גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסדר החוב המועדף באפריקה

על מחזיקי האג"ח להעדיף את מכירת החברות-הבנות על פני מכירת הבעלות בחברת ההחזקות

לב לבייב / צילום: תמר מצפי
לב לבייב / צילום: תמר מצפי

נציגות מחזיקי איגרות החוב של קבוצת אפריקה ישראל תעסוק בשבועיים הקרובים בהצעות שקיבלה ממשקיעים שונים לרכישת השליטה בקבוצה כולה או בחלק מהחברות-הבנות בה. בתוך שבוע-שבועיים צפויה הנציגות לבחור את ההצעות המועדפות עליה ולהתחיל במשא-ומתן עם המציעים הנבחרים לצורך שיפור הצעתם הראשונית.

את ההצעות המועדפות אפשר לבחור בכמה דרכים - למשל, לפי שיעור התספורת למחזיקים שמשקפת כל הצעה בנפרד, או לפי איכות המציעים ויכולתם להוציא לפועל את הצעותיהם. ואולם לפני שמתחילים לדרג את איכות ההצעות, ראוי תחילה לדון בשאלה העקרונית יותר: באיזה מתווה ראוי שיבחרו המחזיקים? האם במתווה שמציע מכירה של הבעלות על קבוצת אפריקה ישראל כחלק מהסדר חוב ארוך-טווח עם מחזיקי האג"ח, או דווקא מכירה של נכסיה המרכזיים למשקיעים שונים, שתביא לחלוקה מיידית של התמורה לנושים?

לאפריקה ישראל חוב של 2.83 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה משלוש הסדרות (כ"ו-כ"ח). שתי הסדרות הגדולות הן כ"ו ו-כ"ז, בהיקף כולל של 2.49 מיליארד שקל, שנסחרות כיום בבורסה במחיר המשקף 70% מערך הפארי שלהן - ולכן גם מגלם תספורת צפויה של 30% למחזיקים. סדרה כ"ח הקטנה, בהיקף של 340 מיליון שקל, נסחרת במחיר המשקף 57% מערך הפארי - ולכן מגלמת תספורת צפויה של 43% למחזיקים בה.

המשמעות של כל המספרים האלה היא שנכון להיום מסתכמת ציפיית השוק לכדי תמורה של 1.93 מיליארד שקל שיקבלו מחזיקי האג"ח במסגרת הסדר חוב כזה או אחר, או תספורת של כ-32% על כלל החוב. ואולם קיים כמובן הבדל גדול בין הסדר חוב בעל מאפיינים ארוכי-טווח, כפי שעשתה הקבוצה בהסדר החוב הראשון שלה ב-2010, לבין הסדר קצר-טווח, שיחסל את היישות שנקראת אפריקה ישראל.

כל מתווה יתבסס על 3 מרכיבים מרכזיים

מההצעות שקיבלו נושי אפריקה ישראל לפני ובמסגרת המכרז שניהלו להשקעה בחברה, עולה תמונה די ברורה. כל מתווה של הסדר חוב לטווח ארוך יתבסס כנראה על שלושה מרכיבים מרכזיים:

1. הזרמת הון לחברה, שתמשמש לפירעון של 20%-30% מהחוב וקבלת שליטה בחברה.

2. מחיקה של 20%-30% נוספים מהחוב;

3. פריסה ארוכה של יתרת החוב והפחתת הריבית המשולמת בגינו.

לפיכך, ההצעות השונות ייבחנו לפי השיעור המדויק של ההזרמה והמחיקה, וכמו כן לפי נכונות המשקיעים החדשים להעניק למחזיקי האג"ח פיצוי הוני, שיאפשר להם ליהנות מאפסייד עתידי במקרה של התאוששות בעסקי הקבוצה.

נוסף על כך, יבקשו כאמור המחזיקים לוודא כי למשקיע הנבחר תהיה היכולת להוציא את ההסדר לפועל. אבל עוד יותר מכך, חייבים המחזיקים לבדוק היטב לאילו מבין המציעים תהיה היכולת להמשיך ולתמוך באפריקה ישראל גם בעתיד, כדי לוודא שיתרת החוב שתיוותר לחברה לא תהפוך במהרה שוב לאג"ח "זבל" ותוביל בעתיד להסדר חוב שלישי.

מכאן עולה השאלה האם בכלל ניתן להבטיח מצב כזה, שבו בעל השליטה ייכנס בנעלי החברה במקרה שהיא שוב לא תוכל לשרת את חובותיה? הרי לב לבייב, בעל השליטה הנוכחי, כבר הזרים לאפריקה ישראל סכום כולל של 2.1 מיליארד שקל מאז 2008 - ולמרות זאת, החברה עומדת כיום במצב של חדלות פירעון וחוסר יכולת לשרת את החובות שהותיר לה הסדר החוב הקודם. כך שעל פניו נראה שנציגות האג"ח נדרשת להעניק עדיפות להצעות שיביאו תמורה מהירה למחזיקים, גם אם על הנייר הן ישקפו תספורת גדולה יותר על החוב. וכשמדובר בתמורה מהירה, מדובר בעיקר בזניחת האופציה של הסדר חוב לטובת התמקדות בהצעות שהגישו משקיעים לרכישת הנכסים המרכזיים של אפריקה ישראל.

החזקה של 56% ממניות אפריקה נכסים

כשמדברים על הנכסים המרכזיים, הרי שבראש ובראשונה מדברים על מניות השליטה באפריקה נכסים ובאפריקה מגורים. אפריקה ישראל מחזיקה ב-56% ממניות אפריקה נכסים, שהן בעלות שווי שוק של 1.05 מיליארד שקל. ואולם אפריקה נכסים נסחרת לפי מכפיל הון של 0.71 בלבד - כך שהצעה שתעניק למניות השליטה מכפיל הון גבוה יותר של בין 0.8 ל-1, תשקף לאפריקה ישראל תמורה של 1.18-1.48 מיליארד שקל - עד כמחצית מסך החוב למחזיקים.

מי שמעוניינות באפריקה נכסים, ובעיקר בפעילותה במזרח אירופה, הן קרנות ההשקעה הזרות שמכירות את נכסי החברה ביבשת ושצפויות ליהנות מסינרגיות עם פעילות מקומית שכבר בבעלותן שם. שתי קרנות זרות שהתעניינו באפריקה ישראל בגלל הפעילות האירופית הן ווסטפורט ולואן סטאר - והצעותיהן יוכלו להוות בסיס למשא-ומתן על מניות השליטה באפריקה נכסים.

הנכס המרכזי השני של אפריקה ישראל הוא 74% ממניות יזמית הבנייה למגורים בישראל אפריקה מגורים, שנסחרות בבורסה לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל. את השווי הזה כבר הציע לשלם הבעלים של חברת הנדל"ן אאורה, יעקב אטרקצ'י, וייתכן שבמסגרת משא-ומתן ישיר הוא אף יסכים לשפר במקצת את הצעתו.

כך, תמורת שני הנכסים המרכזיים לבדם, עשויה אפריקה ישראל לקבל 1.9-2.2 מיליארד שקל, שיהוו 67%-78% מהחוב למחזיקי האג"ח. אם נוסיף לכך את יתרת הנכסים שבידי אפריקה ישראל, שמימושם אמור להכניס לקופתה לפחות עוד 500 מיליון שקל, הרי שדומה כי על מחזיקי האג"ח להתמקד כעת בקבלת התמורה הגבוהה ביותר האפשרית עבור מניות השליטה באפריקה נכסים ובאפריקה מגורים, ולאחר מכן לממש גם את יתרת הנכסים.

מהלך זה אולי יסתיים בתספורת מסוימת, אבל הוא יעניק ודאות גבוהה למחזיקים, וגם ישים סוף לפעילותה של עוד חברת החזקות, שעל הערך המוסף הקיים בה מתנוסס סימן שאלה.

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"