גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזמר והיוצר מאיר בנאי הלך לעולמו בגיל 55

בנאי, מהיוצרים החשובים והפוריים בישראל, הלך לעולמו אחרי מאבק ממושך במחלה קשה

הזמר מאיר בנאי הלך היום לעולמו אחרי שנים של מאבק במחלה קשה.

מאיר בנאי נולד וגדל בבאר-שבע לשמחה ויצחק בנאי. הוא אחיהם של אורנה בנאי, אפרת בנאי ואביתר בנאי והיה הראשון שהתפרסם מביניהם.

בנאי החל לנגן ולכתוב שירים בגיל 17. הוא נבחן והתקבל ללהקה צבאית בתקופה שבה רפול היה רמטכ"ל וביטל את הלהקות הצבאיות. לכן הוא התגייס לשריון.

כשהשתחרר השתתף בנאי בתוכנית הטלוויזיה "זה הזמן" בהנחיית רם עברון וזכה לחשיפה ראשונה. עורך המוזיקה של התוכנית, מנחם גרנית, התרשם מנגינתו של בנאי והזמין אותו להיות זמר אורח בתוכנית.

בנאי הוציא את תקליטו הראשון בשנת 1982 עם השירים "אל המנוחה" ו"אביתר", שנכתב על אחיו הקטן, אביתר בנאי. נחום היימן אהב את מה ששמע והחתים את בנאי לחברת התקליטים העצמאית שלו, "מאי מיוזיק".

כשנתיים לאחר מכן, ב-1984, יצא האלבום "מאיר בנאי", בו כתב בנאי והלחין את כל השירים, מלבד השיר "זה חלום" שהלחין אריק רודיך. בראיונות איתו באותה תקופה, סיפר בנאי שאהב לשמוע זמרים בריטיים כמו פיטר גבריאל וג'ון ארמטריידינג ואף טען לא פעם כי הושפע מהם, אך יצר צליל חדש ואישי.

באותה תקופה הופיע בנאי בצוות "חופים" לצד חני ליבנה, משה דץ וליזה קחטן, במופע משירי נחום היימן. שניים משיריו במופע יצאו בתקליט שדרים, "תפילת דייג" שכתב נתן יונתן ו"את שומעת" שכתב נתן אלתרמן.

בסוף שנת 1985 השתתף בנאי כשחקן בסרטו של אבי נשר, "שוברים". בנאי הלחין ושר בסרט זה את "שירו של שפשף" למילים של יאיר ניצני, שהפך ללהיט. השיר זכה לעדנה מחודשת ב-2012, כשחברי הקהילה החירשת צילמו קליפ בו הם מסמנים בשפת הסימנים את מילות השיר כדי להביע סולידריות עם אזרחי סוריה.

בסוף 1985 השתתף בנאי בפסטיגל עם "שיר הצב", שהלחין למילים של הילדה אביטל וייס. השיר הגיע למקום התשיעי בתחרות.

ב-1986 השתתף בנאי בסרטו של אמנון רובינשטיין "נאדיה", לצד בן-דודו, יובל בנאי, והזמרת אמל מרקוס. בנאי גם כתב, הלחין ושר את שיר הנושא של הסרט, "חלומות אחרים".

ב-1987 יצא אלבומו השני של בנאי, "גשם", בהפקה מוזיקלית ועיבודים של מתי כספי. גם באלבום זה כתב והלחין בנאי את כל השירים, שבהם בלטו "אצלך בעולם", "תגידי אש, תגידי מים" וכמובן ושיר הנושא, אותו כתב בנאי בהשראת קטע מתוך הסרט נהג מונית. הקלטת הפלייבקים לאלבום ארכה כשבוע, ואת השירה לכל האלבום הוא סיים ב-3.5 שעות. תוך חודשים ספורים הגיע האלבום למעמד אלבום זהב, על מכירות של 20,000 עותקים.

ב-1988 יצא אלבומו של בנאי "הופעה חיה" שכלל בעיקר חומרים מתוך סיבוב הופעות אליו יצא באותה שנה. לאלה צורפו שירים שהופיעו לפני כן רק בסינגלים, ובהם "תפילת דייג", "את שומעת", וכן "שירו של שפשף" שלפני כן נכלל רק בפסקול סרטו של נשר. ב-1989 הוציא בנאי תקליט שדרים בשם "אל החלום" בהפקה מוזיקלית של משה לוי. השיר לא יצא על גבי אלבום. 

ב-1990 יצא אלבומו הרביעי של בנאי, "הצבעים משתנים". בנאי כתב, הלחין ועיבד את כל שירי האלבום. בין השירים שנכללו בו היו "השמש עוזבת" ו"את אחת יחידה". אף על-פי שהאלבום לא זכה להצלחה מסחרית, הוא נחשב בעיני מעריציו של בנאי לאלבום מופת.

ב-1992 יצא אלבומו של בנאי "וביניהם". פרט לשירים "וביניהם" שכתב בנאי עם אשתו דאז ענת בנאי ו"נגמרות לי המילים" שכתב אהוד מנור, בנאי כתב והלחין את כל השירים. פרט לשיר הנושא "וביניהם", נכללו באלבום גם "אהבה קצרה" והבלדה השקטה "שער הרחמים". באותה שנה זכה בנאי בתואר זמר השנה, והשיר "אהבה קצרה" נבחר כשיר השנה. עוד ב-1992 השתתף בנאי פעם נוספת בפסטיגל עם השיר "יום אחד לא היום". השיר הגיע למקום השישי בתחרות.

בשנת 1994 השתתף בנאי בקטע "צפוי שינוי" מתוך אלבום הקונספט "רדיו בלה בלה" של להקת "החברים של נטשה". ב-1996 יצא אלבומו של בנאי "מנגינת הנדודים".

ב-1998, במסגרת "פסטיבל ים המלח", נפגש בנאי עם בני-דודיו, יובל בנאי ואהוד בנאי, למופע חד פעמי בקיבוץ מצפה שלם. ב-1999 יצא בנאי למופע משותף עם ארקדי דוכין שנקרא "ארקדי בנאי מאיר דוכין", ובו שניהם שרו ממיטב שיריהם ויצרו שיר אחד משותף בשם "דומינו". באותה שנה הוציאו השניים מיני-אלבום ובו 5 שירים מההופעה.

בשנת 2001 יצא אלבומו השביעי של בנאי, "לב סדוק". בשנת 2002 יצא אלבום אוסף כפול של בנאי בשם "כמה אהבה", שכלל תקליטור נוסף ובו שירים בביצוע אקוסטי.

בשנת 2003 הקליט בנאי גרסה מחודשת לשירו של שמוליק קראוס, "רואים רחוק רואים שקוף", עבור סדרת הטלוויזיה "מעורב ירושלמי". בשנת 2005 הוציא בנאי שני סינגלים, "שם כל האדם", שלא יצא באלבום, ו"בולטת", שכתבה לירון הרפז, שנהרגה בפיגוע בשנת 2001, ויצא באלבום "באמצע שום מקום", שכלל שירים שכתבה והלחינו וביצעו אמנים שונים.

בשנת 2007 הוציא בנאי את האלבום "שמע קולי", שכלל שירים שנכתבו על-ידי משוררים יהודים מתקופות שונות, כמו שלום שבזי, שלמה אבן גבירול, משה אבן עזרא והאי גאון. בנוסף ללחנים מקוריים של בנאי, מופיעים באלבום גם שירים עם לחנים מסורתיים.

בשנת 2011 יצא אלבום הופעה כפול של בנאי בשם "כמו אגם רוגע". סיבוב ההופעות אליו יצא בנאי היה אינטימי יותר והתבסס על טהרת נגינתו הבודדת על הפסנתר. בשנת 2012 יצא בנאי במופע יחיד חדש שנקרא "מקום בעולם".

בנו של מאיר בנאי, נועם, הוציא ב-2015 אלבום בכורה משלו.

לאורך השנים בנאי עבר תהליך התקרבות לדת. "כמו שלקח לי הרבה מאוד שנים להגיד שאני מוזיקאי, זו מילה כזאת גדולה - אני לא יודע אם אני דתי, זו גם כן מילה שהיא גדולה עליי", אמר בנאי בראיון לחדשות ערוץ 2 בינואר 2008, לאחר שהוציא את אלבום הפתילות שלו "שמע קולי". "אני משתדל מאוד לקיים מצוות, כי אני מרגיש מאוד נוח לקיים מצוות. אני מאוד מחובר לזה. זה ממלא לי את החיים ונותן לי הרבה תוכן, הרבה משמעות והרבה שמחה. אז כן, אני חושב שאני דתי, כן. למה לא. למה לא בעצם? (...) זה טוב להתפלל, צריכים להתפלל כמה שיותר בעיניי. כולם מתפללים, כל אדם מתפלל, וזה פותח את הנשמה".

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה