גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-3.7% ל-47.25 אגורות לקוט"ש

זאת בעקבות העלייה במחיר הפחם ■ יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל: "צריך להקדים בשנתיים-שלוש את הורדת מחיר הגז מתמר. חברת החשמל היא לקוח העוגן של תמר, בזכותה פותח המאגר"

עובד חברת חשמל / צילום: איל יצהר
עובד חברת חשמל / צילום: איל יצהר

מליאת רשות החשמל החליטה הבוקר (ב') על העלאת תעריף החשמל ב-3.7% מינואר - כך הודיע הבוקר יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, בכנס תחזיות משק האנרגיה של המכון לאנרגיה וסביבה. "הייתה עלייה של 40%-45% במחיר הפחם בחודשים האחרונים", הסביר אילת את עליית התעריפים והוסיף כי "תעריף ייצור החשמל ירד בצורה מינורית, והתעריף לצרכן עלה בצורה יחסית מדודה, בפרספקטיבה של הירידות שהיו בשנה וחצי האחרונות. זאת התוצאה הסופית של התעריף, שבסוף זה פחות דרמה לאנשים שיושבים פה לעומת התחזיות".

התעריף החדש יהיה 47.26 אגורות לקוט"ש. מתוך התעריף ירד חלקו של מרכיב הייצור ב-0.5%. כדי להגביר את הוודאות במשק ולהגביל את תנודתיות התעריף, החליטה מליאת הרשות כי במהלך שנת 2017 לא יבוצע עדכון תעריף נוסף. העדכון הבא יתבצע בדצמבר 2017 ויחול בשנת 2018, תוך התבססות על מתודולוגיה המתאימה למבנה משק החשמל הנוכחי. 

"הפחם לא רק הורג אותנו", הגיבו בארגון גרינפיס על הודעת ההתייקרות במחיר החשמל, "עכשיו גם נשלם עליו יותר ביוקר. זאת בנוסף לעלות המשקית של הפחם המזהם המוערך במיליארדי שקלים כתוצאה מעלויות חיצוניות, תחלואה, אובדן ימי עבודה ועוד. אנו קוראים לשר האנרגיה יובל שטייניץ להיערך להשבתה מדורגת של תחנת הכוח הפחמית בחדרה, במקביל למעבר לתמהיל נקי ובטוח המבוסס על אנרגיות מתחדשות". 

"פער מחירים רציני"

"מתפתח פער מחירים בין המחירים שמשלמת חברת החשמל על הגז לבין המחירים שמשלמים היצרנים הפרטיים. את העיוות הזה צריך לתקן" - כך אמר בצהריים יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, בנאום שכנס תחזיות משק האנרגיה של מכון האנרגיה והסביבה. 

"כדי להיות הוגן, צריך לומר שיש סעיף בהסכמים שלנו שמאפשר לפתוח את ההסכמים ב-2021", אמר רון-טל. "חברת החשמל צריכה לראות אין משתמשים במנגנון הזה שנתיים-שלוש לפני כן. צריך להזכיר שחברת החשמל היא לקוח העוגן של מאגר תמר. בזכותה פותח המאגר. החברה ביקשה מנגנון שיבטיח שהיא תקבל תמיד את המחיר הנמוך ביותר וזה לא הסתייע. אני חושב שזה בר תיקון".

רון-טל החל את דבריו בחשיבות הביטחון האנרגטי. "האינטרס הכי חשוב הוא הביטחון האנרגטי, אי-אפשר לקחת סיכונים בהקשר הזה. זה אחד ההיבטים הכי חשובים בביטחון הלאומי. נקודת המפתח היא היתירות. היתירות בהולכה של המשאב הזה היא עדיין מאוד נמוכה. אני לא חושב שיכול להיות פחות מזה. אין משהו שיותר נמוך מצינור גז אחד".

רון-טל הדגיש כי משק החשמל יעבור עד 2020 לייצור 80% מהחשמל מגז טבעי. "החלטה שאני חושב שהיא החלטה טובה ודרמטית, היא ההחלטה להקטין את ייצור החשמל מפחם בשליש עד 2022, עם סגירת יחידות 1-4 בחדרה. במדינת ישראל התקבלה החלטה שהיתירות תתבסס לא על גיוון במקורות האנרגיה, אלא על יתירות בהולכת הגז.

"לכן אי-אפשר להפריז בחשיבות פיתוח מאגר לוויתן, שיכלול עוד צינור גז, ולוויתן אינו לבד - יש גם את פיתוח כריש ותנין עם עוד צינור גז. על הבסיס של יתירות המבוססת על כשלושה מאגרים וצינורות לפחות, אנחנו מביאים לידי ביטוי את היתירות הנדרשת המאפשרת לנו לרדת בשימוש בפחם". את פיתוח המאגרים מייחס רון-טל למתווה הגז, שעליו אמר שחשיבותו דרמטית.

"אנחנו מדברים על תשתית חיונית, אולי התשתית הכי חיונית במשק. ככל שהמדינה יותר מודרנית התשתית יותר חיונית. היום אפילו כדי לשתות מים צריך חשמל, פעם המים היו מגיעים מהכינרת והיום 80% ממתקני התפלה שהם צרכני חשמל גדולים".

חלק מהביטחון האנרגטי אמור לדבריו להיות מושג באמצעות הוצאתה של ישראל ממצב של אי אנרגטי. "אני מאוד מאמין שהנחת צינור שיחבר לא רק גז ותקשורת לאירופה, אלא גם חשמל, בסדר גודל של בין 2,000 ל-4,000 מגה-ואט, וזה יקרה בשלב כלשהו. מבחינתי, החיבור לירדן, למרות שהוא חד-כיווני, היה צריך לקרות אתמול".

לקראת סיום דבריו עבר רון-טל לדבר על התחזית שלו לייצור של 80% מהחשמל מאנרגיות מתחדשות ב-2040. "בשנים הקרובות אנחנו נפתח את התחנות הגדולות האחרונות, וההסדרה של 1,000 מגה-ואט אנרגיה סולארית יהיה חלק מהמשולש של הייצור במשק האנרגיה. אנחנו צריכים להגיע לטכנולוגיה שנוכל לייצר חשמל בהיקף מספיק בזמן שיש שמש.

"שנית, האגירה - גם בתחום זה אנחנו בראשית הדרך. אין לנו היום אגירה אמיתית של אנרגיה. הטכנולוגיה הזו תתפתח ב-15 השנים הקרובות, ותאפשר לאגור אנרגיה ולהשתמש בה בזמנים שלא ניתן לייצר אותה מהרוח והשמש. שלישית, הרשת החכמה. לא ניתן לקיים חשמל מבוזר ללא ניהול המשאב הזה באמצעות רשת ותקשורת מתקדמת שמאפשר לווסת להסית ולשנע את החשמל. החשמל הנקי ביותר הוא זה שלא יוצר. להתייעלות האנרגטית יש פוטנציאל של תחנת כוח בינונית".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?