גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבים חוזרים? כיצד תנצלו את זכויות המס המגיעות לכם

מי נחשב תושב חוזר לעניין מס הכנסה? מה ההבדל בין תושב חוזר רגיל לבין תושב חוזר ותיק? מהי שנת הסתגלות? ואילו הטבות במס מגיעות למחזיקים במעמד?

ג'נט סורי / צילום: אודי מוצני
ג'נט סורי / צילום: אודי מוצני

*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס

ממשלת ישראל מעודדת את שיבתם של ישראלים לארץ על ידי מתן הקלות ופטורים מסוימים. הקלות נוספות ניתנות הן דרך משרד הקליטה והן באמצעות המוסד לביטוח לאומי. במאמר זה אתן סקירה מקיפה על היבטי המס של תושב חוזר, זכויותיו וחובותיו כלפי רשות המיסים בישראל.

ההחלטה לחזור לישראל היא החלטה מורכבת, שבבסיסה שיקולים רבים וביניהם השלכות המס מעצם המעבר מתושב חוץ לתושב ישראל, שעלולות להוות חסם בפני תושב החוץ. מתוך כוונה להסיר חסם זה החליטה רשות המיסים בישראל לתת תמריץ לכל מי ששוקל לשוב ארצה.

תיקון 168 לפקודת מס הכנסה, אשר פורסם ביום 19 בספטמבר 2008, מרחיב את הפטורים ממס ומדיווח לתושבים חוזרים ולעולים חדשים בגין הכנסות ונכסים מחוץ לישראל. מטרתו היא לחזק את ההון האנושי על ידי החזרת תושבי ישראל לשעבר לארץ, וכמו כן לעודד משקיעים זרים בעלי הון להשקיע בישראל.

אז מי נחשב לתושב חוזר לעניין מס הכנסה? מה ההבדל בין תושב חוזר רגיל לבין תושב חוזר ותיק? מה היא שנת הסתגלות ואילו הטבות במס מגיעות לכם? כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להפיק את המיטב מזכויות המס שלכם במעבר חזרה לארץ.

מיהו תושב חוזר רגיל לעניין מס הכנסה?

תושב חוזר רגיל הוא כל מי ששב לישראל לאחר שחדל להיות תושב ישראל בשל מגורים בחו"ל במשך 6 שנים, זאת בתנאי שחזר לישראל אחרי 1.1.2009. כל מי ששב לישראל לפני שנת 2009 היה עליו לשהות בחו"ל 3 שנים בלבד כתושב חוץ.

מי נחשב תושב חוזר ותיק?

תושב חוזר ותיק הוא אדם ששב לישראל לאחר ששהה בחו"ל במשך לפחות 10 שנים. בנוסף גם מי ששב לישראל בשנים 2007 ,2008 ו-2009 ייחשב גם כתושב חוזר ותיק במידה והיה תושב חוץ במשך 5 שנים רצופות לפחות (במקום 10 שנים). הקלה זו ניתנה במטרה ליצור חלון הזדמנויות למי ששהה בחו"ל מספר שנים מועט ומעוניין לחזור לישראל מבלי להמתין לתום 10 שנים.

הקלות במס לתושב חוזר רגיל

תושב חוזר רגיל זכאי לפטור ממס במשך 5 שנים מהמועד שבו חזר לישראל על הכנסותיו הפאסיביות בלבד, כגון, ריבית, דיבידנד, קצבה, תמלוגים ודמי שכירות מנכסים שרכש בחו"ל לפני חזרתו לישראל, דהיינו, בתקופת שהותו בחו"ל. יודגש כי הכנסה משכר עבודה או מעסק מחו"ל מחוייבת במס רגיל. סייג אחד לאמור לעיל, תושב חוזר רגיל יהיה זכאי לפטור גם על פיקדון במטבע חוץ בבנק בארץ למשך 5 שנים. ישנים מספר תנאים לצורך קבלת הפטור, בין היתר, אם מדובר בסכומי כסף שנוצרו בתקופת שהותו מחוץ לישראל.

כמו כן, תושב חוזר רגיל זכאי לפטור ממס למשך 10 שנים על רווח הון ממכירת נכסים בחו"ל שנרכשו בתקופת שהותו בחול. אם ימכרו הנכסים בתום 10 שנים יערך חישוב לינארי, כלומר חישוב חלקי.

הקלות במס לתושב חוזר ותיק

תושב חוזר ותיק זכאי לפטור ממס במשך 10 שנים מהמועד שבו חזר לישראל, על הכנסותיו מכל מקור שהופקו או נצמחו מחוץ לישראל או שמקורם בנכסים מחוץ לישראל. הפטור חל גם על נכסים שנרכשו לאחר החזרה לישראל, בעוד שלפני תיקון החוק בשנת 2008 הכנסות מנכסים מחוץ לישראל שנרכשו לאחר החזרה לישראל היו חייבות במס. יחד עם זאת, במסגרת התיקון נקבע סייג לגבי הכנסות מנכס המתקבל במתנה לאחר החזרה לישראל .כלומר, הכנסות מנכס שהוענק במתנה לאחר החזרה לארץ יהיה חייב במס. לעומת זאת, הכנסות מנכס המתקבל בירושה יהיו פטורים ממס.

במקרים בהם אותו תושב חוזר הפיק הכנסה מ"פעילות מעורבת", כלומר פעילות שחלקה בוצעה בישראל וחלקה בחו"ל, הוא יוכל לקבל פטור ממס על חלק מההכנסה שהופקה בחו"ל. על החלק שהופק בישראל לא יחול הפטור והוא יחויב במס. מקרה נפוץ בהקשר זה הוא כשתושב חוזר ותיק עובד אצל מעסיק זר ועבודתו מתבצעת חלקה בישראל וחלקה מחוץ לישראל. או אז, הוא יהיה רשאי לערוך חישוב יחסי לפי ימי העסקים בהם שהה מחוץ לישראל ביחס לכלל ימי העסקים בשנה. יודגש כי במניין ימי העסקים לא יילקחו בחשבון חופשות ונסיעות פרטיות.

כמו כן, תושב חוזר ותיק פטור מהגשת דוח שנתי למס הכנסה למשך 10 שנים ממועד חזרתו לישראל וזאת במידה ולא הפיק הכנסות המחייבות דיווח בישראל ובתנאי שאינו מחזיק מעל 10% מניות בחברה ישראלית. במידה ואותו תושב חוזר ותיק חייב להגיש דוח בישראל הוא ראשי שלא לדווח על הכנסותיו המופקות בחו"ל מעצם היותן פטורות ממס. בנוסף באם נדרש להגיש הצהרת הון, גם כאן לא תחול עליו חובת דיווח על נכסים ורכוש המצויים מחוץ לישראל. כל זאת, כאמור, לתושבים שחזרו לישראל החל מ- 1.1.2007.

זאת ועוד, קיים פטור על הכנסות הוניות, כלומר תושב חוזר ותיק נהנה מפטור ממס על רווח הון ממכירת נכסים מחוץ לישראל, אם נמכרו תוך 10 שנים מיום חזרתו לישראל וללא קשר למועד רכישת הנכסים. הכוונה היא, פטור מרווח הון על נכסים שנרכשו ונמכרו לאחר ששב לישראל. גם כאן באם ימכרו נכסים בתום 10 שנים יערך חישוב יחסי.

מה היא שנת הסתגלות?

במסגרת הרחבת החוק שצוין לעיל, נקבע מנגנון המעניק אפשרות לתושב החוזר להמשיך להיחשב תושב חוץ במשך שנה אחת ממועד חזרתו. על מנת ליהנות מהטבה זאת על התושב החוזר להודיע למשרד הקליטה על כוונתו ליישם מנגנון זה בתוך 90 יום מיום הגעתו לישראל. ההודעה נעשית על ידי טופס המיועד לכך, אותו ניתן להוריד מאתר רשות המיסים.

יודגש כי תעודת תושב המוענקת על ידי משרד הקליטה אינה מסדירה את מעמד התושב החוזר ואינה קובעת אם הוא יוגדר כתושב חוזר, או כתושב חוזר ותיק לעניין מס הכנסה. לכן רצוי לפנות ליועץ מס המתמחה בתחום בכדי לקבל יעוץ כנדרש.

*** הכותבת היא יועצת מס, מתמחה במיסוי בינלאומי ובליווי לקוחות תושבי ישראל בעלי אזרחות אמריקאית.

*** המאמר אינו תחליף לייעוץ מקצועי ספציפי.

עוד כתבות

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

המכלית שהוחרמה ע''י ארה''ב / צילום: ap, ©2025 Vantor via

יצוא הנפט מוונצואלה צנח לאחר שארה"ב החרימה מכלית מול חופיה

החרמת מכלית והחרפת הסנקציות מצד ארה"ב משתקות כמעט לחלוטין את יצוא הנפט מוונצואלה, מותירות מיליוני חביות תקועות בים ומאותתות על מעבר אמריקאי ללחץ צבאי גלוי על משטר מדורו

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע