גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד מעט יהיה מאוחר

הסכסוך בינינו לבין הפלסטינים הוא סכסוך לאומי בין התנועה הציונית לבין התנועה הלאומית הפלסטינית.

מעט רקע היסטורי כדי להבין מהיכן צומחות הרגליים: במהלך המאה ה-19 הלך והתפשט באירופה רעיון הלאומיות והדרישה לכונן מדינות לאום שונות. הביטוי המשמעותי ביותר לכך היה אביב העמים ב-1848. תהליך זה, יחד עם קריסת האימפריה האוסטרו-הונגרית לאחר מלחמת העולם הראשונה, הביא בסופו להתהוותן של מדינות אירופה במודל קרוב למצב הקיים היום.

רעיון הלאומיות לא פסח על היהודים החילונים שחיו באירופה, ובהשפעתו (גם הפוגרומים תרמו לכך, אם כי פוגרומים היו גם שנים רבות קודם לכן) הוקמה תנועת ביל"ו שיזמה את העלייה החילונית הראשונה לישראל ב-1882, היא "העלייה הראשונה". זו הייתה הפעם הראשונה שיהודים חילונים באים לאזור במטרה אחת והיא להקים בית לאומי לעם היהודי.

זהו ערש הסכסוך, הרגע שבאנו לכאן על מנת להקים מדינה ששטחה המינימלי הוא בין הירדן לים, כשיש הטוענים שגם עבר הירדן הוא נחלת אבותינו ויש המרחיבים אף מציירים את גבולות הארץ בין הנילוס ועד הפרת והחידקל. זהו משחק סכום אפס, כי כל אחד אומר כולה שלי.

עד אותה עת היו בין הירדן לים כ-20 אלף יהודים, מרביתם דתיים, שהתרכזו בערי הקודש ירושלים, צפת וחברון, וכמה מאות אלפי ערבים. יודגש כי באזור שלטה אז האימפריה העותמנית וכי כמו אירופה, האזור כולו לא היה מחולק למדינות.

ב-1917 הבריטים כבשו את האזור ופרסמו את הצהרת בלפור, לפיה בריטניה תומכת בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. במקביל החלו לקום באזור מדינות כמו ירדן, מצרים, סוריה ואחר כך גם לבנון, ואילו ממערב לירדן המשיכה בריטניה לשלוט על פי מנדט מהאו"ם.

התושבים הערבים שנותרו ממערב לירדן, ואשר גרו כאן מאות בשנים ולא היו חלק מהמדינות שקמו מסביב (ובוודאי לא היו ירדנים, סורים, מצרים או עירקים), ראו ושמעו על התנועה הציונית וכוונותיה כמו גם על הצהרת בלפור, ולכן התגבשו לכדי זהות עצמאית של עם פלסטיני.

מכאן החל סכסוך בין התנועות וככל שחלף הזמן הוא הפך אלים יותר. כל צד טוען ל-100% מהשטח. כבר מלכתחילה ברור היה שגם אם נילחם, הרי הפתרון, בין בדרך של מלחמה ובין בדרך של פשרה, יהא בסופו של דבר או שתי מדינות או מדינה אחת, ושפתרון המדינה האחת (בהנחה שהיא תהא דמוקרטית) נוגד את הרעיון הבסיסי של הציונות, שהוא בית לאומי לעם היהודי, כי במדינה שכזו היהודים יהיו מיעוט.

הבריטים ששלטו כאמור באזור, בתחילה ככובש ואחר כך מכוח המנדט, דחפו לחלוקת הארץ בין הצדדים וכך (בעקבות הצהרת בלפור, המלצות ועדת פיל ועוד) ב-1947 התקבלה באו"ם החלטה על חלוקת הארץ - 45% לפלסטינים וכ-55% ליהודים (ירושלים נותרת מחוץ לתוכנית, בשליטה בינלאומית). התוכנית מתקבלת בין השאר על רקע נקיפות המצפון של העולם לאחר השואה וסותרת את הנתונים הדמוגרפיים בשטח (כ-550 אלף יהודים לעומת כ-1.3 מיליון פלסטינים).

היישוב היהודי נחלק בעמדתו על תוכנית החלוקה. הימין, בעיקר תנועת ביתר, התעקשו על זכותנו לכל השטח שממערב לירדן וגם על עבר הירדן המזרחי ("שתי גדות לירדן, זו שלנו זו גם כן"), המרכז שזוהה עם מפא"י עמד על כך שלמדינה יהודית יוקצה כל השטח שממערב לירדן (אלה נקראו "אנשי ארץ ישראל השלמה"), והפרגמטיים ובראשם דוד בן גוריון הסכימו לתוכנית החלוקה. למזלנו, דעת הפרגמטיים גברה.

לעומת היישוב היהודי, אצל הפלסטינים שלטו הקיצוניים בראשות חג' אמין אל-חוסייני שעמדו על 100% מהשטח (בדומה למפא"י) ואילו המתונים שדגלו במו"מ היו חסרי השפעה.

העדר ההסכמה מצדם של הפלסטינים הביא לפתיחת המלחמה, בתחילה כמלחמת אזרחים ובהמשך, לאחר הכרזת העצמאות ועזיבת הבריטים, כמלחמה בין ישראל לבין מדינות ערב.היום די ברור שמטרת צבאות ערב, ובוודאי החזקים שבהם (ירדן ומצרים), הייתה להשתלט על ה-45% שניתנו לפלסטינים בתוכנית החלוקה ולא על כל ה-100%, וכי המורשת לפיה הם רצו להשמיד את היישוב היהודי אינה אלא פולקלור.

למגינת לבם של הפלסטינים ולשמחתנו, נסתיימה המערכה בחלוקת הארץ שממערב לירדן לפי 22% לפלסטינים ו-78% לישראל, כשירושלים מחולקת.

מלחמת השחרור יצרה בעיה מהותית נוספת והיא בעיית הפליטים. מתוך 1.3 מיליון פלסטינים שהתגוררו בין הירדן לים ערב המלחמה, כ-640 אלף הפכו לפליטים (160 אלף נותרו בשטחי ישראל, כולל אלו שעזבו והספיקו לחזור לפני ההחלטה על סגירת הגבולות, וכ-500 אלף גרו מלכתחילה באותם 22% מהשטח שנותרו בידי הפלסטינים).

חלק מפליטים אלו ברחו מיוזמתם, חלקם ברחו לאחר שהופחדו (לאחר פרשת דיר יאסין) וחלקם גורשו בפועל (טרנספר). הפליטו*ת לא נוצרה כמובן מעצם הבריחה או הגירוש, אלא כתוצאה מהחלטה היסטורית של בן גוריון שלא לאפשר את חזרתם לשטחי ישראל, כפי שנקבעו בהסכמי שביתת הנשק.

הרציונל של ההחלטה ברור - בישראל באותה עת היו כ-600 אלף יהודים ו-100 אלף ערבים (שלא ברחו) ולכן אם יאפשר את שיבת הפליטים, יהפכו היהודים למיעוט. נזכיר כי לפליטים אלו לא ניתן כל פיצוי בין בגין קרקע ובין בגין כספים שמצויים בבנקים ישראלים עד היום.

המהפך של 1988

מאז מלחמת השחרור, עמדת ארגון אש"ף והפת"ח הייתה "יהודים לים". בנובמבר 1988 חל שינוי דרמטי בתפיסת עולמם. המועצה הפלסטינית (המל"פ) הודתה כי הפלסטינים שגו בתגובתם לתוכנית החלוקה ולכן נענשו, וכי מכאן ואילך הם מסכימים לשתי מדינות לשני עמים (זו הייתה יוזמת אבו מאזן וערפאת בירך עליה) על בסיס גבולות 67' (22%-78%), לפי נוסחת השלום עם מצרים (נסיגה עד המ"ר האחרון). המל"פ חזרה על עמדה זו ב-1993 כשאישרה את הסכמי אוסלו. הקושי היה שהם דיברו על זה בנשימה אחת עם זכות שיבה ל-4 מיליון פליטים.

ב-2002 פורסמה יוזמת הליגה הערבית (בה חברות 22 מדינות ערביות ואש"ף), לפיה מדינות ערב כולן יחתמו עם ישראל על הסכם שלום אם ישראל תסכים לשתי מדינות על בסיס גבולות 67'. אשר לזכות השיבה, נאמר לראשונה כי פתרון הסוגיה ייעשה בהסכמה.

אני מאמין כי אם נאמץ את הצעת הליגה הערבית (באשר לגושי ההתיישבות בשטחים יתבצעו חילופי שטחים - אבל במדויק, מ"ר תמורת מ"ר. אהוד אולמרט ואהוד ברק לא הציעו לפלסטינים את מלוא ה-22%) וכן נסכים לחלוקת ירושלים (כל צד יקבל את השטחים המקודשים לו), אזי תימצא הנוסחה לגבי הפליטים (למשל שחלק יפוזרו בעולם בהסכמת המדינות החזקות, חלק יתאזרחו במדינות בהן הם גרים וחלק יחזרו למדינה הפלסטינית) שכן לא קיים מוסלמי אחד שיתעקש על שיבה, כלומר על רכוש, אל מול האפשרות לקבל את השליטה בחראם א-שריף (הר הבית).

אנקדוטה: לא רק שבן גוריון הסכים ב-1947 לוותר על כל ירושלים, כולל הכותל כמובן, ועל 45% מהשטח בכך שהסכים לתוכנית החלוקה, אלא כיום ידוע שגם לאחר המלחמה, בשנת 1949, דחה בן גוריון את הצעת מפקדי צה"ל לכבוש את הגדה וירושלים המזרחית (הבטיחו לו תוך 72 שעות) בנימוק של חשש מתגובת העולם מחד ואפרטהייד מאידך. הסיפא היא גם מה שהניע את יצחק רבין ואחריו את ברק ואולמרט כשחתרו להסכם.

הסכנה: מאז שנת 1974, עת קמה תנועת גוש אמונים והחל מפעל ההתנחלויות, הולך והופך הסכסוך מלאומי לדתי. ככל שאכן הדת תשתלט על הסכסוך, לא ניתן יהיה עוד למצוא לו פתרון, כי מי ימרה את פי האלוהים - הרי אלוהים יש רק אחד...

עו"ד יורם ראב"ד היה שותף לדיאלוג עם הפלסטינים בשנים 2006-2009

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות