גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע גנזה תלונה על מידע פנים בעסקת כיל-פוטאש

עקב ביטול מיזוג כיל-פוטאש הוגשה תלונה למשטרה, בטענה כי נעשה שימוש במידע פנים על הביטול: "מישהו הימר שהמניה עומדת לצנוח" ■ רשות ני"ע: "לא מצאנו לנכון לנקוט פעולת אכיפה"

מפעלי ים המלח / צילום: תמר מצפי
מפעלי ים המלח / צילום: תמר מצפי

כ-3 שנים לאחר שהוגשה תלונה על חשש לשימוש במידע פנים בעסקת מיזוג כיל-פוטאש שכשלה, הודיעה רשות ניירות ערך למתלוננת כי התלונה נסגרה, וכי אין מקום לפעולות אכיפה בנוגע לעסקה - כך נודע ל"גלובס".

התלונה שנגנזה היא תלונתה של רות קוליאן, מייסדת תנועת "ובזכותן - חרדיות עושות שינוי" וסטודנטית למשפטים, שביקשה לבדוק חשש לשימוש במידע פנים בפרשה.

כעת מאיימת קוליאן כי תפנה לבית המשפט במטרה לברר את הנושא. "מדובר בסיפור שמעלה סימני שאלה רבים, והחלטת רשות ניירות ערך שלא להיכנס לעומקו מנוגדת לאינטרס הציבורי. בכוונתי לפנות לבית המשפט בעניין", מסרה קוליאן ל"גלובס".

ביבי אישר, לפיד ביטל

הדרמה סביב עסקת פוטאש-כיל התחוללה בשלהי 2012-תחילת 2013, אז עלתה על השולחן הצעה של חברת פוטאש הקנדית לרכוש את השליטה בכיל. לידי "גלובס" הגיעה אז מצגת שהציגה הנהלת פוטאש בפני ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבמסגרתה התחייבה החברה כי אם תאשר לה הממשלה לרכוש את השליטה בכיל, אף עובד במפעלי כיל בישראל לא יפוטר, ויישמרו כל ההסכמים ותנאי העבודה של העובדים. בנוסף, הנהלת פוטאש התחייבה לשמור על כמויות הייצור במתקני כיל בישראל וכן לשמור על צביונה הישראלי של כיל - גם ברמת ההנהלה והדירקטוריון. כמו כן התחייבה פוטאש לשמר את תנאי מניית הזהב של המדינה בכיל. 

שר החוץ הקנדי ויו"ר פוטאש היו מוכנים להתקדם במשא-ומתן על-פי המתווה שהוצג, וגם במשרד ראש הממשלה לא נרשמה התנגדות. נתניהו תמך במכירת השליטה בכיל ממשפחת עופר לחברה הקנדית, ובד-בבד התקיימו שיחות בעניין גם עם יו"ר הסתדרות דאז, עופר עיני, תוך התנגדות של ועדי העובדים.

לאחר הצגת המתווה הראשוני נראה היה כי העסקה מתקדמת, ואולם במארס 2013, עם השבעת הממשלה ה-33 ומיניו של יו"ר עתיד, ח"כ יאיר לפיד, לשר האוצר, הודיע האחרון כי הוא מתנגד לכל צעד של איחוד בין פוטאש לכיל, וכי יסרב לאשר אותו.

לאחר ביטול עסקת פוטאש צנחה מניית כיל בבורסה, ושוויה נחתך משמעותית. ביטול העסקה אף מנע הכנסה לקופת המדינה של מיליארדי שקלים כמס רווחי הון. על-פי הערכות דובר על הפסד של 4-5 מיליארד שקל. לפיד נימק את החלטתו בכך שקיבל את המלצת החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'ו לדחות את העסקה, אך הדוח לא הותר לפרסום בזמנו.

באפריל 2015 חשף "גלובס" את הדוח האמור, שמנה את הסיבות לביטול מיזוג כיל-פוטאש, ובין היתר כלל את הרצון "למנוע התגלגלות השליטה לידי גורמים עוינים", החשש שהשתלטות פוטאש תגרע מחופש הפעולה של הקונצרן הישראלי, תוביל לדילול הערך של כיל ולזליגת מידע שערכו לא יסולא בפז - בין השאר לחברה המתחרה מירדן ועוד.

בזמן אמת עוררו העסקה וביטולה הדים רבים. הגישושים של פוטאש בירושלים הסעירו את המערכת הכלכלית והפוליטית, דעות נשמעו לכאן ולכאן, ועובדי כיל בנגב הכריזו כי ינהלו מלחמת חורמה נגד העסקה, בטענה כי כיל חייבת להישאר בידיים ישראליות. המהומה הסתיימה עם הווטו של לפיד.

הימור על צניחת המניה

ביטול העסקה, כפי שמתברר, הוליד גם את תלונתה של קוליאן למשטרה, שהוגשה במאי 2015, זמן קצר לאחר הביטול. "אני מאמינה כי נעשה שימוש במידע פנים, כיוון שמניה זו נסחרת באופן די יציב, ולאחרונה מישהו הימר שהמניה עומדת לצנוח, ולא סתם הימר על כך - אלא הימר בסכום של 600 מיליון שקל", אמרה קוליאן לחוקר המשטרה שרשם את התלונה.

