גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבים חוזרים? כיצד תנצלו את זכויות המס המגיעות לכם

מי נחשב תושב חוזר לעניין מס הכנסה? מה ההבדל בין תושב חוזר רגיל לבין תושב חוזר ותיק? מהי שנת הסתגלות? ואילו הטבות במס מגיעות למחזיקים במעמד?

ג'נט סורי / צילום: אודי מוצני
ג'נט סורי / צילום: אודי מוצני

*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס

ממשלת ישראל מעודדת את שיבתם של ישראלים לארץ על ידי מתן הקלות ופטורים מסוימים. הקלות נוספות ניתנות הן דרך משרד הקליטה והן באמצעות המוסד לביטוח לאומי. במאמר זה אתן סקירה מקיפה על היבטי המס של תושב חוזר, זכויותיו וחובותיו כלפי רשות המיסים בישראל.

ההחלטה לחזור לישראל היא החלטה מורכבת, שבבסיסה שיקולים רבים וביניהם השלכות המס מעצם המעבר מתושב חוץ לתושב ישראל, שעלולות להוות חסם בפני תושב החוץ. מתוך כוונה להסיר חסם זה החליטה רשות המיסים בישראל לתת תמריץ לכל מי ששוקל לשוב ארצה.

תיקון 168 לפקודת מס הכנסה, אשר פורסם ביום 19 בספטמבר 2008, מרחיב את הפטורים ממס ומדיווח לתושבים חוזרים ולעולים חדשים בגין הכנסות ונכסים מחוץ לישראל. מטרתו היא לחזק את ההון האנושי על ידי החזרת תושבי ישראל לשעבר לארץ, וכמו כן לעודד משקיעים זרים בעלי הון להשקיע בישראל.

אז מי נחשב לתושב חוזר לעניין מס הכנסה? מה ההבדל בין תושב חוזר רגיל לבין תושב חוזר ותיק? מה היא שנת הסתגלות ואילו הטבות במס מגיעות לכם? כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להפיק את המיטב מזכויות המס שלכם במעבר חזרה לארץ.

מיהו תושב חוזר רגיל לעניין מס הכנסה?

תושב חוזר רגיל הוא כל מי ששב לישראל לאחר שחדל להיות תושב ישראל בשל מגורים בחו"ל במשך 6 שנים, זאת בתנאי שחזר לישראל אחרי 1.1.2009. כל מי ששב לישראל לפני שנת 2009 היה עליו לשהות בחו"ל 3 שנים בלבד כתושב חוץ.

מי נחשב תושב חוזר ותיק?

תושב חוזר ותיק הוא אדם ששב לישראל לאחר ששהה בחו"ל במשך לפחות 10 שנים. בנוסף גם מי ששב לישראל בשנים 2007 ,2008 ו-2009 ייחשב גם כתושב חוזר ותיק במידה והיה תושב חוץ במשך 5 שנים רצופות לפחות (במקום 10 שנים). הקלה זו ניתנה במטרה ליצור חלון הזדמנויות למי ששהה בחו"ל מספר שנים מועט ומעוניין לחזור לישראל מבלי להמתין לתום 10 שנים.

הקלות במס לתושב חוזר רגיל

תושב חוזר רגיל זכאי לפטור ממס במשך 5 שנים מהמועד שבו חזר לישראל על הכנסותיו הפאסיביות בלבד, כגון, ריבית, דיבידנד, קצבה, תמלוגים ודמי שכירות מנכסים שרכש בחו"ל לפני חזרתו לישראל, דהיינו, בתקופת שהותו בחו"ל. יודגש כי הכנסה משכר עבודה או מעסק מחו"ל מחוייבת במס רגיל. סייג אחד לאמור לעיל, תושב חוזר רגיל יהיה זכאי לפטור גם על פיקדון במטבע חוץ בבנק בארץ למשך 5 שנים. ישנים מספר תנאים לצורך קבלת הפטור, בין היתר, אם מדובר בסכומי כסף שנוצרו בתקופת שהותו מחוץ לישראל.

כמו כן, תושב חוזר רגיל זכאי לפטור ממס למשך 10 שנים על רווח הון ממכירת נכסים בחו"ל שנרכשו בתקופת שהותו בחול. אם ימכרו הנכסים בתום 10 שנים יערך חישוב לינארי, כלומר חישוב חלקי.

הקלות במס לתושב חוזר ותיק

תושב חוזר ותיק זכאי לפטור ממס במשך 10 שנים מהמועד שבו חזר לישראל, על הכנסותיו מכל מקור שהופקו או נצמחו מחוץ לישראל או שמקורם בנכסים מחוץ לישראל. הפטור חל גם על נכסים שנרכשו לאחר החזרה לישראל, בעוד שלפני תיקון החוק בשנת 2008 הכנסות מנכסים מחוץ לישראל שנרכשו לאחר החזרה לישראל היו חייבות במס. יחד עם זאת, במסגרת התיקון נקבע סייג לגבי הכנסות מנכס המתקבל במתנה לאחר החזרה לישראל .כלומר, הכנסות מנכס שהוענק במתנה לאחר החזרה לארץ יהיה חייב במס. לעומת זאת, הכנסות מנכס המתקבל בירושה יהיו פטורים ממס.

במקרים בהם אותו תושב חוזר הפיק הכנסה מ"פעילות מעורבת", כלומר פעילות שחלקה בוצעה בישראל וחלקה בחו"ל, הוא יוכל לקבל פטור ממס על חלק מההכנסה שהופקה בחו"ל. על החלק שהופק בישראל לא יחול הפטור והוא יחויב במס. מקרה נפוץ בהקשר זה הוא כשתושב חוזר ותיק עובד אצל מעסיק זר ועבודתו מתבצעת חלקה בישראל וחלקה מחוץ לישראל. או אז, הוא יהיה רשאי לערוך חישוב יחסי לפי ימי העסקים בהם שהה מחוץ לישראל ביחס לכלל ימי העסקים בשנה. יודגש כי במניין ימי העסקים לא יילקחו בחשבון חופשות ונסיעות פרטיות.

כמו כן, תושב חוזר ותיק פטור מהגשת דוח שנתי למס הכנסה למשך 10 שנים ממועד חזרתו לישראל וזאת במידה ולא הפיק הכנסות המחייבות דיווח בישראל ובתנאי שאינו מחזיק מעל 10% מניות בחברה ישראלית. במידה ואותו תושב חוזר ותיק חייב להגיש דוח בישראל הוא ראשי שלא לדווח על הכנסותיו המופקות בחו"ל מעצם היותן פטורות ממס. בנוסף באם נדרש להגיש הצהרת הון, גם כאן לא תחול עליו חובת דיווח על נכסים ורכוש המצויים מחוץ לישראל. כל זאת, כאמור, לתושבים שחזרו לישראל החל מ- 1.1.2007.

זאת ועוד, קיים פטור על הכנסות הוניות, כלומר תושב חוזר ותיק נהנה מפטור ממס על רווח הון ממכירת נכסים מחוץ לישראל, אם נמכרו תוך 10 שנים מיום חזרתו לישראל וללא קשר למועד רכישת הנכסים. הכוונה היא, פטור מרווח הון על נכסים שנרכשו ונמכרו לאחר ששב לישראל. גם כאן באם ימכרו נכסים בתום 10 שנים יערך חישוב יחסי.

מה היא שנת הסתגלות?

במסגרת הרחבת החוק שצוין לעיל, נקבע מנגנון המעניק אפשרות לתושב החוזר להמשיך להיחשב תושב חוץ במשך שנה אחת ממועד חזרתו. על מנת ליהנות מהטבה זאת על התושב החוזר להודיע למשרד הקליטה על כוונתו ליישם מנגנון זה בתוך 90 יום מיום הגעתו לישראל. ההודעה נעשית על ידי טופס המיועד לכך, אותו ניתן להוריד מאתר רשות המיסים.

יודגש כי תעודת תושב המוענקת על ידי משרד הקליטה אינה מסדירה את מעמד התושב החוזר ואינה קובעת אם הוא יוגדר כתושב חוזר, או כתושב חוזר ותיק לעניין מס הכנסה. לכן רצוי לפנות ליועץ מס המתמחה בתחום בכדי לקבל יעוץ כנדרש.

*** הכותבת היא יועצת מס, מתמחה במיסוי בינלאומי ובליווי לקוחות תושבי ישראל בעלי אזרחות אמריקאית.

*** המאמר אינו תחליף לייעוץ מקצועי ספציפי.

עוד כתבות

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

פעילות הטרייד של מיטב ממשיכה לצמוח, והיא תנסה להפיח רוח בפעילות ברוקראז'

חברת המסחר החוץ בנקאית הגדולה נהנתה מגיוס של 26.5 אלף לקוחות חדשים מתחילת השנה והציגה צמיחה של 26% בהכנסות ● חתמה על הסכם לרכישת פעילות הברוקראז' המוסדי של מיטב לפי שווי של 54 מיליון שקל

ההנחות על החשמל יצטמצמו? / צילום: Shutterstock

רשות החשמל משנה את הכללים, וההנחות לצרכנים בסכנה

הרשות מעדכנת את מבנה תעריף החשמל ומעלה את העלויות הקבועות, מה שמצמצם את מרחב התמרון של הספקיות הפרטיות ● החשש: ההפסדים בשוק שגם כך מתקשה להרוויח יעמיקו, והשינויים בהכרח יגולגלו לצרכנים ● האם המכרז החדש לרכישת חשמל יספק פתרון?

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

סבב פיטורים שני בפלייטיקה השנה: עלול להשפיע על מאות עובדים

חברת הגיימינג הישראלית יוצאת לסבב פיטורים נוסף בשבועות הקרובים, שעשוי להשפיע על מאות עובדים - ככל הנראה בין 10% ל-20% מתוך מעל ל-3,000 ● הקיצוצים בחברה החלו כבר ב-2022, אז הועסקו בחברה מעל ל-4,000 איש ● בפלייטיקה הסתפקו בתגובה קצרה: "בהתאם למדיניות החברה, איננו נוהגים להתייחס לנושאים מסוג זה"

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

שתי המדינות שסיפקו לישראל 70% מהנפט במהלך המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ישראל נתפסה במלחמת "חרבות ברזל" כמבודדת, אבל בפועל 25 מדינות נרתמו למכור לה נפט במשך שנתיים; הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מאסה בהתנהלות איראן; והאיום החות'י בים האדום ממשיך לתת את אותותיו על התקשורת הבינלאומית ● כותרות העיתונים בעולם 

הדמיית מגדל SIX 8 / צילום: SIX 8

יותר מ-200 אלף שקל למ"ר: מחיר שיא לדירה ליד הים בתל אביב

לגלובס נודע שלאחרונה התבצעה אחת העסקאות הגבוהות שבוצעו השנה - דירה בקומה העשירית במגדל SIX 8, שלא רחוק מהדולפינריום בתל אביב, נמכרה תמורת 58 מיליון שקל ● הסכום ששולם מבטא מחיר ממוצע למ"ר של כ־210 אלף שקל והוא אינו לוקח בחשבון שטח מרפסות ושטחי שירות אשר עשויים לשנות את המחיר הממוצע

דוגמאות למודעות ובהן התחזות לאנשי מפתח למטרת הונאה / צילום: צילום מסך

"המניות יעלו ב-300%": גל ההונאות הפיננסיות מתפשט במודעות גוגל

פרסומות המתחזות לאישים בכירים במטרה לבצע הונאה שטפו תחילה את הרשתות החברתיות, וכעת מופיעות ביעד חדש ● גוגל: "השקענו רבות במערכות לשיפור האיתור והאכיפה"

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

הנרצח בפיגוע בגוש עציון: אהרון כהן מקריית ארבע

חיל האוויר תקף מתחם אימונים של חמאס בדרום לבנון ● טראמפ על מכירת מטוסי ה-F35 לסעודיה: "הם יהיו די דומים לאלה שאנחנו מספקים לישראל" ● חמאס גינה את ההחלטה במועצת הביטחון ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● צה"ל מאשר: חיסלנו בעזה שני מחבלים שחצו את הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; השקל נחלש, נייס צנחה ב-19%

מדד ת"א 35 נפל ב-1.9% ● המניות הדואליות חזרו מוול סטריט עם השפעה שלילית של כ-1% ● מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על ירידות נוספות בדרך ● בקנטור מסתכלים על הירידות בביטקוין ומזהים הזדמנויות

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית וח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, כדיה לוי

בג"ץ נתן זריקת עידוד ללשכת עוה"ד, שעשויה לחטוף מכה ממקום אחר

השופטים הקפיאו את החוק שקיצץ את דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין ואסר עליה לממן בהם את פעילותה הציבורית ● בלשכה נזהרים מחגיגות כל עוד גורל החוק לא הוכרע ● יוזמיו כבר מתכננים את הצעדים הבאים נגד הלשכה, ויו"ר ועדת החוקה קורא לעורכי הדין שלא לשלם את דמי החבר

אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב

"להוריד חשיפה למניות": הבנקאי שמציע לממש רווחים אחרי שנתיים פנומנליות

אופיר חמו ממזרחי טפחות חושש ש"התמחור בשווקים כבר מזמן לא משקף שווי כלכלי של החברות", אלא בעיקר את העתיד: "המכפילים משקפים גידול של 25% ברווחים" ● את עיקר המשקל בתיק ההשקעות הוא מציע להקצות כעת לאג"ח, כפי שהציע טרם הראלי הנוכחי בת"א

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו מעיד בתיק 4000: אין הקבלה בתולדות המדינה לשיטפון ההתקפות עליי בתקשורת

רה"מ בנימין נתניהו החל להעיד בתיק 4000 ● עו"ד יהודית תירוש חוקרת אותו בחקירה נגדית לגבי האישום נגדו בשוחד סביב מתן הטבות רגולטוריות לקבוצת בזק שהייתה אז בשליטת שאול אלוביץ', תמורת הטיית הסיקור באתר וואלה לטובתו ולטובת משפחתו ● נתניהו: "לא הייתה שום הבנה עם אלוביץ'" ● עו"ד תירוש: "אנחנו נמצאים בתיק של היענות חריגה לבקשות סיקור; אנחנו נראה שלנתניהו הסיקור התקשורתי מאוד חשוב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות

ה-S&P 500 ירד בקרוב ל-1% ● אלפאבית קפצה לאחר שנחשף כי ברקשייר האת'וויי של וורן באפט רכשה החזקה בה ● אלביט וצים מזנקות בכ-7% ובכ-6%, בהתאמה ● הביטקוין ממשיך במומנטום השלילי שלו, מחירו נע סביב 91 אלף דולר ● מחירי הזהב והכסף ירדו ● משקיעי העל חשפו את ההשקעות שלהם: הרוכשים והמוכרים של גוגל, אלו שרכשו אמזון, וזה שחתך את אינטל רבעון אחרי שרכש אותה

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה תסמן את סופו? ● המשרוקית של גלובס

דוד פורר / צילום: איל יצהר

סרצ'לייט ופורר חיסלו את ההחזקה בבזק ב־2.7 מיליארד שקל

ביקום השלימה את מכירת כלל מניותיה בבזק בהיקף של 2.7 מיליארד שקל, ועל כן היא כבר לא בעלת השליטת בחברת התקשורת ● גורמים בסביבת העסקה מדווחים כי 60% מהרוכשים הם גופים ישראלים והיתר זרים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

אלו הן המסקנות של משרד הבריאות בעניין התקלות בבדיקה של חברת רוש

כפי שדווח בעבר, הבדיקה של חברת רוש אשר בחנה את התאמת הגידול לטיפול הורמונלי, הייתה תקולה ונשים מסוימות נמצאו בטעות כלא מתאימות לטיפול בסרטן שד, למרות שהיו יכולות להיעזר בו ● התחקיר של משרד הבריאות, מצא כי הבדיקה נתנה תוצאה חלשה יחסית, בשל תקלה בערכת הבדיקה עצמה

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר קופץ מול השקל. למה זה קורה?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–10.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● אך הורדת הריבית הצפוייה, הירידות בוול סטריט והתאוששות הדולר בעולם, מאיימות על המשך המגמה ● דיסקונט: בתרחיש ביטחוני-גיאופוליטי אופטימי, השקל עשוי אף לרדת מתחת ל-3 שקלים

עומר אדם / צילום: שי פרנקו

"במשך תקופה ארוכה אני מתעניין בתחום הסייבר": ההשקעה החדשה של עומר אדם

חברת אבטחת הענן Aryon השלימה גיוס של משקיעים אסטרטגיים בהיקף של 4 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר גויסו מהזמר עומר אדם ● אלקטרה חתמה עם סמסונג על הסכם הפצה אסטרטגי של עשרות מיליוני שקלים ● המחזור השני של האקדמיה למנכ"ליות יוצא לדרך ● וגם: בעבר הוא כיהן כמנכ"ל מכבי חיפה, היום הוא מנכ"ל מותג הנעליים טבע נאות ● אירועים ומינויים

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

"הצוואר חייב להיכרת": המתיחות בין המעצמות הגדולות במזרח עולה מדרגה

המתיחות בין יפן לסין מתגברת לאחר דברי ראש ממשלת יפן על אפשרות תגובה צבאית במקרה של תקיפה סינית על טייוואן ● לצד חילופי אזהרות מסע והזנקת מטוסי קרב, המשבר כבר פוגע בתיירות, בתעופה ובשווקים - ומעמיד את יציבות הכלכלה האזורית בסימן שאלה