גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לימודי מגדר

על תורת היחסות, שפעת וההבדל בין גברים לנשים כפי שלמדתי מילדיי בני התשע

לימודי מגדר
לימודי מגדר

א. קשה לקבוע בנחרצות מה הייתה התגלית המדעית הבולטת ביותר ב-2016, כי מי יכול להחליט מה חשוב ממה - גנטיקה או רובוטיקה, רפואה או פיזיקה, בשר מלאכותי או אחסון מידע. הכול חשוב והדרך שבה המדע נע קדימה דומה יותר לעדר כבשים המתפשט כאוטית במורד הר, מאשר לרקטה בודדת המשוגרת למסלול מחושב מראש. לא רק המדע ככה, גם אתם ואני.

ובכל זאת, מאחר שהאדם הוא יצור בוחר, אני בוחר לחלק את המקום הראשון בין שתי תגליות שאהבתי במיוחד. הראשונה היא אחת התגליות הפיזיקליות החשובות בעשורים האחרונים, שמוכיחה את תורת היחסות הכללית וככל הנראה תזכה את החוקרים בפרס נובל: הוכחת קיומם של גלי כבידה ביקום.

גלי כבידה הם דבר מדהים מאין כמותו: דמיינו את הגלים הנוצרים כשילד זורק אבן למים. רק שבמקום מים זה היקום, במקום אבן זה שני חורים שחורים שמתנגשים ובמקום ילד זה כלום. רק ריק קפוא, אולי אינסופי, אולי לא. אז מדענים הצליחו לקלוט אדווה קטנה-קטנה של כבידה - 20 אלפיות השנייה אורכה - הנעה על פני המרחב-זמן ונוצרה על-ידי התנגשות בין שני חורים שחורים ענקיים לפני משהו כמו מיליארד וחצי שנים אי שם באוקיינוס של היקום.

רק שנבין את הטירוף האנושי: האדם השקיע מאות מיליוני דולרים ובנה מכשיר מורכב מאין כמותו, משהו שנקרא "אינטרפרומטר (interferometer) לייזר", שמונה קילומטרים של צינורות ואקום שבתוכם מערכות של קרני לייזר ומראות, כיוון אותו לחלל והצליח להקליט הוכחה בת 20 אלפיות השנייה לאירוע שהתרחש לפני 1.3 מיליארד שנים ואין לו שום השפעה מיידית על שום דבר שקשור לחיים שלנו.

בעיניי זה נפלא. וכמובן, עדות אופי מהימנה ביותר לגבי טבע האדם. מדובר ביצור משונה מאוד.

ב. התגלית השנייה מינורית בהרבה. היא בטח לא תזכה אף אחד בפרס נובל, אבל כשנתקלתי בה השבוע בעודי שרוע כפגר על מיטתי, קורבן לשפעת אכזרית שעשתה בי שמות, היא הצליחה לשמח אותי. כמו ביקור של חבר, היא נטלה אחד חלקי שישים ממחלתי.

מן הידועות היא שגברים הם חולים גרועים הרבה יותר מנשים. אנחנו מסכנים יותר, חלשים יותר ומתלוננים יותר כשאנחנו מצוננים. כמובן שלא אפספס הזדמנות לצטט מדברי מורי ורבי אלוורו דה קמפוש, שכתב: "אני מצונן / כואב לי הראש והיקום / הכול יודעים שהצטננויות הקשות ממלאות אותנו רוגז כנגד החיים". הדבר הפך זה מכבר למשל ולשנינה בקרב הליידיז.

אלא שמה אתם יודעים, הכול נכון! אנחנו באמת סובלים יותר. מחקר שנעשה באוניברסיטת לונדון טוען שרבים מהווירוסים אכן מזיקים הרבה יותר לגברים מאשר לנשים. מתברר שלחלק מווירוסי השפעת האיומים (כמו גם למחלות אחרות, כמו אבעבועות רוח ושחפת) נוח יותר להתקיים ולהתרבות בגוף האישה, לעבור מאם לילדיה וכיו"ב, אז הם מתנהגים יפה (עד כמה שאפשר להאניש התנהגות וירוסית), בעוד שבגוף של הגבר הם מרשים לעצמם לעשות הרבה יותר בלגן ונזק. אז כן, גברים באמת חולים יותר. יש!, זעקתי חלושות ממיטת חוליי וזעקתי לא נשמעה, אני סובל!

אחים יקרים, אתם לא צריכים יותר אישור של רופא או של אף אחד, פשוט גיזרו את העמוד הזה ושימרו: אתם לא עושים את עצמכם. זה הווירוסים שבאו עלינו לכלותנו. כי העולם כולו נגדנו ובמיוחד בימים אלה, ימי החנוכה החורפיים.

אז כן, ככה היו החיים גם ב-2016: על הספקטרום בין המפץ והאפצ'י. לפעמים אני מדמיין את כולנו מהלכים ביניהם על חבל דק, כמו פיליפ פטי הצרפתי האגדי שהלך על חבל בין מגדלי התאומים.

ג. אבל חברים גברים, אל יגבה לבבכם. נשים לא רק חולות פחות (או פחות קשה במחלות מסוימות. תנו להכליל קצת, כאילו שאתם לא עושים את זה), הן גם רופאות טובות יותר. ואני לא אומר את זה רק כי אשתי היא רופאה טובה במיוחד. מחקרים שפורסמו לאחרונה הגיעו למסקנות די חותכות בעניין: אם אתה חולה, ומי לא חולה, עדיף לך רופאה. אתה תטופל טוב יותר, בצורה הוליסטית יותר, יקדישו לך יותר זמן, אתה תרגיש טוב יותר, אתה תאושפז פחות ואתה גם תמות פחות. לא אתה אישית, אתה תמות את המקסימום, אבל סטטיסטית 11.5% מהמטופלים של רופאים גברים מתו תוך חודש מהאשפוז לעומת רק 11% ממטופלים של רופאות נשים (בסוף זה מצטבר לעשרות אלפי אנשים). כמעט בכל המדדים, הנשים היו טובות יותר מגברים, חוץ מאשר באחד. רוצים לנחש מהו? אתן לכם רמז: אפשר להחליף אותו בדברים. שלוש אותיות. האות הראשונה כ', האות השלישית פ' סופית.

אין לך שדה מוקשים צפוף יותר להיכנס אליו בימים אלה מאשר מערכת היחסים בין נשים לגברים, אבל בתור אחד שמגדל תאומים בגיל 9 וקצת, אחת כזו ואחד כזה, אני רוצה לחלוק עמכם את ההתרשמות שלי. היא לא חדשה וכולם יודעים שככה זה, וכולם למעשה חוו את זה על בשרם, אבל לראות את זה קורה אצלך בבית מול העיניים זה די נחמד, או לכל הפחות מעניין.

בני תשע. לפני כמה זמן, קשה לי לומר בדיוק מתי, נפער פתאום ביניהם הפער המוכר והידוע: הילדות עושות את הקפיצה והבנים נשארים מאחור, ילדים. זה לא עניין של חכמה, ציונים בבית הספר, זה גם לא (רק) עניין פיזי. זו מין הבנה של העולם על המורכבויות שלו, הגוונים, הרבדים, מערכות היחסים. לנפות את העיקר מטפל, גם אם להיכשל בזה לפעמים, לקיים דיון כן, לתרגם רגשות למילים ומילים בחזרה לרגשות, יכולת למבטי רנטגן, גלאי שקרים. זו מין יכולת להבין את המשחק.

לראות את זה קורה לבת שלך זו חוויה מטלטלת, בקטע חיובי. היו לי אחיות קטנות (יש לי עדיין), אבל פספסתי את זה אצלן כי נאלצתי לעזוב את הבית ולהצטרף למוסד כמתנקש בכיר. גם גדלתי כדתי ולמדתי בפנימייה, אז מי ראה בנות בכלל? כמעט לא הכרתי בנות. היו ילדות, ואז נשים. את כל האמצע העברתי רק עם יצורים כמוני.

ד. והילד? הוא נשאר ילד. אל תבינו אותי לא נכון, כן? לא מדובר פה בהעדפה של אחד מהילדים כמובן, הרי כולנו אוהבים את הילדים שלנו בדיוק אותו הדבר, ברור, בטח, אין לנו שום העדפה. הילד שלי הוא ממש על הכיפאק, אבל עדיין ילד. רגיש והכול, באמת, אבל בסוף בן. כמו שאני הייתי. מכונה פשוטה לתפעול. היחסים בינינו זה קצת כמו לעמוד עם הגב למראה ולקוות שאולי הפעם תצליח להסתובב מספיק מהר כדי לראות את עצמך סוף סוף מאחור. מבטיח לעדכן כשאצליח.

זה לא מחקר סטטיסטי כמובן, אבל לפי החברות והחברים ששני הנבחנים שלי מביאים הביתה, אני יכול לומר שהילדים שלי לא מיוחדים בקטע הזה. הבנות הן בארבע דרגות מעל הבנים. ואז קלטתי פתאום משהו. אין מצב שהבנות לא קולטות מה קורה פה, נכון? לא יכול להיות שהן לא קולטות עם איזה אהבלים יש להן עסק. שאלתי את נגה על העניין והיא לא הכחישה.

שאלתי את הלל, אבל לא נדמה שהיה לו מושג במה מדובר. מבחינתו ומבחינת חבריו, בנות הן מעצבנות ודי. גם אני, כאמור, לא יכול לדווח על זיכרון אחר, אבל לא יכול להיות שיצור אנושי יהיה עד כדי כך אטום. לדעתי משהו נקלט בתת-מודע.

ה. אולי כאן, בגיל הזה, נמצאת נקודת האפס של הסכסוך. הבנות מבינות שהן נעלות על הבנים. הבנים מבינים את זה גם, אבל מכחישים, מדחיקים, ואז כועסים ושונאים ונוקמים, מה זה נוקמים - וזה שאנחנו סובלים כל-כך הרבה יותר משפעת בטח לא עוזר! - ובסוף כל מה שאנחנו מקבלים זה את התרבות שאנחנו נמצאים בה ואת הטי-שירט העלובה הזו.

אולי הגיל הזה הוא ההתנגשות בין שני החורים השחורים שיוצרים אירוע קוסמי הגורם לאדוות קלות, אך מורגשות היטב של כבידה וטינה במרחבי הזמן-נפש. ובעומק הנפש, שלא כמו בסוף היקום, דווקא יש ילד שזורק אבן.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק