גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאלף את צוקרברג

"משטרת האינטרנט והמחשבות" מטעמם של השרים שקד וארדן מתיימרת לכופף את ידו של מייסד פייסבוק, ולהעלים מהרשתות החברתיות, ובראשן פייסבוק, תכנים המסיתים לאלימות ולטרור. הבעיה היא ש"חוק הפייסבוק", שהותנע ואושר אתמול בוועדת השרים לחקיקה, עלול להביא גם לצנזורה גסה ולפגיעה קשה בחופש הביטוי

"חוק הפייסבוק" שיזמו שרת המשפטים, איילת שקד, והשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, עבר אתמול (א') בוועדת השרים לחקיקה, והוא יגיע בקרוב לאישור הכנסת. החוק נועד להילחם בתופעות של הסתה לטרור ולאלימות ברשתות החברתיות, והוא צפוי לחולל מהפכה של ממש בכל הקשור לפיקוח ולצנזור של ביטויים קיצוניים שנכתבים ונאמרים ברשתות החברתיות.

לפי הצעת החוק, בית-המשפט לעניינים מינהליים יהיה רשאי, לבקשת המדינה, לתת צו לספקיות אינטרנט, כדוגמת פייסבוק וגוגל, להסרת תכנים מסיתים מהרשת. הצו להסרת תוכן מספקית אינטרנט יוכל להינתן לפי החוק המוצע, בהתקיים שני תנאים: כאשר הפרסום מהווה עבירה פלילית, וכאשר ישנה אפשרות ממשית שבהמשך הפרסום מתקיים סיכון ממשי לביטחונו של אדם, לביטחון הציבור ו/או לביטחונה של המדינה.

לפי החוק, הבקשה להסרת תוכן מרשת האינטרנט תוגש על-ידי היועץ-המשפטי לממשלה או מי שהוא הסמיכו לכך. בנוסף, הדיון לא יהיה כפוף לדיני הראיות.

לדברי השרים שקד וארדן, "בהינתן והמפרסם הורשע בעבירה פלילית, התנאים לא יהיו חייבים להתקיים על מנת לחייב את הצו". שניהם ציינו, כי הרקע להצעת החוק הוא השימוש ההולך וגובר ברשתות החברתיות למטרות הסתה. לדברי שקד וארדן, "גורמי האכיפה מציינים שניתן למתוח קשר ישיר בבירור בין תכנים מסיתים ברשת לבין ריבוי פעילויות טרור, שכן הרשת מהווה פלטפורמה נוחה להנעת פעילים, כך שנצפים יותר ויותר אירועי טרור של מפגעים בודדים".

אמנם אין חולק על כך שיש צורך להילחם בטרור ובביטויים קיצוניים שמביאים להסתה לטרור, אולם לדברי ראשת התוכנית לדמוקרטיה בעידן המידע במכון הישראלי לדמוקרטיה, ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר, "חוק הפייסבוק" בנוסחו הנוכחי עלול להביא לפגיעה מוגזמת בחופש הביטוי, והוא רחב מדי ומרחיק לכת מדי.

לדברי ד"ר שוורץ-אלטשולר, "חוק הפייסבוק שמקדמים השרים שקד וארדן לא יפתור את הבעיה של ההסתה לטרור. יותר מזה, הוא חושף יתר על המידה את אזרחי ישראל לכך שדברים שהם כותבים ולא מוצאים חן בעיני השלטונות, יימחקו מהרשתות, ובכך עלול להביא לפגיעה בחופש הביטוי של כולנו.

"השרים שקד וארדן מדברים כל הזמן על כך שהם רוצים לטפל בהסתה לטרור, והביאו הוכחה לכך שיש הסתה כזו ברשתות, אבל הצעת החוק שעברה אתמול בוועדת שרים לחקיקה היא מאוד רחבה. הם פתאום החליטו לטפל 'על הדרך' גם בבריונות רשת ובפגיעה בפרטיות, וזה מוגזם".

ההבדל בין מדינת חוק למדינת משטרה

באיזה מובנים הוא מוגזם?

"החוק בעצם מאפשר לשופט מינהלי להחליט שביטוי מסוים נראה לו כ'עולה כדי עבירה פלילית' ויכול לסכן את ביטחון הציבור, ולהוציא צו כדי למחוק את הביטוי מהרשת ללא שהתקיים הליך פלילי נגד אותו מסית לכאורה. פשוט כי כך נראה לו ובאופן גורף. ממתי שופטים מנהליים מחליטים מה זו עבירה פלילית או מהי אמירה שעלולה לפגוע בביטחון הציבור?

"זאת לא הדרך הנכונה במדינה דמוקרטית לטפל בביטויים כאלה. הדרך הנכונה והמוכרת לטפל בביטויים כאלה היא להגיש כתב אישום נגד מי שכתב אותם, ולבקש שהביטוי יוסר. יש לנו בספר העונשין עבירות של פגיעה בפרטיות, הסתה לאלימות, הטרדה".

גם עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט ולאינטרנט, ושותף בכיר במשרד עוה"ד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ, אומר, כי "חוק הפייסבוק מיועד להיראות כאילו עושים עבודה, אבל בפועל זו עבודה בעיניים. שכחנו כבר שהייתה אינתיפאדה ראשונה ואינתיפאדה שנייה עוד לפני היות פייסבוק, והן היו חמורות וחריפות לאין ערוך מטרור הסכינאים של השנה האחרונה".

יותר מזה, לדברי עו"ד רביה, יש מקום לחשוש שנוסף לכך שהחוק יפספס את מטרתו, הוא גם יקלקל, "מפני שנכון לעכשיו פייסבוק מוכנה לחתום או להסיר תכנים בעת פניות שהיא מקבלת ממשטרת ישראל. אך בעתיד, בעקבות החוק, היא תדרוש צווים שיפוטיים, מה שיקשה על שלטונות החוק, בשעה שכעת הם יכולים להשיג את מטרתם בקלות".

רביה מתריע גם, כי ניסיון החיים מלמד שאין חלל ריק. "אם תוכן ייחסם או יוסר במקום אחד יימצאו הרבה פלטפורמות אחרות שיפרסמו אותו, והן יהיו מעבר להישג ידו של החוק הישראלי. כך, ברוב המכריע של המקרים החוק הזה הוא ברכה לבטלה".

לדברי ד"ר שוורץ-אלטשולר, "בדרך של החוק שמוצע אפשר יהיה לצנזר ביטויים שהם אולי קיצוניים, אבל לכאורה חוסים תחת ההגנה של חופש הביטוי, כמו למשל של תושב עמונה שיכול לפרסם פוסט בפייסבוק ולכתוב 'בואו לעמונה ונדפוק מכות לשוטרים שרוצים לפנות אותנו', או של ברק כהן מתנועת 'באים לבנקאים' שקורא בפוסט לעמוד מול הבתים של הבנקאים ולעצבן אותם עם מגאפון'.

"לאפשר ביטויים כאלה, לעומת למחוק אותם בהחלטה מנהלית של שופט מנהלי, זה ההבדל בין מדינת חוק לבין מדינת משטרה, בין מדינה שמכבדת זכויות לבין מדינת השתקה".

אז מה הפתרון הנכון? הרי כולנו רוצים להילחם בהסתה לטרור ברשתות החברתיות.

"צריך לצמצם את החוק שמכונה 'חוק הפייסבוק' רק למקרים שבהם יש הסתה ברורה לטרור, ואז אפשר יהיה למחוק את האמירה מהפייסבוק.

"חשוב ש'חוק הפייסבוק' לא יחול על פגיעה בפרטיות, בריונות ברשת האינטרנט וכדומה, כפי שהוא מאפשר כעת. כמו כן, החוק צריך להיות שיורי. כלומר, לעשות בו שימוש רק כשאי אפשר להגיש כתב אישום נגד המסית.

"למשל, כשיושב גולש בצרפת וכותב משהו שנתפס כהסתה לטרור שמסכן מיידית חיי אדם. אמנם אין לך את מי להעמיד לדין, כי הוא יושב בצרפת, אבל אתה רוצה להסיר את הביטוי מהרשת. לדעתי, במקרים כאלה צריך יהיה לאפשר לשופט מנהלי להוציא צו להסרת הביטוי מהפייסבוק, ללא נקיטת הליך פלילי והגשת כתב אישום".

עו"ד רביה מסכים, ומכנה את "חוק הפייסבוק", "חוק בת-היענה" ומסביר: "החוק יגרום לחסימת תכנים בישראל, אך התכנים ימשיכו להיות פתוחים לכל שאר העולם. כשמדובר בתכני טרור ברור שמלכתחילה הם לא התכוונו לדבר לאזרחי ישראל, אלא להסית את מי שהתוכן ימשיך להיות גלוי כלפיהם. בכך החוק לא ישיג את מטרתו".

רביה מציין עוד, כי כבר כעת, לפי נתוני פייסבוק מהשבוע החולף, עשירית מהבקשות לחסימת תוכן הגיעו מישראל. "ברור שלכמות הזאת, שאין לה פרופורציה לגודלה של ישראל בעולם, לא הייתה שום השפעה ניכרת לעין על מצב ביטחון הפנים".

ד"ר שוורץ-אלטשולר אומרת בנוסף, כי צריך לשנות מהיסוד את הנהלים ואת המדיניות של העמדה לדין בעבירות פליליות של הסתה. "צריך להחליט באופן מסודר איך אוכפים את העבירות הללו, מתי קוראים לאדם שהתבטא ברשת לחקירה פלילית - האם לאדם שיש לו יותר ממספר עוקבים מסוים? האם רק במקרה של קריאה מפורשת ובפועל לאלימות או טרור?

"צריך להביא בחשבון את ההקשר הכללי, מי האדם? איפה הוא נמצא? ככל שמדובר באזרחים ישראלים חייבים לטפל בביטויים כאלה באמצעות הגשת כתבי אישום, ולא בדרך של החלטה מנהלית. אין שום דרך אחרת במדינה דמוקרטית לטפל בכך. הטיפול בחוק המוצע עלול לפגוע באזרחי ישראל".

ככה לא מטפלים בהסתה ובטרור

ד"ר שוורץ-אלטשולר מציינת, כי בגלל האופי הבינלאומי של רשת האינטרנט, חוק הפייסבוק צפוי להיתקל בקשיים ליישומו. לדבריה, המקסימום שישראל תוכל לעשות באמצעות החוק הוא שהביטויים המסיתים לא יופיעו לנגד עיני גולשים בישראל.

"נניח שאדם בארצות-הברית כותב דברים איומים על ישראל, אבל כאלה שמוגנים על-ידי התיקון הראשון לחוקה האמריקאית. מה תעשה פייסבוק?", תוהה ד"ר שוורץ-אלטשולר. "פייסבוק יכולה במקרה כזה זה להתעלם מהחוק הישראלי. אפשרות שנייה ורעה מאוד היא, שפייסבוק תרצה לצאת מהשוק הישראלי בגלל כל ההגבלות שהחוק הישראלי הטיל עליה.

"אפשרות שלישית שיכולה לקרות, היא שפייסבוק תחסום את הביטוי המסית רק מהגעה לגולשים שגולשים מישראל. ואם זה מה שיקרה, אז מה עזר החוק? הרי תהיה הסתה ברשת, רק שאנחנו לא נראה אותה. ככה מטפלים בטרור? יש פה בעיה גם ברמה ה'תאכלסית' - זה שאנחנו לא נראה את הביטוי המסית לא אומר שהטרור לא יתרחש".

ד"ר שוורץ-אלטשולר מציינת, כי היא לא מכירה מדינות שאימצו הסדר כל-כך רחב. "יש מדינות מסוימות שבמקרים נקודתיים מאפשרות לתת צווים להסרת מידע מהרשת, אבל בשום מקום זה לא קיים בצורה כל-כך רחבה כמו בחוק שמקודם כאן, ובצורה שלא קשורה לסיכון מיידי של חיי אדם", היא אומרת.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?