גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכישת דירה מכינוס נכסים בדרך-כלל תעלה לכם דווקא יותר

בשל האמוציות בהליך ההתמחרות, מחירי הסגירה גבוהים לא פעם ב-10%-15% ולעתים אף כפולים ממחירי עסקאות בשוק ■ האם המצב הולך להשתנות?

דירה למכירה / צילום:איל יצהר
דירה למכירה / צילום:איל יצהר

המחירים הגבוהים בשוק הנדל"ן דוחפים אנשים רבים לחפש אופציה של רכישה דרך כונס נכסים, מה שמביא את שוק הכינוסים להיות אופציה מועדפת בסכסוכים רבים.

שני הסגמנטים העיקריים להליכי כינוס נכסים הינם מחלוקת עסקית או סכסוך משפחתי. ההליך עובד כך: לאחר שבית המשפט ממנה כונס לנכס מסוים, הוא מפרסם מודעות בעיתון כחלק מהצורך בשקיפות ועל מנת למקסם את התמורה. לאחר פרסום ההליך, מקיים הכונס פגישות ומציג את הנכס. אז מתחילות לזרום הצעות הכוללות המחאה בנקאית בסכום של כ-10% מההצעה, בהתאם לדרישת הכונס. לאחר מועד סיום המכרז קובע הכונס פגישה עם המציעים ומקיים הליך התמחרות.

עו"ד דודו ג'והן, מומחה מקרקעין ממשרד וינרוט ושות', מתעקש שכיום אין מציאות בתחום כינוס הנכסים. "האופי התחרותי ולהט ההתמחרות מביאים להעלאות מחיר עד שרכישה מכינוס אינה אטרקטיבית למשקיעים, אלא לאנשים שמחפשים נכס דווקא באזור המסוים הזה. נדיר מאוד למצוא מציאה אצל כונס, כלומר עסקה כדאית יותר מעסקה דרך מתווך או דרך הלוחות באינטרנט".

עו"ד עמוס תיבי, מומחה למשפט אזרחי, טוען שבעבר היו הזדמנויות, ולא עוד. "לפני 10 שנים היית קונה ב-15% פחות ממחיר השוק, וזאת היתה המטרה של הכונס".

ההאטה מורגשת

השמאי חיים מסילתי מבדיל בין נכסים למגורים לבין נכסים שאינם למגורים - אם כי בשניהם הוא מדבר על מחיר שנסגר כלפי מעלה. "הפערים כלפי מעלה בעסקאות של נכסי מסחר ותעשייה אינם גבוהים, כי אנשי העסקים נותנים לאמוציות פחות לבלבל אותם. מנגד, בדירות פרטיות העיוות כלפי מעלה גדול ובא לידי ביטוי בכ-10% יותר ממחיר השוק".

"באופן כללי, כונס טוב ימכור את הנכסים במחיר של כ-15% יותר ממחיר השוק", מעריך עו"ד אבי מוזס. לדבריו, הכונסים יודעים איך לנהל את הליך ההתמחרות, כך שבסופו של דבר האמוציות מביאות להציע סכומים גבוהים יותר. "היום האמוציות גוברות על הרציו ולכן בתי המשפט לענייני משפחה נוטים להוציא נכסים לכינוס יותר מלכל הליך מכירה אחר".

אגב, גם הליך הכינוס עצמו עולה כסף, ולכונסים יש אינטרס שהכנס יימכר במחיר גבוה ככל האפשר. שכר כונס הנכסים, בכל המקרים - גם כאשר ישנם כמה כונסים - עומד על עד 4% לפני מע"מ. נוסף לכך יש לשלם הוצאות של שמאי, כ-2,500 שקל בממוצע לדירה רגילה והרבה יותר כאשר מחיר הדירה גבוה.

רבים מאלו שפונים לעשות עסקאות דרך כינוס נכסים הם משקיעים, שהודרו בצורה דרמטית מן השוק בשנה האחרונה. עו"ד יעקב בלס, המתמחה בתחום דיני משפחה, מספר כי במשרדו ישנה ירידה של מספר השחקנים המגיעים להליכי ההתמחרות, אולם מחירי הנכסים לא יורדים מתחת למחיר השוק. "יש רגיעה. בעבר היינו מקבלים יותר הצעות על כל כינוס".

גם עו"ד פרדי גילדר, שלאחרונה היה מעורב בעסקת כינוס ברמת אביב בתל אביב שנסגרה ביותר מ-4 מיליון שקל, מספר כי ההצעה שהגיעה חצתה את הערכת השמאי במעט, אך עורכי הדין הזיעו כדי לגרד הצעות.

למרות זאת, אומר בלס, כי"זה בכלל לא רק המחיר, מדובר בהליך שהוא טוב לרוכש. הסכם המכר מקבל תוקף של פסק דין מבית משפט וקשה מאוד להפר אותו. כך לדוגמא, אם יש הפרה הפיצויים המוסכמים מקבלים תוקף של פסק דין הניתן לאכוף אותו".

עו"ד דורית לוי טילר מחזקת את דבריו של בלס: "היתרון הגדול של רכישה דרך כונס הוא העובדה שיש להליך חותמת של בית משפט. זה יתרון עצום מול רכישה בשוק החופשי, שבו אתה לא יודע מי עומד מולך. כונסי נכסים חייבים על פי הדין לספק את כל האינפורמציה על הנכס. למרות זאת, לעתים אין הצעות ולעתים הולכים לסיבוב כינוס נוסף על אותו הנכס".

אינטרסנט מעלה מחיר

לפי נתוני יד 2, בשנת 2016 נרשמו בסך הכל 2,317 מודעות לנכסים בכינוס, עלייה מינורית של 2% לעומת מספר המודעות בשנת 2015 - 2,266.

אל המספרים הללו נוספים גם הליכי כינוס של מתחמים גדולים למגורים, אליהם נוהרים היזמים ומציעים כמעט כל מחיר, בעיקר בגלל חוסר קרקעות זמינות לבנייה מאז החלטת המדינה לשווק קרקעות בשיטת מחיר למשתכן, שהקפיצה את מחירי הקרקעות הפרטיות.

עו"ד שי רווה מספר: "בכל הכינוסים שעשיתי המכר נמכר מעל שומת השמאי. במו"מ פרטי, לא פעם מפגשים יסתיימו בלי כלום. בכינוס, הנכס יימכר". רווה היה כונס הנכסים של חלקה 16 בגוש הגדול בתל אביב שהוערכה ב-220 מיליון שקל ונמכרה לאחרונה לקבוצת חג'ג' לפי שווי של 389 מיליון שקל, כ-80% יותר ממחיר השומה. המחיר הגבוה הוסבר בחלקו בעובדה שחג'ג' כבר החזיקו ב-73% מהקרקע, אך גם חברות בנייה אחרות נתנו הצעות קרובות להצעת חג'ג'.

השמאי אריה קמיל, שערך את השומה בגוש הגדול, אינו מתפלא: "קורה הרבה פעמים שמישהו עם אינטרס משלם יותר מכולם ולוקח את העסקה. זה יכול להיות כשאתה דייר בבניין של תמ"א ורוצה להגדיל אחיזה, וזה יכול להיות בין בני זוג שכל אחד רוצה להישאר בדירה. חשוב מאוד לברר מה עומד מאחורי הקלעים בהליך. מדובר בהליך כפוי ולעתים יש אדם שלחוץ למכור או שיש עודף היצע במקום מסוים.

"בעבר אנשים היו יושבים על העיתונים ומחפשים נכסים מכינוס. עסקאות היו נסגרות מהר. המוכרים היו צריכים לסגור הלוואות, כי הריביות בשוק היו גבוהות. המצב השתנה, אך יכול להשתנות בחזרה. אם שוק הולך לירידות מחירים עקב עליית ריבית, נראה יותר נכסים שמגיעים לכינוס וגם יהיה יותר חיפזון למכור את הנכסים, מכיוון שגרירת הליך המכירה יגדיל את החובות למוכרים. במקרה שכזה, נראה שוב נכסים בכינוס שייסגרו במחירים נמוכים ממחיר השוק".

דוגמא

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר