גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר "גלובס": שיטת המכרזים של עמידר - חשדות לשחיתות

היו"ר יצחק לקס ביקש מהקב"ט לארגן חוקר שלא מרשימת הספקים הקבועה ■ בדוח הביקורת נאמר: "התקשרות זו וקבלת שירותים מניר חקירות באופן זה מנוגדות לחוק ולנוהלי עמידר, והדבר מעלה חשש לקשר פסול עם המציע הזוכה"

משרדי עמידר / צילום: איל יצהר
משרדי עמידר / צילום: איל יצהר

לפני כמה שבועות התקיים דיון מתוח במשרד מבקר המדינה, יוסף שפירא. מצד אחד הנהלת חברת עמידר: המנכ"ל, ראובן קפלן; יו"ר ועדת הביקורת של הדירקטוריון, שמעון הייבלום; ונציג של משרד עורכי הדין ראב"ד מגריזו בנקל. מנגד: מבקר הפנים של עמידר, מנחם מרום, עם עורכי דינו דן שווץ ועופר רזניק ממשרד גדעון פישר ושות'.

יו"ר עמידר, יצחק לקס, מבקש לפטר את מרום בנימוק של תפקוד לקוי. מרום טוען כי הסיבה לכך היא שהתריע על שחיתות וליקויים. בין השאר על האופן שבו נוהלו מכרזים של עמידר על-ידי קב"ט החברה, אבי בטיטו - למשל מכרז לחצני מצוקה שנחשף ב"גלובס" ("קב"ט עמידר ניהל מכרז ללחצני מצוקה: הצעה 'שופצה' - וזכתה", 20.11.16); ומכרז נוסף שנעשה בהשראתו של שר השיכון הקודם, אורי אריאל, לרכישת חבילות מזון, בו עלו ממצאים חשודים של רכישות אצל ספקים מקורבים.

מבקר המדינה העניק למרום צו הגנה זמני באוגוסט. עמידר ביקשה להסיר את הצו, אולם בעקבות הדיון שנערך בתחילת דצמבר החליט המבקר להאריכו.

במקום שהמבקר הפנימי של עמידר יחקור את ניהול המכרזים, שכרה החברה הממשלתית את משרד עורכי הדין ראב"ד מגריזו בנקל לבדוק שורת מכרזים שערך וניהל קצין הביטחון בטיטו. בסדרת כתבות זו יובאו הממצאים החמורים שנמסרו להנהלת עמידר ביולי 2016 על מכרזים אלה ואופן ניהולם.

"הפרת חובת האמונים"

במכרז למתן שירותי חקירות שונים הסתבר בבדיקה כי לאור היקף המכרז היה צריך לקיים מכרז פומבי, בפיקוח ועדת המכרזים העליונה, אבל בטיטו ערך מעין מכרז סגור וקיבל 3 הצעות. בטיטו גילה יחס מיוחד כלפי חברת ניר חקירות, שזכתה בחוזה עבודה של עמידר.

למרות בקשותיהם, החוקרים לא קיבלו מבטיטו את המסמכים העיקריים של ניהול המכרז, אבל הצליחו להגיע לכמה ממצאים: ההתקשרות עם ניר חקירות נעשתה למרות שהחברה כלל לא הייתה ברשימת הספקים המאושרים של עמידר; היקף המכרז נופח על-ידי כך, שבמקום תשלום של 100 אלף שקל לשנה ואופציה לעוד שנתיים, ניתנה אופציה ל-3 שנים.

כמו כן נמצא בבדיקה כי ההתקשרות עם ניר חקירות התבצעה עוד בטרם עריכת המכרז, ובלשון הדוח: "עולה כי ביחס למציע ניר חקירות, עמידר שכרה את שירותיו ושילמה לו עוד בטרם פרסום המכרז ואף לאחר פרסומו וקודם לקביעת המציע הזוכה".

כך סיכם החוקר את הפרשה: "על-פי כלל המידע שהועבר לנו (רשימת ספקים מאושרים; חשבונות עסקה של המציע ניר חקירות; תדפיס חשבונות ששילמו לניר חקירות בשנת 2014), בוצעה התקשרות עם אחד המציעים במכרז טרם היציאה למכרז וכן שלא במסגרת מוכרת ומאושרת להתקשרות עם ספק בעמידר. התקשרות זו וקבלת שירותים מניר חקירות באופן זה מנוגדות לחוק ולנוהלי עמידר, והדבר מעלה חשש לקשר פסול עם המציע הזוכה.

"התנהלות זו של בטיטו, המחזיק בתפקיד ניהולי בכיר בחברה, עלולה להגיע לכדי הפרת חובת האמונים וחובת הזהירות בה הוא חב כאורגן בחברה, וכן הייתה עלולה להביא לחיוב החברה כלפי המשתתפים במכרז בגין הפרת חובות החברה על-פי הדין המינהלי ואף בתביעות נזיקיות. לפיכך אנו סבורים כי על מוסדות החברה להעמיק את הבדיקה על היקף חובותיו של עורך המכרז, לרבות האישיות, ובהתאם להסיק מסקנות אישיות".

משרד החקירות ויצמן יער כתב דוח משלו בעניין המכרז לבחירת משרד חקירות, על יסוד הדוח של משרד ראב"ד מגריזו בנקל, ואלה הממצאים:

"ניר חקירות עצמו לא שיתף פעולה באופן מלא עם החקירה, אולם טען כי לא ניגש כלל למכרז של עמידר אלא רק ביצע פעולות חקירה ספציפיות בהתאם להצעת מחיר שהגיש לבדיקת נושא יחיד. לדבריו, זה כשנתיים-שלוש שהוא לא ניגש למכרז חקירות של עמידר ועובד רק כשפונים אליו ולפי הצעת מחיר פרטנית, ולמיטב זיכרונו, כך זה היה גם בעבודה האחרונה שביצע.

"בטיטו מסר בגרסתו כי בעקבות אירוע של חשד להטרדה מינית בעמידר, התבקש על-ידי יו"ר עמידר עו"ד יצחק לקס לארגן חוקר שלא מרשימת הספקים הקבועה (לצורך שמירה על סודיות), ולפיכך פנה לקבל הצעות מחיר מחוקרים חיצוניים ולא פנה לרשימת הספקים הקבועה עימה עובדת החברה.

"בטיטו בחר שני משרדי חקירות על-פי בחירה אקראית באינטרנט, בעוד שלמשרד של ניר חקירות פנה בעקבות היכרות מוקדמת שלו עם חקירות שעשה עבור עמידר".

עמידר: "לקב"ט כבר נערך שימוע"

עמידר מסרה בתגובה: "איננו מנהלים את ענייני העובדים בכלי התקשורת, ולכן רק נציין כי לקב"ט כבר נערך שימוע, ומאחר שהוא מצוי בחופשת מחלה, טרם ננקטו ההליכים הנדרשים לגביו.

"יובהר כי החברה היא שיזמה את ביצוע דוחות הביקורת והחקירה המשלימה, וזאת לבקשת ועדת הביקורת של דירקטוריון החברה (ולא לבקשת מבקר הפנים), במטרה לוודא את תקינות המכרזים ולפעול בהתאם לנהלים. וכאמור, בעקבות ממצאיהם נערך שימוע כנדרש".

לא התקבלה תגובה מאבי בטיטו.

זכו במכרז בלי תעודת יושר

עמידר מבצעת הרבה פינויים מנכסיה, למשל של פולשים או בעקבות הליכי הוצאה לפועל. כאשר ועדת פתיחת תיבת המכרזים פתחה את התיבה במכרז לקבלת שירותי פינויים, הסתבר כי הצעתה של חברת מוטי שירותים משפטיים לא הציגה הוכחות לעמידה בתנאי הסף של תעודת יושר של בעל החברה ועובדיה.

ואולם, הוועדה שעסקה בבדיקת הציון למתמודדים לא התייחסה כלל לאי-עמידה של המתמודד בתנאי סף, למרות שאי-עמידה בתנאי סף הוא עילה לפסילת המתמודד. מידע זה לא הועבר לוועדת המכרזים העליונה, והחברה זכתה במכרז.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"