גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבים חוזרים? כיצד תנצלו את זכויות המס המגיעות לכם

מי נחשב תושב חוזר לעניין מס הכנסה? מה ההבדל בין תושב חוזר רגיל לבין תושב חוזר ותיק? מהי שנת הסתגלות? ואילו הטבות במס מגיעות למחזיקים במעמד?

ג'נט סורי / צילום: אודי מוצני
ג'נט סורי / צילום: אודי מוצני

*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס

ממשלת ישראל מעודדת את שיבתם של ישראלים לארץ על ידי מתן הקלות ופטורים מסוימים. הקלות נוספות ניתנות הן דרך משרד הקליטה והן באמצעות המוסד לביטוח לאומי. במאמר זה אתן סקירה מקיפה על היבטי המס של תושב חוזר, זכויותיו וחובותיו כלפי רשות המיסים בישראל.

ההחלטה לחזור לישראל היא החלטה מורכבת, שבבסיסה שיקולים רבים וביניהם השלכות המס מעצם המעבר מתושב חוץ לתושב ישראל, שעלולות להוות חסם בפני תושב החוץ. מתוך כוונה להסיר חסם זה החליטה רשות המיסים בישראל לתת תמריץ לכל מי ששוקל לשוב ארצה.

תיקון 168 לפקודת מס הכנסה, אשר פורסם ביום 19 בספטמבר 2008, מרחיב את הפטורים ממס ומדיווח לתושבים חוזרים ולעולים חדשים בגין הכנסות ונכסים מחוץ לישראל. מטרתו היא לחזק את ההון האנושי על ידי החזרת תושבי ישראל לשעבר לארץ, וכמו כן לעודד משקיעים זרים בעלי הון להשקיע בישראל.

אז מי נחשב לתושב חוזר לעניין מס הכנסה? מה ההבדל בין תושב חוזר רגיל לבין תושב חוזר ותיק? מה היא שנת הסתגלות ואילו הטבות במס מגיעות לכם? כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להפיק את המיטב מזכויות המס שלכם במעבר חזרה לארץ.

מיהו תושב חוזר רגיל לעניין מס הכנסה?

תושב חוזר רגיל הוא כל מי ששב לישראל לאחר שחדל להיות תושב ישראל בשל מגורים בחו"ל במשך 6 שנים, זאת בתנאי שחזר לישראל אחרי 1.1.2009. כל מי ששב לישראל לפני שנת 2009 היה עליו לשהות בחו"ל 3 שנים בלבד כתושב חוץ.

מי נחשב תושב חוזר ותיק?

תושב חוזר ותיק הוא אדם ששב לישראל לאחר ששהה בחו"ל במשך לפחות 10 שנים. בנוסף גם מי ששב לישראל בשנים 2007 ,2008 ו-2009 ייחשב גם כתושב חוזר ותיק במידה והיה תושב חוץ במשך 5 שנים רצופות לפחות (במקום 10 שנים). הקלה זו ניתנה במטרה ליצור חלון הזדמנויות למי ששהה בחו"ל מספר שנים מועט ומעוניין לחזור לישראל מבלי להמתין לתום 10 שנים.

הקלות במס לתושב חוזר רגיל

תושב חוזר רגיל זכאי לפטור ממס במשך 5 שנים מהמועד שבו חזר לישראל על הכנסותיו הפאסיביות בלבד, כגון, ריבית, דיבידנד, קצבה, תמלוגים ודמי שכירות מנכסים שרכש בחו"ל לפני חזרתו לישראל, דהיינו, בתקופת שהותו בחו"ל. יודגש כי הכנסה משכר עבודה או מעסק מחו"ל מחוייבת במס רגיל. סייג אחד לאמור לעיל, תושב חוזר רגיל יהיה זכאי לפטור גם על פיקדון במטבע חוץ בבנק בארץ למשך 5 שנים. ישנים מספר תנאים לצורך קבלת הפטור, בין היתר, אם מדובר בסכומי כסף שנוצרו בתקופת שהותו מחוץ לישראל.

כמו כן, תושב חוזר רגיל זכאי לפטור ממס למשך 10 שנים על רווח הון ממכירת נכסים בחו"ל שנרכשו בתקופת שהותו בחול. אם ימכרו הנכסים בתום 10 שנים יערך חישוב לינארי, כלומר חישוב חלקי.

הקלות במס לתושב חוזר ותיק

תושב חוזר ותיק זכאי לפטור ממס במשך 10 שנים מהמועד שבו חזר לישראל, על הכנסותיו מכל מקור שהופקו או נצמחו מחוץ לישראל או שמקורם בנכסים מחוץ לישראל. הפטור חל גם על נכסים שנרכשו לאחר החזרה לישראל, בעוד שלפני תיקון החוק בשנת 2008 הכנסות מנכסים מחוץ לישראל שנרכשו לאחר החזרה לישראל היו חייבות במס. יחד עם זאת, במסגרת התיקון נקבע סייג לגבי הכנסות מנכס המתקבל במתנה לאחר החזרה לישראל .כלומר, הכנסות מנכס שהוענק במתנה לאחר החזרה לארץ יהיה חייב במס. לעומת זאת, הכנסות מנכס המתקבל בירושה יהיו פטורים ממס.

במקרים בהם אותו תושב חוזר הפיק הכנסה מ"פעילות מעורבת", כלומר פעילות שחלקה בוצעה בישראל וחלקה בחו"ל, הוא יוכל לקבל פטור ממס על חלק מההכנסה שהופקה בחו"ל. על החלק שהופק בישראל לא יחול הפטור והוא יחויב במס. מקרה נפוץ בהקשר זה הוא כשתושב חוזר ותיק עובד אצל מעסיק זר ועבודתו מתבצעת חלקה בישראל וחלקה מחוץ לישראל. או אז, הוא יהיה רשאי לערוך חישוב יחסי לפי ימי העסקים בהם שהה מחוץ לישראל ביחס לכלל ימי העסקים בשנה. יודגש כי במניין ימי העסקים לא יילקחו בחשבון חופשות ונסיעות פרטיות.

כמו כן, תושב חוזר ותיק פטור מהגשת דוח שנתי למס הכנסה למשך 10 שנים ממועד חזרתו לישראל וזאת במידה ולא הפיק הכנסות המחייבות דיווח בישראל ובתנאי שאינו מחזיק מעל 10% מניות בחברה ישראלית. במידה ואותו תושב חוזר ותיק חייב להגיש דוח בישראל הוא ראשי שלא לדווח על הכנסותיו המופקות בחו"ל מעצם היותן פטורות ממס. בנוסף באם נדרש להגיש הצהרת הון, גם כאן לא תחול עליו חובת דיווח על נכסים ורכוש המצויים מחוץ לישראל. כל זאת, כאמור, לתושבים שחזרו לישראל החל מ- 1.1.2007.

זאת ועוד, קיים פטור על הכנסות הוניות, כלומר תושב חוזר ותיק נהנה מפטור ממס על רווח הון ממכירת נכסים מחוץ לישראל, אם נמכרו תוך 10 שנים מיום חזרתו לישראל וללא קשר למועד רכישת הנכסים. הכוונה היא, פטור מרווח הון על נכסים שנרכשו ונמכרו לאחר ששב לישראל. גם כאן באם ימכרו נכסים בתום 10 שנים יערך חישוב יחסי.

מה היא שנת הסתגלות?

במסגרת הרחבת החוק שצוין לעיל, נקבע מנגנון המעניק אפשרות לתושב החוזר להמשיך להיחשב תושב חוץ במשך שנה אחת ממועד חזרתו. על מנת ליהנות מהטבה זאת על התושב החוזר להודיע למשרד הקליטה על כוונתו ליישם מנגנון זה בתוך 90 יום מיום הגעתו לישראל. ההודעה נעשית על ידי טופס המיועד לכך, אותו ניתן להוריד מאתר רשות המיסים.

יודגש כי תעודת תושב המוענקת על ידי משרד הקליטה אינה מסדירה את מעמד התושב החוזר ואינה קובעת אם הוא יוגדר כתושב חוזר, או כתושב חוזר ותיק לעניין מס הכנסה. לכן רצוי לפנות ליועץ מס המתמחה בתחום בכדי לקבל יעוץ כנדרש.

*** הכותבת היא יועצת מס, מתמחה במיסוי בינלאומי ובליווי לקוחות תושבי ישראל בעלי אזרחות אמריקאית.

*** המאמר אינו תחליף לייעוץ מקצועי ספציפי.

עוד כתבות

הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

יו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן פורש מתפקידו

אלנתן שימש בתפקיד מאז פברואר 2023, ופורש בשל עניינים אישיים ● מדובר במשרת אמון של שר הפנים, אך מאחר שכרגע אין שר קבוע במשרד - לא ברור מי יחליט על המחליף, ומתי

שלטי חוצות לכבוד סבב המשא ומתן. אסלמאבאד, בשבוע שעבר / צילום: ap, Anjum Naveed

3 נושאות מטוסים ו-70% אינפלציה: המצור של טראמפ חונק את כלכלת איראן

טראמפ ביטל את נסיעת שליחיו לפקיסטן והבהיר כי ניסיון ההתנקשות בו לא יסיט אותו מהיעד: ניצחון במלחמה נגד איראן ● מומחים מאמינים שכעת המיקוד של הנשיא הוא בריסוק הכלכלה האיראנית, במטרה להשיג הכרעה ברורה עוד לפני בחירות האמצע הקרבות בארה"ב

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיקפצו מחר בת"א, ומה עומד מאחורי השיאים בוול סטריט?

וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים חדשים בהובלת מניות הטכנולוגיה ובוחרת לשים את המלחמה בצד - אך יש גם מי שמצביע על עייפות בשווקים ● תופעה נדירה תירשם ביום רביעי, עם דיווחים של 4 מתוך "7 המופלאות" באותו ערב ● יו"ר הפד ג'רום פאוול יקיים את החלטת הריבית האחרונה שלו ● והאנליסט שממליץ על שוק המניות הישראלי: "ממשיך להציג ביצועים מהטובים בעולם" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

פילסברי המיובאת לישראל על ידי רוסטיק בייקרי / צילום: יח''צ

בדרך לבורסה: רוסטיק בייקרי מתכננת הנפקה לפי שווי של מיליארד שקל

רוסטיק בייקרי, שבשליטת דני נגל, הגישה תשקיף לרשות ניירות ערך בשבוע שעבר, והיא צפויה להתחיל לקדם את התהליך ● ההנפקה, אותה תוביל אי.בי.אי חיתום צפויה להתבצע לפי שווי של כמיליארד שקל

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

בדרך למיזוג עם מרכנתיל? דיסקונט מקפיא בונוסים ורומז על קיצוצים

מכתב ששיגר מנכ"ל דיסקונט, אבי לוי, לשני ועדי העובדים העיקריים בבנק, חוזר שוב על רצון ההנהלה להגביר את מהלכי ההתייעלות, לנוכח כניסת גופים מתחרים ובנקים צרים

קרן כהן-חזון, מנכ''לית תורפז, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

קרן כהן-חזון: "נבנה את אחת מעשר החברות הגדולות בעולם בתחום. כבוד הוא לי שזה יוצא מישראל"

קרן כהן-חזון, מנכ"לית תורפז, סיפרה בכנס "עושים לונג על ישראל" על האתגרים שעמם מתמודדת תעשייה ישראלית בזירה הבינלאומית: "אני מייצרת איזון. גם אם הם באים אנטי, הם הופכים להיות פרו" ● עוד שיתפה על אסטרטגיית הצמיחה הגלובלית של החברה ועל המחויבות שלה להשאיר את הלב, את ההנהלה ואת המטה של החברה בישראל

סיגל רגב, יו''ר קבוצת דנאל, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

סיגל רגב, יו"ר דנאל: מנוע הצמיחה הבא הוא לא רק בהייטק ובשוק ההון, הוא בהון האנושי

בכנס "עושים לונג על ישראל" של גלובס אמרה סיגל רגב, יו"ר קבוצת דנאל, כי "העתיד נמצא בשילוב נכון בהון האנושי: בהשתתפות כוח אדם, בסקילס ובטכנולוגיה" ● לדבריה, "אני אוהבת משברים, כי שם אני חיה - זה משהו שגורם לי להתפתח ולגדול"

באי הכנס

עושים לונג על ישראל: הרגעים מאחורי כנס ההשקעות של גלובס

מאות אורחים השתתפו היום בכנס "עושים לונג על ישראל" של גלובס ● רגולטורים פיננסים, מובילי קהילת שוק ההון ומנהלים בכירים נפגשים על במה אחת, והמליצו איך כדאי להתמודד עם האתגרים בישראל ואף למנף אותם

הקוטג' ברחוב הלח''י בגדרה

הייתם משלמים 5.5 מיליון שקל לבית עם 8 חדרים ומרתף בגודל של עוד דירה?

לבית יש 8 חדרים ב־2.5 קומות ובשטח רשום של 242 מ"ר ● זו אחת העסקאות הגבוהות ביישוב בשנה האחרונה

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעלי העסקים ממתינים לחקיקת הפיצויים על המלחמה באיראן, ובכנסת מציעים מתווה עוקף אוצר

המתווה שתנסח ועדת הכספים צפוי לכלול מקדם גבוה יותר לחישוב ההוצאות הקבועות של העסק לגובה המענק, הגדלת השתתפות המדינה בשכר, פיצוי בגין היפגעות ממושכת של ענפים ופתרונות ייעודיים לתיירות ולנשות מילואימניקים ● עם זאת, גורמים באוצר טוענים כי לוועדת הכספים אין יכולת ממשית להעביר את המתווה המרחיב

ד''ר סאמר חאג' יחיא, יו''ר בנק לאומי לשעבר ויועץ להפג-לויד, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

סאמר חאג' יחיא: "עסקת צים תעבור - והיא טובה למדינה"

ד"ר חאג' יחיא, ששימש יועץ לחברת הפג-לויד הגרמנית שמיועדת לרכוש את צים יחד עם קרן פימי הישראלית, סיפק בכנס "עושים לונג על ישראל" הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של אחת העסקאות הדרמטיות בשוק, ועסק גם במעמדה של ישראל באזור, בהחמצת ההזדמנויות מול מדינות המפרץ ובאתגרים הפנימיים שמולם ניצבת המדינה

בנג'מין ברנדג' / צילום: הוול סטריט ג'ורנל

כך פיצח חנון מחשבים בן 22 את אחת מתעלומות הסייבר הגדולות בעולם

גל של מתקפות סייבר, מהגדולים שנראו אי־פעם, הותיר את מיטב המומחים אובדי עצות ● מי שפיצח את התעלומה היה בנג'מין ברנדג', צעיר סקרן בן 22 ● באמצעות מם של חתול הוא חשף רשת בוטים שאיימה על עשרות מיליוני צרכנים וכרבע מהתאגידים בעולם

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: גו לייב

הרצוג: לפני הדיון בחנינה לנתניהו, יש למצות מהלך לגיבוש הסדר טיעון

הידיעה התפרסמה תחילה ב"ניו יורק טיימס", ולאחר מכן הוציא הרצוג התייחסות לפיה "הנשיא סבור כי נכון תחילה, בטרם הדיון בבקשת החנינה עצמה, למצות מהלך שיכול להביא לגיבוש הסדר בין הצדדים מחוץ לכותלי בית המשפט"

מיזוג בין דלתא ויונייטד / צילום: Shutterstock

היוזמה שתביא להקמת חברת התעופה הגדולה בעולם מפצלת את הבית הלבן

מנכ"ל יונייטד העלה אפשרות למיזוג בין יונייטד איירליינס לאמריקן איירליינס, כשברקע הזינוק במחיר הדלק ● שר התחבורה האמריקאי רמז על תמיכה, אולם נשיא ארה"ב הביע הסתייגות ● המהלך מייצר "חברת דגל" שתתחרה בחברות מאסיה, אבל גם עלול להגדיל ריכוזיות

שווי האופציות והמניות - סכום בלתי נתפס / צילום: Shutterstock

"הכסף זורם גם לבורסה בת"א": מה יעשו אופציות בשווי של 150 מיליארד שקל לכלכלה הישראלית

שווי האופציות והמניות החסומות שמחזיקים עובדי ההייטק מישראל עומד כיום על סכום בלתי נתפס ● מה זה עושה למשק? מודי שפריר, הפועלים: "זה תומך בצריכה הפרטית ובצמיחת הכלכלה, וגם מגדיל את אי־השוויון" ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "להערכתי, רוב הסכום הולך לחיסכון ולהשקעות"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לביהמ"ש העליון: המאבק בין תנובה למייסדי חברת פסטה ריקו מסלים

ערעור שהוגש לבית המשפט העליון נגד תנובה מציג שורת טענות להתנהלות ממושכת שנועדה, לכאורה, לעכב את השלמת רכישת יתרת המניות ולהימנע מתשלום של עשרות מיליוני שקלים לבעלי פסטה ריקו ● לטענת המייסדים, גם רכיבים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים לא שולמו עד כה ● תנובה: "הליכים אלה, שהם יזמו בנוגע לתוצאותיה הכספיות של החברה, הם שעיכבו את הליך הערכת השווי"

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "השקעה בישראל היא חלק מהמחויבות של הגופים המוסדיים"

נוה התייחס בכנס "עושים לונג על ישראל" בשיתוף כלל ביטוח לחוזק של הכלכלה הישראלית והאטרקטיביות שלה: "האתגרים הם לטווח קצר, וככל שהולכים לטווח זמן רחוק יותר, רואים הזדמנות השקעה שמוכיחה את הרווחיות שלה" ● וגם: שלושה סקטורים מומלצים להשקעה, ומה עומד מאחורי הזינוק של מניות הביטוח

כוחות אכיפת החוק מגיבים במהלך ארוחת הערב של כתבי הבית הלבן / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ פונה מאירוע בבית הלבן בעקבות ירי מחוץ למקום

נשיאנ ארה"ב דונלד טראמפ אישר במסיבת עיתונאים לאחר האירוע כי החשוד בירי הוא תושב קליפורניה ● במהלך האירוע נורו יריות מחוץ לאולם, עשרות סוכני שירות חשאי נכנסו לאולם ופינו את הנשיא טראמפ ורעייתו ואת סגן הנשיא ● היורה זוהה כקול תומאס אלן, שהגיע לזירה חמוש ברובה ציד, אקדח וסכינים רבים לפי אנשי השירות החשאי

עומס בנתיבי איילון / צילום: Shutterstock

היכונו לשלם יותר על המכונית: הגזירות שבוחנים באוצר

צעדים שיישומם הוקפא בשנים האחרונות, כמו ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי והחלת מס נסועה ואגרת גודש, חוזרים לשולחן עקב הבור התקציבי ● במקביל, יצרניות היוקרה מרצדס, ב.מ.וו ופולקסווגן ממשיכות לדחוף קדימה בתחום החשמליות, עם טווחים ארוכים יותר ומחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב

ד''ר נבות בר, מנכ''ל ומייסד קרן קיסטון, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

נבות בר: "מי שישלוט באנרגיה, בקרקע ובדאטה יעצב את עתיד הכלכלה"

מנכ"ל ומייסד קרן קיסטון, ד"ר נבות בר, העריך בכנס "עושים לונג על ישראל" שהפתרון למשבר התחבורה הציבורית עובר דרך אגד שבשליטת הקרן – ומכוון לכך שאוטובוס יגיע כל 5 דקות ● על התחום ה"לוהט" של הדאטה סנטרס אמר: "הסתערנו ראשונים על התעשיות החמות"