גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוטף פלוס כמה? החקיקה הישנה מתעלמת מהעובדים החדשים

איך נראה העובד החדש? איך נראה כוח העבודה של המאה ה-21? ואיך דואגים לזכויותיו בלי קשר לאופן העסקתו?

קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בעקבות הטור שפורסם בשבוע שעבר וסקר את התופעות המפרקות את עולם העבודה המסורתי, על תפקידיו וארגוניו, הגיעו תגובות רבות שהעלו את החשש שאנחנו לא מוכנים, שאין בסביבה את ההגנות הנדרשות כדי להבטיח את האדם העובד או לאפשר לארגון לנהל את העובדים החדשים. בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", שהתקיימה לפני כמה שבועות, דיבר ד"ר כריס בראוור, ראש המרכז לחדשנות באוניברסיטת לונדון, על המקצועות הנעלמים ועל אופני התעסוקה החדשים ואמר שמאחר שאיננו מצליחים לתפוס את ההיקף של השינוי הזה, אנחנו לא מתכוננים אליו - ברמה החברתית, המדיניות, החקיקה, הביטחון הסוציאלי.

כשעבודה כבר איננה רק עבודה בארגון במשרת שכיר, מתום הלימודים ועד הפנסיה, יש מקום לשאול איך צריכה להיראות מערכת יחסי העבודה ואיך שומרים על זכויות כל העובדים - לא רק אלה שעדיין עובדים במתכונת המסורתית. הטור היום מעלה את השאלות הדורשות התייחסות כדי שנוכל כחברה לשמור על העובד החדש ולאפשר את הארגון החדש.

זה כמה שנים יש מגמה ברורה של ירידה במשרות שכירים ועלייה בעבודות המשלבות משרת שכיר ועבודה עצמאית או עצמאית בלבד. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב, מאז 2004 גדל מספר החברות ללא עובדים (כלומר, עובד עצמאי יחיד שהוא חברה בפני עצמו) ב-18% לעומת 3.5% בלבד במספר השכירים בלבד. המכון הכלכלי של עמק הסיליקון בחן את התופעה של מגזר העובדים החדש, המכונה בארה"ב "כלכלת ה-1099", על שם מספרו של טופס הדיווח למס ההכנסה בארה"ב עבור כל מי שהכנסתו כוללת כסף ממקור עצמאי כלשהו.

בארה"ב כולם ממלאים בסוף השנה דוח הכנסה ולכן יש לנו נתונים טובים על השינויים שחלו על פני זמן בהיקף ההכנסות מעבודה שכירה ומעבודה לא-שכירה. מבחינה היסטורית, בתקופות של מיתון אפשר לראות ירידה בדוחות שכירים ועלייה בדוחות עצמאים כתוצאה מגלי פיטורים ומפניית המעסיקים למיקור חוץ, ובשנים שבהן הכלכלה התאוששה המגמה הזאת התהפכה. אבל מאז שנת 2000 דוחות העצמאים עולים בהתמדה ומאז המיתון של 2007 רואים צמיחה קבועה בדוחות העצמאים, בעוד מספר הדוחות של השכירים עדיין עולה ויורד.

בישראל, השיח הציבורי והממשלתי על זכויות עובדים מתמקד עדיין במערכת שבין מעסיק לעובד. אבל אם בעולם החדש יש פחות שכירים ויותר עצמאים, או שילוב של עצמאים ושכירים, אז לא יכול להיות שכל ההתייחסות שלנו כחברה לרובד הסוציאלי, לזכויות העובדים, תצטמצם לנישה ההולכת וקטנה של עובד המועסק במשרה מלאה אצל מעסיק יחיד לאורך שנים. הגיע הזמן לשאול איך נראות זכויות עובדים בעולם החדש. הגיעה העת להתייחס לרובד הסוציאלי של העצמאי ולשמור עליו לפחות כמו ששומרים על שכיר.

מערכת יחסי העבודה וזכויות העובדים הנהוגות כיום בארץ מושתתות על תפיסה מתחילת ימי המדינה שלפיה עצמאי משתייך למעמד הגבוה, יש לו אמצעים וקשרים, ואילו העובדים, הפועלים, הם אלה הנזקקים להגנת המחוקק והארגונים היציגים. התפיסה הזאת באה לידי ביטוי במעבר בין עבודה שכירה לעבודה עצמאית הכרוכה בפערים בתשלומים ובזכויות בביטוח הלאומי. היום כבר אין סיבה לפערים האלה בזכויות הסוציאליות, כגון ימי מחלה, ימי חופשה, דמי אבטלה, קצבאות ואפילו חיסכון לפנסיה.

במסמך של משרד הכלכלה על ההבחנה בין עצמאי לשכיר נעשתה השוואה בין ההטבות לשכירים להטבות המוקנות לעצמאים. "...למרות שבפועל מהותם אינה שונה מזו של השכירים, קיימים הבדלים ביניהם לבין השכירים בכל הנוגע להטבות השונות הניתנות להם מטעם המדינה", נכתב במסמך. קחו לדוגמה את נושא השכר עצמו. עבור שכיר, החוק מגדיר מהו תשלום שכר בזמן ומה עושים בעת הלנת שכר. עצמאי, לעומת זאת, מקבל שוטף פלוס משהו, בחסות החוק.

הבשורה של ניו יורק

בניו יורק עברה פה אחד באוקטובר השנה חקיקה חדשנית שצריכה להוות בשורה בתחום הזה. החוק, שנקרא Freelance isn't Free Act (בתרגום חופשי: עצמאי לא בחינם), דורש מכל אחד ששוכר את שירותי הפרילאנס להסכים מראש ובכתב על לוחות הזמנים ואופן התשלום. החוק קובע גם סנקציות על אי-תשלום בזמן לעצמאים. בארץ נדונה בימים אלה בוועדת הכלכלה של הכנסת הצעת חוק מוסר התשלומים, המחייבת גופים ציבוריים לשלם לספקים בתוך 45 יום.

את השיח הזה הוביל איגוד הפרילאנסרים האמריקאי ששם לו למטרה לקדם את האינטרסים של עובדי פרילאנס, להיות להם קול ולהעניק להם הטבות, תמיכה וכוח פוליטי. האיגוד הזה מקבל מענקים ותרומות מקרנות ידועות רבות וגם מכמה ערים ומדינות בארה"ב. הגוף הזה, שהוקם ב-1995 על ידי שרה הורוביץ, מאגד היום 250 אלף עובדי פרילאנס בארה"ב. הורוביץ עצמה זכתה להיכלל ברשימת 100 המנהיגים הגלובליים של המחר, של הפורום הכלכלי העולמי. מדוע זה חשוב? כי כל מהלך גדול מתחיל במישהו שמחליט לצאת לדרך.

ואצלנו? לא מזמן הסתיים קמפיין מימון המונים עבור הסתדרות העצמאים, גוף א-פוליטי לא-עסקי שהקימו מורן מישל ונעמה עידן, ממובילות מחאת העצמאים של 2015. הן מבטיחות לפעול, להנגיש מידע, לפעול לחקיקה ולטפל ברגולציה.

אבל זה לא מספיק. כוחם של חלק מהעובדים החדשים הוא דווקא ביכולתם לעבוד בתוך ארגונים, אצל לקוחות, כעובדי פרילאנס, והם מביאים לארגון יכולות, ידע, מקצועיות שארגונים לא צריכים או לא יכולים לקיים במתכונת מלאה ופנימית. הארגון החדש, על פי דוח המגמות הגלובליות של Deloitte לשנת 2016, צריך לדעת לנהל את כוח האדם החדש שבו וזה מתחיל בעצם הצורך להכיר גם בעובדי הפרילאנס ועובדי הענן שלו ככוח עבודה. נולד כאן מונח חדש: Blended Workforce, כוח עבודה מעורב, שהמשמעות שלו היא שלרוחב ארגונים, תעשיות וגיאוגרפיות נוצר חוזה עבודה וחוזה חברתי חדש. והחוזה הזה דורש שיתקיימו במקביל יחסי עבודה ודיני עבודה חדשים שיתמכו ביכולת של מגוון העובדים האלה לעבוד בארגון.

חוקי העבודה הקיימים מבחינים בין עובד למי שאינו עובד באופן שדורש מהארגון לנהל את מי שאינו שכיר דרך מחלקות רכש, להפריד את סביבת העבודה ולצמצם את העבודה המשותפת. זו בעיה בכל העולם כיום - מצד אחד הצורך לנהל ארגון חדש ומצד אחר להתנהל במערכת חוקית שלא התאימה את עצמה לסביבה החדשה. על פי המחקר של דלויט, 20% מהמנהלים מציינים את חוסר הוודאות הרגולטורית כאחד משלושת האתגרים הגדולים ביותר בנושא זה.

איך נראה העובד החדש? איך נראה כוח העבודה של המאה ה-21? ואיך דואגים לזכויותיו בלי קשר לאופן העסקתו? אין היום מענה לנושאים האלה - לא לעובד ולא לארגון. וכל עוד השיח שלנו יתמקד במערכת שבין עובד יחיד למעסיק יחיד, לא נאפשר לעובדים או לארגונים לצמוח ולקיים את עצמם בכבוד לאורך שנים בעולם עבודה שהשתנה.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

מספר הדוחות של עצמאים עולה בהתמדה

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס