גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת הסלמון

ישראלים מלמדים נורבגים לגדל סלמון? טונה כחולה ושרימפס בבריכות מלאכותיות? האחים יואב וניתאי דגן, שהתחילו את הקריירה כמנקים בצלילה של בריכות דגים, פיתחו טכנולוגיה חדשנית ומבטיחה בתחום. חברות הענק מחזרות, הקרנות מציעות להשקיע, אבל שני הקיבוצניקים לא ממהרים עם האקזיט. דג זהב

על פניו, העובדה שהאחים יואב וניתאי דגן מוכרים לנורבגיה טכנולוגיה לגידול דגי סלמון, מזמנת באופן כמעט אוטומטי את הקלישאה הידועה על הישראלים שמצליחים למכור קרח לאסקימוסים. אלא שהאחים דגן הופכים את הבדיחה הפוגענית על פיה: בניגוד למיתוס הזה, שמייחס ליושבים בציון תחמנות שבאמצעותה הם מוכרים לגויים התמימים דברים שהם לא באמת צריכים, הפיתוח הישראלי לא רק מציל את אחד מענפי המזון המשמעותיים של המדינה הסקנדינבית, אלא גם תורם לפתרון אחת המצוקות הקשות של השנים האחרונות - היעלמותם של דגי הים.

הטכנולוגיה של האחים דגן, המבוססת על שיטה המכונה RAS (ראשי תיבות של Recirculating aquaculture systems), אולי לא תהיה האופציה הראשונה של הארגונים הירוקים לטיפול בהכדחת הדגים בים - מהסיבה הפשוטה שמדובר בגידול בבריכות צפופות - אבל זה כבר נושא לדיון רחב יותר. מה שדגן כן יכול להתייחס אליו, זה החשש לרווחתם של הדגים בתנאי צפיפות כאלה.

"רוב הדגים מרגישים מצוין בתוך קבוצה", הוא טוען. "קחי למשל את דג הלוקוס. הוא מוכר בתור דג שמשוטט לבד. כשאת שמה אותו במכל, הוא חי בצפיפות של 250 ק"ג לקוב מים. או למשל, סי באס אוסטרלי. זה דג שהאוסטרלים אמרו לנו כל הזמן שהוא דג טורף, ושהצפיפות המקסימלית שהוא יכול לחיות בה היא 50-40 ק"ג לקוב מים. התחלנו לעבוד איתו, ובאיזה שלב הגענו לצפיפות של מעל 100 ק"ג ופתאום, בשלב הזה, הפסיקו הטריפות, כי פשוט לא היה לו מקום במרחב".

התוצאה של כל זה, דגן מתגאה, היא רמת שרידות גבוהה מאוד: "בפולין הקמנו מתקן עבור לקוח גרמני, והוא הציע ללכת לכיוון האורגני. אמרתי לו שלא נוכל לקבל אישור לכך שהמוצר אורגני, כי הצפיפות אצלנו מאוד גדולה, ולכאורה זה נוגד את תפיסת העולם של ארגון המגדלים האורגניים. אז הוא אמר: אתה יודע מה? אני אשלח לך מישהו. הגיע איזה מבקר מארגון המגדלים האורגניים. שאלתי אותו לפי מה הוא מחליט לתת תווית אורגנית, אז הוא אמר לי שזה לפי השרידות. הראיתי לו שהשרידות אצלנו היא 113%".

רגע, איך שרידות יכולה להיות יותר מ-100%?

"גם הוא שאל, חשב שיש לי טעות באקסל. אז הסברתי לו שספקי הדגיגים נותנים 15% יותר, כך שכשאנו קונים את הדגיגים, תמיד אנחנו מקבלים יותר, ומכיוון שהשרידות האמיתית עומדת על בערך 97%, יוצא שנתוני השרידות שלנו עומדים על יותר מ-100%".

ועדיין, אתם מגדלים דגים באופן מלאכותי. איך זה יכול להיות אורגני?

"אנחנו עושים שימוש באלמנטים פיזיקליים במקום באמצעים מלאכותיים. למשל, אין לנו פילטרים מכניים, אלא אנחנו משתמשים בתהליכים טבעיים. או קחי את עניין החמצן, שהוא צוואר בקבוק הכי משמעותי בגידול דגים: בהתאם לכמות החמצן שאת יכולה להכניס, את קובעת כמה דגים יהיו לך. ככל שיש יותר חמצן, יש יותר נצילות. אז יש לנו פטנט להמסת חמצן ברמות מאוד גבוהות ללא אנרגיה - בניגוד לחברות אחרות שצורכות הרבה אנרגיה. כל הדברים האלה יחד, מאפשרים לדג תנאים סביבתיים אופטימליים, שמאפשרים לו לנצל את יכולת הגידול שלו".

עד כמה זה מסייע לנצל את יכולת הגידול?

"אני אתן לך דוגמה: דג האמנון גדל מחצי גרם ל-750 גרם במשך שנתיים. במתקן בפולין אנחנו מביאים אותו לגודל של ק"ג בתוך 180 יום. ככל שאתה נותן לו תנאים סביבתיים שיותר נוחים לו, הוא מסוגל להמיר את זה לביצועים: המוצר הוא נקי יותר, בריא יותר וטעים יותר. מעולם לא יצאה אצלנו חשבונית על אנטיביוטיקה או כימיקלים".

צוללים, מנקים, ממציאים

האחים דגן - יואב (53) וניתאי (51) - עברו כברת דרך מהימים שבהם ניקו בריכות בצלילה כנערים, ועד לחברת אקווה מעוף שהקימו, ושכיום מחוזרת על-ידי משקיעים ועל-ידי חברות מסחריות המבקשות לעשות שימוש בטכנולוגיה שלהם.

האחים, במקור מקיבוץ לביא (יואב מתגורר היום בקיבוץ שער הגולן), עבדו בנערותם בענף הדגה בקיבוצי הסביבה, והצלילות בבריכות הדגים הצמיחו אצל השניים אהבה לענף; יואב חזר לעסוק בתחום מיד עם שובו מלימודי מינהל עסקים באוניברסיטת בוסטון. מאחר שלא היה לו שום הון, הוא הציע שותפות לכמה קיבוצים בניקיון מאגרי המים שלהם. במקביל, הוא ואחיו עסקו בפיתוחים טכנולוגיים בתחום המדגה ובציוד למדגים, וסייעו גם בניהול ובייעוץ לחברות שהקימו חוות דגים. במהלך השנים, הם היו מעורבים בכ-30 חוות דגים - כשותפים עסקיים או כיועצים.

ברבות הזמן התגבשה אצל דגן התובנה שענף המדגה נתון לאיומים רבים: ברמה הסביבתית, למשל, ישנה ההתחממות הגלובלית - שגרמה לצמצום אוכלוסיות הדגים בעולם. ברמה האופרטיבית, בריכות הדגים הפתוחות צורכות שטחים וכמויות מים עד שכבר לא משתלם כמעט להחזיק אותן.

נקודת הפתיחה של דגן היה הצורך בפתרון הבעיות והתוצאה הייתה הקמת חברת אקווה מעוף ב-2006, המתמחה במתקנים סגורים לגידול דגים. בשלב ההקמה חבר אליהם נדר שניר מקיבוץ נווה איתן, שגם לו יש עבר בתחום. "הוא בא ממשפחה שמגדלת דגים", כך דגן, "אבא שלו היה הרבה שנים בכל מיני פרויקטים בעולם, ובזמנו הוא ניהל פרויקט מאוד גדול בהונדורס".

שניר הפך להיות סמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה, תחום שאותו הוא מוביל יחד עם גארי מאיירס, אמריקאי המתגורר בארצות הברית, שהרעיונות והפטנטים שלו היוו את הבסיס הראשוני לטכנולוגיה של אקווה מעוף. כמנכ"ל הובא דווקא מנהל מתחום הנדל*ן - דוד חזות.

בעשר השנים האחרונות מעורבת אקווה מעוף בשמונה מתקנים סגורים ברחבי העולם: בין היתר בארצות הברית, סלובקיה, רוסיה, קוסטה ריקה, אינדונזיה ובפולין, שם יש לה את המתקן הגדול באירופה לגידול דגים. לאחרונה שב דגן משהות בת שנתיים בארצות הברית, שם יזמה החברה פרויקט RAS בהיקף של כ-150 מיליון דולר.

חשוב לומר שמתקני ה-RAS מהווים רק 2% מהגידול המתורבת של דגים, אבל זוהי בדיוק ההזדמנות שמזהים האחים דגן: "אתה יכול לבנות את המתקן ליד השווקים, ואז אתה לא קשור למקורות מים", מסביר דגן. "וככה עוקפים את אלמנט העונתיות. בזכות הגידול במתקן סגור אני גם מאריך את חיי המדף של הדג בכשלושה ימים".

"זה שוק בלתי נתפס בגודלו", מוסיף גדי ויינריב, נציג משפחת שבתאי, שהשקיעה באקווה מעוף (ועל כך בהמשך). "לפני שנה הלכתי לתערוכה מקצועית של תעשיית הדגים בברצלונה. עכשיו, עד אז, מבחינתי, ברצלונה זה כנס המובייל. אבל הגעתי לתערוכה ונכנסתי לאולם עצום של עשרות חברות שעושות כל מיני דברים בתחום הדגים. ואז נפל לי האסימון: יש בענף הזה מעל 100 חברות, שלכל אחת מהן מחזור של מיליארד דולר או יותר. ידעת שחברות כמו מיצובישי, טויוטה ו-וולמארט נכנסו לתחום? וזו רק דוגמה קטנה".

אף פעם לא טסים ביזנס

במשך שנים, אקווה מעוף דחתה הצעות להשקעה. ההסתייגות העיקרית של האחים דגן הייתה מכך שהמציעות דיברו איתם מיד על שינויים מבניים, בעוד הם, בהווייה שלהם, חברה משפחתית. אבל אז הגיעה משפחת שבתאי - שני אחים (בני וגלעד) ובנו של אחד מהם (עופר, בנו של גלעד), שהתחילו בשיווק שעוני יוקרה, צמחו לענפים אחרים כמו נדל"ן, ובסוף עשו אקזיט ענק עם אפליקציית מסרונים (וייבר, שנמכרה תמורת כ-900 מיליון דולר ל-RAKUTEN היפנית).

דגן, לא איש של הרבה מילים וסופרלטיבים, אומר בפשטות: "נוצרה כימיה". מהצד השני מסביר נציג משפחת שבתאי, גדי ויינריב, את האינטראקציה שהובילה לשותפות: "הבנו שצריך לעשות את זה לאט-לאט איתם. לחברה כזו אתה צריך להיכנס ברגישות. אתה צריך להבין איך אתה לא הורס, לא משנה את הדינמיקה. מבחינתנו זה היה האתגר הכי גדול, לבוא אליהם ברגישות, כי לבוא בדורסנות - כל אחד יכול.

"הם אנשים אחרים, והם ככה עם הכסף", ויינריב קומץ את ידו. "כשיואב התגורר בארצות הברית והיה מגיע לארץ, הוא ישן אצל המנכ"ל, לא במלון. הוא מעולם לא טס ביזנס".

דגן מהנהן: "לשום מקום. אני טס 220 יום בשנה ומעולם לא טסתי בביזנס. אז ברגע שאני לא, אף אחד לא, וזה פותר את הבעיה".

"תשמעי סיפור", ממשיך ויינריב. "במהלך בדיקת הנאותות, הלכנו לבחון את המתקן של החברה בפולין. בערב, אחרי שמסיימים לעבוד, מה עושים בדרך כלל? הולכים לאכול במסעדה, נכון? אז שאלתי: טוב, הולכים לדינר? ואז הם אומרים לי: איזה דינר. סחבו אותי בעשר בלילה לאגם קפוא. מנסרים בקרח חור, ואתה עומד ודג את ארוחת הערב שלך. זה הסגנון".

משפחת שבתאי מלאה התפעלות מההשקעה שלה ונחושה להביא את החברה למחזור של מאות מיליוני דולרים: "הם חקלאים שעברו אבולוציה", מתפעל ויינריב. "האקסל והאייפד הם החברים הכי טובים שלהם".

אבל זו טרנספורמציה שעברה בכל הענפים. היום גם רפתן צריך לתפעל את מערכת המחשב של הרפת.

"נכון, אבל בשאר הענפים זה פשוט יותר. כאן, מאחר שמדובר במתקן סגור, צריך לשלוט היטב, למשל, ברמת החמצן שמגיעה לדגים. כשעושים הערכת שווי של חברה, מסתכלים על הנכסים הטכנולוגיים והפטנטים שלה, רואים שילוב מדהים בין הטכנולוגיה והפטנטים, וצוות נהדר ששווה לפחות כמו הפטנט. זה השילוב שכל-כך עניין אותנו כמשקיעים שמחפשים לעשות הצפת ערך. אנו בטוחים שעולם ה-RAS הולך לתפוס, אבל יש לנו נכס וכוח אדם שיכול לעשות עוד הרבה דברים. ביקשנו מהם לחשוב קצת במונחים של קרן, שתשקיע בחברות בנות נוספות. זה ימנף את כל הידע העצום שנצבר בחברה בשנה האחרונה".

התוצאה של החשיבה הזו אכן הולידה שתי חברות בנות למעוף: אקו טונה, בתחום הטונה הכחולה, הדג המבוקש ביותר ביפן; ואקו שרימפס, חברה נוספת בתחום גידול השרימפס. חברת מיצובישי היפנית כבר הזמינה מהם פרויקט להקמת מתקן לגידול שרימפס.

"היום מגדלים שרימפס באזורים טרופיים - אקוודור, פרו, תאילנד, וייטנאם והודו", דגן מסביר. "התעשייה הזו סבלה מהרבה מחלות הרבה פעמים, ואפילו בסרי לנקה התעשייה הושמדה על-ידי מחלות. המטרה היא לגדל שרימפס במתקן מתועש וסגור, בדומה לדגים. אם בבריכות הפתוחות מגדלים עד ק"ג וחצי לקוב מים, אנו מדברים על אינטנסיביות של 70 ק"ג לקוב".

שוק השרימפס, אגב, מוערך בכ-19 מיליארד דולר בשנה, ובחודשים האחרונים מוביל סמנכ"ל הטכנולוגיות נדר שניר, בשיתוף עם ד"ר ערן הדס, המתמחה בתזונת דגים, ופרופ' יורם אבנימלך (פרופסור אמריטוס ביחידה להנדסת הסביבה, מים וחקלאות בטכניון) את הסבת מרכז המחקר והפיתוח של אקווה מעוף בנגב, למרכז פיתוח ומחקר לשרימפס. במסגרת זו מתכוונת אקווה מעוף ליישם את הטכנולוגיה שפיתחה לגידול הדגים במתקנים סגורים, לצד פיתוחים חדשים וייעודיים לתחום השריפמס, שעל חלקם היא כבר החלה ברישום פטנט. לצורך עבודת המחקר והפיתוח, התקשרה אקווה מעוף עם אוניברסיטת וירג'יניה טק בארצות הברית. ד"ר דיוויד קון, מומחה לחקלאות ימית, מייעץ לה בנושא.

הסקנדינבים באים

העניין באקווה מעוף רק גדל לנוכח התמורות בעולם: מצד אחד, צריכת הדגים בעולם עולה ב-7% מדי שנה, בשל הטרנד הבריאותי. מצד שני, יש מכסות לגבי דיג בים. "אף שיש יותר טכנולוגיות והאוניות יותר גדולות, המכסה קבועה", דגן מסביר. "לעומת זה, האקווה קלצ'ר, כלומר גידול דגים מתועש, תופס היום כ-60% מאספקת הדגים".

לאחרונה התקשר עם אקווה מעוף תאגיד המזון הנורבגי גריג כדי שתקים עבורו מתקן סגור לגידול סלמון (לאחר שגידול דגים בכלובים בים נאסר במדינה). המתקן, בהיקף כספי של כ-200 מיליון דולר, צפוי להיות המתקדם בעולם, ויגדלו בו כ-7 מיליון דגי סלמון בשנה.

"המנכ"ל של החברה הזו נכווה בעבר ממתקנים סגורים", אומר דגן, "אבל מישהו סיפר לו על הטכנולוגיה שלנו ונאמר לו שהיא שונה בתפיסות משמעותיות מהטכנולוגיות בסקנדינביה ובשאר אירופה. הוא היה סקפטי, אבל כאשר ביקר במתקן בפולין הוא הבין שיש פה משהו אחר.

"יש מעט מקומות בעולם שהתנאים הסביבתיים שלהם מתאימים לגידול סלמון, כי הוא דורש טמפרטורות נמוכות, כמו שיש בסקנדינביה, בצ'ילה ובסקוטלנד. נורבגיה מיצתה את רישיונות הדיג, צ'ילה עוד לא מיצתה, אבל סובלת ממחלות מאוד קשות, וזה מאלץ את כולם לרדת דרומה לכיוון אנטארקטיקה. יש קצת בקנדה ובצפון ארצות הברית, אך שם מגדלים בכלובים ויש התנגדות לזה מארגונים ירוקים".

שאלה מתבקשת לסיכום: יש לך אקווריום בבית?

"ברור".

ואילו דגים אתה מעדיף לאכול?

"בעיקר דגי הים התיכון: דניס, לברק, אמנונים".

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש