גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוטף פלוס כמה? החקיקה הישנה מתעלמת מהעובדים החדשים

איך נראה העובד החדש? איך נראה כוח העבודה של המאה ה-21? ואיך דואגים לזכויותיו בלי קשר לאופן העסקתו?

קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בעקבות הטור שפורסם בשבוע שעבר וסקר את התופעות המפרקות את עולם העבודה המסורתי, על תפקידיו וארגוניו, הגיעו תגובות רבות שהעלו את החשש שאנחנו לא מוכנים, שאין בסביבה את ההגנות הנדרשות כדי להבטיח את האדם העובד או לאפשר לארגון לנהל את העובדים החדשים. בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", שהתקיימה לפני כמה שבועות, דיבר ד"ר כריס בראוור, ראש המרכז לחדשנות באוניברסיטת לונדון, על המקצועות הנעלמים ועל אופני התעסוקה החדשים ואמר שמאחר שאיננו מצליחים לתפוס את ההיקף של השינוי הזה, אנחנו לא מתכוננים אליו - ברמה החברתית, המדיניות, החקיקה, הביטחון הסוציאלי.

כשעבודה כבר איננה רק עבודה בארגון במשרת שכיר, מתום הלימודים ועד הפנסיה, יש מקום לשאול איך צריכה להיראות מערכת יחסי העבודה ואיך שומרים על זכויות כל העובדים - לא רק אלה שעדיין עובדים במתכונת המסורתית. הטור היום מעלה את השאלות הדורשות התייחסות כדי שנוכל כחברה לשמור על העובד החדש ולאפשר את הארגון החדש.

זה כמה שנים יש מגמה ברורה של ירידה במשרות שכירים ועלייה בעבודות המשלבות משרת שכיר ועבודה עצמאית או עצמאית בלבד. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב, מאז 2004 גדל מספר החברות ללא עובדים (כלומר, עובד עצמאי יחיד שהוא חברה בפני עצמו) ב-18% לעומת 3.5% בלבד במספר השכירים בלבד. המכון הכלכלי של עמק הסיליקון בחן את התופעה של מגזר העובדים החדש, המכונה בארה"ב "כלכלת ה-1099", על שם מספרו של טופס הדיווח למס ההכנסה בארה"ב עבור כל מי שהכנסתו כוללת כסף ממקור עצמאי כלשהו.

בארה"ב כולם ממלאים בסוף השנה דוח הכנסה ולכן יש לנו נתונים טובים על השינויים שחלו על פני זמן בהיקף ההכנסות מעבודה שכירה ומעבודה לא-שכירה. מבחינה היסטורית, בתקופות של מיתון אפשר לראות ירידה בדוחות שכירים ועלייה בדוחות עצמאים כתוצאה מגלי פיטורים ומפניית המעסיקים למיקור חוץ, ובשנים שבהן הכלכלה התאוששה המגמה הזאת התהפכה. אבל מאז שנת 2000 דוחות העצמאים עולים בהתמדה ומאז המיתון של 2007 רואים צמיחה קבועה בדוחות העצמאים, בעוד מספר הדוחות של השכירים עדיין עולה ויורד.

בישראל, השיח הציבורי והממשלתי על זכויות עובדים מתמקד עדיין במערכת שבין מעסיק לעובד. אבל אם בעולם החדש יש פחות שכירים ויותר עצמאים, או שילוב של עצמאים ושכירים, אז לא יכול להיות שכל ההתייחסות שלנו כחברה לרובד הסוציאלי, לזכויות העובדים, תצטמצם לנישה ההולכת וקטנה של עובד המועסק במשרה מלאה אצל מעסיק יחיד לאורך שנים. הגיע הזמן לשאול איך נראות זכויות עובדים בעולם החדש. הגיעה העת להתייחס לרובד הסוציאלי של העצמאי ולשמור עליו לפחות כמו ששומרים על שכיר.

מערכת יחסי העבודה וזכויות העובדים הנהוגות כיום בארץ מושתתות על תפיסה מתחילת ימי המדינה שלפיה עצמאי משתייך למעמד הגבוה, יש לו אמצעים וקשרים, ואילו העובדים, הפועלים, הם אלה הנזקקים להגנת המחוקק והארגונים היציגים. התפיסה הזאת באה לידי ביטוי במעבר בין עבודה שכירה לעבודה עצמאית הכרוכה בפערים בתשלומים ובזכויות בביטוח הלאומי. היום כבר אין סיבה לפערים האלה בזכויות הסוציאליות, כגון ימי מחלה, ימי חופשה, דמי אבטלה, קצבאות ואפילו חיסכון לפנסיה.

במסמך של משרד הכלכלה על ההבחנה בין עצמאי לשכיר נעשתה השוואה בין ההטבות לשכירים להטבות המוקנות לעצמאים. "...למרות שבפועל מהותם אינה שונה מזו של השכירים, קיימים הבדלים ביניהם לבין השכירים בכל הנוגע להטבות השונות הניתנות להם מטעם המדינה", נכתב במסמך. קחו לדוגמה את נושא השכר עצמו. עבור שכיר, החוק מגדיר מהו תשלום שכר בזמן ומה עושים בעת הלנת שכר. עצמאי, לעומת זאת, מקבל שוטף פלוס משהו, בחסות החוק.

הבשורה של ניו יורק

בניו יורק עברה פה אחד באוקטובר השנה חקיקה חדשנית שצריכה להוות בשורה בתחום הזה. החוק, שנקרא Freelance isn't Free Act (בתרגום חופשי: עצמאי לא בחינם), דורש מכל אחד ששוכר את שירותי הפרילאנס להסכים מראש ובכתב על לוחות הזמנים ואופן התשלום. החוק קובע גם סנקציות על אי-תשלום בזמן לעצמאים. בארץ נדונה בימים אלה בוועדת הכלכלה של הכנסת הצעת חוק מוסר התשלומים, המחייבת גופים ציבוריים לשלם לספקים בתוך 45 יום.

את השיח הזה הוביל איגוד הפרילאנסרים האמריקאי ששם לו למטרה לקדם את האינטרסים של עובדי פרילאנס, להיות להם קול ולהעניק להם הטבות, תמיכה וכוח פוליטי. האיגוד הזה מקבל מענקים ותרומות מקרנות ידועות רבות וגם מכמה ערים ומדינות בארה"ב. הגוף הזה, שהוקם ב-1995 על ידי שרה הורוביץ, מאגד היום 250 אלף עובדי פרילאנס בארה"ב. הורוביץ עצמה זכתה להיכלל ברשימת 100 המנהיגים הגלובליים של המחר, של הפורום הכלכלי העולמי. מדוע זה חשוב? כי כל מהלך גדול מתחיל במישהו שמחליט לצאת לדרך.

ואצלנו? לא מזמן הסתיים קמפיין מימון המונים עבור הסתדרות העצמאים, גוף א-פוליטי לא-עסקי שהקימו מורן מישל ונעמה עידן, ממובילות מחאת העצמאים של 2015. הן מבטיחות לפעול, להנגיש מידע, לפעול לחקיקה ולטפל ברגולציה.

אבל זה לא מספיק. כוחם של חלק מהעובדים החדשים הוא דווקא ביכולתם לעבוד בתוך ארגונים, אצל לקוחות, כעובדי פרילאנס, והם מביאים לארגון יכולות, ידע, מקצועיות שארגונים לא צריכים או לא יכולים לקיים במתכונת מלאה ופנימית. הארגון החדש, על פי דוח המגמות הגלובליות של Deloitte לשנת 2016, צריך לדעת לנהל את כוח האדם החדש שבו וזה מתחיל בעצם הצורך להכיר גם בעובדי הפרילאנס ועובדי הענן שלו ככוח עבודה. נולד כאן מונח חדש: Blended Workforce, כוח עבודה מעורב, שהמשמעות שלו היא שלרוחב ארגונים, תעשיות וגיאוגרפיות נוצר חוזה עבודה וחוזה חברתי חדש. והחוזה הזה דורש שיתקיימו במקביל יחסי עבודה ודיני עבודה חדשים שיתמכו ביכולת של מגוון העובדים האלה לעבוד בארגון.

חוקי העבודה הקיימים מבחינים בין עובד למי שאינו עובד באופן שדורש מהארגון לנהל את מי שאינו שכיר דרך מחלקות רכש, להפריד את סביבת העבודה ולצמצם את העבודה המשותפת. זו בעיה בכל העולם כיום - מצד אחד הצורך לנהל ארגון חדש ומצד אחר להתנהל במערכת חוקית שלא התאימה את עצמה לסביבה החדשה. על פי המחקר של דלויט, 20% מהמנהלים מציינים את חוסר הוודאות הרגולטורית כאחד משלושת האתגרים הגדולים ביותר בנושא זה.

איך נראה העובד החדש? איך נראה כוח העבודה של המאה ה-21? ואיך דואגים לזכויותיו בלי קשר לאופן העסקתו? אין היום מענה לנושאים האלה - לא לעובד ולא לארגון. וכל עוד השיח שלנו יתמקד במערכת שבין עובד יחיד למעסיק יחיד, לא נאפשר לעובדים או לארגונים לצמוח ולקיים את עצמם בכבוד לאורך שנים בעולם עבודה שהשתנה.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

מספר הדוחות של עצמאים עולה בהתמדה

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי