בהליך, לרבות חוות-דעת של מומחה מטעם התובעים ומומחה מטעם הנתבעת. מסקנתו של בית המשפט הייתה כי הנתבעת התרשלה, בין היתר במסרים המרגיעים שהעבירה למשתתפי המסע, אשר לא תאמו את אתגריו. כמו כן נקבע כי במשך המסע היה על המדריכים לעצור לתצפית טרם הכניסה לאזור מסוכן, כפי שתוכנן מראש.

המחוזי ציין כי מדריכי הנתבעת יצאו למסע ללא מידע מוקדם ואמין על מיקומם של אזורים מסוכנים בנהר, ועל נקודות עצירה חיוניות. נוסף על כך, לא נערכו תצפיות כנדרש ולא נעשו עצירות באזורים שהיה צריך לעצור בהם. במשך ארגון המסע, לא ננקטו אמצעי זהירות סבירים, וניתן היה לצפות שללא קיום הפעולות הנדרשות יתממש הסיכון הטמון במסע מסוג זה. נקבע כי יש להטיל על הנתבעת אחריות לנזקים שנגרמו לתובעים כתוצאה ממותו של המנוח. (בית המשפט המחוזי (ירושלים) 8193-06).

על פסיקה זו של בית המשפט המחוזי הוגש ערעור לבית המשפט העליון. הנתבעת טענה בערעור כי בית המשפט המחוזי שגה בהכרעתו, שלפיה היא התרשלה. כמו כן נטען כי המנוח הסתכן מרצון עת הצטרף למסע מסוכן, וידע שמדובר בסיכון גבוה שעלול אף לגבות את חייו.

עוד נטען כי המנוח חתם על מסמכים שלפיהם הנתבעת לא תישא באחריות לנזקים שייגרמו במשך המסע. בית המשפט העליון קבע כי המנוח ידע על הסיכונים שבמסע. המנוח אף הסכים לחשוף עצמו לנזקים שעשויים להיגרם כתוצאה מהסיכונים הרגילים הטמונים במסע מסוג זה. למרות זאת נקבע כי המנוח לא קיבל על עצמו סיכונים הנובעים מניהול מסע בניגוד למתוכנן. המסע נוהל באופן שחרג מהנהלים שהנתבעת קבעה בעצמה.

עוד נקבע כי אין לראות במנוח כמסכים לשאת בנזקים בנסיבות הללו. בית המשפט העליון דחה את טענת הנתבעת, שלפיה המנוח קיבל על עצמו את מלוא האחריות לנזקים שעלולים להתרחש במסע. הנימוק לדחייה נשען על ההלכה, שלפיה תניית פטור בגין נזקי גוף בחוזה אחיד - בטלה מן הטעם שהיא נוגדת את תקנת הציבור.

בית המשפט העליון הוסיף כי התשובה לשאלה מתי עשוי משתתף בפעילות ספורט אתגרית להיחשב כמי שהסתכן מרצון משתנה ממקרה למקרה. לעת עתה, כאשר יתרחש אירוע דומה ותעלה שאלה זו, יש לבחון, בין השאר, את מידת הסיכון הטמון באותה פעילות ספציפית ואת ערכה החברתי.

נוסף על כך, יש לבחון את היכולת של מארגן הפעילות לנקוט אמצעי זהירות ראויים שבכוחם להקטין את אותו סיכון טבעי. כמו כן, יש לשים דגש על חובות הגילוי והיידוע של מארגן הפעילות כלפי המשתתפים בה, ביחס לסיכונים הקיימים וביחס לאמצעים שננקטים על-ידו. בית המשפט העליון דחה את הערעור, והשאיר את הכרעת הדין על כנה (בית המשפט העליון 3388-12).

מהמקרים שסקרנו ניתן ללמוד כי סוגיית הספורט האתגרי כרוכה בסיכונים, אשר חלקם מתממשים לכדי נזקים. שאלת הפיצויים מצריכה בחינת כל מקרה לגופו בהתאם לרוח הדברים שנאמרו בבתי המשפט בכלל ובבית המשפט העליון בפרט, ומומלץ להיוועץ בבעלי מקצוע בתחום הביטוח לפני יציאה למסעות וטיולים בכלל, ומסוכנים בפרט.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע, ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח. 

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם