גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקורד צורם על שום מה?

כמה הפסדים מועברים יש לאס. אר. אקורד, ואיך מס הכנסה מתייחס אליהם?

המס על הרווחים השוטפים של החברות הוא 25%, והמשמעות היא שאם לחברה יש רווח לפני מס של 100 מיליון שקל, היא אמורה תיאורטית לשלם מס של 25 מיליון שקל (25%). אבל בפועל, זה ממש לא כך. אם תבדקו את שורת המס ביחס לרווח לפני מס, ברוב הגדול של החברות תקבלו ששיעור המס שמשולם שונה (אפילו משמעותית) משיעור המס הסטטוטורי.

איך זה יכול להיות? ובכן, החברות מסבירות (בדוח השנתי) את ההבדל בין המס האפקטיבי שהן היו צריכות לשלם (בהינתן שיעור מס סטטוטורי) לבין המס שמשולם בפועל, ויש הרבה מאוד סיבות לפערים: הפסדים צבורים לצרכי מס, הפרשות והוצאות לא מוכרות למס, הטבות מס; מסים שונים בחברות בנות וקשורות, הכנסות שאינן חייבות במס, הסדרי מס ועוד. אלא שבנוסף לכך, יש גם פערים שנובעים פשוט מפרשנויות שונות. מסתבר שבמקרים לא מעטים, תשלומי המסים תלויים וכפופים לפרשנות של החוק ולא תמיד זה לגמרי שחור ולבן. חברות נוטות לאמץ גישה שנוחה להם (תשלומים נמוכים יותר למס הכנסה) ובפועל אחרי תקופה מסוימת, מס הכנסה עשוי לחלוק על התשלום בפועל ולדרוש תשלום נוסף (הוצאת שומה לחברה).

כשזה קורה, אז התשלומים הנוספים "נופלים" על השנה בה נקבע ההסדר (השנה בה שולם התשלום הנוסף), כך שבשנה הזו יש תשלומי מס ביתר (הוצאות המס גבוהות משמעותית), בעוד שבעבר היו תשלומי מס נמוכים יותר. המשמעות היא שבעצם הרווח שדווח בעבר היה גבוה ממה שהיה צריך להיות אלמלא התשלום בחסר למס הכנסה (והרווח בשנת ההסדר מוטה כלפי מטה בגלל התשלום העודף).

נשמע קצת מסובך, וזה עדיין לא הכל. הוצאות המס בדוח הרווח והפסד, אינן רק תשלומי המס לרשויות המס. הוצאות המס כוללות גם הפרשות למס הכנסה (שינויים במסים נדחים/ עתודה למס הכנסה), ולדוגמה - הוצאות המס כוללות (וזה פשטני מאוד) תשלומי מס של 5 מיליון שקל והפרשה (מסים נדחים) של 3 מיליון שקל - כך שסך הכל הוצאות המס בספרים יהיו 8 מיליון שקל.

ומכאן, שייתכן מצב שגם אם מס הכנסה תובע סכום נוסף, הרי שהחברה הפרישה בגין סכום זה בדוחות הכספיים בעבר, כך שבפועל בעת ההסדר עצמו זה לא יקבל ביטוי משמעותי בדוח הכספי.

עזריאלי ערערה, כיל הפרישה בדוחות

לאחרונה דיווחה קבוצת עזריאלי על שומה שקיבלה ממס הכנסה, ובמקביל הודיעה כי לא תהיה לכך השלכה גדולה על הדוחות: "רשות המסים הוציאה לחברה ולקנית השלום השקעות בע"מ, חברה בת בבעלות מלאה של החברה, שומות מס לפי מיטב השפיטה", עדכנה החברה. "השומה בסך כולל של כ-170 מיליון שקל בגין השנים 2011-2014 (כולל). יצוין כי ביחס לחלקים מסכום השומה נכללת בדוחותיה הכספיים של החברה התחייבות למסים. החברה חולקת על עמדותיה של רשות המסים וסבורה בין היתר, בהסתמך על יועציה המקצועיים, כי קיימות לה טענות טובות כנגד עמדות אלה. לפיכך, פועלת החברה להגשת השגה על השומה. להערכת החברה, לא צפויה השפעה מהותית על דוחותיה הכספיים".

גם בכיל התקבלה שומה לתשלום מס בגין שנים קודמות. אצלה מדובר על 228 מיליון שקל בגין השנים 2009 עד 2011. השומה הזו התקבלה כבר לפני מספר שנים והיא נובעת מפרשנות שונה סביב הטבות המס של החברות הבנות בכיל (חוק עידוד השקעות הון). לאחרונה דיווחה כיל כי היא אינה מערערת על שומת מס הכנסה, והמשמעות היא שהיא תצטרך להפריש בדוחות הכספיים סכום נוסף של 130 מיליון שקל. כלומר, במקרה שלה לא נוצרה הפרשה מלאה בדוחות (עד כה).

קיזוז במחלוקת

חברה אחרת, קטנה יותר משתי הגדולות המוזכרות לעיל, שקיבלה לאחרונה שומה ממס הכנסה היא אס.אר. אקורד של עדי צים. במקרה של חברת נכיון הצ'קים והאשראי החוץ בנקאי, מס הכנסה מסתייג מההפסדים הצבורים (והאפשרות להשתמש בהם מול רווחים עתידיים), כפי שהיא מדווחת: "התקבלו במשרדי החברה שומות מס שלא בהסכם לפי סעיף... בגין השנים 2012 עד 2014 (כולל). אלו מבוססות בעיקרן על קביעותיו של פקיד השומה, לפיהן אין להתיר קיזוז הפסדים לצורכי מס שנצברו בחברה בסך כולל של כ-85 מיליון שקל, כנגד הכנסותיה באותן שנים. החברה, בהתבסס על הערכת יועציה המשפטיים בתחום המס, חולקת על קביעותיו של פקיד השומה וסבורה כי יש לה טענות כבדות משקל כנגד קביעות אלו, וזאת בין היתר לאור פסיקות בית המשפט העליון בנושאים דומים.

"לאור האמור לעיל, החברה בדעה כי בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה והפסיקה בנושא, יש להתיר לחברה את קיזוז ההפסדים כמוצהר על ידה. בכוונת החברה להשיג על שומות המס, בהתאם למועדים הקבועים בדין. להערכת החברה, ובהתבסס על הערכת הגורמים המקצועיים העוסקים בכך, בשים לב לטענות החברה כנגד שומות המס, וכן בשים לב לסכום ההפסדים אשר נעשה בהם שימוש, החברה אינה צופה כי לסוגיה זו קיימת השפעה מהותית על דוחותיה הכספיים".

הפוטנציאל לחיסכון במס של ההפסדים הצבורים האלו בסך 85 מיליון שקל, הוא גדול מאוד. למעשה, החברה, תיאורטית כמובן, אילו יכלה להשתמש בהפסדים האלו היתה יכולה לחסוך סדר גודל של כ-20 מיליון שקל (עד רווחים של 85 מיליון שקל היא לא היתה משלמת מס), אלא שבפועל ההפסדים הצבורים האלו לא מומשו. בפועל בשנת 2015 מומש/קוזז סך של 9 מיליון שקל של הפסד צבור, ואולי זו הסיבה שלהערכת החברה לא תהיה השפעה מהותית לעניין זה. אם כי, אם יתברר שהיא לא תוכל לממש הפסדים עתידיים - הרי שמדובר על הפסד תיאורטי משמעותי.

אלו רק כמה דוגמאות, באופן שוטף חברות מדווחות על שומות והשגות מול מס הכנסה, כשלפעמים יש לכך משמעות גדולה על דוחותיהן הכספיים.

הכותב הוא מרצה לחשבונאות, ניתוח דוחות כספיים והערכות שווי, ויועץ בתחומים אלו. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו

הפסד

עוד כתבות

עולים חדשים מגיעים לארץ / צילום: Shutterstock

אחרי הביקורת בעולם: כך תיראה הטבת המס לתושבים חוזרים החל מ-2026

בעוד פחות מחודשיים יבוטל הפטור לעולים חדשים מדיווח על הכנסותיהם בחו"ל - בעקבות ביקורת בינלאומית על כך שישראל מהווה מקלט מס ● לעומת זאת, ההטבות בתשלום מס למשך עשור יישארו ● מומחים: "העולים חוששים משימוש לרעה במידע הכלכלי שלהם"

איתמר פורמן / צילום: אביב גוטליב

המנכ"ל החדש של ישראכרט: איתמר פורמן, מנהל החטיבה העסקית בבנק הפועלים

דירקטוריון ישראכרט אישר הערב את מינוי של איתמר פורמן למנכ"ל ישראכרט ● פורמן עוזב את בנק הפועלים כעבור יותר מ-20 שנה, והחל את דרכו כיועץ השקעות באגף לניירות ערך ● המינוי יחתום מעל חודשיים של חיפושים בישראכרט בוועדה מיוחדת שהקים הדירקטוריון

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

באלטשולר שחם חיכו לחודש כזה כל השנה. ומי בית ההשקעות שבתחתית טבלת התשואות?

החוסכים הישראליים בדרך לשנה הכי טובה מאז 2009 • אלטשולר שחם מוביל את טבלת התשואות במסלול המנייתי בספטמבר עם תשואה של 4.1%, ועוקף את המתחרים בטבלה החודשית גם בקרנות הפנסיה • וגם: חברת הביטוח שהפכה החודש למצטיינת מתחילת השנה בקרנות ההשתלמות

העיר האירופית שהפכה למעוז הפרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביקורת באירופה על החלטת האיחוד להשעות סנקציות על ישראל, רווחי ענק לחברות הנשק האמריקאיות בעקבות המלחמה, מדינות העולם מסרבות לשלוח חיילים לעזה, ונאפולי הופכת למוקד אקטיביזם פרו-פלסטיני • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

תשואה של 90% מתחילת השנה: האם בלי ששמתם לב, החברה החבוטה הזו הפכה למניה לוהטת?

בשבועות האחרונים משקף מחיר מניית השבבים אינטל זינוק של 90% מתחילת השנה - עלייה שלא נראתה כמותה מאז הקורונה ● אבל האנליסטים בינתיים לא משתכנעים, ואף צופים צניחה של 30%

ג'ף בזוס / צילום: Shutterstock

כשתקלה אחת גורמת לתאונת שרשרת עולמית: התלות הבעייתית בשלוש חברות ענן

שירות הענן של אמזון חווה שיבושים במשך 15 שעות, וגלי ההדף הורגשו בדרך זו או אחרת כמעט בכל ארגון בעולם ● הבשורה הרעה: הענף נשלט ע"י שלוש חברות ענק, כך שהסיכויים שתקלות מסוג זה יחזרו גם בעתיד גבוהים ● מה בכל זאת ניתן לעשות?

סניף אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

מגדל, מור ולא רק הם: גופי ההשקעה שהימרו במיליונים על אוטומקס רגע לפני הקריסה

חודשים ספורים לפני שנחשפו חשדות פליליים נגד יבואנית הרכב והחל הליך חדלות הפירעון שלה, אוטומקס גייסה אג"ח ● כעת, בדיקת גלובס מגלה שגופים כמו מגדל, מור והורייזן השקיעו בחוב, בעיקר דרך קרנות נאמנות, וכעת חלק מכספי לקוחותיהם חשוף לפרשה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

נופר אנרג'י רוצה את עופר ינאי כמנכ"ל קבוע - זה השווי הדרמטי שהוא שואף אליו

העלות השנתית של העסקת ינאי כמנכ"ל תעמוד על 6 מיליון שקל בשנה, כאשר אסיפת בעלי המניות תתקיים בעוד חודש כדי לאשר לינאי את תנאי העסקתו ● התנאים כוללים אפשרות להעניק לינאי נתח של עוד 5% ממניותיה של נופר בתוך שלוש שנים - בתנאי שהחברה תגיע לשווי שוק של 16 מיליארד שקל - 320% מעל השווי הנוכחי שלה

רמי אונגר / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של רמי אונגר לחברת הנדל"ן שהפסידה לו בינתיים 40 מיליון שקל

המייסדים, מודי כידון ומשה תאומים, חיסלו את ההחזקות בחברת הנדל"ן המניב ויתניה ומכרו אותן לאיש העסקים רמי אונגר ● למה הוא מוכן לשלם פרמייה של 20% על חברה שהפסידה לו הון?

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

ההנפקה הגדולה מאז מובילאיי יוצאת לדרך. כמה ירוויחו המייסדים?

חברת נאבן שהוקמה בידי היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, מתקרבת לרגע שיא בתולדותיה - הנפקה ראשונה לציבור בנאסד"ק ● לפי הדוחות האחרונים, היא נמצאת בשלב התייצבות וצמיחה מחודשת, כאשר במחצית הראשונה של 2025 רשמה הכנסות של כ-330 מיליון דולר, עלייה של כ-30% לעומת התקופה המקבילה ב-2024

צעדת ''ערבים זה לזה'' בתל אביב / צילום: גלובס

מחנק אשראי, אבטלה ואלימות: האם השב"כ הוא הפתרון לארגוני הפשיעה?

בממשלה אושרה הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל, לפיה ארגוני פשע בחברה הערבית יוגדרו כארגוני טרור, ולכן השב"כ יהיה מעורב בטיפול בהם ● המהלך נועד להילחם בפשיעה הגואה בחברה הערבית, אולם חלק המומחים סבורים כי אינו יעיל, וכך לא תושג המטרה

משכן הכנסת / צילום: Shutterstock

בצל המשבר בקואליציה: ההצבעה על הרחבת המינויים הפוליטיים ירדה מסדר היום של הכנסת

הקואליציה דחתה לשבוע הבא את ההצבעה שתוכננה היום על שורה ארוכה של הצעות חוק שנועדו להרחיב את כוחה ● בין ההצעות שנדחו: אפשרות למעורבות פוליטית במינוי דירקטורים, ביטול ועדת גרוניס, פיצול תפקיד היועמ"שית וחוק שיתיר לרה"מ למנות את נציב שירות המדינה ללא מכרז

סגן נשיא ארה''ב, ג'יי.די ואנס / צילום: ap, Gregory Bull

סגן נשיא ארה"ב: "ימים גורליים, אופטימי שהפסקת האש תחזיק"

ראש הממשלה נתניהו וסגן נשיא ארה"ב ואנס נפגשו במשרד ראש הממשלה בירושלים, ולאחר מכן עלו להצהרה משותפת ● נפלה ההצעה להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● החללים החטופים אריה זלמנוביץ' ותמיר אדר הושבו לישראל; בעזה נותרו 13 חללים ● שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו צפוי לבקר בישראל בהמשך השבוע ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

דיווח: טראמפ שוקל הגבלות חדשות על הייצוא לסין. וול סטריט אדומה

מדובר על הגבלת שורה רחבה של ייצוא מוצרים מבוססי תוכנה לסין, החל ממחשבים ניידים ועד מנועי סילון ● ההגבלות הן בתגובה לצעדיה האחרונים של בייג’ין לצמצם את ייצוא היסודות הנדירים ● לפי אחד המקורות, ייתכן שגורמים בממשל יכריזו על הצעד במטרה להפעיל לחץ על סין

התחרות על הטסים גוברת והמחירים צונחים / צילום: Shutterstock

אחרי החגים כאן: התחרות על הנוסעים הישראלים גוברת ומחירי הטיסות בצניחה

החברות האירופיות חוזרות לנתב"ג, לצד ענקיות זרות שמתחילות לפעול בישראל לראשונה וחברות ותיקות שמגבירות את תדירות הקווים ● העלייה בהיצע הביאה להוזלה דרסטית של הטיסות ליעדים מבוקשים ● איך מושפעות החברות הישראליות, שעד כה נהנו כמעט מבלעדיות?

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

לפי שווי מוערך של יותר מ־7 מיליארד דולר: זה תאריך ההנפקה של נאבן

נאבן מתכוונת להשלים את ההנפקה עד המחצית השנייה של השבוע הבא לפי שווי גבוה מהטווח הרשמי שנקבע בתשקיף ● החברה הוקמה ע"י היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, ופועלת כיום מקליפורניה, לצד מרכז פיתוח גדול בישראל ● החברה מציעה פלטפורמה לניהול נסיעות, תשלומים והוצאות לעובדים ולארגונים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

איך הצליחה אישה אחת לזכות במאה אלף דולר בלוטו, בעזרת ChatGPT

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: זכייה בלוטו בעזרת ChatGPT, אמזון מתכננת להחליף כחצי מיליון עובדים ברובוטים, שלושה מילואימניקים עושים אקזיט מפתיע, סטארט־אפ ישראלי חדש נחשף, ומחקר חושף עד כמה הצ'אטים החכמים טועים כשמדובר בחדשות • חדשות ההייטק 

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

"מידע חסר ושגוי": מבקר המדינה מצא - לא ניתן לסמוך על עסקאות הנדל"ן שמציגה רשות המסים

מבקר המדינה מצא פערים עצומים בין הדיווח הרשמי על עסקאות הנדל"ן במאגרי רשות המסים לבין נתוני האמת ● מדובר במידע מוטעה שמשפיע בין היתר על הצגת מחירי הדירות ע"י הלמ"ס ומביא לפגיעה בגביית מסים ● רשות המסים: "הנתונים מבוססים על הצהרת הנישום, ולא ניתן למנוע ממנו לדווח כפי שהוא מעוניין לדווח"

ג'ושוע קושנר על שער פורבס / צילום: שער פורבס

לא רק האח של ג'ארד: ג'ושוע קושנר הוא אחד מאנשי ההון סיכון המשפיעים ביותר בעולם

עומרי כספי מכנה אותו "מייקל ג'ורדן של עולם הקרנות", אסף רפפורט חושב שהוא "מבריק ואחד האנשים המעניינים שפגש" ● ג'ושוע קושנר, אחיו הקטן של ג'ארד, מעדיף את מאחורי הקלעים ומוביל את קרן Thrive, שחתומה על השקעות בחברות כמו OpenAI ו־וויז

שחקן הטניס יאניק סינר בקמפיין של מקאן פריז באמצעות LTX של לייטריקס / צילום: צילום מסך

האם אתם יודעים לזהות קמפיינים שנעשו באמצעות בינה מלאכותית?

ענף הפרסום הגלובלי נמצא בעיצומה של הטמעת פלטפורמות AI מתקדמות, המאפשרות יצירת סרטונים מדויקים במהירות ובזול ● על רקע זה בולט המהלך של לייטריקס הישראלית, שחתמה על הסכם עם משרד הפרסום מקאן פריז, ובדרך עקפה את המתחרות גוגל ו-OpenAI