גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גל המיזוגים והרכישות עשוי לשנות את פני ענף האגרוכימיה"

 האנליסט מתן בנימין מ-S&P מעלות: גל המיזוגים עשוי להשפיע גם על החברות הישראליות, כיל ואדמה

מפעלי ים המלח / צילום: איל יצהר
מפעלי ים המלח / צילום: איל יצהר

"גל של מיזוגים ורכישות (M&A - Mergers and acquisitions) בין חברות המייצרות זרעים, דשנים וכימיקלים אחרים לחקלאות עשוי, להערכתנו, לשנות את פניו של ענף האגרוכימיה העולמי" - כך כותבים כלכלני חברת הדירוג S&P מעלות בסקירה שפירסמו היום (ה'). "גל העסקות הנוכחי, שהינו יוצא דופן בגודלו ובהיקפו, כולל כמה מהחברות המובילות בענף, ומתרחש בתקופה שבה הן מתמודדות עם תנאי שוק מאתגרים במיוחד".

האנליסט מתן בנימין מעריך כי גל המיזוגים עשוי להשפיע גם על החברות הישראליות כיל, הפעילה בתחום הדשנים, ואדמה, הפעילה בתחום המוצרים להגנת הצומח. "אנו ממשיכים להעריך שענף האגרוכימיה מושפע לאורך זמן לחיוב ממגמה ארוכת טווח של גידול בביקושים, על רקע הצמיחה העקבית באוכלוסייה העולמית והמרוץ המתמשך להגברת הפריון החקלאי. למרות זאת, חוסר איזון זמני בין היצע לביקוש, סיכוני שער חליפין ורמת מחירים נמוכה יחסית של הסחורות החקלאיות היו בין הגורמים שהפכו את 2016 לשנה מאתגרת עבור החברות הפועלות בשוק, ולמעשה היוו קטליזטור מהותי לגל המיזוגים והרכישות", כותב בנימין.

אחת העסקות הבולטות שהוכרזה (אך טרם הושלמה) ושעשויה לשנות את פניו של הענף היא המיזוג המוצע בין החברות האמריקאיות דאו כמיקל ודופונט - עסקה בהיקף של כמעט 130 מיליארד דולר. מיזוג זה, אם ייצא לפועל, יהיה הגדול ביותר שידע הענף אי פעם. לאחר המיזוג, מתכננות החברות לפצל את עסקי החקלאות המשותפים ליישות עסקית נפרדת.

עסקות גדולות אחרות העומדות על הפרק ועשויות להכות גלים בענף כוללות חברות באירופה, ארה"ב, קנדה ואסיה, וחלקן כרוכות במיזוגים בין חברות ביבשות ובמדינות שונות. בין השאר, חברת כמצ'יינה הסינית, בעלת השליטה באדמה, פועלת להשלמת הרכישה של חברת סינג'נטה השווייצרית, וחברת באייר הגרמנית מתכננת לרכוש את מונסנטו האמריקאית. עסקה מהותית נוספת בתחום הדשנים, שייתכן כי תושלם ב-2017, היא המיזוג המתוכנן בין ענקיות הדשנים פוטאש ואגריום.

כיצד צפוי גל המיזוגים והרכישות להשפיע על הדירוגים של החברות בענף? להערכת בנימין, מהלכי ה-M&A עשויים לתמוך באיכות האשראי של כמה מהחברות בענף, אבל יגדילו את האי ודאות בחברות אחרות. "היות שבעסקות המתוכננות מעורבות כמה מהשחקניות הגדולות בענף, אנו עשויים לראות בסופו של הגל מספר קטן יותר של חברות מובילות בשוק העולמי, אך חזקות וממוקדות יותר. המיזוגים עשויים לחזק את פרופיל הסיכון העסקי של החברות המעורבות בו ואת היתרון התחרותי שלהן (באמצעות חיזוק יכולות המו"פ) - כלומר, את יכולתן לפתח ולהשיק מוצרים חדשים", כותב בנימין.

לדבריו, "המיזוגים עשויים גם לחזק את מבנה ההון בענף ולשפר את יכולות גיוס ההון של החברות לצורכי מו"פ והשקעות אחרות ואת יכולתן להשיג אישורים רגולטוריים. מאידך, המיזוגים צפויים, להערכתנו, לגרום להתהדקות הפיקוח הרגולטורי, להקשות על כניסה לשוק של חברות חדשות או קטנות יותר, ולהגביר את הלחץ התחרותי על חברות קטנות ומקומיות".

עליות חדות במניות הדשנים

בשבועות האחרונים נרשמו עליות חדות למדי במניות של חברות הדשנים בעולם, ובהן כיל, בעיקר על רקע הקפיצה במחירי הנפט והתאוששות מסוימת במחירי הסחורות החקלאיות. מניית כיל עלתה ב-23% מתחילת נובמבר, פוטאש עלתה ב-17% ואגריום הוסיפה לערכה 14.5%.

לגל המיזוגים, מעריכים ב-S&P מעלות, צפויה להיות השפעה גם על כיל ואדמה. לגבי כיל, המשתייכת לקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, כותב בנימין: "המיזוג המתוכנן בין פוטאש לאגריום אינו צפוי לשנות באופן מהותי את הדינמיקה בענף הדשנים, שמתאפיין בריכוזיות גבוהה כבר כיום. עם זאת, המיזוג צפוי לשפר את מעמדה התחרותי של החברה המאוחדת לאור הפוטנציאל למימוש של סינרגיות תפעוליות וגיוון רחב יותר בתיק המוצרים".

לגבי אדמה, אם תתקדם העסקה לרכישת סינג'נטה, "יגבר חוסר הוודאות לגבי האסטרטגיה של כמצ'יינה ביחס להחזקת שתי חברות מתחרות במקביל. עד כה אין כל אינדיקציה לשינוי במדיניות או במעמדה של אדמה, ולכן אנו מעריכים שהיא תמשיך לפעול כחברה עצמאית", כותב בנימין.

אדמה עצמה פועלת בימים אלה להשלמה של עסקת מיזוג עם חברת האגרוכימיה הסינית סנונדה, שנמצאת גם היא בשליטת כמצ'יינה. "להערכתנו, לעסקה עשויה להיות השפעה חיובית מסוימת על הפרופיל העסקי של אדמה לאור פוטנציאל הסינרגטיות עם סנונדה והפוטנציאל לחיזוק מעמדה של אדמה בשוק הסיני, שמתאפיין בשיעורי צמיחה גבוהים", מסכם בנימין.

החברה לישראל גייסה יותר מ-800 מיליון שקל בהנפקת אג"ח

במקביל לעלייה במניית כיל קידמה בשבועיים האחרונים החברה האם שלה - החברה לישראל של עידן עופר - הנפקת אג"ח, ואתמול הושלם השלב המוסדי בהנפקה. החברה לישראל תיכננה לגייס כ-400 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרות האג"ח 10 ו-11, ולבסוף הרחיבה את היקף ההנפקה לכ-900 מיליון שקל על רקע ביקושים גבוהים שהתקבלו מגופים מוסדיים (360 מיליון שקל לסדרה 10 ו-930 מיליון שקל לסדרה 11).

בשלב המוסדי גייסה החברה לישראל 800 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרה 11, שהינה צמודת דולר במח"מ 4.7, ונסחרת כיום בבורסה בתשואה של 4.9%. ההנפקה זכתה לדירוג A מחברת S&P מעלות.

בהנהלת החברה לישראל מייעדים את כל תמורת ההנפקה למיחזור חובות, כך שסך המינוף שלה לא צפוי לגדול. השלב הציבורי בהנפקה צפוי להתקיים היום (יום חמישי), וגם הוא יכלול הרחבה של סדרה 11 בלבד. במסגרת השלב הציבורי תנסה החברה לישראל לגייס עד 100 מיליון שקל נוספים, אם כי הגיוס הסופי צפוי להיות נמוך יותר, כפי שקורה בדרך כלל באחרונה בשלבים הציבוריים בהנפקות אג"ח קונצרניות.

בתוך כך, בעלי המניות של החברה הבת השנייה של החברה לישראל, בתי הזיקוק (בז"ן), אמורים להצביע היום על חלוקת דיבידנד בהיקף של 85 מיליון דולר. החברה לישראל מחזיקה 37.1% ממניות בז"ן, כך שהיא אמורה לקבל 31.5 מיליון דולר אם תאושר החלוקה.

מניות הדשנים בשלושת החודשים האחרונים

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה באוסטרליה: שליח חב"ד ו-10 נוספים נרצחו

לפחות 12 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

צילום של אוהד צוינברג, המקום הראשון בקטגוריית ''טבע וסביבה'' / צילום: ap, אוהד צוינברג

"עדות מקומית": אירוע הצילום המרכזי חוזר לרגעים הגדולים של 2025

תערוכת הצילום העיתונאי והתיעודי הגדולה בישראל חוזרת, ובמרכזה רגעי השנה הסוערת: מטילים בליסטיים מאיראן ועד מחאות החרדים וההלוויות הצבאיות ● מתוך כ-7,000 עבודות הוצגו 64 עבודות, המשקפות את פרדוקס החיים כאן: הכאב והטלטלה לצד היופי המבצבץ מבין הסדקים

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מניות הטכנולוגיה והבנייה מובילות את הירידות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות