גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרח הלוטוס, ניחוח חציר: בין מוזיאון למרחב ביוספרי

תערוכה מעניינת במוזיאון וילפריד לאמנות בקיבוץ הזורע, המתכתבת עם הסביבה ועם התכנים הבודהיסטים של המוזיאון עצמו, היא הזדמנות מצוינת לשלב טיול באזור

פארק רמת מנשה/ צילום:קקל
פארק רמת מנשה/ צילום:קקל

אני מודה. הפעם הראשונה שבה הגעתי לקיבוץ הזורע הייתה ממש לאחרונה, לצורך הכנת הכתבה שלפניכם.

חבל, כי הזורע הוא סוג של שמורת טבע שצובטת בלב, של ריח הזבל ניחוח חציר כמו בשיר, של עצי אקליפטוס ועצי פיקוס אדירים, מדשאה מרכזית, חדר אוכל; של כל מה שמדמיינים כשחושבים על קיבוץ של פעם. ובין כל אלה, ניצב מוזיאון וילפריד לאמנות ולידיעת המזרח.

סיפור חייו של וילפריד ישראל, שעל שמו נקרא המוזיאון, כבר פרנס ספר, סרט וכתבות, ועדיין הוא נותר דמות חידתית, מרתקת ושנויה במחלוקת, שרב הנסתר בה על הנגלה.

המוזיאון, שנוסד ב-1951, התבסס על אוספיו של וילפריד, בנו של סוחר יהודי אמיד מברלין, שגילה עניין מיוחד באמנות המזרח הרחוק והבודהיזם. בתקופה של עליית הנאצים יצר וילפריד קשר עם חברי תנועת ורקלוייטה (Werkleute, אנשי המעש), שייסדו בהמשך את קיבוץ הזורע.

וילפריד, שפעל בתקופת המלחמה להוצאת יהודים מאירופה והציל את חייהם של עשרות אלפי יהודים, שילם על כך בחייו. ב-1943, בהיותו בן 42, הופל המטוס שבו טס על-ידי הצבא הגרמני. בצוואתו הוריש את אוספו הייחודי לחברי קיבוץ הזורע.

אז מהו הקשר בין האמנות הבודהיסטית המוצגת בתערוכת הקבע במוזיאון לבין ענף גידול צמחי המים של הקיבוץ? את התשובה אפשר למצוא בתערוכה "לוטוס בחצר האחורית" של האמנית ליאת לבני, המוצגת כעת במוזיאון, והיא חלק מפרויקט "מחוץ למפה" - שלוש תערוכות יחיד שמוצגות יחדיו תחת כותרת גג אחת. לבני, השואבת השראה מאמנות המזרח ומחומרים מקומיים, יצרה מיצב מעורר מחשבה, שבו היא בוחנת באמצעות ציורים, פסלים ותבליטים את הקשר בין הקיבוץ לבין אמנות המזרח.

כך, למשל, פרח הלוטוס שהוא מסמליו המובהקים של הבודהיזם, מתכתב דרך המיצב עם ענף צמחי המים של הקיבוץ; דג הקוי, שאין אקווריום במזרח אסיה שאינו מתהדר בו, מככב במיצב ובענף המדגה של הקיבוץ, ו"גן הזן" והציורים הסיניים שבמיצב צוירו על שאריות שנלקחו ממפעל הפלסטיק של הקיבוץ.

בחלל הסמוך מוצגת תערוכתה של האמנית פני הס-יסעור "Mapping of countries yet to Come", שבה מוקרנים על גבי מחיצה מבד שקוף למחצה צללי רשתות המזכירים ציורי דיו סיניים. בחלל השלישי מציגה האמנית ליהי תורג'מן את יצירתה "מנגד", המתייחסת באמצעות רישומי גרפיט קטנים ועבודות מופשטות גדולות ממדים לשירה של רחל "מנגד" ולגעגוע המתמיד לארץ המובטחת (מוזיאון וילפריד www.wilfrid.org.il).

ביקור במוזיאון הוא הזדמנות נהדרת לגלות מסביב סוג של "ארץ מובטחת", אזור ירוק שלרוב נוטים לדלג עליו בדרך צפונה. האש שכילתה לאחרונה שטחי חורש טבעי ויערות קק"ל ברחבי הארץ, בערה גם בתחומי המועצה האזורית מגידו, המונה 13 יישובים כפריים הנושקים לפארק רמת מנשה - תשעה קיבוצים, שלושה מושבים והמושבה יקנעם - אבל האזור נותר ברובו ירוק, ואתרי הארכיאולוגיה, ההיסטוריה והמורשת לא ניזוקו.

כמו יער פיות

פארק רמת מנשה שמדרום לכרמל, בין יקנעם לקיבוץ גלעד, קיבל זה לא מכבר הכרה בינלאומית, כאשר הוכרז ביוני 2011 על-ידי אונסק"ו כ"מרחב ביוספרי רמת מנשה". המרחב הביוספרי, הנמצא בתחומי המועצה האזורית מגידו, משתרע על 197 אלף דונם של שטחי מרעה, שדות ומטעים, מעיינות ופלגים, יערות אלון ומגוון של בעלי חיים וצמחים.

כיום האזור הוא גן עדן מסומן היטב לרוכבי אופניים (כביש ושטח), ומסדרון אקולוגי למטיילים ולמשפחות. בארצנו הצפופה, שבקושי משכילה לשמר נוף וטבע, זהו מקום של הרבה ירוק וחמצן.

בעתיד הלא רחוק מתוכננים כאן מסלולי נושא עם סיפורי דרך - כמו למשל מסלול עצים, מסלול מורשת ומסלול נחלים, שיסייעו לוויסות תנועת המטיילים באזור. כך, למשל, בימים יפים ובסופי שבוע, כאשר נחל השופט פקוק ממטיילים והקהל מתבקש שלא להגיע יותר, נחל גחר הזורם מקיבוץ עין השופט ונשפך לקישון הוא חלופה מרנינה, המזכירה כמעט יער פיות, ובעיקר הרבה פחות עמוסה ומתויירת. הכי נחמד להגיע מכביש 6953 המתפתל בתוואי ירוק ויפה, שאם עוצמים עיניים ופוקחים שוב אפשר לחשוב לרגע שאנחנו באירופה.

בימים אלה נכנסו להילוך גבוה ההכנות לקראת פסטיבל "צלילי טבע" שיתקיים כאן בשלושה סופי שבוע, בפברואר. "השאיפה שלנו היא ליצור חיבור בין האנשים לבין הטבע, הנופים והאתרים המיוחדים של האזור", אומר איל רום, סטארטאפיסט, יזם ומנכ"ל החברה הכלכלית לפיתוח מגידו. "אנחנו פועלים ליצירת שיתופי פעולה במרחב שלנו, וגם ליצירת קשרים עם שמורות ביוספריות בעולם".

עמק השלום

הגענו לחוות עמק השלום שבלב פארק רמת מנשה. באביב 1960, במסגרת חיפוש עצמי ורוחני, הזדמן לגבעה שעל גדת נחל השופט ד"ר אוסקר אדר, טייס ממוצא גרמני שהחליט לקבוע שם את מושבו. הוא ואדם בשם אדריאן הניחו אבן פינה לחווה, שלימים קיבלה את השם עמק השלום. ב-1964 הצטרף אל השניים הרמן בצנר, נוצרי אוסטרי וחבר בתנועת "ידידי אנוש" (נוצרים חוקרי תנ"ך ואוהבי ישראל), וביחד עם אדם נוסף בשם יוסף אלישע שהצטרף אל הגרעין הזעיר, הם הפכו את אדמת הטרשים למקום פורח והקפידו על אורח חיים אקולוגי.

החווה, השייכת כיום למועצה האזורית מגידו, ידעה עליות ומורדות, וכיום מפעילה אותה עמותת לטם, שאנשיה מתמקדים בהנחלת הטבע ובהנגשתו לאנשים עם צרכים מיוחדים. המקום הוא אי של שקט והתנתקות, ומתקיימות בו הדרכות לקבוצות והפעלות של בית הבד, הגת ובאר האנטיליה שבמקום.

בארות האנטיליה, שריד מהתקופה העות'מנית בארץ, הופעלו באמצעות שרשרת דליים שהונעה בכוח בהמה. המים הועלו אל הגג, ומשם הועברו אל הבריכה בצינור שהונח על קמרון. הכניסה לחווה חופשית וההדרכות בתיאום (טל' 04-9591808, office@lotem.net).

אם נוסעים דרומה על דרך 672, מגיעים למצפור אוכברג, על שמו של יצחק אוכברג, יהודי אוקראיני שעשה חיל בעסקים בדרום אפריקה, ובימים שלאחר מלחמת העולם הראשונה קיבץ 187 יתומים יהודים מאוקראינה, העביר אותם לדרום אפריקה ודאג לכל מחסורם. הוא נחשב לאחד מגדולי התורמים לקרן הקיימת, ובכספי תרומותיו נקנו האדמות שעליהן יושבים כיום הקיבוצים דליה וגלעד.

על אבני דרך לאורך השביל המוביל אל המצפור פוזרו 187 לוחיות מתכת הנושאים את שמות הילדים שהציל, לצד תצלומים והסברים. המצפור מזמן גם תצפית נהדרת על פארק רמת מנשה, הכרמל ועד תל אביב.

שלוש תערוכות היחיד שבפרויקט "מחוץ למפה" יוצגו במוזיאון וילפריד עד 21.1.17.

חודש כריסמס בימקא

שוק כריסמס בימקא ירושלים: עשרות דוכנים של עבודות יד של בעלי מלאכה ממזרח ירושלים, נרות, בובות סנטה, יינות, שמן זית, גבינות, מאפים מסורתיים, עוגיות כריסמס ודברי מתיקה ייחודיים. יהיה גם עץ אשוח בגובה 6 מטר ומכונה שתמטיר שלג (9-11.12).

בהמשך החודש: סי היימן ביצירות של נחום היימן בליווי מערכת הפעמונים של מגדל ימקא (22.12), וכן קונצרט מקהלות מזמורי חג המולד (24.12).

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

פתיחה חיובית בוול סטריט; ספוטיפיי מזנקת בכ-13%

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

3 כטב"מים יורטו בשמי הצפון - אזעקות הופעלו בקריות ובגליל המערבי

שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון - בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה, אזעקות הופעלו ביישובים מחשש לנפילת שברי מיירט ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס בבתי החולים ברצועה" ● כל העדכונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר