גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שנת 2016 הייתה חריגה בנוף ההשקעות. נוצרו הזדמנויות"

ברק גרשוני, מנהל קרנות הנאמנות של בית ההשקעות אלומות:  "המשק הישראלי בצמיחה סבירה ביותר ביחס למצב בעולם ועם כל הדיבורים על המצב בישראל , מבחינה מאקרו כלכלית מצבנו איתן"

ברק גרשוני / צילום: תמר מצפי
ברק גרשוני / צילום: תמר מצפי

2016 היתה שנתן של ההשקעות האיזוטריות, אלה ש"מתחת לרדאר" בשוק ההון הישראלי. בעוד שהמדדים המובילים והסחירים סבלו מתשואה נמוכה הגיעו המדדים הקטנים במניות ובאג"ח והניבו תשואה גבוהה במיוחד.

מדד תל בונד תשואות הניב ב-2016 תשואה של יותר מ-6% ומדד מניות היתר הקטנות הניב קרוב ל-30% . מה התובנה ? "ששנת 2016 הייתה חריגה בנוף ההשקעות ונתנה ביטוי קיצוני לריצה אחר התשואות והסיכוי שב-2017 המגמות הללו יימשכו נמוך ביותר. אבל זה כבר שלג דאשתקד", כך אומר ברק גרשוני, מנהל קרנות הנאמנות של בית ההשקעות אלומות, בריאיון ל"גלובס".

אז מהיכן יכולה להגיע התשואה ב-2017 ?

"אם אתם אופטימיים מאד לשנת 2017 וסבורים שהתיאבון לסיכון עוד יגבר אזי ניתן להמשיך ולהשקיע במדדים שהניבו תשואות חריגות ב-2016, אבל לא ניתן לצפות לתשואות כפי שהיו בהם בשנה שחלפה, הואיל ומרבית המהלך אחרינו. בייחוד אמור הדבר לגבי מדד תל בונד תשואות שנושא תשואה פנימית ממוצעת של 2.30% צמוד וכמעט שאין בו אג"חים הנסחרים בתשואה העולה על 3% צמוד למדד. לכן, יכולתו של מדד זה לשחזר את התשואה הגבוהה שהניב ב-2016 קלושה , ותתרחש רק במקרה בו השווקים יתכנסו שוב לנקודת אופטימיות קיצונית שממנה והלאה נחווה תקופה ארוכה של תשואות נמוכות ואפילו אפסיות, שלא יתמחרו את הסיכונים הספציפיים של חלקים אלה בשוק האג"ח", אומר גרשוני.

מה לגבי מניות?

"באפיק המניות אין לדעת אף פעם לאן ילכו הדברים הואיל ולכאורה אין תקרה שמגבילה את העליות. עליות חדות במניות קטנות ובעלות סחירות דלילה יכולות להיות מוצדקות עוד שנה וגם שנתיים קדימה אך טומנת בחובה סיכוני סחירות מהותיים שיורגשו מאד רק אם וכאשר תהיינה ירידות בשווקים מכל סיבה שהיא".

באלומות, נציין, מעריכים כי מדד ת"א 25 ירשום השנה עלייה של כ-6% ומדד הדאו ג'ונס יסגור את השנה ללא שינוי.

האם עליית התשואות הגדולה שחוו האג"ח הממשלתיות לאחרונה יצרה הזדמנות?

"הריבית האפסית במשק בשנה האחרונה גררה תשואות אפסיות במרבית האג"ח הממשלתיות ודחפה את המשקיעים הרעבים לתשואה אל האפיקים המסוכנים יותר, אג"ח קונצרני , מניות וסחורות או לחילופין לפקדונות סולידיים נטולי אטרקטיביות בבנקים הסגורים למס' שנים בריביות מגוחכות שלא נראו מעודן בישראל. 2017 עמדה להיות גם כן שנה מדכאת מבחינת המשקיעים הסולידיים בישראל עד שהגיעו תוצאות הבחירות בארה"ב והביאו לשטף של עליית תשואות שהחזיר את הצבע (והתשואה) ללחיים של האג"ח הממשלתיות השקליות כך שמשקיע הבונה היום תיק השקעות סולידי יכול לרכוש היום אג"ח ממשלתי שקלי לפדיון בעוד 5 שנים ולהנות מתשואה שאנו מעריכים שתהיה בסביבות 3%".

"תשואה כזו, כהשקעת עוגן ללקוח סולידי נראית בעיניי כאטרקטיבית , בייחוד על רקע הסיכון הקיים מכל עבר בשוק ההון אחרי שנים של תשואה אפסית", אומר גרשוני.

האם המשקיעים בישראל עשויים ליהנות במיוחד מאפקט טראמפ?

"הערכות האינפלציה בישראל נמוכות ביותר - מתחת לרף התחתון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל - 1% , כך שבעוד שבארה"ב נבנות ציפיות אינפלציה הן בשוק ההון והן בשווקים הריאליים האינפלציה בישראל כמעט ולא קיימת. עובדה זו תמנע העלאת ריבית בישראל ב-2017 . המטבע המקומי חזק באופן יוצא דופן ביחס למטבעות בעולם כאשר ישראל שומרת על עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים שירד מעט לאחרונה אך נותר חיובי ויציב - נתון זה תומך בכך שלבנק ישראל יהיה נוח לראות את הריביות בארה"ב עולות ופותחות פער ריביות בינינו לבינם כדי לאפשר שחיקה מסוימת של השקל ביחס לדולר".

"המשק הישראלי בצמיחה סבירה ביותר ביחס למצב בעולם ועם כל הדיבורים על המצב בישראל , מבחינה מאקרו כלכלית מצבנו איתן. הגרעון בשליטה, יחס החוב לתוצר ירד ככל הנראה השנה וידגדג את ה-60% מלמעלה , כך שהחוב של ממשלת ישראל נחשב יותר ויותר בטוח. שאלו תנאי הרקע אין סיבה שתלילות העקום בישראל תהיה הגבוהה ביותר בקרב מדינות ה- OECD" ".

באופן פשטני, אומר גרשוני, "תלילות גבוהה מסמלת כי המדיניות המוניטרית במדינה מרחיבה , כמו שהיא אצלנו ואילו בעתיד ישנה ציפייה שהריבית תעלה , כמו גם האינפלציה. תלילות גבוהה יכולה לסמל גם חשש ליכולת הפרעון של מדינות הסובלות מנטל יחס חוב לתוצר גבוה, כמו איטליה".

ומה המצב בישראל?

"ישראל עונה על המקרה הראשון , אך באופן קיצוני מדי. המשמעות מבחינת המשקיעים הסולידיים היא שכל תוספת של שנה לפדיון של האיגרת (נניח סיכון) מניב תוספת תשואה (נניח סיכוי) בצורה הכי גבוהה ומשמעותית ב- OECD . זהו נתון שלא ניתן להתעלם ממנו וגלומה בו הזדמנות השקעה יפה לשנה הנוכחית".

מה לגבי שוק האג"ח הקונצרני?

"כשניגשים להשקעה באג"ח קונצרני חייבים לזכור שמתחבא כאן סיכון מנפיק שאינו קיים באג"ח ממשלתי. לצד הסיכון ניתן פיצוי בדמות פרמיה בתשואה מעל האג"ח הממשלתי במח"מ דומה. מצוידים במידע הזה אנו ניגשים להשקעה באג"ח קונצרני ב-2017 כשאחרינו שנה שבה מספר חברות שעמדו בפני סיכונים משמעותיים עשו Turn Around משמעותי והניבו תשואות פנטסטיות למשקיעים בהן. חברות כמו דסק"ש , אידיבי , כלכלית ירושלים ומבני תעשיה ועוד מספר חברות בודדות היו אלו שחזרו מהאוב ב 2016 ויחד איתן חזרה התשואה שלהן מרמות שמתמחרות כמעט חדלות פירעון לרמת תשואות סבירה".

"מבט מהיר היום אל שוק האג"ח הקונצרני בישראל יראה שכמעט לא נותרו אג"ח בתשואות גבוהות , דו ספרתיות או חד ספרתיות גבוהות. ואלו שנמצאות בתשואות גבוהות , טומנות בחובן סיכון עסקי לא מבוטל, כל אחת בעניינה. מובחנת בעיקר קבוצת אג"ח חברות הנדל"ן האמריקאיות שהנפיקו בישראל ונסחרות באופן כללי בפרמיה על אג"ח בדירוג דומה. ובכל אופן, שיעורן של הסדרות הנסחרות בתשואה גבוהה מסך האג"ח בישראל בקושי מגיעה לאחוזים בודדים. וזו כאמור, השקעה איזוטרית ביחס סיכון/סיכוי גבוה".

אז מה צפוי ב-2017?

" בממוצע - אפיק האג"ח הקונצרני המקומי אמור להניב תשואה של 3% ב-2017, בהינתן שלא יהיו אירועים חריגים של חדלות פירעון או אירועי אשראי קיצוניים".

זו אותה תשואה שאתה מעריך שיניב שוק האג"ח הממשלתי..

"נכון ויש כאן סתירה לכאורה. באגרות החוב הקונצרניות טמון סיכון פרעון חוב או עצירת תשלומים מעסקים שחשופים לכל הרעה בתנאי השוק או התנאים העסקיים הספציפיים ואילו באג"ח ממשלת ישראל סיכון זה אינו קיים. לכל היותר המשקיע באג"ח ממשלתי עלול לספוג עליית תשואת והפסדי הון "על הנייר" אך כספו אינו בסכנה , וגם לא התשואה שהובטחה לו , אם ימתין עם האיגרת עד לפדיון".

חשוב להדגיש , אומר גרשוני, כי "השוק הקונצרני בישראל מתפתח מאד בשנים האחרונות ועוד צפוי להתפתח ומדובר באופן כללי בהשקעה כדאית על רקע הפרמיה מעל האג"ח הממשלתי . אך באותה נשימה יש לזכור את הסיכונים הרבים הטמונים באפיק הקונצרני , עובדה שנוטה להעלם מעיניי המשקיעים, במיוחד בשנים טובות וחריגות בהן אין אירועי אשראי קיצוניים והריבית נמוכה כל כך באופן שמאפשר לגייס כספים בריביות שנמוכות מלייצג את סיכון האשראי הספציפי של כל אג"ח ואג"ח".

"אפקט טראמפ זימן לנו כאמור עלייה חדה וקיצונית בתשואות האג"ח בארה"ב שתהיה מוצדקת רק אם וכאשר טראמפ יתברר כצודק ומקיים את רוב הבטחותיו הכלכליות. בעוד שאצלנו סביבת אינפלציה ממותנת שעושה סימני השארות לפחות בשנה - שנתיים הקרובות. לכן , עליית התשואות באג"ח הממשלתי בישראל שארעה על רקע אפקט טראמפ אינה מוצדקת ומזמנת למשקיעים הסולידיים הזדמנות לבנות מחדש תיק השקעות סולידי מבוסס אג"ח ממשלתי שקלי שיניב תשואות סבירות בסיכון נמוך ביותר".

ומה לגבי מניות?

"הגדלת מדד ת"א 25 בעוד 10 מניות תהיה מהלך מבורך שיגדיל במעט את הפיזור במדד הראשי בתל אביב ויצמצם את החשיפה הגדולה והמובנית הקיימת כיום במדד זה לסקטורים בודדים כמו הבנקאות , הפארמה ותעשיית חיפושי והפקת הגז המקומית. המדד ישקף טוב יותר את הכלכלה המקומית".

לגבי וול סטריט, אומר גרשוני, "השנה שחלפה הוכיחה שהסתכלות על מדד ה- S&P 500 בהסתכלות סקטוריאלית היא בריאה ונכונה. לכן , גם לקראת 2017 אנו מאמינים בניתוח המדד בגישה סקטוריאלית ובהתאם להערכותינו לכל ענף . אנו ממליצים על ענף תשתיות הטכנולוגיה שלא נהנה מהריצה האחרונה בשוק היות וראשי החברות תמכו בהילרי קלינטון בבחירות, לעומת זאת החברות בסקטור מהוות את תשתית כלכלת המידע וגם הנשיא הנבחר כבר עושה צעדים בוני אמון לקראת החברות. בנוסף אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה גבוהה לסקטורים הדפנסיביים שחודש וחצי אחרי אפקט טראמפ נראים באופן יחסי כזולים למדד לאחר שלא נהנו מהריצה במניות. סקטור הצריכה הבסיסית וסקטור התשתיות נראים כדאיים עם בוא ההתייצבות שאנו מעריכים שתהיה בתשואות האג"ח".

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה