גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרמת מסך בחברה: ביה"ד הדין הארצי לעבודה הניח רף גבוה

בשנים האחרונות נתבעו בעלי מניות בחברות על ידי עובדים לשעבר בהרמת מסך על מנת לחייבם בחובות החברה ■ לאחרונה קבע ביה"ד כי לא ניתן בנקל לעשות כן גם אם מדובר בחברה חדלת פירעון שפעלה בניגוד לחוק העבודה

עורך דין עמית גרוס/ צילום: עזר חדד
עורך דין עמית גרוס/ צילום: עזר חדד

*** המאמר בשיתוף לשכת יועצי המס

בשנים האחרונות החלה תופעה בבתי הדין לעבודה, בה תובעים בחרו לצרף לתביעתם את בעלי המניות של החברה הנתבעת. צירוף בעלי המניות כנתבעים החל לאור פסיקה קודמת של בית הדין לעבודה, אשר אישרה בפסיקה נזיקית את הרמת מסך ההתאגדות כנגד בעלי מניות של חברה הנתבעת. זאת עקב קביעה כי בעלי המניות, באמצעות החברה, ביצעו תרמית.

כאמור, בעקבות הפסיקה הנ"ל החלו תובעים לצרף לתביעותיהם את בעלי המניות של החברה הנתבעת בה עבדו. צירוף זה נעשה על פי רוב, ללא כל הצדקה או ביסוס, ומתוך מטרה שבעלי המניות ישמשו כ"ערובה" למימוש פסק הדין לכשיינתן. כך שגם אם בעת מתן פסק הדין החברה תהיה חדלת פירעון, יהיה לתובע מהיכן לגבות את סכומי הפיצוי.

כפועל יוצא של נוהג זה של תובעים בבתי הדין, נגררים בעלי מניות להליכים ארוכים, גם כאשר אין כל סיבה להרמת מסך ההתאגדות כנגדם ואי התקיימותם של אלו מן התנאים המנויים בסעיף 6 לחוק החברות (הרמת מסך).

לאחרונה, קבע בית הדין הארצי לעבודה כי לא ניתן להרים בנקל את מסך ההתאגדות כנגד בעל מניות של החברה הנתבעת, וזאת על אף שמדובר בחברה שאינה בעלת כושר פירעון ופעלה בניגוד לחוקי העבודה. כך בבקשת רשות ערעור שהוגשה לבית הדין הארצי לעבודה, (הליך 52353-08-16 א.ב. טוקו שף בע"מ ואח' נגד ADMARIAM GAVR NEGOUSE ), עִרערו החברה ובעל המניות בה על פסק דין שניתן כנגדם בבית הדין האזורי לעבודה. בפסק הדין נקבע, בין היתר, כי יש לחייב את בעל המניות באופן אישי בחובות החברה וכן יש להרים כנגדו את מסך ההתאגדות, כך שיחויב הוא עצמו בחובות החברה מכוח פסק הדין.

גלגולו של תיק זה החל בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, בו נתבעה החברה ואחד מבעלי המניות בה באופן אישי בגין זכויות של עובד אשר עבד בה למעלה משנה. בית הדין האזורי קיבל את גרסתו העובדתית של העובד במלואה, וקבע, בין השאר, כי זכויותיו הסוציאליות של העובד נפגעו, הונפקו לעובד תלושי שכר פיקטיביים, אשר לא שיקפו את התשלומים ששולמו לעובד בפועל, וכי העובד קיבל תשלום מעבר למצוין בתלושי השכר.

בית הדין האזורי קיבל גם את הטענה לפיה מדובר בחברה בקשיים כלכליים וקבע כי בעל המניות, אשר כאמור, נתבע באופן אישי, התחמק מתשלום זכויות לעובד, וזאת מתוך מחשבה שעובדי החברה יוכלו להגיש בקשה לפירוק החברה ולהיפרע מהמוסד לביטוח לאומי.

לפיכך, קבע בית הדין האזורי כי יש להרים את מסך ההתאגדות כנגד בעל המניות של החברה. זאת לנוכח מתכונת ההעסקה הפוגענית שהוכחה, העולה כדי עבירה פלילית, בשל מצבה הכלכלי של החברה שספק רב אם ביכולתה לשלם את פסק הדין ולנוכח הנפקת תלושי שכר פיקטיביים ותשלום במזומן.

כאמור, על קביעה משפטית זו הגישו החברה ובעל המניות בה בקשת רשות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה. בית הדין הארצי הפך את החלטת בית הדין האזורי בכל מה שקשור להחלטה על הרמת מסך ההתאגדות וחיוב בעל המניות בחובות החברה. זאת על אף שלא הפך כלל את קביעותיו העובדתיות של בית הדין האזורי לעניין התנהלותה הבעייתית של החברה.

בית הדין הארצי קבע כי לא הונחה תשתית עובדתית מספקת להרמת מסך ולחיוב בעל המניות בחובות החברה. עוד קבע כי הרמת מסך התאגדות (כאמור בסעיף 6 לחוק החברות, התשנ"ט-1999) היא תרופה הניתנת במקרים חריגים ביותר, ואין די בעובדות העולות מפסק דינו של בית הדין האזורי כדי לנקוט בתרופה קיצונית זו.

בית הדין הארצי אף קבע כי לא הוכח תפקידו של בעל המניות בחברה, אשר חרף העובדה שהינו בעל מניות אחד מתוך חמישה בעלי מניות, התביעה האישית הוגשה כנגדו בלבד, בטענה שהיה "הרוח החיה" מאחורי החברה - אין לדעת מה היה תפקידו של בעל המניות בחברה, כיצד באה לידי ביטוי מעורבותו בהעסקת העובד וכו'. לכן, מעבר לעובדה שמדובר באחד מבעלי המניות בחברה, לא הוכחה כל עובדה נוספת הנוגעת להתנהלותו של בעל המניות שיכולה להצדיק את חיובו האישי, להבדיל מבעלי המניות האחרים, בחיובי החברה.

זאת ועוד; בית הדין קבע כי לא הוכחה עילה להרמת מסך ולא הוכח כי מדובר במקרה חריג של שימוש לרעה באישיות הנפרדת של החברה, כנדרש בסעיף 6 לחוק החברות. בית הדין הארצי הביע את מורת רוחו מאופן העסקת העובד על ידי החברה, כמפורט בפסק דינו של בית הדין האזורי, אולם קבע כי לא הונחה תשתית עובדתית ממנה ניתן ללמוד כי החברה נועדה לשמש כסות לפגיעה בזכויותיו של העובד או להונאתו.

כך גם לא הוכח כי החברה נוהלה תוך נטילת סיכון בלתי סביר, וזאת חרף קביעתו העובדתית של בית הדין האזורי כי החברה נקלעה לקשיים כלכליים. לפיכך נקבע כי אין באי תשלום הזכויות סוציאליות לעובד כדי להצדיק את הרמת מסך ההתאגדות של החברה.

לאור האמור לעיל, נראה כי בית הדין הארצי לעבודה קבע רף גבוה ביותר להרמת מסך כנגד בעלי מניות בחברה, אשר לא תעשה בקלות, וכי יש צורך שיהיה מדובר במקרה קיצוני של ממש על מנת להרימו, ואין די בכך שהחברה חדלת פירעון על מנת להרים מסך כנגד בעלי מניותיה. למותר לציין, כי הנטל להוכחת התרמית, הגזל או העושק, המקימים עילה להרמת מסך, מוטל על העובד, ומדובר בנטל כבד מאוד.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח