גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת סוף השנה: 2017 היא שנת הברבורים האפורים

אם החלטנו לבחון את תיק ההשקעות ולקבל החלטות להמשך - חשוב להבין שאין תחומים שהם לחלוטין גרועים או טובים להשקעה - ושרוב החלטות ההשקעה מצויות בתחום האפור

ברבור / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ברבור / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"לחצרו של איש עשיר נכנס חזיר. שם התגולל ככל אוות-הנפש בסחי, בזבל וברפש, על יד אורוות ומטבחים. טבל טבילה במי שופכים, ואל עדרו, בבוץ עד האוזניים, חזר חזיר חזירתיים. 'שלום אדון, "דבר-אחר" - אמר לו הרועה: ספר נא לי ספר, מה טוב ראית שם? הן השמועה אומרת, כי בביתו של העשיר - פנינים ומשי למכביר וכל דבר בו כליל תפארת!". 'עורבא פרח' - עונה לו החזיר: כל השמועות כזב והבל: אין שם בלתי אם בוץ וזבל. את זאת ביררתי בתכלית: תקעתי אף לכל שלולית שבחצר האחורית".

המשל על החזיר הוא אחד מני רבים ממשליו של איבאן אנדרייביץ קרילוב. בלא מעט השקעות ישנה נטייה לבצע הכללה, ולטעון שהכול גרוע ואין מה לחפש שם. ישנם מקרים שבהם זה המצב - דוגמת השקעה בעגלונים בתחילת המאה ה-20, בזמן שהמצאת הרכב נכנסת לשוק, או השקעה במצלמות פולארויד, בזמן שהצילום הדיגיטלי תופס תאוצה. אבל במרבית המקרים - עולם ההשקעות מורכב יותר, ויש צורך לבחון את התמונה המלאה כדי שלא להתעלם מהמטבח, רק משום שנמצאים בחצר הבוצית.

פיננסים: דיר חזירים או סלון מפואר

בעוד שגורלם של הבנקים בעולם בכלל, ובאירופה בפרט, לוט בערפל, איגרות החוב של חברות הביטוח מסתמנות כהשקעה מועדפת בנקודת הזמן הנוכחית. בעוד שהבנקים עדיין מבצעים קרב מאסף כנגד השקיפות, בדגש על שקיפות במסחר באג"ח ופירוט הרכב המאזן, בחברות הביטוח הסיכון הוא תלוי פעילות.

אם מדובר בביטוח כללי (ביטוחי רכב, דירה וכיו"ב) הסיכון הוא שינוי בסביבה הביטוחית - למשל עלייה חדה במספר גניבות כלי הרכב או אסונות טבע. אם מדובר בביטוחי חיים, עלייה בתוחלת החיים ותשואות נמוכות בשוק ההון מהוות את הסיכון העיקרי ליציבות בטווח הארוך.

מבחינה זו, על אף מורכבותם - ביחס לסיכונים של חברות הביטוח יש שקיפות רבה יותר, המידע קיים והשאלה היא האם המסקנות שלנו מהנתונים נכונות.

הבדל נוסף בין חברות ביטוח לבנקים, אף ששניהם נמנים עם המגזר הפיננסי, הוא שהבנקים נזקקים באופן שוטף למימון קצר. בנקים מנפיקים לא מעט חוב לתקופות קצרות של שנה עד שלוש שנים, בזמן שחברות ביטוח מנפיקות לרוב איגרות חוב לתקופות של עשר שנים ומעלה (ישראל היא חריגה לעניין זה ביחס למאפייני החוב של חברות ביטוח ברחבי העולם).

המשמעות היא שחברות ביטוח לא עומדות בכל רגע נתון לפני גל פירעונות חוב שמסכן את קיומן. סיכון זה נובע מכך שכאשר ישנה תקופה שבה צריך לפדות חוב בהיקף גבוה - יש לרוב צורך לגייס חוב חדש במקום החוב שנפדה, וייתכן שדווקא במועד הפירעון של החוב יחול משבר פיננסי שלא יאפשר גיוס.

נקודה נוספת לטובת חברות הביטוח היא שעליית התשואות מגדילה את התשואה שיכולות חברות הביטוח להשיא לעמיתים (לא רווחי הון קצרי-טווח, אלא קיבוע של תשואה גבוהה יותר עד לפדיון). עלייה בתשואה מובילה בתורה לקיטון בגירעון האקטוארי.

הגרף המצורף מציג את המרווח בין התשואה הדולרית של אג"ח היברידית עם פדיון מוקדם ב-2025 של חברת הביטוח Swiss Re, שכרגע נסחרת בתשואה של 5.63%, לבין התשואה הדולרית של אג"ח בעלת מנגנון מחיקת קרן (COCO) של הבנק השוויצרי Credit Suisse - שכרגע נסחרת ב-5.3%.

כיום התשואה בחברת הביטוח גבוהה מזו של הבנק, אך אם המצב יתהפך, המשמעות היא שהרווחנו יותר בהשקעה בחברת הביטוח על פני השקעה בבנק. כל משבר בנקאי שיתרחש, ככל שיתרחש, בשנת 2017, יוביל לכך שהתשואה לפדיון של חברת הביטוח תהיה נמוכה מהתשואה של הבנק, משמע עדיפה השקעה באג"ח של חברת הביטוח על פני האג"ח של הבנק.

מובן, שגם בקרב הבנקים יש הבדלים משמעותיים; כך לדוגמה הבנק האוסטרלי ANZ, שעליו המלצתי בטור בגלובס ב-16/4/2016, השיא עד כה תשואה של כ-26% בדולר אוסטרלי (כ-23.5% שקלי) ומאידך, דויטשה בנק הגרמני, שעל הפרקטיקות הנלוזות שהוא מנהיג בדיווחיו הכספיים כתבתי בתחילת השנה, עדיין נלחם ברגולטורים, ומחפש דרכים להחביא את האמת.

אמריקה הלטינית: יהלומים או גושי פחם

ראשית אציין שייתכן שבעידן טראמפ פחם זו לא מילה גסה, ובכל זאת - האם נכון להתייחס לאמריקה הלטינית כמכלול? כישראלים - האם לא היינו נפגעים לו משקיעים בעולם היו מתייחסים אלינו ולסוריה כמקשה אחת? אם סוריה וישראל אינן השקעה זהה - מדוע צ'ילה וונצואלה הן כן?

יש מדינות באמריקה הלטינית שהן בעייתיות, ויש מדינות במצב כלכלי טוב אף מזה של ישראל. כך לדוגמה, איגרת החוב של ממשלת פרו ל-2020, שעליה המלצתי ב-24/8/2015 בגלובס, השיאה תשואה של כ-11% בסול פרואני וכ-7.5% שקלי עד כה.

המצב הכלכלי הקשה בחלק ממדינות אמריקה הלטינית, שהבולטת בהן כרגע היא ונצואלה, עשוי עוד להתברר כחיובי לשאר היבשת. כך לדוגמה, אם אכן יפרצו מחאות עממיות בוונצואלה, שיביאו להחלפת השלטון בראשותו של מאדורו בשלטון בעל מאפיינים מערביים, המהלך ישפיע לחיוב על מדינות שכנות, ובהן קולומביה.

גם ההפחדות בנוגע לחשיפה למקסיקו בעידן טראמפ התבררו כמוגזמות בכל הנוגע לשוק החוב (בשוק המט"ח הפזו עדיין חלש מרמתו טרום הבחירות). מבחינת אמריקה הלטינית לשנה הקרובה - צ'ילה, מקסיקו, פרו וקולומביה מסתמנות כמעניינות, בעוד שביחס לברזיל, פנמה, אורוגוואי, ארגנטינה וונצואלה - משנה זהירות לא יזיק.

מהיר ועצבני

גורם נוסף שמקשה על ראיית התמונה המלאה הוא חוסר סבלנות. לעיתים החלטות פזיזות מובילות לכך שנקבל את ההחלטה הלא נכונה.

בתקופה שבה התנודות גבוהות, ולעיתים בלי היגיון כלכלי - חשוב להיצמד לבסיס, ולהבין שהעובדה שניתן להשיא בשוק ההון תשואה עודפת על פיקדונות בבנק נובעת מהמרכיב של סטיית התקן.

מי שמעוניין להיות ברווח בכל רגע נתון, שוק ההון לא בשבילו. מי שמעוניין להשיא תשואה גבוהה לאורך זמן, ומבין שזה כרוך בתנודתיות - זה הזמן להפשיל שרוולים ולחפש את ההשקעות הטובות. פרשת השבת הקרובה "וישב", עוסקת בסיפור מכירת יוסף על-ידי אחיו. אם ליוסף הייתה סבלנות לעלות בסולם החברתי ממעמד של עבד עד למשנה למלך, אפשר לקחת כמה נשימות לפני שמקבלים החלטות בנוגע לשינויים מהותיים בתיקי ההשקעות.

אופטימי או פסימי?

את המשל שלו מסיים קרילוב בנמשל: "חלילה לי מרצות במישהו לפגוע ברמז הסיפור על ה"דבר אחר". אך איזה שם אחר יאה למבקר, שבמבטו בכל רואה רק צד הרוע?".

שנה אזרחית חדשה זה זמן שבו חברות עסקיות מסכמות את השנה, ומתכננות את השנה הבאה. בכל דבר - גם בחיים האישיים וגם בשוק ההון - כשמסתכלים על התמונה המלאה, מגלים שלא הכול אופטימי או פסימי; יש גם וגם, והשאלה היא איפה בוחרים להיות - בחדר האוכל המפואר או בדיר החזירים. שבשנת 2017, נשכיל לראות את התמונה המלאה.

*** הכותב משמש כמנהל תחום החוב בחברת הכותב Oscar Gruss & Son Makor-Capital וחברות Oscar Gruss & Son ו/או חברת קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המרווח בין תשואת האגח

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי