גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת סוף השנה: 2017 היא שנת הברבורים האפורים

אם החלטנו לבחון את תיק ההשקעות ולקבל החלטות להמשך - חשוב להבין שאין תחומים שהם לחלוטין גרועים או טובים להשקעה - ושרוב החלטות ההשקעה מצויות בתחום האפור

ברבור / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ברבור / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"לחצרו של איש עשיר נכנס חזיר. שם התגולל ככל אוות-הנפש בסחי, בזבל וברפש, על יד אורוות ומטבחים. טבל טבילה במי שופכים, ואל עדרו, בבוץ עד האוזניים, חזר חזיר חזירתיים. 'שלום אדון, "דבר-אחר" - אמר לו הרועה: ספר נא לי ספר, מה טוב ראית שם? הן השמועה אומרת, כי בביתו של העשיר - פנינים ומשי למכביר וכל דבר בו כליל תפארת!". 'עורבא פרח' - עונה לו החזיר: כל השמועות כזב והבל: אין שם בלתי אם בוץ וזבל. את זאת ביררתי בתכלית: תקעתי אף לכל שלולית שבחצר האחורית".

המשל על החזיר הוא אחד מני רבים ממשליו של איבאן אנדרייביץ קרילוב. בלא מעט השקעות ישנה נטייה לבצע הכללה, ולטעון שהכול גרוע ואין מה לחפש שם. ישנם מקרים שבהם זה המצב - דוגמת השקעה בעגלונים בתחילת המאה ה-20, בזמן שהמצאת הרכב נכנסת לשוק, או השקעה במצלמות פולארויד, בזמן שהצילום הדיגיטלי תופס תאוצה. אבל במרבית המקרים - עולם ההשקעות מורכב יותר, ויש צורך לבחון את התמונה המלאה כדי שלא להתעלם מהמטבח, רק משום שנמצאים בחצר הבוצית.

פיננסים: דיר חזירים או סלון מפואר

בעוד שגורלם של הבנקים בעולם בכלל, ובאירופה בפרט, לוט בערפל, איגרות החוב של חברות הביטוח מסתמנות כהשקעה מועדפת בנקודת הזמן הנוכחית. בעוד שהבנקים עדיין מבצעים קרב מאסף כנגד השקיפות, בדגש על שקיפות במסחר באג"ח ופירוט הרכב המאזן, בחברות הביטוח הסיכון הוא תלוי פעילות.

אם מדובר בביטוח כללי (ביטוחי רכב, דירה וכיו"ב) הסיכון הוא שינוי בסביבה הביטוחית - למשל עלייה חדה במספר גניבות כלי הרכב או אסונות טבע. אם מדובר בביטוחי חיים, עלייה בתוחלת החיים ותשואות נמוכות בשוק ההון מהוות את הסיכון העיקרי ליציבות בטווח הארוך.

מבחינה זו, על אף מורכבותם - ביחס לסיכונים של חברות הביטוח יש שקיפות רבה יותר, המידע קיים והשאלה היא האם המסקנות שלנו מהנתונים נכונות.

הבדל נוסף בין חברות ביטוח לבנקים, אף ששניהם נמנים עם המגזר הפיננסי, הוא שהבנקים נזקקים באופן שוטף למימון קצר. בנקים מנפיקים לא מעט חוב לתקופות קצרות של שנה עד שלוש שנים, בזמן שחברות ביטוח מנפיקות לרוב איגרות חוב לתקופות של עשר שנים ומעלה (ישראל היא חריגה לעניין זה ביחס למאפייני החוב של חברות ביטוח ברחבי העולם).

המשמעות היא שחברות ביטוח לא עומדות בכל רגע נתון לפני גל פירעונות חוב שמסכן את קיומן. סיכון זה נובע מכך שכאשר ישנה תקופה שבה צריך לפדות חוב בהיקף גבוה - יש לרוב צורך לגייס חוב חדש במקום החוב שנפדה, וייתכן שדווקא במועד הפירעון של החוב יחול משבר פיננסי שלא יאפשר גיוס.

נקודה נוספת לטובת חברות הביטוח היא שעליית התשואות מגדילה את התשואה שיכולות חברות הביטוח להשיא לעמיתים (לא רווחי הון קצרי-טווח, אלא קיבוע של תשואה גבוהה יותר עד לפדיון). עלייה בתשואה מובילה בתורה לקיטון בגירעון האקטוארי.

הגרף המצורף מציג את המרווח בין התשואה הדולרית של אג"ח היברידית עם פדיון מוקדם ב-2025 של חברת הביטוח Swiss Re, שכרגע נסחרת בתשואה של 5.63%, לבין התשואה הדולרית של אג"ח בעלת מנגנון מחיקת קרן (COCO) של הבנק השוויצרי Credit Suisse - שכרגע נסחרת ב-5.3%.

כיום התשואה בחברת הביטוח גבוהה מזו של הבנק, אך אם המצב יתהפך, המשמעות היא שהרווחנו יותר בהשקעה בחברת הביטוח על פני השקעה בבנק. כל משבר בנקאי שיתרחש, ככל שיתרחש, בשנת 2017, יוביל לכך שהתשואה לפדיון של חברת הביטוח תהיה נמוכה מהתשואה של הבנק, משמע עדיפה השקעה באג"ח של חברת הביטוח על פני האג"ח של הבנק.

מובן, שגם בקרב הבנקים יש הבדלים משמעותיים; כך לדוגמה הבנק האוסטרלי ANZ, שעליו המלצתי בטור בגלובס ב-16/4/2016, השיא עד כה תשואה של כ-26% בדולר אוסטרלי (כ-23.5% שקלי) ומאידך, דויטשה בנק הגרמני, שעל הפרקטיקות הנלוזות שהוא מנהיג בדיווחיו הכספיים כתבתי בתחילת השנה, עדיין נלחם ברגולטורים, ומחפש דרכים להחביא את האמת.

אמריקה הלטינית: יהלומים או גושי פחם

ראשית אציין שייתכן שבעידן טראמפ פחם זו לא מילה גסה, ובכל זאת - האם נכון להתייחס לאמריקה הלטינית כמכלול? כישראלים - האם לא היינו נפגעים לו משקיעים בעולם היו מתייחסים אלינו ולסוריה כמקשה אחת? אם סוריה וישראל אינן השקעה זהה - מדוע צ'ילה וונצואלה הן כן?

יש מדינות באמריקה הלטינית שהן בעייתיות, ויש מדינות במצב כלכלי טוב אף מזה של ישראל. כך לדוגמה, איגרת החוב של ממשלת פרו ל-2020, שעליה המלצתי ב-24/8/2015 בגלובס, השיאה תשואה של כ-11% בסול פרואני וכ-7.5% שקלי עד כה.

המצב הכלכלי הקשה בחלק ממדינות אמריקה הלטינית, שהבולטת בהן כרגע היא ונצואלה, עשוי עוד להתברר כחיובי לשאר היבשת. כך לדוגמה, אם אכן יפרצו מחאות עממיות בוונצואלה, שיביאו להחלפת השלטון בראשותו של מאדורו בשלטון בעל מאפיינים מערביים, המהלך ישפיע לחיוב על מדינות שכנות, ובהן קולומביה.

גם ההפחדות בנוגע לחשיפה למקסיקו בעידן טראמפ התבררו כמוגזמות בכל הנוגע לשוק החוב (בשוק המט"ח הפזו עדיין חלש מרמתו טרום הבחירות). מבחינת אמריקה הלטינית לשנה הקרובה - צ'ילה, מקסיקו, פרו וקולומביה מסתמנות כמעניינות, בעוד שביחס לברזיל, פנמה, אורוגוואי, ארגנטינה וונצואלה - משנה זהירות לא יזיק.

מהיר ועצבני

גורם נוסף שמקשה על ראיית התמונה המלאה הוא חוסר סבלנות. לעיתים החלטות פזיזות מובילות לכך שנקבל את ההחלטה הלא נכונה.

בתקופה שבה התנודות גבוהות, ולעיתים בלי היגיון כלכלי - חשוב להיצמד לבסיס, ולהבין שהעובדה שניתן להשיא בשוק ההון תשואה עודפת על פיקדונות בבנק נובעת מהמרכיב של סטיית התקן.

מי שמעוניין להיות ברווח בכל רגע נתון, שוק ההון לא בשבילו. מי שמעוניין להשיא תשואה גבוהה לאורך זמן, ומבין שזה כרוך בתנודתיות - זה הזמן להפשיל שרוולים ולחפש את ההשקעות הטובות. פרשת השבת הקרובה "וישב", עוסקת בסיפור מכירת יוסף על-ידי אחיו. אם ליוסף הייתה סבלנות לעלות בסולם החברתי ממעמד של עבד עד למשנה למלך, אפשר לקחת כמה נשימות לפני שמקבלים החלטות בנוגע לשינויים מהותיים בתיקי ההשקעות.

אופטימי או פסימי?

את המשל שלו מסיים קרילוב בנמשל: "חלילה לי מרצות במישהו לפגוע ברמז הסיפור על ה"דבר אחר". אך איזה שם אחר יאה למבקר, שבמבטו בכל רואה רק צד הרוע?".

שנה אזרחית חדשה זה זמן שבו חברות עסקיות מסכמות את השנה, ומתכננות את השנה הבאה. בכל דבר - גם בחיים האישיים וגם בשוק ההון - כשמסתכלים על התמונה המלאה, מגלים שלא הכול אופטימי או פסימי; יש גם וגם, והשאלה היא איפה בוחרים להיות - בחדר האוכל המפואר או בדיר החזירים. שבשנת 2017, נשכיל לראות את התמונה המלאה.

*** הכותב משמש כמנהל תחום החוב בחברת הכותב Oscar Gruss & Son Makor-Capital וחברות Oscar Gruss & Son ו/או חברת קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המרווח בין תשואת האגח

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש