גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גל המיזוגים והרכישות עשוי לשנות את פני ענף האגרוכימיה"

 האנליסט מתן בנימין מ-S&P מעלות: גל המיזוגים עשוי להשפיע גם על החברות הישראליות, כיל ואדמה

מפעלי ים המלח / צילום: איל יצהר
מפעלי ים המלח / צילום: איל יצהר

"גל של מיזוגים ורכישות (M&A - Mergers and acquisitions) בין חברות המייצרות זרעים, דשנים וכימיקלים אחרים לחקלאות עשוי, להערכתנו, לשנות את פניו של ענף האגרוכימיה העולמי" - כך כותבים כלכלני חברת הדירוג S&P מעלות בסקירה שפירסמו היום (ה'). "גל העסקות הנוכחי, שהינו יוצא דופן בגודלו ובהיקפו, כולל כמה מהחברות המובילות בענף, ומתרחש בתקופה שבה הן מתמודדות עם תנאי שוק מאתגרים במיוחד".

האנליסט מתן בנימין מעריך כי גל המיזוגים עשוי להשפיע גם על החברות הישראליות כיל, הפעילה בתחום הדשנים, ואדמה, הפעילה בתחום המוצרים להגנת הצומח. "אנו ממשיכים להעריך שענף האגרוכימיה מושפע לאורך זמן לחיוב ממגמה ארוכת טווח של גידול בביקושים, על רקע הצמיחה העקבית באוכלוסייה העולמית והמרוץ המתמשך להגברת הפריון החקלאי. למרות זאת, חוסר איזון זמני בין היצע לביקוש, סיכוני שער חליפין ורמת מחירים נמוכה יחסית של הסחורות החקלאיות היו בין הגורמים שהפכו את 2016 לשנה מאתגרת עבור החברות הפועלות בשוק, ולמעשה היוו קטליזטור מהותי לגל המיזוגים והרכישות", כותב בנימין.

אחת העסקות הבולטות שהוכרזה (אך טרם הושלמה) ושעשויה לשנות את פניו של הענף היא המיזוג המוצע בין החברות האמריקאיות דאו כמיקל ודופונט - עסקה בהיקף של כמעט 130 מיליארד דולר. מיזוג זה, אם ייצא לפועל, יהיה הגדול ביותר שידע הענף אי פעם. לאחר המיזוג, מתכננות החברות לפצל את עסקי החקלאות המשותפים ליישות עסקית נפרדת.

עסקות גדולות אחרות העומדות על הפרק ועשויות להכות גלים בענף כוללות חברות באירופה, ארה"ב, קנדה ואסיה, וחלקן כרוכות במיזוגים בין חברות ביבשות ובמדינות שונות. בין השאר, חברת כמצ'יינה הסינית, בעלת השליטה באדמה, פועלת להשלמת הרכישה של חברת סינג'נטה השווייצרית, וחברת באייר הגרמנית מתכננת לרכוש את מונסנטו האמריקאית. עסקה מהותית נוספת בתחום הדשנים, שייתכן כי תושלם ב-2017, היא המיזוג המתוכנן בין ענקיות הדשנים פוטאש ואגריום.

כיצד צפוי גל המיזוגים והרכישות להשפיע על הדירוגים של החברות בענף? להערכת בנימין, מהלכי ה-M&A עשויים לתמוך באיכות האשראי של כמה מהחברות בענף, אבל יגדילו את האי ודאות בחברות אחרות. "היות שבעסקות המתוכננות מעורבות כמה מהשחקניות הגדולות בענף, אנו עשויים לראות בסופו של הגל מספר קטן יותר של חברות מובילות בשוק העולמי, אך חזקות וממוקדות יותר. המיזוגים עשויים לחזק את פרופיל הסיכון העסקי של החברות המעורבות בו ואת היתרון התחרותי שלהן (באמצעות חיזוק יכולות המו"פ) - כלומר, את יכולתן לפתח ולהשיק מוצרים חדשים", כותב בנימין.

לדבריו, "המיזוגים עשויים גם לחזק את מבנה ההון בענף ולשפר את יכולות גיוס ההון של החברות לצורכי מו"פ והשקעות אחרות ואת יכולתן להשיג אישורים רגולטוריים. מאידך, המיזוגים צפויים, להערכתנו, לגרום להתהדקות הפיקוח הרגולטורי, להקשות על כניסה לשוק של חברות חדשות או קטנות יותר, ולהגביר את הלחץ התחרותי על חברות קטנות ומקומיות".

עליות חדות במניות הדשנים

בשבועות האחרונים נרשמו עליות חדות למדי במניות של חברות הדשנים בעולם, ובהן כיל, בעיקר על רקע הקפיצה במחירי הנפט והתאוששות מסוימת במחירי הסחורות החקלאיות. מניית כיל עלתה ב-23% מתחילת נובמבר, פוטאש עלתה ב-17% ואגריום הוסיפה לערכה 14.5%.

לגל המיזוגים, מעריכים ב-S&P מעלות, צפויה להיות השפעה גם על כיל ואדמה. לגבי כיל, המשתייכת לקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, כותב בנימין: "המיזוג המתוכנן בין פוטאש לאגריום אינו צפוי לשנות באופן מהותי את הדינמיקה בענף הדשנים, שמתאפיין בריכוזיות גבוהה כבר כיום. עם זאת, המיזוג צפוי לשפר את מעמדה התחרותי של החברה המאוחדת לאור הפוטנציאל למימוש של סינרגיות תפעוליות וגיוון רחב יותר בתיק המוצרים".

לגבי אדמה, אם תתקדם העסקה לרכישת סינג'נטה, "יגבר חוסר הוודאות לגבי האסטרטגיה של כמצ'יינה ביחס להחזקת שתי חברות מתחרות במקביל. עד כה אין כל אינדיקציה לשינוי במדיניות או במעמדה של אדמה, ולכן אנו מעריכים שהיא תמשיך לפעול כחברה עצמאית", כותב בנימין.

אדמה עצמה פועלת בימים אלה להשלמה של עסקת מיזוג עם חברת האגרוכימיה הסינית סנונדה, שנמצאת גם היא בשליטת כמצ'יינה. "להערכתנו, לעסקה עשויה להיות השפעה חיובית מסוימת על הפרופיל העסקי של אדמה לאור פוטנציאל הסינרגטיות עם סנונדה והפוטנציאל לחיזוק מעמדה של אדמה בשוק הסיני, שמתאפיין בשיעורי צמיחה גבוהים", מסכם בנימין.

החברה לישראל גייסה יותר מ-800 מיליון שקל בהנפקת אג"ח

במקביל לעלייה במניית כיל קידמה בשבועיים האחרונים החברה האם שלה - החברה לישראל של עידן עופר - הנפקת אג"ח, ואתמול הושלם השלב המוסדי בהנפקה. החברה לישראל תיכננה לגייס כ-400 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרות האג"ח 10 ו-11, ולבסוף הרחיבה את היקף ההנפקה לכ-900 מיליון שקל על רקע ביקושים גבוהים שהתקבלו מגופים מוסדיים (360 מיליון שקל לסדרה 10 ו-930 מיליון שקל לסדרה 11).

בשלב המוסדי גייסה החברה לישראל 800 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרה 11, שהינה צמודת דולר במח"מ 4.7, ונסחרת כיום בבורסה בתשואה של 4.9%. ההנפקה זכתה לדירוג A מחברת S&P מעלות.

בהנהלת החברה לישראל מייעדים את כל תמורת ההנפקה למיחזור חובות, כך שסך המינוף שלה לא צפוי לגדול. השלב הציבורי בהנפקה צפוי להתקיים היום (יום חמישי), וגם הוא יכלול הרחבה של סדרה 11 בלבד. במסגרת השלב הציבורי תנסה החברה לישראל לגייס עד 100 מיליון שקל נוספים, אם כי הגיוס הסופי צפוי להיות נמוך יותר, כפי שקורה בדרך כלל באחרונה בשלבים הציבוריים בהנפקות אג"ח קונצרניות.

בתוך כך, בעלי המניות של החברה הבת השנייה של החברה לישראל, בתי הזיקוק (בז"ן), אמורים להצביע היום על חלוקת דיבידנד בהיקף של 85 מיליון דולר. החברה לישראל מחזיקה 37.1% ממניות בז"ן, כך שהיא אמורה לקבל 31.5 מיליון דולר אם תאושר החלוקה.

מניות הדשנים בשלושת החודשים האחרונים

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

יציבות באירופה; ASML מזנקת ב-7%

בורסת טוקיו ירדה ב-1% ● מניות השבבים באירופה מזנקות על רקע הדוח של TSMC הטאיוונית ● אתמול נרשם בוול סטריט רצף הירידות הראשון של שנת 2026, יומיים ברצף; הבוקר ירידות קטנות בחוזים העתידיים ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

קרן מור (''כוכבה שביט'') בקמפיין של קופ''ח לאומית / צילום: פיגמנט

כוכבה עוברת לסגול: קופ"ח לאומית משנה את המיתוג, וזו הסיבה

לאחר שנת שיא עם תוספת של יותר מ-10,000 לקוחות, ובהמשך למיקוד בבריאות האישה, קופת החולים לאומית מחליפה מיתוג ● המהלך כולל התאמה לחברה החרדית והערבית וילווה בקמפיין חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

אפי כץ, מנכ''ל ענב ייזום / צילום: יח''צ

ביהמ"ש המחוזי מחק תביעה של חברת נדל"ן נגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב ייזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו נגדה קמפיין אנונימי מכפיש ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה

אילן ישועה / צילום: יונתן בלום

בגיל 69 הוא עושה אקזיט של 1.3 מיליארד שקל: הדרך של אילן ישועה מוואלה לענקית הסייבר

מכירת סראפיק תמורת כ־420 מיליון דולר לענקית האמריקאית קראודסטרייק מציבה את מנכ"ל וואלה לשעבר בלב עולם הסייבר הישראלי ● החברה הוקמה בעיצומה של בפרשת בזק-וואלה (תיק 4000) והציעה "רובד אבטחה" לדפדפנים ● האקזיט של סראפיק - והאיש שמאחוריה

איור: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

חן עמית, מנכ''ל טיפלתי / צילום: תמונה פרטית

טיפלתי תפטר עשרות עובדים בישראל ובחו"ל, חודשיים לאחר הסבב הקודם

חברת הפינטק החלה במהלך פיטורים נוסף, זאת חודשיים לאחר גל הקיצוצים הקודם במסגרתו כ־40 מעובדי החברה בישראל פוטרו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסת תל אביב; נובה מזנקת ב-5%, אפולו פאוור ב-13%

הדוח הרבעוני של TSMC תומך במניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

סירב להביא עוד ילדים לעולם - וחויב בגט ובכתובה

אישה שלה בן יחיד, אשר בעלה סירב להביא עמה ילדים נוספים, עתרה לחייב את הבעל לתת לה גט ואף לשלם לה את דמי הכתובה להם התחייב בעת הנישואים ● מה קבע בית הדין הרבני, וכיצד נימק זאת?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ למשרד האוצר: גבשו פתרון זמני לחוסכי סלייס שכספם אבד

בג"ץ הורה לשר האוצר ולממונה על שוק ההון לעדכן בתוך 45 יום אם יינתן סיוע זמני לעמיתי סלייס שכספם אבד, עד לאישור סופי של הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה ● נציג המדינה הציג עמדה שמתנגדת לערבות וטען: מדובר במכשיר השקעה עם סיכון גבוה ● סמוטריץ': בשלב זה יש להמתין להתקדמות בהשבת הכספים

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן