גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה איקאה לאייקון של תקופה

האם מותגים יכולים לטפל בנו? לא רק יכולים - כיום הם חייבים, אם ברצונם לשרוד

האם מותגים יכולים לטפל בנו?

אינטואיטיבית, התשובה ככל הנראה היא "לא". נוח לנו למקם את המושג "מותגים" בעולם החומרי, בעוד שאת עצמנו אנחנו מעדיפים להרחיק משם. מותגים מסמלים רכושנות, תרבות צריכה. לכן, גם אם הם מרגשים אותנו, זה רק כדי לנצל אותנו כלכלית.

אלא שהעולם הוא כבר מזמן לא "כן" ו"לא" כפי שהדגמנו כרגע. המגמה החדשה והמתעצמת מצביעה על כך שמותגים יהיו רלוונטיים רק אם יהפכו נחלת הכלל. בהיותם כאלה, יעשו מותגים אלה את העולם מקום קצת יותר טוב. וכן, הם יטפלו בנו, באופן כזה או אחר. הגבול בין קונה למוכר הולך ומטשטש. חנווני בצד אחד של הדלפק, "קונה" בצידו האחר - זו חלוקה ארכאית, שדועכת.

קחו את Airbnb, שנראה ומתנהג כמו רקמה אנושית אחת גדולה בה כולם שותפים, כולם מרוויחים, כולם משפיעים על התוכן.

במאמרו מ-2013 "סוף הפרסום כפי שאנו מכירים אותו" אומר לנו ריי אינאמוטו מסוכנות AKQA את המילים הבאות:

"With more and more devices, products, and services becoming perpetually connected, brands can connect the dots in an intelligent way in order to serve the needs of the user."

 

מותגים "עוברים דירה" מהארגון לעבר קהילת הצרכנים. כדי להיות משמעותיים, עליהם לתת ערך ללקוח בכל מגע אתו ולהניח את התועלתנות של עצמם (ושל היזם) במקום שני. שביעות-רצון ממותגים נמדדת על-פי התועלת שהצרכן מפיק מתכני המוצר, יחד עם החופש להשפיע עליהם ולעצב אותם.

זה קורה לא רק בפייסבוק, יוטיוב או אינסטרגראם, אלא גם באיקאה, למשל, אשר נולדה בחטא; כלומר, כחנות רהיטים עשה-זאת-בעצמך, בעולם הקודם. איקאה איננה Web Native, אין לה DNA מולד של קהילת רשת. יחד עם זאת, איקאה הצילה את עצמה מגורל של רשת מחסנים עם קומת תצוגה חיננית ובעיקר low tech. איקאה הפכה לאייקון של תקופה.

סיפור המותג מסתכל על חיי האדם בביתו, ונבנה בהשראתם. כל מה שאיקאה עושה מבטא מחויבות לחיינו, האנשים. כל מק"ט הוא קודם כל פתרון לבעיה אנושית ורק אחר-כך מרכז רווח עסקי. "בעיה" יכולה להיות סוגיית האחסון הלא פתורה בעולמנו המבולגן, ההתנהלות המאתגרת במטבח, ארגון החלל ובכלל החיים, אשר כולם, על-פי משנת איקאה, ישליכו על יחסינו במשפחה ובסופו של יום - עם מה שמחוצה לה.

שדה החיים בבית ובמשפחה הוא אינסופי וחסר תקרה, והוא משמש את איקאה כפלטפורמה עליה היא ממציאה כל פעם מהלך שמהדק את אהדתנו כלפיה. ואהדה, כידוע, היא מיסודות העסק הכלכלי.

איקאה לא מסתפקת ברעיון יפה, אלא יוצרת גם קהילת נאמנים חיה ויוצרת. זירת "גיבורי היומיום" שהושקה לפני כמה שנים, שמה בקדמת הבמה מוצרים מודחקים כגון מברשת השירותים, מתלה התיקים או מרבד האמבטיה.

בדומה לאמנות הקונספטואלית של מרסל דושאן, שהציב את משתנת החרסינה במוזיאון, מוציאה איקאה את החפצים העגומים מהצל ומזכירה לנו שהם שם כדי להקל על חיינו, ואינם טריוויאליים - כפי שגם אנחנו לא.

כדי לשכנע אותנו שהזירה תלויה רק בנו, הציבור הרחב, עודדה איקאה את עובדי הרשת ומאוחר יותר את כולנו לשתף תוכן שמדגים את היומיום המופלא. עשרות אם לא מאות קליפים וטקסטים עלו סביב רגעים קטנים-גדולים של חיי היומיום בבית כמו "לחזור הביתה ולגלות שבעלי השכיב את הילדים", "לקבל כוס קפה למיטה בבוקר" וכדומה.

נזכיר עוד פלירטים של איקאה עם הציבור דוגמת אקווריום אנושי של איקאה בתחנת המטרו בפריז, סוף שבוע בפיג'מה ופופקורן בחנויות איקאה ועוד פעילויות שהוכיחו את כוונתו ללכד קהילה.

בדצמבר האחרון עלתה הרשת מדרגה, ואני שואלת האם לדעתכם מדובר בפרסום או שיווק או הטמעת המיתוג או אולי גימיק חולף, כי לדעתי כל התשובות נכונות, שהרי בעידן הנוכחי הגבול הזה נמחה, וכל דבר הוא מדיום, וכל מדיום הוא גם מסר.

הפעם נכנסת לנו איקאה קצת יותר מתחת לעור. כהרגלה היא "יודעת" שיש מתחים במשפחה, לרבות מתחים שנובעים מביקורים בחנויות שלה... היא רואה עצמה אחראית לזה, היא רוצה לטפל בזה, והיא קוראת לזה Retail Therapy.

אחרי שניטרה ברשת את הקונפליקטים ה"פופולריים" ביותר של האדם, החליפה איקאה את כל שמות המוצרים השבדיים כגון "סקאנקה", "ריקטיג", "סמורבול" - לכינויים של אי-נחת וקונפליקטים. למשל -"הבת המתבגרת שלי זורקת בגדים על הרצפה" הוא שם למתלה בגדים. "הבן זוג שלי נוחר" הוא שם לספה שנפתחת למיטה. "אח שלי מקבל את כל תשומת-הלב" - זו מנורת ספוט; ו"בעלי נרדם על הספה" - שרפרף סגפני.

אייקאה (צילום מסך)

איקאה (צילום מסך)

כשנחפש רהיט או אביזר לבית, איקאה תציע לנו מוצר שהוא גם "תראפויטי". לחילופין, אם נקליד בגוגל "הוא לא יכול לומר לי שהוא אוהב אותי" - הספה הדו-מושבית של איקאה שנושאת אותו שם תעלה ראשונה בחיפוש בגוגל.

במסגרת הפגנת רצינות, הסתובב פסיכולוג אמפטי במיוחד בחנויות איקאה וטיפל לכאורה במתחים הזוגיים והמשפחתיים של הקונים.

מותגים שלא ייקחו תפקיד מכונן בחיינו, כזה שרלוונטי לעסק הליבה שלהם ולא סתם מעשי ידי חובה, יימחו. העידן שבפתח מקדש רגישות חברתית ומייעד תפקידים אקו-מערכתיים לעסקים.

הצרכן רוצה ויכול יותר מאי-פעם להשפיע על התוצאה המוצרית, על המחיר ועל השירות. מותגים שלא ישחקו במשחק הזה, יישארו מחוץ למגרש.

 עטרה בילר / איור: גיל ג'יבלי

■ עטרה בילר היא אסטרטגית של מיתוג וזהות.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה