גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הג'ובים: נערי האוצר נשארים במגזר הממשלתי

5 בוגרי האגף מנהלים משרדים ממשלתיים - ומעוררים ויכוח נוקב על היתרונות והחסרונות של התופעה ■ וגם: מבט נוסף לכתבה הראשונה בסדרה - איך מתקבלים למועדון הסגור?

עמית לנג/ צילום: איל יצהר
עמית לנג/ צילום: איל יצהר

הכינוס השנתי לזכר הנופלים שעורך אגף התקציבים במשרד האוצר הוא אירוע הנטוורקינג המרכזי של עובדי האגף ובוגריו.

מבחינתם זו הזדמנות נדירה להתחכך בבכירי המשק, אישים כמו יו"ר בנק לאומי דוד ברודט (הממונה על התקציבים בשנים 1991-1995), יו"ר החברה הכלכלית לירושלים אהרון פוגל (שכיהן באותו תפקיד בשנים 1983-1987), יו"ר חברת נמלי ישראל רם בלינקוב (כיהן בשנים 2007-2009), או אולי דווקא סגן הממונה לשעבר ניר גלעד, עד לאחרונה מנכ"ל קבוצת החברה לישראל או קובי הבר, סמנכ"ל בכיר בבנק לאומי (שעמד בראש האגף בשנים 2004-2007).

רבים מיוצאי האגף יודו בשיחות פרטיות שהם חייבים את הקריירה שלהם בעולם העסקים ל"קליקה" של בוגרי האגף. המעבר המהיר של בוגרי האגף לשוק הפרטי נחשב בעבר נורמה. הבחירה בקריירה ציבורית, לעומת זאת, נחשבה סוג של ברירת מחדל, שלא לומר ביטוי ללוזריות או הודאה בכישלון להשתלב בסקטור העסקי בתפקיד אטרקטיבי.

במשך שנים נהגו בכירי האגף לעבור לתפקידי ניהול בחברות הענק הממשלתיות כמו בזק וכיל, כתחנת ביניים בדרך לשוק הפרטי. דוגמה בולטת למי שצעד במסלול הזה הוא אבי גבאי, שהוצנח לתפקיד עוזר בכיר למנכ"ל בזק (שהייתה אז מונופול ממשלתי) היישר מתפקיד רכז צוות תקשורת באגף.

גם לאחר הפרטת כיל, צים ובזק נותרו עשרות חברות ממשלתיות שהמשיכו לספק ג'ובים נוחים לבוגרי האגף. משרת סמנכ"ל כספים ברכבת, בחברת החשמל, בתעש, בנת"ע או במקורות הייתה תפקיד מעבר נוח לבוגרי האגף. כך הם יכלו להתגלח על זקנן של החברות הממשלתיות תוך כדי צבירת ניסיון ניהולי, ששדרג את יכולותיהם לקראת התמודדות על תפקיד של ממש במגזר העסקי.

אבל הסיכויים שבני הדור הנוכחי של עובדי האגף ובכיריו יכבשו משרות בצמרת המשק נראים נמוכים. אין צורך במחקר סטטיסטי כדי לאשש את הירידה המורגשת בשנים האחרונות במספר בוגרי האגף שהגיעו לעמדות בולטות בשוק הפרטי. במיוחד בולט חסרונם בהיי-טק - ענף שאין בו ערך מוסף להיכרות עמוקה עם פעילות הממשלה או עם בוגרי אגף אחרים. גם בענפים שבהם המעורבות הממשלתית ברורה יותר לא קל להתקדם בזכות קשרי עבר. האווירה הציבורית לא מקבלת יותר "חציית כבישים" כמו זו שעשה גבאי.

"המעבר לשוק הפרטי היה בדרך כלל למשהו שהיה לך בו השקה - כי זה היתרון היחסי", אומר אחד מראשי האגף לשעבר, "אבל עם כל הביקורת הציבורית על הדלתות המסתובבות - זה מרתיע. בסופו של דבר השם שלך הוא הנכס הכי חשוב. אני, למשל, קיבלתי לפני סיום התפקיד החלטה שהייתה לה השפעה ישירה ומהותית על מבנה ההוצאות של חברה פרטית מאוד מוכרת. היה לי ברור שכמה שנים קדימה אני לא אעלה על דעתי ללכת לחברה הזאת כי יהיה מי שיגיד.

"גם בשוק הפרטי כבר לא ממהרים לקחת רגולטור לשעבר, כי הם יודעים שזה יכניס אותם מתחת לזכוכית מגדלת. הדוגמה הבולטת היא החלטתו של עידן עופר לוותר על שירותיו של ניר גלעד, לאחר שהבין שהתנהלותו הכוחנית מייצרת יותר אנטגוניזם מהתועלת שמביאים לו קשריו של גלעד במשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה".

בכיר אחר שעמד בראש האגף בשנות ה-80 סבור שהסיבה לשינוי פרוזאית יותר. "פעם המגזר הממשלתי היה רוב המשק ורוב הכוחות הטובים היו הולכים לשם. 50 הכלכלנים של האגף היו פעם כוח מרכזי, אבל היום המשק הרבה יותר גדול ויש המון כלכלנים מוכשרים".

גם ההתמקצעות הייתה בעוכרי בוגרי האגף. המסלול של סמנכ"ל כספים בחברה ממשלתית נסגר חלקית ב-2011 בעקבות הנחיה שפרסם מנהל רשות החברות אז דורון כהן, שחייבה מועמדים לתפקידי סמנכ"ל כספים להיות בעלי תואר בראיית חשבון וניסיון מעשי בעריכת דוחות כספיים - כישורים בסיסיים שרוב בוגרי האגף לא היו מצוידים בהם.

צעירים חסרי ניסיון ניהולי

"בשנים האחרונות מגיעים אלינו פחות קרייריסטים ו-Type A", מודים באגף ומוסיפים כי "מגיעים הרבה בוגרי פכ"מ (תוכנית משולבת לתואר ראשון בלימודי פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה - ע"ב) ואנשים עם רקורד של פעילות ציבורית. יש לנו 6-7 סמנכ"לים במשרדים ובגופים ממלכתיים שונים. אפשר לומר שהפכנו בית גידול לבכירים בשירות המדינה".

הביטוי הבולט ביותר לתופעה הזאת הוא בדרג מנכ"לי משרדי הממשלה - חמישה מהם, מספר חסר תקדים, הם יוצאי אגף התקציבים (ראו פירוט למטה). מבין החמישה, רק אחת בחרה מראש בקריירה ציבורית מחוץ למשרד האוצר - קרן טרנר, שעברה ב-2011 לתפקיד סמנכ"ל במשרד התחבורה. ארבעת האחרים הגיעו לתפקידי סגן ממונה, ומתוכם שלושה ניסו את מזלם בשוק הפרטי לפני שחזרו לנהל משרדים שהיו תחת אחריותם כסגנים באגף.

אבל האם מדובר בתופעה חיובית? רוב האנשים שעמם שוחחנו סברו שכן, במיוחד אם משווים את יוצאי משרד האוצר למנכ"לים שהם מקורבים פוליטיים של השרים הממנים. הגדיל לעשות דורון כהן (שכיהן גם כמנכ"ל המשרד) שהשווה את התופעה לריבוי ראשי הממשלה שהגיעו מסיירת מטכ"ל ואמר ש"שאגף תקציבים הוא מבחינות רבות סיירת מטכ"ל של השירות הממשלתי".

אולם, גם התומכים בתופעה הודו כי בוגרי האגף סובלים מחיסרון בולט אחד: היעדר ניסיון ניהולי. אנשים שניהלו בחייהם במקרה הטוב 20 איש למשך 3 שנים, מקבלים לניהולם משרדים כמו ביטחון הפנים או הבריאות שמעסיקים אלפי עובדים. יתרה מכך, רבים מבוגרי האגף מגלים שהם מתקשים לתפקד מחוץ לו, כשהם לבדם ואין מאחוריהם את הגב הרחב שמעניקה המערכת והכוח העצום שנובע מהיכולת לחלק תקציבים.

הבעייתיות הזאת לא נעלמה מעיניה של השופטת בדימוס בלהה גילאור, העומדת בראש הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות. לפני שנה חסמה גילאור את ניסיונו של שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ להצניח את נח הקר לתפקיד יו"ר רשות החשמל המאוחדת, משום שלא עמד בדרישת הסף ל-5 שנים של ניסיון ניהולי.

גילאור פעלה באומץ ראוי לציון, בהשוואה לנציבות שירות המדינה שבאופן תמוה הכירה בשנת לימודים של הקר במכללה לביטחון לאומי כניסיון ניהולי. החלטתה של השופטת בדימוס יצרה תקדים שעשוי לצמצם את תופעת הצנחת בכירי האגף לתפקידי מנכ"לים.

יש הרואים בעייתיות בכך שסגני הממונים עוברים לעסוק במשרדים שהיו קודם לכן תחת פיקוחם. קחו למשל את סגן הממונה לתשתיות אודי אדירי - שני המנכ"לים שמולם הוא עובד הם מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, שאדירי החליף בתפקיד, ומנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר, שאדירי התחיל יחד איתה את הקריירה באגף כששניהם היו רפרנטים בצוות התחבורה. "מה שחסר באינטראקציה בין אדירי למרידור וטרנר זה 'קנאת סופרים תרבה חוכמה'", אומר גורם באוצר, "הם מכירים יותר מדי טוב את האילוצים שלו והוא רוצה יותר מדי בהצלחתם".

"יודעים להזיז דברים"

מה גורם לשרים למנות למשרות האמון החשובות ביותר במשרדיהם דווקא נערי אוצר? "כל האנשים האלה הם מצוינים ואני באמת אוהב אותם", אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר בראיון ל"גלובס" שפורסם ערב ראש השנה, "אבל צריך להבין מאיפה זה מגיע, כי המנכ"לים של המשרדים הם לא באמת מנכ"לים, במובן העסקי של המילה.

"המנכ"ל לא שולט בכוח האדם שלו - זה נציבות שירות המדינה, הוא לא שולט בתקציב שלו - זה אגף תקציבים, והוא לא שולט בהוצאות שלו - זה החשב הכללי, ולכן שרים רוצים מנכ"לים שיודעים לנווט את האוצר, כי זה כאילו ההישג הכי גדול שמנכ"ל יכול להביא".

ליוצאי האגף יש הסבר קצת יותר מעמיק, המציג את מנכ"ל המשרד יוצא האגף כסוג של מאכער-על: "זה נכון שאת התרגילים שאיש אוצר יודע לעשות למנכ"ל משרד ממשלתי שבא מבחוץ הוא לא יכול לעשות למישהו שבא מהאוצר", אומר אדם ששימש כסגן ממונה, "אבל היתרון הגדול באמת של בוגרי אגף תקציבים הוא היכולת לקדם תהליכים, לעשות Delivery. אין היום בממשלה גוף שיודע לעשות את זה. מדי פעם יש אישיות שיודעת להזיז דברים: טרכטנברג, למשל, או אבי ליכט - וזהו.

"תראה למשל את החשב הכללי. אפילו חשבת דומיננטית כמו הנוכחית לא יודעת איך להעביר רפורמה בממשלה. פשוט בגלל שהיא לא עוסקת בזה. בוגר אגף תקציבים הוא לפני הכול מולטי-טאסק, הוא יודע לכתוב החלטות ממשלה, הוא יודע לכתוב חוות דעת משפטית ברמה שרק צריך למצוא עורך דין שיבוא לחתום עליה, הוא יודע להעביר חוק בכנסת. הוא יודע לתדרך את התקשורת, הוא יודע לדבר עם הדרג המקצועי, עם שר האוצר ועם הממונה - וכמובן שלכל אחד מהם הוא יודע להגיד משהו אחר.

"הוא יודע ללכת למשרד המשפטים ולרשות ההגבלים העסקיים. רכז או סגן באגף תקציבים מכיר את התהליכים הרבה יותר טוב מכל לוביסט. הוא יודע לזהות מראש מה יהיו נקודות הקושי וכיצד ניתן לעקוף אותן. כמה מתוך זה בא מכישורים וכמה זה ניסיון - זאת כבר שאלה אחרת. מה שחשוב מבחינת השרים הוא שבוגרי האגף מכירים את כל שרשרת הייצור במערכת. לדעת איך עובדת הממשלה זה לא פחות ממקצוע".

הבוגרים

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות