גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המטרה שלנו היא ליצור ערך, אנחנו רוצים לעזור לכולם"

נתן לייבזון מנהל את קהילת "אצטדיון הסטארט-אפ" שהקים היזם ואיש ההון סיכון יזהר שי ■ בראיון מיוחד מדבר לייבזון על דף הפייסבוק שצבר כמעט 40 אלף לייקים, הנטוורקינג וגם על הקשיים

נתן לייבזון / צילום: איל יצהר
נתן לייבזון / צילום: איל יצהר

קשה להניח את האצבע על המרכיבים של המתכון הסודי שאחראי לשגשוג של ההיי-טק הישראלי. בקטר שמוביל את המשק המקומי אפשר למצוא תמהיל של יצירתיות, חוצפה וחדשנות. אלמנט נוסף, חמקמק וכמעט בלתי ניתן לכימות הוא האקו סיסטם - מערכת ענפה של קשרים בין יזמים, משקיעים ונציגים של תאגידים בין לאומיים שמוכיחים שהשלם גדול בהרבה מסך חלקיו.

אחד הגופים המשפיעים באקו סיסטם הישראלי הוא קהילת אצטדיון הסטארט-אפ (Start-Up Stadium) - מיזם ללא כוונת רווח שהוקם לפני כארבע שנים ומתחזק דף פייסבוק עם קרוב לארבעים אלף אוהדים ומגוון פעילויות נוספות. את הקהילה הקים איש ההון סיכון והיזם יזהר שי, שמכהן כשותף מנהל בסניף הישראלי של קרן ההון סיכון קיינן פרטנרס (וגם - גילוי נאות - כותב טור שבועי ב"גלובס").

מי שמנהל את הפעילות השוטפת של הקהילה הוא יזם ההיי-טק נתן לייבזון, בן 28, שיזם והקים את הסטארט-אפ Soinfit. בראיון מיוחד ל"גלובס" מדבר לייבזון על האצטדיון ואומר "המטרה שלנו היא ליצור ערך לכל מי ששותף באקו סיסטם. אנחנו רוצים לעזור לכולם - לסטארט-אפים וליזמים".

לייבזון מנהל את האצטדיון בהתנדבות קרוב לשנה ומי שקדמו לו הם אורן כוכבי (כיום סמנכ"ל שיווק בקרן ההון סיכון טרה - Terra) ועינת מירון (אשת שיווק ויחסי ציבור).

- איך הגעת לתפקיד?

"לפני שלוש שנים, בתור יזם צעיר, הגעתי להרצאה של יזהר שי שדיבר על מה שמשקיעים מחפשים. הרגשתי שזה נתן לי ידע. יצאתי עם רצון להמשיך, לחקור ולהתקדם ולקדם את הסטארט-אפ שלי. במהלך השנים נעזרתי בדף הפייסבוק של האצטדיון כדי לפרסם את הסטארט-אפ שלי. העניין הוא שזה לא רק אני, כל יזם וכל מנהל אקסלרטור יכולים להיעזר בפלטפורמה הזאת.

"אחרי שהכרתי את יזהר, הזמנתי אותו להרצות באירוע במועדון היזמות אוניברסיטת בר אילן ILANNOATION. החיבור בין שנינו היה מיידי, יש אנשים שיש לך כימיה טובה איתם מיד. הוא הציע לי להצטרף ולאצטדיון ולא יכולתי לסרב לזה כי יש דברים בחיים שאתה חייב להגיד עליהם ישר כן".

"יוצרים קשרים עם אנשים בתעשייה"

- למי מיועד דף הפייסבוק שמפעיל האצטדיון?

לייבזון: "הדף מהווה פלטפורמה אדירה ליזמים שרוצים לזכות לחשיפה. הוא מסייע גם לאקסלרטורים (תוכניות האצה) שמזמינים אליהם סטארט-אפים. אנחנו יוצרים קשרים עם אנשים בתעשייה וחשוב לנו להשמיע את קולם. אנחנו מקפידים לא להישאר בפייסבוק ולנהל גם מפגשים פיזיים. האירועים הגדולים מתרחשים פעם אחת בראש השנה ופעם נוספת ביום העצמאות ויש בהם אווירה חגיגית וכיפית".

לייבזון מספר שהמפגשים מושכים אליהם מאות יזמים שמגיעים כדי לחוש את הדופק ולפגוש משקיעים. הנטוורקינג הזה תורגם בלא מעט מקרים גם להשקעות כספיות.

אחד האתגרים הגדולים של יזמים הוא לבנות נאום מכירה (פיצ') שיסייע להם לגייס השקעות ולקוחות. בכל אירוע של האצטדיון מתאפשר למספר יזמים לשאת פיצ' כזה.

"יש הבדל בינינו לבין דמו דיי שנערך למשל באקסלרטור", מסביר לייבזון, "אצלנו יש הרבה פחות לחץ. הסביבה תומכת. הרוח של האצטדיון היא לתת במה ולפרגן. גם הפאנל שמחווה דעה על הפיצ' עושה את זה בצורה מפרגנת. באירוע האחרון שנערך בראש השנה השתתף היזם אלי פולק מהסטארט-אפ bazz. הוא דיבר ואחד המשקיעים קבע איתו פגישת המשך וזה עשוי להוביל להשקעה. זה כבר קרה לנו מספר פעמים בעבר".

זרוע נוספת שמפעיל האצטדיון היא הפודקאסט "היי-טק בפקקים" מדובר בתוכנית בת כשעה שמשודרת באמצעות פייסבוק לייב בכל יום חמישי בבוקר וכוללת ראיונות עם בכירי תעשיית ההיי-טק וההון סיכון בישראל. את התוכנית מגישים יזהר שי, לייבזון ויעל שני, המוכרת לקהילת ההיי-טק הישראלי מכנסי "צו 8 לברצלונה". שני החליפה ממש באחרונה את הגר שגיא מקרן גלילות קפיטל.

במהלך השנה האחרונה התארחו בתוכנית, רשימה חלקית בהחלט, עדי סופר תאני מנכ"לית פייסבוק ישראל, היזם הסדרתי יוסי ורדי, המשקיע דב מורן ואחרים. "אלה אנשים שלא צריכים פרסום", אומר לייבזון, "הם משתתפים בתוכנית כדי לשתף בידע שלהם, לתת טיפים ולספר על מקרים מעוררי השראה שקרו להם".

דף הפייסבוק הפעיל של האצטדיון, הפופולרי ביותר בז'אנר, מאפשר לפנות בצורה מפולחת (כמעט) לכל מי שמתעניין ביזמות. אנשי האצטדיון ממנפים את המעמד הזה כדי ליצור שיתופי פעולה עם תאגידים גדולים שמפעילים בישראל מרכזי פיתוח, קרנות הון סיכון, מתחמי עבודה משותפים דוגמת SOSA ועוד.

בשנים האחרונות הופכת קהילת ההיי-טק בישראל להטרוגנית יותר ויותר. כבר לא מדובר רק בגיקים בוגרי 8200 - והאצטדיון שותף למגמה הזאת. "אנחנו מארחים בדף בפייסבוק וגם באירועים שלנו יזמים צעירים ומבוגרים", אומר לייבזון, "נשים, חרדים, ערבים. באחד האירועים שלנו השתתף היזם הערבי רמי ח'וולי, מייסד חברת Mindolife ממאיץ הסטארט-אפים Hybrid שפעיל בנצרת וגם אישה חרדית - חדווה קלינהנדלר המייסדת של חברות Lean on מקמא-טק - מיזם שעוסק בשילוב חרדים בהיי-טק. זו הרוח שלנו. אנחנו מאמינים שלמרות שכולנו כל כך שונים, אפשר ליצור מציאות יותר טובה - בזכות היזמות והסטארט-אפים ששם כולם שווים".

במסגרת האירועים של האצטדיון התארחו שורה של בכירים בתחומי ההיי-טק. הרשימה כוללת את אבי חסון, המדען הראשי (שפרש באחרונה מתפקידו), ישי אברהמי מייסד ומנכ"ל WIX, ינון ברכה מנכ"ל פריים סנס, היזם הסדרתי דב מורן, אורנה ברי, חמי פרס, יהודה זיסאפל ואחרים. באירועים השתתפו גם פוליטיקאים בהם שר הכלכלה (דאז) אריה דרעי, יאיר לפיד, שלי יחימוביץ' וציפי לבני.

"תורם לאחרים"

- מה בעצם המניע שלכם?

לייבזון: "אני אישית מאמין בלהתנדב ולהשקיע את זמנך גם עבור משהו שאינו מהווה 'תשלום כספי'. לדעתי זה חשוב להעניק למקום שאתה מנסה גם לקבל ממנו. אני בתור יזם נהנה מאוד מהאקו סיסטם והשיתוף הגדול שיש בו, לכן אם יש לי את היכולת להעניק חזרה זה גם גורם לי להרגיש שאני תורם ליזמים אחרים על הדרך, וגם מעורר בהם טיפה את הרצון גם לתת מעצמם בחזרה לאקו סיסטם ככה שכולם בסוף יצאו מנצחים".

- איך הקהילה מרוויחה מזה?

"הקהילה בסופו של דבר מורכבת מיזמים, משקיעים, מנטורים, נותני שירותים ועוד. כולם בסופו של דבר מעוניינים שכמה שיותר סטארט-אפים ישראלים יצליחו. בין אם זה בגיוסים, בין אם זה בהנפקות, גיוס לקוחות, קבלת פרסום בעולם ועוד. כולנו פועלים למען המטרה הזו. ככל שעושים יותר פעילויות לקהילה כך נוצר יותר עניין, מגיעים יותר שחקנים הן מהארץ ומהעולם ונוצרים יותר משאבים. אפשר להסתכל על זה כמערכת שבאמת דואגת כל הזמן גם לפרגן וגם לקדם את היזמים".

מי שמבקר בדף עשוי להתרשם שהמציאות יחסית ורודה למדי ביחס למציאות. אתם מפרגנים ליזמים - וזה בהחלט ראוי - אבל יש פחות התייחסות לנושא הכישלונות שהוא רכיב משמעותי למדי בתחום ההון סיכון.

"כל הנושא של הכישלון זה משהו שמעניין אותי מאוד. זה חלק מתהליך הלמידה, אפשר וגם צריך ללמוד הרבה מסטארט-אפים שנכשלו לפחות באותה המידה מאלה שהצליחו. גם כאשר אנחנו מביאים מרואיינים מצליחים אנחנו מבהירים שהתהליך רצוף בקשיים. אנחנו מנסים לתת במה לדברים טובים, לדברים שמצליחים. הכישלון נמצא שם בכל מקרה. הבאסה, התסכול, חוסר ההצלחה - זה קיים. אנחנו כפלטפורמה אומרים - בוא ניתן את הבמה להצלחות ולהישגים. אנחנו לא מתמקדים בכישלון. הרצון הוא לתת את הזווית החיובית - בלי לייפות את המציאות".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר