גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קובי בן-גור התחזה לחולה אלצהיימר כדי לקבל הפחתה בעונש

לפי הסדר טיעון שנחתם עמו, בן-גור יודה בכך שבניסיון לקבל הקלה בעונשו הוא הגיש לביהמ"ש תיעוד רפואי שהשיג במירמה כאילו הוא חולה באלצהיימר ■ "כמו המאפיה בארה"ב" - טורו של חן מענית

קובי בן גור / צלם: תמר מצפי
קובי בן גור / צלם: תמר מצפי

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה לבית משפט השלום בתל-אביב כתב אישום נגד איש העסקים רו"ח קובי בן-גור, בגין קבלת דבר במירמה ושיבוש הליכי משפט, בקשר להליך הפלילי שנוהל נגדו בפרשת רשות המסים ב-2011.

במקביל לכתב האישום, הודיעה הפרקליטות לבית המשפט על הסדר טיעון שהושג בין הצדדים, במסגרתו יודה בן-גור בכך שבניסיון לקבל הקלה בעונשו הוא הגיש לבית המשפט תיעוד רפואי שהשיג במירמה ובמצאי-שווא כאילו הוא חולה באלצהיימר. בנוסף, הוא יודה כי קיבל במירמה מהביטוח הלאומי קצבה חודשית והכרה בנכותו.

לפי ההסדר, הצדדים יבקשו לגזור על בן-גור חודשיים מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות וקנס בסך 150 אלף שקל, ובנוסף הוא ישיב לביטוח הלאומי כ-200 אלף שקל שקיבל מהם במירמה.

ככל הידוע, מדובר באחד המקרים הבודדים, אם בכלל, בהם מוגש כתב אישום בנסיבות של מירמה כלפי מערכת המשפט.

בכתב האישום, שהוגש בידי עו"ד עומרי קופלר, נאמר כי בפרשת "רשות המסים" שנוהלה בבית המשפט המחוזי מרכז, הורשע בן-גור במסגרת הסדר טיעון בשתי עבירות של מתן שוחד לראש רשות המסים דאז, ג'קי מצא, ובשתי עבירות של שידול להפרת אמונים, כאשר לא היתה בין הצדדים הסכמה לעניין העונש.

במהלך משפטו, החל משלב הטיעונים לעונש ועד לערעור בבית המשפט העליון, הגיש בן-גור לבית המשפט מסמכים שונים המעידים על מצבו הבריאותי ההולך ומידרדר, על כך שהוא סובל מדמנציה אשר פוגעת בכושר שיפוט המציאות שלו, מתקשה לדאוג לצרכיו הבסיסיים וזקוק לליווי בני משפחתו לאורך כל שעות היום.

בין היתר, המסמכים העידו כי מצבו של הנאשם מבחינה תפקודית תואם למצב של נכות מלאה, וזאת בשל מחלת האלצהיימר בה לקה כביכול. כל זאת, בשעה שבן-גור מעולם לא חלה במחלה זו ולא סבל מהתסמינים שתיאר ואף הציג בפני הרופאים השונים.

בן-גור הגיש מסמכים אלה על-מנת לזכות באמצעותם בהתחשבות בית המשפט ובהקלה בעונשו, בכך שיצדיקו עונש בדרך של ריצוי בעבודות שירות. לעומת המצגים שהוצגו בפני בתי המשפט השונים, כאשר התייצב הנאשם בפני הממונה על עבודות השירות, הן במארס 2011 והן בפברואר 2012, הוא הצהיר כי מצבו הבריאותי תקין, וזאת על-מנת להימצא כשיר לביצוע עבודות השירות ובניגוד לאמור במסמכים הרפואיים מהעת הרלוונטית.

בפברואר 2012 אף טען בן-גור שהוא עובד וסיפק מסמכים רפואיים התומכים בשיפור במצבו הבריאותי, והכול כדי שהממונה על עבודות שירות ימצא אותו כשיר לבצע עבודות שירות. המצגים הסותרים שהציג היוו תהליך ממושך, במהלכו הציג הנאשם בפני גורמים שונים חוות-דעת רפואיות כשהאמור בהם משקף, בכל פעם, מצב רפואי שונה בתכלית השינוי - והכול על-פי צרכיו.

בנוסף לכך, בן-גור הופיע עם אשתו בפני ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. במסגרת זו בוצע לו אבחון פסיכיאטרי, במהלכו הציג בן-גור מצג-שווא כאילו הוא סובל מתסמיני אלצהיימר ואינו יכול להשיב לשאלות פשוטות.

בהסתמך על המצג הכוזב אותו הציג והמסמכים האמורים שהתקבלו אף הם במירמה, כאמור, קבעה הוועדה הרפואית מטעם המל"ל כי בן-גור זכאי לקצבת נכות בשיעור של 76% בשל מצבו הרפואי וכן 105% לקצבת שירותים מיוחדים. בשל מצגי-השווא קיבל בן-גור קצבה חודשית בסך 6,500 שקל במשך למעלה מ-3 שנים, ובסך-הכול קיבל במירמה מהביטוח הלאומי כ-205 אלף שקל.

התיק נחקר על-ידי משטרת ישראל. 

עורכי דינו של בן-גור, עפר ברטל ודב גלעד כהן, מסרו בתגובה כי "מדובר בעניין נושן אשר לא השפיע כהוא זה על פרשת 'רשות המסים' - נהפוך הוא. מר בן-גור נטל אחריות מלאה לדברים, ואנו שמחים שגם הפרקליטות מצאה לנכון להביא את העניין לסיומו המהיר". 

רקע: כמו המאפיה בארה"ב

בראיון שנתן היועץ המשפטי לממשלה לשעבר ושופט העליון כיום, מני מזוז, בינואר 2010, לארי שביט, אמר מזוז כי "פרשת רשות המסים היא אחת הפרשות הכי חמורות שטיפלנו בה, אולי החמורה מכולן". מזוז הוסיף ואמר כי "אילולא הפרשה נחשפה ונעצרה, היינו מגיעים לתופעה הדומה לתופעה של המאפיה בארצות-הברית; כשהמאפיה קונה אנשי מפתח במערכת השיפוטית, במערכת הממשלית ובמערכת המחוקקת ורותמת אותם כדי לשרת את הפעילות שלה".

תחילת הפרשה בינואר 2007, אז נחשף כי המשטרה חוקרת חשד כי גורמים חיצוניים לרשות המסים התערבו בקביעת מינויים ברשות, ובראשם במינוי של ראש הרשות לשעבר, רו"ח ג'קי מצא, שנאלץ לפרוש מתפקידו בעקבות חשיפת הפרשה.

שמונה מהחשודים בפרשה, מהם 5 עובדי רשות המסים, הועמדו לדין והורשעו. הבולט שבהם היה ראש הרשות ג'קי מצא, שהורשע בסיוע לשוחד ובמירמה והפרת אמונים, זאת בהסדר טיעון. מצא נדון לשנת מאסר בפועל ולשנת מאסר על-תנאי, לאחר שהורשע כי קיבל מקובי בן-גור ומיורם קארשי (אחיה של שולה זקן) סיוע למינויו הבכיר; ובתמורה איפשר להם לקבל דריסת-רגל במינויים ברשות.

עוד מורשעים בפרשה במרמה והפרת אמונים: שולה זקן, לשעבר ראשת לשכתו של אהוד אולמרט, הורשעה על שסייעה למקורבים להתמנות לתפקידים בכירים ברשות; שמואל בוברוב, לשעבר סמנכ"ל למינהל ולמשאבי אנוש ברשות; יוסי שטיינמץ, לשעבר מנהל תחום יבוא אישי ברשות; וגידי בר-זכאי, לשעבר סמנכ"ל לעניינים מקצועיים ברשות; כולם הורשעו במירמה והפרת אמונים.

בוברוב נידון ל-6 חודשי עבודות שירות ול-6 חודשי מאסר על-תנאי; שטיינמץ - ל-5 חודשי עבודות שירות ול-6 חודשי מאסר על-תנאי; ובר-זכאי - ל-75 ימי עבודות שירות ול-3 חודשי מאסר על-תנאי.

בן-גור הורשע במתן שוחד ובשידול עובדי ציבור להפרת אמונים, ונידון בתחילה ל-6 חודשי עבודות שירות. בן-גור הודה והורשע כי פעל עם קארש, כדי לבסס את השפעתם ברשות המסים. זאת, על-ידי סיוע לקידוםם עובדים ברשות, מתוך ציפייה שאלה יעניקו להם השפעה ברשות ויקדמו אינטרסים אישיים שלהם.

השופט זכריה כספי ציין בגזר הדין כי מעשיו של בן-גור היו "השחתה רבתי של הרשות, הפוגעת ביסודות הבסיסיים של פעולתה ופעולת עובדיה, באופן המביא נזק רב ליסודות השלטון ומערער את אמון הציבור בפקידות הבכירה".

בהחלטה להטיל על בן-גור עונש שאיננו כולל מאסר בפועל, הסתמך בית המשפט המחוזי על מסמכים רפואיים שהציג בן-גור, ולפיהם הוא סובל ממצב רפואי סבוך, ובין היתר מסימנים למחלת אלצהיימר.

בעקבות זאת ערערה המדינה על קולת העונש שהוטל על בן-גור לעליון. העליון החזיר את ההכרעה למחוזי, לאחר שהוצגו בפניו ראיות כי מצבו הרפואי של בן-גור אינו כה קשה, כפי שהוצג במחוזי.

ביוני 2012 הוחמר עונשו של בן-גור: בית המשפט המחוזי מרכז גזר על בן-גור 8 חודשי מאסר בפועל ו-12 חודשי מאסר על-תנאי. זאת, לאחר שהתברר כי ראיות חדשות מטעם המדינה, הנוגעות למצבו הרפואי, העלו חשד כי קיים פער מהותי בין מצבו הרפואי כפי שהוצג לבית המשפט לבין מצבו האמיתי.

סגן נשיא המחוזי לשעבר, השופט כספי, קבע כי "התיעוד הרפואי (שהביא בן-גור, ח' מ') יוצר מבוכה של ממש, עם חשדות רציניים שמא לא הכול כשר, או לכל הפחות נכון, בממצאים שבתיעוד הזה... כיוצא בזה, אינני יכול לסמוך את ידי גם על הממצאים האחרים שמכוח האבחנות האחרות, כמו הפסיאודו-דמנציה, שברקע שלה עומדת אבחנה של אלצהיימר".

עוד כתבות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור