גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גל המיזוגים והרכישות עשוי לשנות את פני ענף האגרוכימיה"

 האנליסט מתן בנימין מ-S&P מעלות: גל המיזוגים עשוי להשפיע גם על החברות הישראליות, כיל ואדמה

מפעלי ים המלח / צילום: איל יצהר
מפעלי ים המלח / צילום: איל יצהר

"גל של מיזוגים ורכישות (M&A - Mergers and acquisitions) בין חברות המייצרות זרעים, דשנים וכימיקלים אחרים לחקלאות עשוי, להערכתנו, לשנות את פניו של ענף האגרוכימיה העולמי" - כך כותבים כלכלני חברת הדירוג S&P מעלות בסקירה שפירסמו היום (ה'). "גל העסקות הנוכחי, שהינו יוצא דופן בגודלו ובהיקפו, כולל כמה מהחברות המובילות בענף, ומתרחש בתקופה שבה הן מתמודדות עם תנאי שוק מאתגרים במיוחד".

האנליסט מתן בנימין מעריך כי גל המיזוגים עשוי להשפיע גם על החברות הישראליות כיל, הפעילה בתחום הדשנים, ואדמה, הפעילה בתחום המוצרים להגנת הצומח. "אנו ממשיכים להעריך שענף האגרוכימיה מושפע לאורך זמן לחיוב ממגמה ארוכת טווח של גידול בביקושים, על רקע הצמיחה העקבית באוכלוסייה העולמית והמרוץ המתמשך להגברת הפריון החקלאי. למרות זאת, חוסר איזון זמני בין היצע לביקוש, סיכוני שער חליפין ורמת מחירים נמוכה יחסית של הסחורות החקלאיות היו בין הגורמים שהפכו את 2016 לשנה מאתגרת עבור החברות הפועלות בשוק, ולמעשה היוו קטליזטור מהותי לגל המיזוגים והרכישות", כותב בנימין.

אחת העסקות הבולטות שהוכרזה (אך טרם הושלמה) ושעשויה לשנות את פניו של הענף היא המיזוג המוצע בין החברות האמריקאיות דאו כמיקל ודופונט - עסקה בהיקף של כמעט 130 מיליארד דולר. מיזוג זה, אם ייצא לפועל, יהיה הגדול ביותר שידע הענף אי פעם. לאחר המיזוג, מתכננות החברות לפצל את עסקי החקלאות המשותפים ליישות עסקית נפרדת.

עסקות גדולות אחרות העומדות על הפרק ועשויות להכות גלים בענף כוללות חברות באירופה, ארה"ב, קנדה ואסיה, וחלקן כרוכות במיזוגים בין חברות ביבשות ובמדינות שונות. בין השאר, חברת כמצ'יינה הסינית, בעלת השליטה באדמה, פועלת להשלמת הרכישה של חברת סינג'נטה השווייצרית, וחברת באייר הגרמנית מתכננת לרכוש את מונסנטו האמריקאית. עסקה מהותית נוספת בתחום הדשנים, שייתכן כי תושלם ב-2017, היא המיזוג המתוכנן בין ענקיות הדשנים פוטאש ואגריום.

כיצד צפוי גל המיזוגים והרכישות להשפיע על הדירוגים של החברות בענף? להערכת בנימין, מהלכי ה-M&A עשויים לתמוך באיכות האשראי של כמה מהחברות בענף, אבל יגדילו את האי ודאות בחברות אחרות. "היות שבעסקות המתוכננות מעורבות כמה מהשחקניות הגדולות בענף, אנו עשויים לראות בסופו של הגל מספר קטן יותר של חברות מובילות בשוק העולמי, אך חזקות וממוקדות יותר. המיזוגים עשויים לחזק את פרופיל הסיכון העסקי של החברות המעורבות בו ואת היתרון התחרותי שלהן (באמצעות חיזוק יכולות המו"פ) - כלומר, את יכולתן לפתח ולהשיק מוצרים חדשים", כותב בנימין.

לדבריו, "המיזוגים עשויים גם לחזק את מבנה ההון בענף ולשפר את יכולות גיוס ההון של החברות לצורכי מו"פ והשקעות אחרות ואת יכולתן להשיג אישורים רגולטוריים. מאידך, המיזוגים צפויים, להערכתנו, לגרום להתהדקות הפיקוח הרגולטורי, להקשות על כניסה לשוק של חברות חדשות או קטנות יותר, ולהגביר את הלחץ התחרותי על חברות קטנות ומקומיות".

עליות חדות במניות הדשנים

בשבועות האחרונים נרשמו עליות חדות למדי במניות של חברות הדשנים בעולם, ובהן כיל, בעיקר על רקע הקפיצה במחירי הנפט והתאוששות מסוימת במחירי הסחורות החקלאיות. מניית כיל עלתה ב-23% מתחילת נובמבר, פוטאש עלתה ב-17% ואגריום הוסיפה לערכה 14.5%.

לגל המיזוגים, מעריכים ב-S&P מעלות, צפויה להיות השפעה גם על כיל ואדמה. לגבי כיל, המשתייכת לקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, כותב בנימין: "המיזוג המתוכנן בין פוטאש לאגריום אינו צפוי לשנות באופן מהותי את הדינמיקה בענף הדשנים, שמתאפיין בריכוזיות גבוהה כבר כיום. עם זאת, המיזוג צפוי לשפר את מעמדה התחרותי של החברה המאוחדת לאור הפוטנציאל למימוש של סינרגיות תפעוליות וגיוון רחב יותר בתיק המוצרים".

לגבי אדמה, אם תתקדם העסקה לרכישת סינג'נטה, "יגבר חוסר הוודאות לגבי האסטרטגיה של כמצ'יינה ביחס להחזקת שתי חברות מתחרות במקביל. עד כה אין כל אינדיקציה לשינוי במדיניות או במעמדה של אדמה, ולכן אנו מעריכים שהיא תמשיך לפעול כחברה עצמאית", כותב בנימין.

אדמה עצמה פועלת בימים אלה להשלמה של עסקת מיזוג עם חברת האגרוכימיה הסינית סנונדה, שנמצאת גם היא בשליטת כמצ'יינה. "להערכתנו, לעסקה עשויה להיות השפעה חיובית מסוימת על הפרופיל העסקי של אדמה לאור פוטנציאל הסינרגטיות עם סנונדה והפוטנציאל לחיזוק מעמדה של אדמה בשוק הסיני, שמתאפיין בשיעורי צמיחה גבוהים", מסכם בנימין.

החברה לישראל גייסה יותר מ-800 מיליון שקל בהנפקת אג"ח

במקביל לעלייה במניית כיל קידמה בשבועיים האחרונים החברה האם שלה - החברה לישראל של עידן עופר - הנפקת אג"ח, ואתמול הושלם השלב המוסדי בהנפקה. החברה לישראל תיכננה לגייס כ-400 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרות האג"ח 10 ו-11, ולבסוף הרחיבה את היקף ההנפקה לכ-900 מיליון שקל על רקע ביקושים גבוהים שהתקבלו מגופים מוסדיים (360 מיליון שקל לסדרה 10 ו-930 מיליון שקל לסדרה 11).

בשלב המוסדי גייסה החברה לישראל 800 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרה 11, שהינה צמודת דולר במח"מ 4.7, ונסחרת כיום בבורסה בתשואה של 4.9%. ההנפקה זכתה לדירוג A מחברת S&P מעלות.

בהנהלת החברה לישראל מייעדים את כל תמורת ההנפקה למיחזור חובות, כך שסך המינוף שלה לא צפוי לגדול. השלב הציבורי בהנפקה צפוי להתקיים היום (יום חמישי), וגם הוא יכלול הרחבה של סדרה 11 בלבד. במסגרת השלב הציבורי תנסה החברה לישראל לגייס עד 100 מיליון שקל נוספים, אם כי הגיוס הסופי צפוי להיות נמוך יותר, כפי שקורה בדרך כלל באחרונה בשלבים הציבוריים בהנפקות אג"ח קונצרניות.

בתוך כך, בעלי המניות של החברה הבת השנייה של החברה לישראל, בתי הזיקוק (בז"ן), אמורים להצביע היום על חלוקת דיבידנד בהיקף של 85 מיליון דולר. החברה לישראל מחזיקה 37.1% ממניות בז"ן, כך שהיא אמורה לקבל 31.5 מיליון דולר אם תאושר החלוקה.

מניות הדשנים בשלושת החודשים האחרונים

עוד כתבות

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

"אני יודע שלהוריד חשיפה למניות זה לא עובד. אבל צריך לבנות את התיק השנה שונה"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; בורסת טוקיו זינקה במעל 3%

מדד הדאקס עולה בכ-0.1% ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים, הדולר נחלש ברחבי העולם ● בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן יפרסם היום את תוצאותיו הכספיות, הראשון לדווח מבין הבנקים הגדולים ● מדד המחירים לצרכן בארה"ב צפוי להתפרסם היום בצהריים

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כשמונה שנים, ביהמ"ש דחה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד אל על, בה נטען כי גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו ת"א-מומבאי ● השופטת קבעה כי מדובר במחירים הוגנים, בשים לב למודל התמחור המקובל בתחום התעופה

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק, בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

דפנה קולר, מקימת אינסיטרו / איור: גיל ג'יבלי

החברה של דפנה קולר מקימה אתר פיתוח בישראל: "עסקה סינרגטית. מוסיפה לנו יכולות"

חברת הביוטק אינסיטרו, המשתמשת ב־AI לפיתוח תרופות, רוכשת את קומביינבל הישראלית ● דפנה קולר, ישראלית במקור, נבחרה ב־2024 לאחת מבין המשפיעים בעולם בתחום ה־AI של מגזין הטיים ● ראיון עם קולר יפורסם במהדורת סופ"ש של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?