עוד טענה בתלונה כי "מספר ימים אחרי ההימור הבלתי שגרתי הזה, שר האוצר לפיד הודיע כי הוא מתנגד למכירת כיל לחברת פוטאש הקנדית - מה שאומר שמי שהימר שהמניה עומדת לצנוח, עשה הרבה מאוד כסף על גב המשקיעים. יש לי יסוד סביר להניח שנעשתה פה עבירה פלילית, ואני מבקשת לחקור את העניין".

מספר ימים לאחר הגשת התלונה נמסר לקוליאן כי תלונתה הועברה לרשות ניירות ערך, שבודקת את הנושא. בהמשך לכך פנתה קוליאן לרשות בבקשה לדעת מה עלה בגורל התלונה. בתגובה נמסר לה כי הנושא נבדק, אך הרשות כפופה לחובת סודיות ואינה מוסרת מידע מחקירות.

כשנה מאוחר יותר, באפריל 2014, פנתה קוליאן שוב לרשות ותהתה מה עלה בגורל תלונתה, ובתגובה קיבלה שוב את אותו מענה.

ריח של ביאוש

למעלה משנתיים חלפו מאז, אך קוליאן לא אמרה נואש. לפני כחודש היא פנתה שוב לרשות ניירות ערך בבקשה לדעת מה עלה בגורל התלונה שהגישה. "ברצוני לציין בפניכם כי מהות הסודיות אליה כפופה הרשות הינה על פעולותיה ודרכי חקירותיה, ולא על תוצאות הבדיקה", כתבה קוליאן לרשות. "לאזרחית שמגישה תלונה בנוגע לחשד לשימוש במידע פנים, יש את הזכות המלאה לדעת מה עלה בגורל תלונתה. לא ייתכן כי במשך 3.5 שנים טרם הגעתם למסקנות כלשהן, ואם הגעתם, הרי שעליכם לעדכן אותי. לי, כמו גם לרוב המשקיעים, יש את הזכות המלאה לדעת".

בראש מכתבה לרשות ציינה קוליאן כי פנייתה נעשית בטרם הגשת עתירה מינהלית לבית המשפט בנושא. "משיכת הנושא מבלי לעדכן אותי עלולה להיראות כאילו יש לרשות מה להסתיר, וחמור מכך, מעלה ריח של ביאוש ופוגעת באמון הציבור ברשויות סטטוטוריות. יצוין כי המדובר היה בעסקה חריגה בהחלט, של קניית מניות בחסר בסכום של למעלה מחצי מיליארד שקל - מה שמעלה עוד יותר את החשד לשימוש במידע פנים (למעשה בסכום של 600 מיליון שקל).

"לו הייתי מרשה לעצמי לפרוק את רגשותיי שלא בשפה משפטית ו/או מנומסת, ודאי הייתי כותבת שאיזו מין חוצפה היא זו, שאזרח שולח תלונה, ובמשך 3.5 שנים הוא זוכה להתעלמות מוחלטת?!?!?", הוסיפה קוליאן. "האם יש כאן 'יד רוחצת יד' בענייני הון שלטון - או שמא עסקת הון-שלטון ורמיסת זכויותיו של האזרח הקטן, הפרט???" (סימני השאלה המרובים במקור - א' ל"ו).

הפעם תשובתה של רשות ניירות ערך הייתה ברורה וסופית יותר: "רות, שלום רב", נכתב, "בהמשך לפנייתך המבקשת עדכון בטיפול בפנייתך אל רשות ניירות ערך ממאי 2013, הרינו לעדכנך כי הרשות בדקה את הפנייה, אך לא מצאה לנכון לנקוט בפעולת אכיפה בעניין. אנו מודים לך על פנייתך".

התלונה נסגרה, אך קוליאן לא משלימה עם ההחלטה, וכעת היא מתכוונת כאמור לפנות לבית המשפט.

בחינה יסודית

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה: "העניין שהועלה בפניותיה של קוליאן מוכר לרשות היטב ונבחן על-ידה באופן יסודי. בתום בחינה זו הרשות החליטה כי אין כל הצדקה לנקוט בפעולת אכיפה כלשהי בעניין, וכך הודע לפונה.

"באופן טבעי, הרשות אינה מוסרת מידע בנוגע לפעולות המודיעין, החקירה או הבדיקה שהיא נוקטת, כאשר מגיעה אליה תלונה על הפרת דין לכאורה. הדבר נובע הן מהוראות חוק ספציפיות, אך בעיקר מכך שגם האינטרס הציבורי וטובת המשקיעים מחייבת להותיר בצל את פעולות המודיעין, החקירה או הבדיקה שהרשות מבצעת. מתן פומבי לפעולות המודיעין, החקירה או הבדיקה שהרשות מבצעת יסכל אותן. מסיבה זו הפונה קיבלה רק את 'השורה התחתונה' של החלטת הרשות". 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם