גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דודי אפל וגבעת שמואל: "לא ייתכן שזה שסרח חוזר"

תושבי שכונת גיורא בגבעת שמואל הגיעו השבוע לכנס דיירים ופגשו את דודי אפל, שכבר ישב בכלא ונפרד מהזכויות שקנה שם לפני 20 שנה ■ האם לאפל ולממשיכיו יש בלעדיות לפינוי-בינוי, ולמה חברות אחרות מחתימות דיירים?

שיכוני שכונת גיורא / צילום: תמר מצפי
שיכוני שכונת גיורא / צילום: תמר מצפי

האם מסתמן סוף לסאגה בת עשרים שנה בשכונת גיורא המוזנחת שבגבעת שמואל? תושבי השכונה הוזמנו בשבוע שעבר לכנס דיירים שערכה חברת א.ב התחדשות עירונית באולמי הללויה בפ"ת, והזכיר יותר מעמד של חתונה. במקביל, הם ממתינים לכנס דיירים שמתכננת חברת כנען, כדי לשמוע את הצעתה.

לפני כמעט 20 שנה, בשנת 1998, זכה היזם דודי אפל במכרז של מנהל מקרקעי ישראל לביצוע פרויקט פינוי-בינוי בשכונה. תנאי במכרז היה שרמ"י (אז עוד המינהל) תעניק קרקע סמוכה ליזם, כדי שיתחיל לבנות עליה (בינוי-פינוי). לפי תנאי המכרז ייהרסו 556 דירות ובמקומן ייבנו כ-1,600 דירות. את העסקה ביצע דודי אפל באמצעות חברת "מגדל הזוהר" שהיתה בבעלותו.

אלא שכמה חודשים לאחר מכן, נחשפה פרשת שחיתות שהאשימה את אפל במתן שוחד לראש עיריית גבעת שמואל דאז, זמיר בן ארי, ולבכיר במינהל, עודד טל. לפי האישום ביקש אפל להגדיל את מספר הדירות ל-3,200 ובתמורה העניק כספי שוחד והבטיח לטל כי יעסיק את אשתו בחברה.

לאחר הפרשייה ביטל המינהל את המכרז, אלא שצו מניעה משנת 1999 נותר על כנו ולפיו המינהל אינו יכול לבצע שינוי זכויות בשכונה. משכך, טוענים גם היום בחברת מגדל הזוהר, הזכויות עדיין שייכות לחברה, ואלו הועברו לחברת א.ב. התחדשות עירונית. אפל עצמו הגיע בשבוע שעבר לאסיפה באולם האירועים בפ"ת.

"לא ייתכן שזה שסרח, חוזר לפעול בשטח", אומר דורון קדוש, מנציגות ועד השכונה. קדוש, דייר ותיק בשכונה, מציין כי חברת הרברט סמואל, חברה בבעלות משפחת דיין המוחזקת על ידי בעלי מניות קפריסאים, וזרוע ההתחדשות העירונית שלה, חברת א.ב. התחדשות עירונית שבה מכהן ח"כ לשעבר מיכאל קליינר כדירקטור, הן שותפות של דודי אפל. "הוא דיבר איתי ואמר לי בפירוש שהוא היזם והם הקבלן המבצע. כל הסיפורים שהוא מספר לא נכונים ותושבים בשכונה לא מוכנים לשמוע את השם שלו. מה שקורה כעת הוא שאפל ממשיך לתקוע את השכונה עוד שנים ארוכות כפי שעשה עד כה.

"אין זכויות לביצוע לאף יזם", אומר קדוש, "אלא שחברת א.ב. התחדשות עירונית, שרכשה את זכויות מגדל הזוהר, משקרת לתושבים ומציגה מצג שווא כאילו הם בעלי זכויות במקום".

לפי הקלטות שהגיעו לידי "גלובס", נציגים של חברת א.ב. התחדשות עירונית אכן טוענים בשיחות טלפון עם דיירים כי הם בעלי הזכויות בלעדיים לביצוע הפרויקט בשכונה.

לפי גורמים בסביבת החברה, היא מתכננת לפנות לבית המשפט בדרישה מרמ"י לקיום המכרז הישן. עו"ד ארז חבר, מפרקה של החברה, טוען שהוא יילחם על כך במלוא העוצמה: "חברת מגדל הזוהר זכתה במכרז למתן רשות לתכנון, פינוי, פיתוח ובינוי במקרקעין בשכונת גיורא בגבעת שמואל. זמן מה לאחר מכן בוטל ההסכם ע"י רמ"י. חברת מגדל הזוהר הגישה תביעה אזרחית כנגד רמ"י לפיה התבקש בית המשפט להורות על אכיפת זכייתה במכרז. לבקשת מגדל הזוהר הורה בית המשפט על מתן צו מניעה האוסר על רמ"י לבצע כל פעולה בכל עניין הנוגע והקשור למקרקעין במתחם גיורא שבגבעת שמואל לרבות מול צדדים שלישיים. בהמשך נקלעה החברה להליכי חדלות פירעון ובפברואר 2011 מוניתי כמנהל מיוחד לנכסיה.

"בשל הליכי הפירוק, עוכב בירורה של התביעה האזרחית. וביוני האחרון הורה בית המשפט המחוזי בת"א על חידוש תביעתה של מגדל הזוהר ועל הגשת כתב תביעה מתוקן. בין לבין, עוכב ההליך עד להכרעה בזהות הזוכה ברכישת מניות מגדל הזוהר, כאשר בסופו של דבר אושר בבית משפט העליון בדצמבר האחרון למכור את המניות לחברת הרברט סמואל על הים.

"מגיש תוכניות ורץ"

אבל בינתיים נכנסו כאמור לזירה יזמים נוספים שלטשו עיניים לפרויקט ושללים את טענת הבלעדיות של אנשי אפל ורוכשי מגדל הזוהר. אחת מאלה היא קבוצת כנען שמחתימה בפרויקט דיירים מזה שש שנים. כנען מסתמכת על העובדה כי גם אם הצו עדיין בתוקף, אין לו נפקות, שכן במשך עשרים השנה האחרונות מרבית הדיירים עברו תהליך של היוון זכויות חכירה וכעת יותר מ-80% מהדיירים הם בעלי קרקע פרטית, כך שרמ"י היא שחקן משנה.

לדברי עו"ד איתמר גלרשטיין, המייצג דיירים בשכונה, "הזכויות של המנהל בקרקע פחתו ולכן לצו המניעה למעשה אין משמעות. זכויות הדיירים, שדירתם רשומה על שמם, הן זכויות קנייניות ורק הם זכאים להחליט איזה קבלן לבחור לפרויקט".

מאיר טל, מנכ"ל קבוצת כנען, נשמע חדור רוח קרב. לדבריו, לחברה 64 חתימות בסה"כ ובאחד הבניינים 33 חתימות מתוך כ-90 דיירים. לדבריו, "ברגע שאני מגיע ל-50% אני מגיש תוכניות ורץ על זה. כשאני מגיע ל-80% התוכנית מאושרת ומתחילים את הפרויקט. אפל משקר שהפרויקט שלו. אני אומר שהמכרז בוטל, והזכות היא של הדיירים. לא שלי ולא של אף אחד אחר. מדובר פה בניצול ציני של אנשים, חלקם קשי יום, שלא מבינים בהליכי תכנון ובנייה והולכים שבי אחר הבטחות שווא והצגת עובדות ללא קשר למציאות התכנונית והמשפטית".

אבל לא כולם בשכונה מבטלים את הזכויות של רוכשת מגדל הזוהר. ניר אטיה, פעיל בשכונת גיורא המחזיק בדירה ברחוב הנשיא 3, אומר שאותו לא מעניין כבר מי יבצע את הפרויקט - העיקר שהפרויקט יבוצע. "בית המשפט החליט שמשפחת דיין זכתה בזכויות. מכיוון שאנו שומרי חוק והתהליך נמצא בין כותלי בית המשפט 25 שנה, נראה שנכון לתקופה זאת יש למשפחת דיין יתרון יחסי על פני כולם. אמנם מדובר בחברה שבגללה ההליך תקוע 20 שנה, אבל מוטב שנלך בדרך עם הסיכוי הטוב ביותר".

מא.ב התחדשות עירונית נמסר: "החברה מתמחה בהקמת פרויקטים אורבניים, פינוי-בינוי והתחדשות עירונית. החברה הוקמה ע"י קבוצת דיין שבבעלותה פעילות נדל"נית בישראל ובאירופה והיא זרוע הביצוע של חברת מגדל הזוהר שנרכשה ע"י קבוצת דיין. מגדל הזוהר זכתה במכרז למתן רשות לתכנון, פינוי, פיתוח ובינוי בשכונת גיורא והיא הזכאית הבלעדית על פי דין. בימים אלה מתחדשת התביעה שבסופה יורה ביהמ"ש על תחילת ביצוע הפרויקט. בעקבות חידוש התביעה, התחלנו בפעילות משותפת עם הדיירים בכדי להוציא לפועל פינוי-בינוי ולהפסיק את הסבל הרב שנגרם במשך 20 שנה לדיירים.

מפתח הפיצוי: 25 מ"ר ומרפסת

שכונת גיורא ממוקמת בצפון-מערב גבעת שמואל, בסמוך לגשר קוקה קולה בכביש 4. השכונה תחומה בין רחוב הנשיא מצפון, כביש 4 ממערב ורחוב הזיתים במזרח. הבנייה מאופיינת בבניינים נמוכים של 3-4 קומות, הכוללים דירות בנות 2-3 חדרים. מחירי הדירות עלו בשנים האחרונות, בין היתר בגלל החלום לממש את ההבטחה לפינוי-בינוי, והדירות מאוכלסות בעיקר על ידי שוכרים. דירת 21 מ"ר נמכרה ב-938 אלף שקל. דירות בנות 48-58 מ"ר נמכרות ב-1.2-1.3 מיליון שקל ודירות 80 מ"ר נמכרות במחיר של 1.45 מיליון שקל. מפתח הפיצוי שעליו מדברים היזמים עם הדיירים כולל הוספת 25 מ"ר בנוי לכל דירה ועוד מרפסת שמש בת 12 מ"ר, מחסן בן 6 מ"ר בקומת הקרקע וחניה מקורה. דירות מקבילות חדשות בנות 4 חדרים עולות כ-2.6 מיליון שקל.

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד