גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הם לא משתכנעים?

מנסים לשכנע ולא מצליחים? הנה הסיבות האפשריות לכך

קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עובדים ומנהלים לא תמיד מצליחים לשכנע אחרים בדעתם ובכוונותיהם. הנה הסיבות הנפוצות לכך.

מייפים את המציאות

מנהלים שנוהגים לייפות את המציאות באזני עובדיהם ונתפסים בקלקלתם (למשל, מנהל שמבטיח - "הפרויקט שהוחלט שניקח על עצמנו לא מסובך כל כך, ולא ידרוש מאתנו השקעה רבה יותר מכפי שאנו משקיעים כעת", ובפועל מתגלה כי הפרויקט תובעני ביותר, מצריך עבודה בשעות נוספות, ומביא עמו הרבה מאוד לחץ לחיי היום יום של המשרד), מתקשים לשכנע אותם ברגעי האמת.

גם עובדים שנתפסים כמסלפים את האמת (כמו לדוגמה עובד שמצהיר - "השקעתי זמן רב במשימה הזאת", ובפועל מתגלה כי העתיק את תוצריו מקולגה בחברה מתחרה) לא יכולים לשכנע בקלות, וזאת אפילו כשהם כבר דוברים אמת. די ששיקרו פעם אחת בשביל להצטייר כבלתי אמינים.

לעומת זאת, כשאדם נתפס על ידי הסביבה כמי שאומר את האמת, גם כשהיא כואבת, נתפס כאמין, ולפיכך יישמע משכנע יותר.

נותנים להם זמן לחשוב על זה

"אל תענה לי עכשיו!" - זהו משפט מוכר שרבים משתמשים בו כשהנושא שחשוב ללבם נידון עם אדם אחר בעבודה. הם עושים זאת כשהם מצפים לתשובה שלילית או להתנגדות מצד הנמען, וכדי להימנע ממנה, הם כמו משתיקים אותו עוד לפני שניתנת לו ההזדמנות להשיב. לשיטתם, הוא יחשוב ויעמיק, כראוי לנושא שחשוב להם, ואולי יבין שראוי לשתף עמם פעולה, בניגוד למה שהאינסטינקט הוביל אותו לעשות.

הבעיה היא שברוב המקרים דווקא התמהמהות עם מסר שמלכתחילה לא מסכימים עמו לא מובילה להסכמה, אלא רק מחזקת את אי ההסכמה. אם מלכתחילה אדם לא נעתר לבקשה של אדם אחר, הזמן שניתן לו רק יאפשר לו למצוא סיבות טובות נוספות כדי לשמר את עמדתו.

במקום זאת, דווקא גישה של דחיפות - גישה מעט ערמומית, יש לומר - מעבירה את הנמען ממצב של חושב ומתעמק, למצב של מגיב ופועל, וזהו מצב שמזמן תעוזה יותר מאשר עכבות, ותשובות חיוביות יותר מאשר שליליות. משתמשים בשיטה זו מגייסים ומעסיקים המנהלים משא ומתן עם מועמד ("מחר הגיוס נסגר"), עובדים המנסים לסגור עסקה עם לקוח ("אני יכול להציע מחיר כזה רק עד סוף החודש"), ומנהלים המנסים להניע את עובדיהם לפעולה ("בעוד שלושה ימים יש ישיבת הנהלה, ועליי להגיע עם שמות העובדים הסופיים שמתנדבים לפרויקט").

מדברים בסיסמאות

"אני מייעד לך תפקיד חדש בצוות - רכז אינטגרציה. מה דעתך?" - משפט כזה שאומר מנהל לאחד מעובדיו נשמע אולי סתום למי שלא יודע מה זו בדיוק אינטגרציה, אך המנהל מניח שעובד בארגון ידע במה מדובר. הוא אף סבור שתפקיד עם שם "מפוצץ" ירשים את העובד, וגם אם לא תוצע לו תוספת שכר, די בכותרת האטרקטיבית כדי שיתלהב.

האומנם? ובכן, מסר מילולי פעמים רבות חוטא למטרה ולא משכנע. הרבה יותר ממנו משכנע מסר ויזואלי הממחיש את המילים, מנוסחות היטב ואטרקטיביות ככל שיהיו. ואמנם לא תמיד יש מקום לייצר פרזנטציה שיווקית, אך בהחלט ניתן "לצייר במילים" כדי ליצור חוויה בקרב המשתכנע.

השיטה היא דברור המסר כסיפור בזמן הווה, המורכב מ"תמונות" שהמשתכנע מסוגל להזדהות עמן ולדמיין את עצמו מצוי בהן, מבלי שיצטיירו מופרזות: "התפקיד הזה אומר שאתה לא מגיע יותר בשמונה בבוקר למשרד. אתה בכלל כמעט לא נמצא פה. אתה בעיקר בדרכים, ובין לבין אתה יושב איפה שנוח לך - או בבית, או בכל מקום אחר שתבחר, עם לפטופ שקיבלת מהחברה. אתה קובע עם לקוחות, מחליט מה לוח הזמנים שלך, ומדווח לי פעמיים בשבוע על עסקאות שעשית. פעם בשבועיים אתה מגיע לפה לישיבת צוות. איך זה נשמע לך?".

נואמים, לא משוחחים

הנטייה של רבים המבקשים לשכנע היא לדבר יותר מדי. לחזור על המסר, כדי שייטמע היטב בתודעת השומע, ולגרום לו להבין מכך שמדובר בעובדות, ולא בעמדה אישית. כמו נאום פוליטי שמציג רק צד אחד של המתרס, כמו הייתה רק אמת אחת.

אולם דפוס זה אינו אפקטיבי, כפרסומת ארוכה או חזרתית מדי (כמו למשל הפרסומת לטונה "פילטונה" המשודרת לאחרונה), ומעורר התנגדויות ומיאוס.

במקום זאת, תהיה יעילה יותר שיחה המאופיינת בהדדיות - עם שאלות אל האחר, הזמנה להבעת דעתו, והתרכזות בו לא פחות מאשר בדובר המסר ובנושא עצמו. למשל, במקום להסתפק באמירת מה שצריך לעשות, למה זה דחוף ומה המטרות, אפשר לנסח חלק מהדברים בצורת שאלה, ולהניע את המשתכנע לפעולה על ידי הכנסתו הטבעית לסיטואציה: "האם אתה מכיר מישהו שעשה דבר כזה בעבר? האם תוכל למצוא אדם כזה, כדי שנוכל לדבר אתו ולקבל עוד מידע?".

בדרך זו, גם אם המשתכנע עדיין לא השתכנע, עצם העובדה שדעתו חשובה ושהדברים תלויים במידת מה גם בפעולותיו ובתשובותיו (במקרה זה - במידע שישיג), מביאה לכך שמחויבותו לנושא תעלה.

המפתח לכול: הכירו את מי שמולכם

ולסיום - החשוב מכול, קהל-היעד, ולא רק כדי להתאים את המסר לשפת הנמען ולצרכיו, אלא דווקא כדי לצפות את טענות הנגד שלו, להתייחס אליהן מראש: "אני מניח שלא תתלהב לשמוע שקיבלת לקוח אלים", ומיד להוסיף פתרון: "אבל ברור לי שאתה מסוגל להתמודד אתו, ואני אהיה זמין לעזרתך".

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". מאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. קשר עם יעל: בפייסבוק או באתר

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי בפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד ושם קץ למסע ההכפשות שניהלו האחים נגדו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?