גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנות חשיפה: מקסיקו, ושהפסימיים יבלעו את הסומבררו

בין אם תיבנה החומה במהרה בימינו, ובין אם ככה בכלל לא בונים חומה - הסוגיה הזו בכלל לא רלוונטית בטווח הארוך לכלכלת מקסיקו ■ ייתכן כי דווקא הפאניקה הנוכחית מהווה הזדמנות חשיפה למדינה, שיכולה לרוץ בעתיד בקצב של ספידי גונזלס

הבורסה המקסיקנית / צילום: רויטרס
הבורסה המקסיקנית / צילום: רויטרס

"אומות מתורבתות לא משתמשות בצבא שלהן או בצי הימי שלהן כדי לכבוש את הנמל הימי של מדינות שכנות. תחת זאת - אומות מתורבתות משתמשות בצי הימי שלהן כדי להטיל סגר, ולסגור את הנמלים של מדינות שכנות. מכאן, שתורת ההגנה העצמית מלמדת אותנו שבעתות שלום עלינו לעשות לעצמנו את מה שאויבנו רוצים לעשות לנו בעתות מלחמה". באמצעות משל זה מתאר הכלכלן הנרי ג'ורג' את הצעדים שנוקטות המדינות השונות כדי לסייע לכלכלה שלהן על חשבון הסכמי סחר ומסחר בינלאומי.

המהלכים שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ מתכוון לנקוט צפויים לתת עדיפות לכלכלה האמריקאית על פני סחר עם מדינות אחרות. החשודה המיידית לפגיעה כתוצאה ממהלכים אלו היא מקסיקו - אך האם החשש מבוסס?

מקסיקו ממוקמת בצפון אמריקה הלטינית, בירתה היא מקסיקו סיטי והשכנה הגדולה מצפון היא ארצות הברית. מקסיקו גובלת מדרום בבליז וגואטמלה - שתי מדינות אשר מצבן הכלכלי לא מהמשובחים, ועל כן לא צפויות להוות שותפות סחר משמעותיות בעתיד הנראה לעין.

מספר התושבים במקסיקו עומד על כ-122 מיליון תושבים. שטחה של מקסיקו עומד על כ-1,964 אלף קמ"ר (פי 100 לערך משטחה של ישראל). השפה הרשמית במדינה היא ספרדית, והדת השלטת היא הנצרות. השכר הממוצע במקסיקו עומד על כ-16 דולר ליום, ועם שיעור תעסוקה של 97%, לא נראה שיש מחסור בהיצע של עובדים, אשר צפוי להוביל ללחצי שכר.

מבחינת פילוח השכר - עובדים מיומנים משתכרים כ-750 דולר בחודש, בעוד שעובדים בלתי מיומנים (המהווים את מרבית כוח העבודה של מקסיקו) משתכרים כ-200 דולר בחודש בלבד.

שותפת הסחר העיקרית של מקסיקו היא ארה"ב. כ-70% מהיצוא של מקסיקו הוא לארה"ב, וכ-50% מהיבוא של מקסיקו הוא מארה"ב.

מקסיקו היא היצואנית ה-12 בגודלה בעולם, עם יצוא בהיקף של כ-400 מיליארד דולר. ענפי היצוא העיקריים הם נפט ותוצריו, רכבים וחלפים לרכב ואלקטרוניקה. בתחום היצוא של מוצרי ורכיבי אלקטרוניקה, מקסיקו היא השישית בגודלה בעולם.

נכון לשנת 2015 התוצר של מקסיקו עמד על כ-1.15 טריליון דולר, והתוצר לנפש במונחי כוח קנייה עמד על כ-16,500 דולר. המטבע המקומי במקסיקו הוא הפסו, אשר נחלש בכ-10% מאז נבחר דונלד טראמפ, ושערו מול הדולר עומד כיום על 20.32. יחס החוב תוצר של מקסיקו עומד על כ-43% (לעומת למעלה מ-60% בישראל). הריבית במקסיקו עומדת על 5.25% ותשואת איגרת החוב של מקסיקו לעשר שנים הנקובה בפסו עומדת על כ-7.2%, והנקובה בדולר על כ-4.1%.

מטבע לבן ליום שחור

בסרט מציצים, ישנה סצנה שבה נשאלת השאלה - מי ישלם? בנון? אז במקרה של מקסיקו השאלה היא לא מי ישלם, אלא מתי. מדינות שמנפיקות חוב לא מתקשות לשלם את החוב כאשר הוא מונפק בחוב המקומי, משום שהן אלו שמדפיסות את המטבע המקומי. הבעיה היותר קשה של מדינות היא לפרוע את החוב שהן הנפיקו במט"ח, משום שלמקסיקו למשל אין יכולת להדפיס דולרים.

למקסיקו יש חוב דולרי בהיקף של כ-41.5 מיליארד דולר, חוב באירו בהיקף של כ-14 מיליארד דולר, חוב בליש"ט בהיקף של כ-1.8 מיליארד דולר וחוב בין יפני בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר.

על פניו, למדינה יש חוב במט"ח בהיקף כולל של כ-63 מיליארד דולר - והמספר נשמע מפחיד, אבל לא כך היא. בשנים האחרונות נעשו מהלכים אסטרטגיים על-ידי משרד האוצר המקסיקני, שיצרו מצב שבו למדינה יש "מטבע לבן ליום שחור". המטבע הזה הוא אופן הנפקות החוב של המדינה (בגרף המצורף).

בחינת לוח הסילוקין מצביעה על חששות מופרזים ביחס ליכולת שירות החוב של מקסיקו. איגרות החוב שהונפקו לתקופה של 100 שנים מהוות כ-10% מהחוב במט"ח; ביחס לחוב הדולרי, יותר ממחצית החוב נפדה רק אחרי 2031. מכאן, שהעובדה שמקסיקו השכילה לגייס בשנים האחרונות חוב לתקופות ארוכות, מעניקה לה כרית ביטחון ביכולת להתמודד עם זעזועים, וזאת מכיוון שאין צורך מיידי בפירעון של חוב הנקוב במט"ח.

לשואלים, אגב, למה לא עושים את אותו הדבר במדינת ישראל - הקושי הוא פוליטי/פקידותי בעיקרו; ישנו חשש שלו המדינה תנפיק איגרות למאה שנים, יוסר הריסון התקציבי, ושרי האוצר השונים "יבזבזו" את כספי הקופה הציבורית, משום שאין צורך לפרוע חוב בשנים הקרובות.

מרבית הרטוריקה שבה נעשה שימוש בחלקו האחרון של קמפיין הבחירות בארה"ב עסקה בבניית החומה בגבול עם מקסיקו, אבל תחילת הקמפיין עסקה דווקא בסין, ובעובדה שהיא פועלת באופן לא הוגן. הסוגיה של הקמת החומה פגעה עד כה במקסיקו - אבל על מה ולמה?

השכר הממוצע בענפי הייצור במקסיקו עומד על כ-2 דולרים לשעה. האם ארה"ב באמת תעביר את המתפרות או חברות הצמיגים המקסיקניות לארה"ב? בניית החומה לא אמורה לעצור את הסחר, אלא למנוע הגירה לא חוקית. כשהממשל החדש בארה"ב מדבר על יצירת משרות, הוא מתכוון ליצירת משרות בתחום התשתיות.

כך לדוגמה, הפשרת פרויקט צינורות הגז שהקפיא אובמה בגלל שיקולי איכות הסביבה צפויה לייצר כ-200 אלפי משרות בשכר ממוצע של כ-20 דולר לשעה. בטור "כשהגז זורם איך מרוויחים מזה" התייחסתי באופן מפורט לנושא. המתפרות והתופרות המקסיקניות לא מעניינות את הממשל האמריקאי.

לעניין הפגיעה הכלכלית הצפויה מהחומה, הגדיל לעשות אחד מהבנקים הגדולים בעולם, אשר הוציא סקירה שטענה שהחומה תפגע בעסקי הברחת הסמים (ומי כמוהו יודע, משום שחשבונות סוחרי הסמים נמצאים אצלו), ולכן כלכלת מקסיקו תיפגע. על כך אפשר רק לכתוב שמישהו שם עישן כנראה את מה שהוא כותב עליו. זו אמירה הזויה, משום שכלכלת סמים פוגעת במדינה ולא מסייעת לה.

נוסף על כך, כספי הסמים לא מושקעים חזרה במדינה, אלא נמצאים במקלטי מס במדינות שונות. מבחינה מעשית, מי שסביר שתיפגע מהחומה היא דווקא סין, אשר מציפה את ארה"ב בתוצרת סינית המאוחסנת במחסנים במקסיקו (דוגמת פלדה) ובאופן זה עוקפת את מגבלות הסחר מול ארה"ב, משום שהמדינה המוכרת נתפסת כמקסיקו ולא כסין.

לפני הבחירות בארה"ב, במהלך הקמפיין התזזיתי, בזמן שנראה שלטראמפ אין סיכוי לנצח - אירח נשיא מקסיקו אנריקה פנה את טראמפ - וטראמפ לא שכח את זה. סביר להניח שלאחר פגישה שתתקיים בין דונלד טראמפ, כנשיא ארה"ב, לבין אנריקה פנה - החששות מפני הידרדרות ביחסים בין ארה"ב למקסיקו יפחתו. פרמיית הסיכון של מקסיקו לעשר שנים, שזינקה לאחר הבחירות בארה"ב מרמה של 210 נ"ב לרמה של 262 נ"ב, עומדת כעת על 232 נ"ב. ככל שהזמן עובר, השווקים מבינים - ספידי גונזלס ימשיך לרוץ מהר גם בעידן טראמפ.

הכותב משמש כמנהל תחום החוב בחברת הכותב Oscar Gruss & Son Makor-Capital וחברות Oscar Gruss & Son ו/או חברת קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי